4.7
18 röster
Skapat
2019-11-14
Senast ändrat
2019-11-14
Visningar
1 647

Hej SweC!

Jag backade kickstarter projektet "The Lampster" 2015. Efter ungefär 2 år fick jag äntligen lampan - rätt cool! Tyvärr hade de implementerat en väldigt opraktiskt styrning via bluetooth + app.

Nu när jag bytt ut lamporna i lägenheten mot Philips Hue tänkte jag att även min Lampster skulle fått ny hårdvara! "Lampstern ska ha sitt!"

Följ med i detta galleri hur jag moddade min Lampster till att bli Hue-kompatibel.

Enjoy!

/NUKEGREEN

(Slutfördes 2019-11-14)

The Lampster i sitt originalutförande. Omoddad och ovetandes vad som komma skall.

Man ser nästan oron i blicken - Philips Hue, vad ska du göra NUKEGREEN?

Franska revolutionen - chop.

LED-matris med diffuser. Riktigt påkostad lösning, synd bara att den inte fick Zigbee stöd.

Philips Hue Bloom passar nästan perfekt, tyvärr lite för stor för att vara en enkel hot-swap modd.

Gapa stort. Använde mig att däckkrängarverktyg till cykeln för att montera isär Hue:n. Måste banta lite för att den ska få plats i Lampstern.

Så här ser Hue:n ut inuti, en frontdiffuser en inre diffuser och ett yttre metallhölje.

Vi ser att frontdiffusern passar i Lampstern.

Metallhöljet fungerar också som kylfläns till dioderna. Tyvärr har vi ännu inte nått en verkningsgrad på 1. Istället för kylpasta har de en värmelednings-"kudde" i någon silikonartat material.

Nätaddaptern till Hue:n säger att uteffekten är på 12W varpå en del av dessa blir till värme. Hur löser vi då kylningen om inte metallhöljet får plats i Lampstern?

Hue:ns kretskort fram och baksida. Vi ser att värmen alstras uteslutande i mitten där dioderna finns. Det är alltså här vi måste kyla.

Köpte en kylfläns på Kjell&Co i aluminium, något för stor. Fram med kapen.

Tog inte med i beräkningen hur kretskortet hålls fast, måste göra plats för plasttabbarna på sidorna. Fram med metallfilen.

Efter ca 10 min finlir med filen passar nu kylflänsen.

Den sågade sidan på kylflänsen blev inte helt bra med bandsågens ganska grova tänder så det fick bli lite lätt våtslipning med 320 papper.

Använder mig av ett elektriskt ickeledande men värmeledande lim för att limma fast kylflänsen på kretskortets baksida. Centrerat över dioderna som står för värmen.

Eftersom Hue:ns frontdiffuser är så pass liten att den nu får plats direkt i Lampstern uppstår nu en ful optisk övergång mellan de två diffuserna om de ligger mot varandra (svårt att fotografera). Därför ville jag höja upp Hue:n från Lampstern en bit för att göra ljuset mer behagligt (defokuserat). Detta gjorde jag genom att använda mig av ett hinklock för 12 kr på Bauhaus.

We're going to need a montage!

Allt limmades med 5 min epoxy.

Dags att löda. Jag använde mig av Lampsterns originalkabel, allt för att göra minimal påverkan på det yttre. Krympslangen är med lim för att bättre bita på tygsladden.

Ny hårdvara monterad, dags att väcka Lampstern till liv igen!

It's alive! Nu körs den med Philips Hue Colorloop i Hue Labs. Mycket nöjd och den är som sagt 100% kompatibel med mitt nuvarande Hue-system i lägenheten.