Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Återbetalning av windowskostnader

Permalänk
Medlem
Skrivet av Whippoorwill:

MS håller på sina regler vad gäller OEM, dvs de håller på att den ska användas på EN dator och inte flyttas över men eftersom de inte fyrkantigt definierar en dator som samma sak som ett moderkort utan håller med om att man kan byta moderkort i en dator och till och med byta ut samtliga delar allt eftersom under en dators livstid så är de ganska generösa med att reaktivera OEM licensen även om de inte har några garantier för att du inte installerar om den med helt nya komponenter rakt igenom.

Företags- och volymlicenser kräver inte automatiskt att det redan finns OEM, men företag kan precis som privatpersoner köpa billigare uppgraderingslicenser och därför är det ofta så att företagen håller reda på sina OEM-licenser även om själva installationen av volymlicenser inte kräver en befintlig installation som det är med uppgraderingslicenser för privatpersoner. Överhuvudtaget bygger av praktiska skäl företagslicensiering fortfarande på förtroende så att det hänger på att företaget anger och betalar rätt antal licenser, men de har alltså frihet att installera volymlicenser som går att göra ghostimages och sysprep-images etc med utan att betala för både volymlicensen och OEMlicenserna.

oj så det finns tydligen uppgraderingslicenser för volymelicenser också hur många och olika alternativ windows licenser finns det egentligen ? Det är ystert få som har riktig koll på det. Det är snarare mer regel än undantag att man betalar för fler licenser eller mindre (mer eller mindre medvetet). Tycker det är dags att man klargör att windows inte är en produkt som vilken som helst utan en licens/avtals produkt.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Whippoorwill:

Jag menade inte historiskt nej, och i marknadsföring så manipulerar man efterfrågan mer eller mindre brutalt och det har IBM gjort och tappade greppet och det gör Microsoft, Apple och Google med varierande effektivitet. Men just nu ÄR det faktiskt så att utbudet styrs av efterfrågan... Eller tror du de drivs av nån slags ideell dyrkan av Microsoft som inte är rationellt styrd av kunders köpvilja?

Att fler gör samma sak förminskar inte behovet av förändring. Att IBM haft intressen i Linux har naturligtvis varit ett skydd, precis som Novells beslut att inte ge sig i tvisten mot mjukvaruhistoriens mest patetiska aktör, SCO, men det gör inte att vi kan ge dem fritt spelrum eftersom de i grund och botten har samma egenintresse som Microsoft. Nostalgi räcker inte långt, och om det är vi överens.

Oavsett hur situationen nu är, till stor del beroende på att endast en minoritet ens är medvetna om alternativen (inte ens MacOS är känt av majoriteten som ett alternativ till Windows), betyder det inte att den är bra. Ibland måste aktion till för att skapa bättre förutsättningar för en fungerande marknad framöver. Jag förstår inte den passivitet som t o m råder bland folk som borde ha ett intresse av att se mjukvarumarknaden utvecklas, annars hade väl inte desamma människor jublat, lite omotiverat, över att Windows 7 släpptes.

Kanalen i Sverige drivs inte av någon ideell dyrkan av Microsoft. Det finns inget ideellt i närheten av kanalen. Däremot är kanalen i Sverige, kanske pga dess ringa storlek, mer inavlad än många och Microsoft har ett alltför bra grepp över den. För Microsoft handlar detta inte bara om att ha kontroll över kanalen, utan i förlängningen om att därigenom bibehålla en oförändrad marknad även utanför kanalens direkta kunder. I förlängningen är inte detta bra, inte ens för landet i stort. Eftersom alternativ nästan inte tillåts, är kundens inverkan inte den vanliga, dvs att kunden går i affärer och väljer den mjukvaruprodukt som tilltalar honom/henne mest. Låt oss säga att ett direktiv skulle tvinga kanalen att acceptera återbetalning av OS ifall de inte har dylik hårdvarukonfiguration utan, skulle det bli obekvämt till en början? Ja, fast det skulle troligen också stimulera kanalen att förbättra sina avtal, med bl a Microsoft, och efter en liten tid hade troligen allt rullat på som om ingenting hade hänt, men med en liten förbättring av kundens villkor.

För att vara lite elak kan jag säga att det nästan är sött att se så många ställa upp och försvara den stackars kanalen, som om det vore en kundens intresseorganisation, och lite typiskt svenskt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aphex:

Prata med tillverkarna istället och var beredd på att köpa direkt från dem till ett högre pris. Siba onoff etc tar bara in färdiga massproducerade produkter de kan sälja i stora volymer. Om det fanns en tillräckligt stor marknad för datorer i den konfiguration du vill ha hade de garanterat varit en del av den och sålt sådana. Människor som vill köpa datorer utan windows och samtidigt intresserar sig för siba-datorer är helt enkelt en för liten målgrupp för dem för att den skall vara värd att bry sig om.
Du uppmanar folk att KO-anmäla ett företag för datorer de varken tillverkar eller säljer samtidigt som du säger dig inte hysa några agg mot företaget i fråga, och klagar sedan över "insnöade troll" så fort någon säger emot dig? humor.

Varför jag pratade med dem var för att jag ville köpa en bärbar dator. Och där är det lättast att köpa en i butik som man får känna och klämma på. Hade det varit tal om en stationär dator hade jag vänt mig till nån seriös datorfirma som Inet , Komplett etc.

Varför skall man köpa för mera pengar när man faktiskt får mindre jag menar man får inte med Windows som faktiskt kostar pengar.

De skulle inte behöva förlora pengar på att ha de alternativet.
De skulle kunna ha det fast man skulle kunna få hämta datorn om tex 2 dagar då den kommit till butiken.

Hur svårt kan det vara att datortillverkaren tillverkar datorn struntar i att slänga in windows och säljer datorn helt tom. Det skulle kosta dem mindre tid och mindre resurser då den där förinstallerade windowsen skall på plats. Annars kan de jue fixa en förinstallerad Ubuntu är inte svårare än att ha en förinstallerad windows på maskinen. Och de skulle inte göra någon förlust på affären genom att bara ta dem på beställning i butiken.

Visa signatur

Acer Swift 1 Intel Celeron N4100 8GB Ram Intel HD 600 256GB SSD Asus VP278H
MSi CR720 Intel i3 370M 2,4Ghz 8GB ram GMA HD 500GB

Permalänk
Medlem

Fick svar nu idag utav konkurrensverket....

Hej Pontus

Tack för din e-post.

Konkurrensverkets uppgift är bl.a. att beivra allvarliga konkurrensproblem genom att tillämpa konkurrensreglerna. Mer information om vårt uppdrag och hur vi prioriterar tips och förfrågningar finns på vår hemsida, www.konkurrensverket.se.

Det du tar upp rör konsumentfrågor och dessa regleras av olika typer av konsumentskyddslagstiftning (avtalsvillkorslagen, prisinformationslagen etc.). Då dessa frågor faller utanför vårt uppdrag, föreslår jag att du vänder dig till exempelvis Konsumenternas tele- och Internetbyrå (www.ktib.se ) för konkreta råd hur du eventuellt kan gå vidare med ditt fall.

Med vänlig hälsning

Peter Delden

#####

Hmmm... Låter lite fishy! Men jag gör ett försök med KTIB då! Då konkurrensverket inte verkar ta detta på allvar tydligen?! :S

Permalänk
Avstängd

Jo, taktiken som fungerar med bla Dells burkar.

- Man köper sin burk, packar upp den och startar......

- Upptäcker en förbannad EULA som man under INGA omständigheter kan acceptera.

- Kontaktar Dell och de betalar då tillbaka kostnaden för Windows, några hundralappar för en OEM burk. Man går INTE in på något annat än att EULAn är oacceptabel.

Oklart med andra OEM-märken.... men det borde funka.

Visa signatur

ASUS K56CB i7, W10 > Asus VivoBook S15 S530UN
HTC 10
ASUS Transformer Prime 32GB, Nougat :)
Ubiquiti Edge Lite, UniFi AP-AC-Lite (AP) samt ASUS AC68U och N66U (AP), fiber 500/100Mbit/s.
Mitt nätverk: https://imgur.com/aco9XQz Bild https://imgur.com/oQ2WG9Y

Permalänk
Skrivet av KimTjik:

För att vara lite elak kan jag säga att det nästan är sött att se så många ställa upp och försvara den stackars kanalen, som om det vore en kundens intresseorganisation, och lite typiskt svenskt.

Med 'kanalen' antar jag att du menar tillverkare och återförsäljare.
Det handlar inte om att försvara. Jag tror ingen av oss som kommit med invändningar här skulle ha något emot att Microsofts dominans försvagas. Däremot så ser vi möjligheten att driva frågan som TS tar upp rättsligt som utsiktslös i Sverige. Det har inget med värderingar att göra utan om vad vi tror oss veta om regler och lagstiftning, och för att förstå regler och lagstiftning så underlättar det att förstå resonemangen bakom. Vi är helt enkelt övertygade att TS tolkar rättsläget fel.

Det är också stor skillnad att få en sak prövad mot befintliga regler och att jobba för förändringar i reglerna.
Här får jag ett intryck att man tror att man ska driva sin sak rättsligt bara för att man tycker att något är fel.

Permalänk
Hedersmedlem

Om TS sköter det hela på artigt och respektfullt sätt bryr jag mig inte det minsta om han vänder sig till rätt person/organisation. Visst vi kan ifrån ett hederligt soffliggarperspektiv besluta oss för att det är utsiktslöst, eller att rättsläget i Sverige just nu blåser hit eller dit. Jag ger ändå hellre mina pluspoäng och stöd till den som försöker. Den som försöker kan på de mest oväntade sätt få mikrohändelser att anta styrka och faktiskt leda någon vart.

Lagstiftning är en formulerad och antagen tradition och sedvänja, inget abstrakt förutbestämt. Vi skapar varje dag förutsättningar för att nuvarande sedvänjor och traditioner vittrar sönder och att nya formas. Låt den rädde kanske gömma sig bakom statiska föreställningar.

Permalänk
Skrivet av KimTjik:

Om TS sköter det hela på artigt och respektfullt sätt ...

Med tanke på att han här i tråden är den enda som givit tillmälen, och kallat civiliserade och sakliga meningsmotståndare för "totalt insnöade troll som jag klart och tydligt BAD knipa käft" så verkar hans talang för artigt och respektfullt sätt vara aningen begränsad

Citat:

Lagstiftning är en formulerad och antagen tradition och sedvänja, inget abstrakt förutbestämt. Vi skapar varje dag förutsättningar för att nuvarande sedvänjor och traditioner vittrar sönder och att nya formas. Låt den rädde kanske gömma sig bakom statiska föreställningar.

Nja..Lagstiftning är i högsta grad förutbestämd vilket är en förutsättning för rättssäkerhet, men den är inte omöjlig att förändra. Jag ifrågasätter bara metoderna.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Whippoorwill:

Med tanke på att han här i tråden är den enda som givit tillmälen...

Nja..Lagstiftning är i högsta grad förutbestämd vilket är en förutsättning för rättssäkerhet, men den är inte omöjlig att förändra. Jag ifrågasätter bara metoderna.

Han får föra ditt sitt eget försvar, men du har ingen rätt att ifrågasätta honom. Det är inte han som hävt ur sig "idioti" och eller anklagat någon för att tillhöra en "sekt", vara en "arg nörd" osv.

Det är få ting som är förutbestämt, eftersom lagens text kräver praktisk prövning innan den ens är bevisad att ha förväntad betydelse. Vi bygger ständigt ut dess tolkning. Beroende på var i rättsväsendet ett spörsmål behandlats kan det anses vägledande eller t o m vara rättspraxis.

Metoden att vända sig till inrättningar som är satta att behandla dessa frågor kan knappast vara en regelvidrig metod. Ett exempel för att sätta det i perspektiv: pajastillställningen i Sverige där standardiseringen av OOXML fick bifall var ytterst tveksam, men problemet var att processen inte var tillräckligt reglerad, och skadan av dylika händelser är potentiellt stor. Vad TS oförtänksamt, om vi anammar dina insinuationer om en sviktande karaktär, kan knappast åstadkomma särskilt stor skada, så du kan nog sova lugnt även i natt.

Edit eller som tillägg till tidigare inlägg: Kanalen är den benämning som branschen själv använder.

Permalänk
Skrivet av KimTjik:

Metoden att vända sig till inrättningar som är satta att behandla dessa frågor kan knappast vara en regelvidrig metod.
...

Kanalen är den benämning som branschen själv använder.

Nej inte alls regelvidrig men däremot ganska verkningslös.

Det må vara att det är en benämning som branchen själv använder men den använder det väldigt internt i så fall, för jag har jobbat som IT-konsult ganska länge och har snackat med säljare och återförsäljare åtskilliga gånger utan att stöta på uttrycket. Alltid lär man sig något nytt...

(Att säga att ett beteende är idioti är inte detsamma som att kalla en person för idiot och arga nördar tycker jag är en bra beskrivning eftersom nörd är ett epitet som lika gärna kan vara självpåtaget så att hela SweClockers utan elakhet kan kallas för nördforum, men det kan vi lämna därhän)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Whippoorwill:

Med tanke på att han här i tråden är den enda som givit tillmälen, och kallat civiliserade och sakliga meningsmotståndare för "totalt insnöade troll som jag klart och tydligt BAD knipa käft" så verkar hans talang för artigt och respektfullt sätt vara aningen begränsad

Verkar som jag trampade dig på tårna Whippoorwill!!! Tråkigt, att du det bara är just DU som reagerade på det jag skrev där... Men sånt är livet! Anledningen till att jag skrev så, är just för att hålla troll borta med onödiga och totalt insnöade kommenterar då vi diskuterar detta och hålla det på en normal civiliserad nivå, men Du är den enda som reagerade starkt på den där linjen och fortsätter att dra upp den och klankar ner på mig personligen, snyggat jobbat grabben!

Har du något agg mot mig personligen så behöver du inte hoppa på mig privat genom att skriva i tråden som nån liten orre, utan ta det då via PM. Men du kanske inte vågar? Utan måste hävda och visa hur "tuff" du är för dina "kompisar"?

Kanske var fel av mig att ta upp detta ämne på Sveriges största forum? Eftersom vissa människor har svårt att förstå att folk vill köra andra operativsystem än Windows och då tycker att man är nörd, minoritet osv osv...

Nog om detta, stör det dig så förbannat mycket på att vi gör detta! Håll dig då undan och sluta läs. Enklaste sättet så slipper du Whina som en orre......

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kirill:

Verkar som jag trampade dig på tårna Whippoorwill!!! Tråkigt, att du det bara är just DU som reagerade på det jag skrev där... Men sånt är livet! Anledningen till att jag skrev så, är just för att hålla troll borta med onödiga och totalt insnöade kommenterar då vi diskuterar detta och hålla det på en normal civiliserad nivå, men Du är den enda som reagerade starkt på den där linjen och fortsätter att dra upp den och klankar ner på mig personligen, snyggat jobbat grabben!

Har du något agg mot mig personligen så behöver du inte hoppa på mig privat genom att skriva i tråden som nån liten orre, utan ta det då via PM. Men du kanske inte vågar? Utan måste hävda och visa hur "tuff" du är för dina "kompisar"?

Kanske var fel av mig att ta upp detta ämne på Sveriges största forum? Eftersom vissa människor har svårt att förstå att folk vill köra andra operativsystem än Windows och då tycker att man är nörd, minoritet osv osv...

Nog om detta, stör det dig så förbannat mycket på att vi gör detta! Håll dig då undan och sluta läs. Enklaste sättet så slipper du Whina som en orre......

Men lol... "Om du har något emot mig personligen, ta det över PM och inte i tråden, men du kanske inte vågar?" Roflcake på de! Ungefär som när två dudes blir osams inne i en bar och ska göra upp utanför... Men "utanför" är i själva verket PM, är det såhär nerds gör upp? Haha, mycke offtopic men kunde inte sluta garva IRL åt detta utspel xD Och att killen inte skulle "våga" skicka PM utan bara skriva i tråden, hur lysande var inte den slutsatsen då. Som om det är stor skillnad, menar jag.

För att tillföra något till tråden, några verkar här tro att tillverkare av datorer som köper in tusentals windows-licenser betalar vad vi gör, dvs 800-3500:- för en licens. Detta är inte fallet, det handlar inte om mer än tre, fyra hundringar på sin höjd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Broder Truck:

För att tillföra något till tråden, några verkar här tro att tillverkare av datorer som köper in tusentals windows-licenser betalar vad vi gör, dvs 800-3500:- för en licens. Detta är inte fallet, det handlar inte om mer än tre, fyra hundringar på sin höjd.

Vilket är ganska mycket pengar det också, speciellt i längden. Du kan få mycket gott för tre-fyra hundringar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kirill:

Jag visste redan från början att det skulle bli livat, men sen att få läsa inlägg från totalt insnöade troll som jag klart och tydligt BAD knipa käft i just denna fråga... Men men! Folk kan tydligen inte läsa i dagens Sverige och det är sorgligt!

Så du tror att troll fortsätter att trolla för att ingen någonsin har bett dem att sluta?

Visa signatur

Coola låtar i massor!
http://revolvermen.com

Permalänk
Skrivet av Kirill:

Verkar som jag trampade dig på tårna Whippoorwill!!! Tråkigt, att du det bara är just DU som reagerade på det jag skrev där... Men sånt är livet! Anledningen till att jag skrev så, är just för att hålla troll borta med onödiga och totalt insnöade kommenterar då vi diskuterar detta och hålla det på en normal civiliserad nivå, men Du är den enda som reagerade starkt på den där linjen och fortsätter att dra upp den och klankar ner på mig personligen, snyggat jobbat grabben!

Har du något agg mot mig personligen så behöver du inte hoppa på mig privat genom att skriva i tråden som nån liten orre, utan ta det då via PM. Men du kanske inte vågar? Utan måste hävda och visa hur "tuff" du är för dina "kompisar"?

Kanske var fel av mig att ta upp detta ämne på Sveriges största forum? Eftersom vissa människor har svårt att förstå att folk vill köra andra operativsystem än Windows och då tycker att man är nörd, minoritet osv osv...

Nog om detta, stör det dig så förbannat mycket på att vi gör detta! Håll dig då undan och sluta läs. Enklaste sättet så slipper du Whina som en orre......

Men lol!
Det är ju faktiskt inte bara jag som reagerat på det du skrev.

Du ska få ett PM istället eftersom du föredrar det, men jag hade nog trott att ta upp diskussion privat på PM och inte i forumet tvärtom skulle ge anledning att anklaga mig för att inte våga stå offentligt i furumet för det jag skriver .

Jag tycker inte alls att du gjorde fel att ta upp ämnet på Sveriges största forum, men det är ett diskussionsforum och då får du finna dig i att diskussionen som följer innehåller olika åsikter.

Det är förstås upp till var och en här att bedöma, men att du anklagar mig för att whina tycker jag är att kasta sten i glashus.

Edit:
Alltså..det är bara för j*la kul detta :

"Anledningen till att jag skrev så, är .. hålla det på en normal civiliserad nivå"
Vi tar det igen: 'Anledningen till att jag förolämpar folk är att jag vill hålla det på en civiliserad nivå'.

Exakt hur tänkte du där?