Nostalgasm - Väggmonterad arkadmaskin

4.8
43 röster
Skapat
2020-01-14
Senast ändrat
2020-02-19
Visningar
3 353

Hej!

Jag tänkte ta tummen ur och dela med mig av mitt bygge som nu varit färdigt i över ett år.
Har länge velat ha en 2-spelar arkadmaskin men aldrig riktigt känt att någon på marknaden var värd att lägga så mycket pengar på (eller så har jag bara prioriterat annat...). Jag bestämde mig, efter jag blivit inspirerad av Origin X av Love Hultén, att bygga en egen liknande maskin då jag gillade den designen.
Så mitt bygge hämtar inspiration av Origin X som i sin tur hämtar inspiration från det första pong kabinettet.

Stora delar av projektet var improviserad problemlösning då jag aldrig byggt något i närheten av så avancerat förrut ovh vela hellre sätta igång än att planera minsta detalj innan start. Med tanke på att mycket av det jag gör här är första gången så jag är väldigt nöjd med resultatet.

Observera att invändigt är det 100% funktion före allt annat. Många lösningar är inte alls snygga men när den sitter på väggen är den fin och fungerar felfritt, som jag vela ha det. Har också lämnat ute en del av stegen för att galleriet skulle bli mindre och mer intressant så man kanske inte bara scrollar förbi allt

Hårdvaran är en Raspberry Pi 3 Model B+ som kör operativsytetmet Retropie.

Hoppas ni gillar den och att fler inspiraras att skapa något!

Mvh Tobbe

Steg 1: Lära sig Sketchup så jag enkelt kan testa olika designlösningar och enkelt få ut mått på alla delar. Här fick jag gå till närmsta café och fixa då mitt internet hemma låg nere...

Ps. Martin stal min tumstock så jag stal Martins!

Har ingen bild från CNC-fräsningen av eken då en kollega fixade det hemma hos sig. (Tack Staffan, du är fantastisk!)

Här fräser jag spår för led-listen som ska belysa skylten.

Betsning av sidorna och toppen som är av ek. Avslutade med sidenmatt hårdvaxolja som skyddande finish.

CNC-fräsning av panelen där knappar och joysticks ska monteras.

Färdigfräst!

Hade som mål att inte ha en enda synlig skruv, mutter spik osv men joystickarna behövde monteras fast i aluminium panelen på ett stabilt vis.
Lösningen fick bli presskruv!

Laserskärning av några kabinettdelar.

Botten av kabinettet utan sidor och aluminiumpanel.

Grundmålning. Blev 4 lager tror jag med lite slipning emellan för att få det någorlunda jämnt och fint.

Laserskärning av skärmpanelen.

Test av skärmpanelen och inställning av CRT-filtret som gör att bilden följer de böjda kanterna för att efterlikna en CRT (duh).

Skärmen fick jag tag på för 50kr, nästan oanvänd med IPS-panel, en riktigt bra affär!

Fick låna en färgspruta av en kollega (Tack igen Staffan!).

Gult är inte fult.

Nu jävlar händer det grejjer!

Satte svart skumgummi i alla skarvar för att dölja eventuella ojämnheter men också för att det såg bra ut tyckte jag. Här ser man också att den målade ytan inte är perfekt, ser dock betyldligt bättre ut i verkligheten.

Skärmpanelen och toppen på plats!

Svart vinyl i kanterna.

Skärmen monterad och nöjd med resultatet!

Ihopkoppling av knappar och joysticks och test med, bland annat, lite Street Fighter!

Laserskärning av kontrollpanelen. Här upptäkte jag också att det underlättade att måla innan utskärningen. Kanterna blir ju småbrända men dem blir ju ändå dolda bakom knappar och rattar osv.

Hittade ett par högtalare som var som gjorda för det här bygget! Dock blev det lite fixande för att få det som jag vela.

Fick lov att skruva isär, klippa alla kablar och löda om dem för att få ut kretskortet med volymkontrollen och fästa den i kontrollpanelen på Nostalgasm. Använde en Dremel för att göra spår åt kretskortet och potentiometern och fäste det med superlim.

Inte så snyggt men som sagt med insidan var det verkligen bara funktion som prioriterades, och fungerar gör det!

CNC-fräsning av högtalargaller i 2mm tjock aluminium.

Högtalargaller på plats!

Strömbrytarlösningen fungerar bra men som mycket annat är det improviserat. Vela ha en vridbrytare med skönt klick och hittade denna i en hög skrot som klarar av bryta 220v med god marginal. Med denna kan jag vrida igång maskinen så allt startar samtidigt.
Gjorde en förlängning med hjälp av en skarvmutter, bult och vinkelslip. Ser ju riktigt löjligt ut och ni får absolut skratta! Dock så fungerar den utmärkt, känns bra och nu kan jag använda samma typ av ratt för volym och ström

Kontrollern för led-listen monteras såklart på insidan men för att kunna använda fjärrkontrollen så lödde jag ut och monterade IR-mottagaren till insidan av vänstra högtalargallret, fungerar finfint!

Allt på plats förrutom två knappar då det tog slut i butiken jag köpte dem...

Lösningen för väggmonteringen blev såhär. Klippte och bockade till 2 tjocka aluminiumfästen som skruvas fast i väggen. Arkadmaskinen kan då enkelt lyftas av och på vid behov.

Laserskärning och gravering av Nostalgasm skylten i 8mm tjock akryl. Designen av texten är gjord av min kära vän Fred Ström.
Spana gärna in det fantastiska spelet han arbetar på: Secrets Of Grindea

Detaljbild på graveringen med led belysning underifrån. Normalt brukar den här typen av skylt vara graverad på baksidan men jag är glad att jag testade framsidan också! Tycker det blev mycket bättre och gav en mer retro-känsla av någon anledning.

En aluminiumskylt med namn datum som den blev färdig. Riktigt härlig känsla att montera på den och vara klar med bygget!

På plats med ett av uppväxtens bästa spel rullandes!

Farsan hälar på och köttar lite Space Invaders! <3

Totalt antal spel är 6081 i dagsläget. Allt från Atari till N64 och till och med Steam Link fungerar.
Såg nu i efterhand att skärmen inte var centrerad på den här bilden, det har åtgärdats sedan dess!

<3

Här är en bild tagen vid skapandet av det här galleriet i mitt nuvarande boende (2020-01-14).
Hyllan ovanför är gjord med eken och betsen som blev över.

PS.
Kan ju också dela med mig av nästa bygge. Kommer bli ett mindre digitalt pinball med 27" skärm som spelfält. Kommer bygga ett eget myntinkast och bollskjutaren, nudge och tilt ska bli fungerande. Kan ta ett tag innan denna dyker upp här men dyka upp ska den!

Mvh Tobbe