4.5
31 röster
Skapat
2019-03-16
Senast ändrat
2019-10-09
Visningar
7 925

Nytt Retro lan Januari 24-26 2020 tema år 1999 för dom som är intresserade.
https://www.facebook.com/events/297982584421982/
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1569431-nytt-retrolan-...

Efter vårt Braindrain lan i Januari 2019 som riktar in sig på datorer upp till 1999 årsmodell var det bestämt att ett 486 lan skulle hållas i mars.
Någon 486 har då inte jag så jakten började och i februari månad fick jag napp, en okänd och otestade 486 av något slag blev jag erbjuden plus en IBM PC-60 286 så tackade ja till dessa och där börja min resa genom 486 träsket!

Så här ser skönheten ut.
Jag blev snabbt anklagad för att ha målat min nya 486 för svart det var inte vanligt, men färgen är absolut original, lättare att hitta svarta optiska enheter och annat dessutom så ser det som en fördel.

Stickern på framsidan antyder att systemet är baserat på VESA Local Bus eller VLB som det annars kallas.
Mer om VLB kommer senare för det är en historia helt i sig självt!

Insidan avslöjar att stickern har rätt, Två VLB kort finns i lådan, Grafik och I/O kort som står för IDE, Floppy, Seriell och parallellport plus Game port.

Även två extra Seriell och Parallell ISA kort återfinns så totalt hade den 3 parallell portar, ofta använd till skrivare, antar att någon hade många skrivare en gång i tiden...

Något mer som uppenbarade sig när datorn öppnades var en stark odör av MÖGEL!
Tydligen hade den stått ute i ett skjul och det har nog regnat in där.

Datorn provstartades och då detta är ett AT system så startar nätdelen om fungerande oavsett om moderkort eller annat är helt, starta gjorde nätdelen men det fans inga tecken på liv från dator, PC speaker var tyst, tangentbordet var dött och skärmen sa "no signal" så någon enkel fix verkade inte vara i syne.

Plockade isär datorn och tog ut moderkortet och som jag misstänkte hade CMOS batteriet läkt.
Nästan alla gamla datorer från 486 tiden och tillbaks hade ett fastlött NiCD eller NiMH batteri som kan laddas upp när datorn är på.
Tanken var att den dagen det dör skulle man ansluta ett externt batteri till en header på moderkortet men i praktiken var problemet med denna designen inte att batteriet dör utan att det börjar läcka efter 4-5 år och batterisyran fräter snabbt sönder komponenter, ledningsbanor och annat som är av metall.

Batteriet hade fortfarande spänning men läckaget var allt annat än milt.

En närbild på CMOS batteriet.
Man kan tydligt se hur både kontakten för tangentbord, ytmonterade kretsar och även Real Time Clock chipet (RTC) är angripet av batterisyra.

Dessa batterier ska alltid avlägsnas ASAP då dom för eller senare läcker och om läckaget tillåts ske för länga dödar dom moderkortet.

Så min misstanke var rätt snabbt att batterisyran dödat moderkortet.

Jag lödde bort batteriet, tvättade och skrubbade moderkortet med ättika för att få bort ärg och batterisyra sedan tvättade jag hela moderkortet och blåste av och torkade det då det blev väldigt kladdigt av gammal smuts och annat.

Jag spenderade större delen av en dag med multimeter och jagade brutna ledningsbanor, normalt sett inget jag gör så efter 6 timmars arbeta postade den fortfarande inte men fann tillslut totalt 4st ledningsbanor som var av.
Jag fick dra kablar för att ersätta banorna och efter det kunde jag inte finna några mer uppenbara avbrott utan allt verkade ha kontinuitet.

Banorna som var av gick bland annat till RTC chipet som håller klockan, mindre mängd SRAM för CMOS att lagra inställningar i, ett par andra chip var även dem utan ström och vissa data banor så inte konstigt det inte kunde posta om BIOS rutinerna inte kunde startas upp.

Ovansidan, där kan man se et litet chip som saknade en ledningsbana, sedan en som går in under det lilla chipet och fortsätter under ett stort chip.

Moderkortet utan sitt gammal CMOS batteri, rengjort och alla banor lagade och redo för en test boot.

Jag kan väl passa på att berätta lite om moderkortet då.

Vem som tillverkat kortet eller exakt va modellen heter vet jag inte, kan bara finna en länk på google där någon med samma problem lagt upp den lilla information som fans.
SIS486B verkar vara namnet på det och styrkretsen är SIS 85C461.

Moderkortet har en bank med 4x1Mbyte 30pin SIMM moduler så totalt 4Mb ram och det krävs 4st per bank för att boota varav moderkortet har två banker.

Uppe i höger hörn syns L2 cache chipen och JTAG, totalt 256Kbyte L2 cache.

Under dom tomma minnesplatserna ser vi AMI bios chipet och till vänster om det är RTL chipet som håller tiden och bios inställningar.

Under det har vi en svart 8 bit ISA plats på 8Mhz och under det 6st 16bit 8Mhz ISA platser.
Man kan också notera att dom tre nedre 16bit ISA platserna har 3st bruna platser till höger om sig, ser ut som PCI platser och är samma kontakt fast bruna enligt VLB standarden.

Detta är VESA Local Bus ofta kallad VLB.

Det var framtaget av VESA som sysslar med grafik standarder och man ansåg att ISA var för begränsat för dåtidens grafikkort och behövde något nytt.
Man tog då fram VLB som är ett komplement till ISA där den bruna VLB platsen är direkt ansluten till processorns systembuss och ISA delen oftast användes för att sköta IRQ:er , läsa ROM chip och annat men själva datan gick över VLB/FSB direkt.

Det innebär att VLB använder samma protokoll som en 486 CPU system bus vilket har både för och nackdelar.
Fördelen är att korten direkt kan prata med processorn, inga styrkretsar i mellan med ökade latenser eller förlorad bandbred som är fallet med ISA sedan är det en billig implementation med just för att inga extra kretsar krävs, man kan väl säga att VLB var dåtidens PCI-E.
Nackdelen är dock att korten belastar processorns system bussen så maximala stabila frekvensen är dikterat av antalet VLB kort i systemet.
Mycket likt hur dagens moderkort beter sig när man börjar stoppa fler minnen i samma minneskanal och maximala frekvensen man kan köra går ner.

Tumregeln verkar vara att ett VLB kort klarar 40Mhz, två klarar 33Mhz och tre klarar 25Mhz FSB så antalet VLB kort dikterade ofta valet av CPU modell.

486 bussen ligger på 32bit bred så vid 33Mhz som är en vanlig FSB på en 486 ligger bandbredden på ca 133mb/sek i teorin, alltså snarlikt PCI som senare blev en standard vi många använt.

VLB dog snart ut då det var direkt knutet till 486 buss och Socket 7 med Pentium använde en ny buss så krävdes ett chip för att översätta från en buss till en annan så mycket av poängen med VLB försvann och då PCI erbjöd samma bandbred, bättre kompatibilitet så tog det snart över även på senare 486 maskiner.
Då VLB var kortlivat så är ju urvalet och tillgången på VLB kort inte alls lika stort som ISA eller PCI kort.

Detta är ett Socket 2 moderkort vilket innebär 5V 486 processorer på ca 25-80Mhz, senare Socket 3 klarade ner till 3V och kunde ofta paras ihop med 486 processorer upp till 160Mhz och dessa körde ofta PCI.

En suddig och annars ganska ointressant bild om det inte varit för att detta är första booten min döda 486 gjorde!
Det är något speciellt att ta en helt trasig dator och värkligen laga den själv och sedan se den starta upp och skrika efter INPUT!

Nu hade jag i alla fall nåt som startade och därmed kunde jag börja testa funktionalitet av moderkort och övriga komponenter.

Men innan dess behövde moderkortet besöka lödkolven en gång till.

Då jag tog bort gamla CMOS batteriet så behövde jag ju ett nytt för att ersätta det.
Man kan fortfarande köpa dessa lödbara batteriet men då kommer det snart läcka igen och datorn kommer dö i framtiden av samma orsak.

Jag övervägde många varianter av batterier och lösningar.
Moderkortet har ju en anslutning för externt batteri, den kan dessutom vändas fel så känns ju sådär.
Sedan tyckte jag det var otympligt att behöva lossa ett externt batteri om moderkortet ska ut och behöva göra om bios inställningarna så jag ville ha ett integrerat batteri.

Den externa headern ska ha 6V står det, orsaken är att RTC chipet enligt databladet ska ha 3-6V och det fins flera dioder involverade beroende på om moderkortet ska köra på integrerat batteri som kan laddas eller externt som ej kan laddas och dioderna har ett 0.3V spänningsfall.

Därför fungerar det tydligen inte alltid med en 3V knappcell, en variant är att ha två seriekopplade då som en del kör med har jag sett det ger typ 5.7V med dioden på moderkortet i teorin.

Jag mätte en cell och den låg på 3.2V ny och dioden orsakade ett 0.4V tapp så chansade på att 2.8V är nog.

Lödde dit nya CR2032 hållarens jord pinne på gamla batteriets jord punkt då interna och externa batteriet delar jord ändå.
Efter det lödde jag på en kabel på plus pinnen men den drog jag inte till plus där gamla batteriet satt då där är 4.7V laddspänning under drift utan istället drog jag den igenom hålet som var stort nog och ut på baksidan för att fortsätta mitt modd som vi kan se på nästa bild.

Här kan vi se en röd kabel som kommer från plus polen på CR2032 hållaren, den är dragen till plus polen på baksidan av externa batteri anslutningens plus pol.

Detta gör att jag kan ha mitt CR2032 på samma plats som original batteriet men behöver inte modifiera moderkortets dioder utan kan nyttja dom som är där.

Batteriet får igen laddspänning under drift men kan driva RTC chipet när datorn är av, säkert och bra.
Efter flera veckor av testande har 2.8V på RTC chipet visat sig tillräckligt.

Kanske får byta batteri oftare men heller det än ett dött moderkort.

Dessa gammal CRT chip verkar dessutom ha en inbyggd kondensator så även om batteriet avlägsnas så får man vänta LÄNGE innan det tappar minnet, finns en "discharge" jumper för att snabba på processen, men det gamla, ta ut CMOS batteriet över natten är applicerbart på denna dator om man inte vill använda jumpern.

Då var man inne i BIOS med möjlighet att spara inställningarna.
Färgglatt var det med, inte nog med det, finns nog 20 olika färg kombinationer att välja på med, antar att någon hade för lite att göra på jobbet....

Här kan man ställa in bootdisk, minnes timings, cache timings, VLB buss timings och annat smått och gott.
Fans allt lite prestanda att hämta genom att ställa ner timings och annat sedan men för stunden var det standard som gällde tills datorn är färdigtestad.

BIOS kunde se min 20Gb IDE disk som en 8Gb disk, dock visade det sig snart att mitt bios likt många 486 i praktiken bara visar 500Mb för DOS och Windows 9x.
Finns metoder runt det och det kommer vi till senare.

För att boota och installera nåt på datorn behövde jag minimum ett Grafikkort och ett kontrollerkort då moderkortet enbart erbjuder AT kontakten för tangentbordet.

Grafikkortet i datorn var ett Cirrus Logic CL-GD5428 med 1Mb VRAM.

Det använder som sagt VLB bussen, grafikkorten på den tiden var i princip glorifierade frame buffer kort så för bra spel prestanda i DOS behöver processorn skicka alla pixlarna snabbt till grafikkortet, så snabbare buss innebar högre FPS förutsatt att processorn orkade med resten av vad spelmotorn krävde då.

Som jag nämnde har moderkortet inget integrerat så som vi är vana vid i dag utan sådant kom med senare 486 moderkort och Pentium maskiner.

Detta kontrollerkort erbjuder IDE över VLB med ett Promise chip, ett Winbond chip för Diskettstationen, och ett annat Windbond chip för Parallell port, seriell port och game port.
Seriell porten var oftast så man anslöt musen om man använde det.

Jag nämnde att BIOS enbart visar 500Mb för DOS.
Det finns ett program som heter Dynamic Drive Overlay som bootar först och sedan kan boota från disken, diskettstationen eller cd läsaren.
Detta program kan användas för att partitionera och sedan tala om för OS:et hur stor disken faktiskt är.

Jag började med att köra in DOS 6.22 och testade lite spel och program så jag kunde luska ut vad i bios jag behövde ändra för att få till prestandan.
Mina 4Mb ram räckte inte långt så jag bytte till mig 4x4Mb och stoppade i andra Banken för totalt 20mb ram annars kunde jag inte ens starta Doom.

Något jag märkte var artefakter under belastning på skärmen men datorn krasade inte eller så utan verkade köra spel utan problem annars.

Jag installerade Windows 95 och det gick bra men även där var det artefakter, fler av dom dessutom och när drivrutinerna till grafikkortet var inne så var det slut på det roliga.

Krascher och hängningar och blåskärmar hela tiden.
Något var fel helt enkelt.

Då VLB bussen är rätt temperamentsfull så kunde jag inte med säkerhet säga att grafikkortet var felet.
Men vid ett par tillfällen efter en hängning i Windows och en reboot möttes jag av denna bild och en lång och tre korta pip från PC speaker, detta var felkoden för defekt VRAM.

Jag hade jagat delar och testat i princip allt jag kunnat förutom att byta grafikkort, orsaken var ju enkel, jag hade inga VLB kort att testa med.

Jag bytte till mig ett ISA baserat Cirrus Logic CL-GD5429 vilket är nyare än VLB kortet och datorn var stabilt med detta men då mitt moderkort är baserat på en SIS krets med notoriskt långsam ISA buss så var det stillbilder i spel så för annat än Windows 95 och testande dög det inte till mycket.

Ebay fick rädda mig och jag köpte hem ett till Cirrus Logic CL-GD5428 med 1Mb vram.
Detta kostade mig en slant och jag kunde så klart uppgraderat till nästa modell i serien men ja priserna var inte roliga alls och min budget var i princip slut för denna maskin hade nu börjat kosta en del i delar.

Kortet anländer 2 dagar innan lanet.
Någon hade satt på fel I/O braket så fick göra en ny annars gick det inte ner i datorn.

Efter en hel dags testande med hård belastning på VLB bussen fungerade datorn stabilt, inga artefakter så det sista stora problemet var löst.

Vid det här laget hade jag nog spenderat nära varje ledig stund senaste månaden på att laga denna 486 som jag börjat kalla för Mögel Rebellen, även om jag tvättade allt så fick jag inte helt bort mögel lukten, nätdelen var största boven.

Jag köpte vid ett senare tillfälle hem 2st Minneskapslar på 512Kbyte eller 256K x 16bit på 70ns av modell SIMENS HYB514171BJ-70 för att uppgradera minnet på kortet från 1Mb till 2Mb.
Dom som sitter på kortet verkar vara 4st 80ns och dessa jag köpte är på 70ns och återfinns på en del 5428 kort så kändes som ett rätt säkert val då dom överlag är lite snabbare.
Dom var inte speciellt dyra heller från polen jämfört med andra ställen.

Minneskapslarna monterade.
Nu kan jag köra 1024x768 med 16bit färger där 800x600 var max innan.
Även 1280x1024 blev tillgängligt med 8bit färger där 1024x768 var max tidigare.
Dessa lägen är dock 87Hz interlaced, ser lite speciellt ut och alla LCD skärmar tar det nog inte men fungerade på min CRT i alla fall.

Kortet klarar nu allt det ska enligt databladet för 5428 chipet.
Sedan hatar jag tomma platser, dom bara ber om att fyllas

Jag behövde ett nätverkskort och en lanpolare försåg mig med detta till en överkomlig peng.

Ett SMC 8000 seriens kort.
10Mbit med BNC, RJ-45 och AUI anslutningar.

Drivisar var inga problem att hitta och dom fungerade fint i både DOS och Windows 95.

Om ni tycker 10Mbit låter långsamt, då blir det ännu roligare när man når ca 1Mbit max i praktiken eller 100Kbyte/sek.

Ljudkortet kom också från samma Lan polare och detta var ett ESS ES1868F och jag hade faktiskt sett tester på dessa och dom ska vara Soundblaster 16/PRO kompatibla med mycket bra ljudkvalité och ha bra drivers för DOS.
Jag hade inga större problem med att få kortet att fungera och i princip alla spel fungerade perfekt med det.

Processorn i datorn var en Intel DX2-66.
Den går alltså i 66Mhz med bussen i 33Mhz.

Inte snabbaste men inte långsammaste 486an, typ mitt i smeten.

Doom 1 fungerar bra, Doom2 fungerar bra på grafik satt till LOW dock ingen super skillnad i kvalité mot HIGH, Duke3D är lite trött men fungerar i Singel Player, Multiplayer är värre.

Så en OK DOOM machine helt enkelt.

Nu börjar datorn komma samman.
Fungerande Grafikkort, Kontrollerkort för all I/O, nätverkskort och ljudkort.
Jag behöver inte 3 skrivare så dom korten hamnade i bra och ha lådan, tar bara upp IRQ:er ändå och dom vill man ha ledigt till annat.

Ny fläkt på CPU kylaren för den gamla var död.

Blev rätt bra inuti tillslut.

har ni sett Wunderbaumen ännu?
Kan man inte få bort mögel lukten då maskerar man den heheh.

Bytte ut diskettstationen mot en svart och installerade också en svart optisk enhet för att enklare installera mjukvara.

Lådan var fruktansvärt repig så tog lite hobbyfärg och penslade i reporna för att det inte skulle synas lika mycket.

Ljudkort lägst ner, grafikkort andra från botten, Kontrollerkortet tar plats 3 och 4:a och på plats 5 nedifrån har vi nätverkskortet.

Windows 95 OSR2.5.
Gjorde en 486 bakgrundsbild, måste ju pimpa skrivbordet lite!
16bit färger och 800x600 upplösning.

Windows 95 är mest till för att dra filer och annat smidigt.

På lanet ska vi köra DOS så gjorde en bootmeny så att den laddar alla drivisar om jag startar den direkt i DOS läge.
Mus, Ljudkort, nätverk och CD läsare kräver alla sina DOS drivisar.

Norton Commander, bra när man är kass på dos kommandon och det stödjer Mus med så smidigt.

Doom2!

IDKFA någon?

I have come here to chew bubblegum and kick ass... and I'm all out of bubblegum

Lite mer Duke3D

Min gamla favorit, Transport Tycoon Deluxe!

Jag och polaren spelade sönder det spelet totalt i flera år, även OpenTTD som är moderna porten av det.

Så tillfredsställande att bygga sitt egna imperier med massa tåg och annat!

Då var det lan!
Doom2 ser det ut som.
Mögel rebellen har maskerat sig mot svarat golvet....

Till vänster om min skärm står polarens 486 med en AMD prolle på 133@150Mhz.

Glömde jag nämna att jag hade 8 dagar på mig att bygga 3st fungerande 486 datorer till polaren och hans kompis samtidigt som jag febrilt försökte laga min.
Det var många sömlösa kvällar kan jag säga.

Deras 133-150Mhz 486:or rent ut sagt krossade min 66:a i multiplayer spel vad det gällde FPS.

Men min 486 är MIN 486 så lika glad var jag för det efter allt jobb jag lagt ner!

Har satt jag och polaren och hans kompis på lanet.

Här är resten av "the Boys and Girls" på den hemliga lan platsen

Vill ni se mer bilder från lanet så finns dom här under "tidigare lan"
https://www.braindrainlan.nu/braindrain.html