4.4
112 röster
Skapat
2011-09-01
Senast ändrat
2012-09-11
Visningar
35 286

Sen slutet av min högskoleutbildning inom datornätverk och datakommunikation så fann jag ett nytt intresse, 19" enheter och rackskåp. Jag har med andra ord jagat efter 19" enheter, switchar, servrar etc. Och fram tills IGÅR fick jag hem ett passande rackskåp i fullhöjd (42U)!.

Kostnad för rackskåpet? 500kr!

Idag (tekniskt sett igår pga över tolv), började mitt nya projekt, tanken är att få plats med alla servrar jag lyckats släpat hem och enkelt kunna komma åt en server vid behov utan att behöva stapla om en hög.

Jag låter bilderna tala för sig själv, först måste ju källaren rensas så man får plats!

Ta även en titt på rack-terminalen! -> http://www.sweclockers.com/galleri/9344-hp-pl-dl380-g2-goes-r...

Racket i delar

För att ens få in det i huset krävdes det att racket monterades ner i mindre bitar, om inte annat så gick det väldigt mycket lättare att få ned det då utrymmet inte är något vidare att hurra för.

Racket i delar

Glasdörren

Placering

Som ni ser är källaren fylld med.. skit? Detta måste ju fixas så racket får plats!

Placering

Högarna som är tänkta att gå in i racket, vi får väl se!

Montering

Går ganska fort att få ihop det trots allt, detta är bara efter ett par minuter.

Montering

Eftersom det inte var några fötter på detta rack så skapade jag "dynor" ifall marken skulle vara någon gnutta ojämn, skar till flyttkartong och täckte hela botten-ramen.

Montering

Fort fram går det!

Montering

Sådär, på knappt en kväll så är racket uppe och även förmonterat en seriellt styrd powerswitch och en vanlig nätverksswitch.

Montering

Så ser racket ut stängd och komplett. Nu är det bara insidan som ska fixas, rätt skenor ska hittas till rätt server, fler korgmuttrar och skruvar lär behövas, samt att framkanten av profilerna ska flyttas fram ett par cm så skenorna får plats.

Fortsättning i morgon efter jobbet, eller ja, senare idag om vi ska vara noga!

Server(as) väl kyld!

Dragit el till skåpet och kopplat in elmätaren så jag kan se hur mycket som dras, just nu är det toppfläktarna (~20W) och en bärbar dator som konsol (~30W).

Fick dock ändra om placeringen av profilerna, när jag väl skulle börja med nästa generation av HP DL380 servrarna så passade inte rackskenorna i, varför gör man olika skenor till ny generation, fast samma modell?!?! Hur som haver så hamnade elmätaren längre fram och min snygga placering gick till spillo

Server(as) väl kyld!

Börjat fått in lite mer prylar nu, bärbara datorn är tänkt att ha som "center" för rackskåpet, manövrera och hålla koll, samt konsol.
Jag styr även powerswitchen med denna dator ifall jag vill sätta en elkontakt i on eller off. (Överst på bild, 0-7).

Server(as) väl kyld!

Sådär, nu tar jag kväller, trötter som f*n.

Server(as) väl kyld!

Börjar se snyggt ut, kommer att göra eldragningen och nätverksdragningen sist. Man känner sig lite stolt ändå!

Under helgen kommer det att vara dött, kommer inte vara hemma, så en update ser ni nästa vecka, trevlig helg på er en dag i förskott!

HP ProLiant DL585 G2

:3

HP ProLiant DL585 G2

Processorerna och minnena sitter i en "enskild låda" som går att dra ur.

HP ProLiant DL585 G2

4 fysiska dubbelkärniga AMD 64 Opteron processorer @ 2,80Ghz
16GB ram

HP ProLiant DL585 G2

4 fysiska dubbelkärniga AMD 64 Opteron processorer @ 2,80Ghz
16GB ram

HP ProLiant DL585 G2

Lite översikt under locket

HP ProLiant DL585 G2

Om jag installerar OS på USB-sticka kan jag montera den internt i lådan

HP ProLiant DL585 G2

Två stycken identiska DL585 G2 ;D

Nakenbilder var ju beställda

Pr0n <3

Min egenbyggda server

Min server för hemmabruk kopplades in och härmed är racket halvt i drift ;P

Ca 6,8 TB utrymme

Hårddiskvagga

Asbra och koppla in till någon server och få lite utökat med diskutrymme ^^

HP ProLiant DL380 G4

HP ProLiant DL380 G2 och G3

G3 längst ner, resten G2

Compaq old stuff

Något jag med stor sannolikhet kommer att göra mig av med ganska snart, måste kolla vad det är för prylar och så först.

Hoppsan, vad hände med tiden?!

Då rann tiden iväg igen, men men, har man kul så har man det ^^

Blev att dra en tillfällig nätverkskabel till skåpet då min server flyttades dit för en svalare drift, samt att få ur den från meckarummet mitt.

Få se om det blir seriösare dragning av nätverk imorgon, har Cat6 installationskabel i massor att dra

Börjar fyllas på sakta men säkert nu, patchpanelen som har monterats är nog mer tillfällig. Vi får se om den kanske kan bytas ut mot en modernare som klarar Cat6, eller Cat5e åtminstone.

P.S. Den beigea burken är ett tillfälligt chassi för min hemmaserver. Har ett annat chassi (1U), men har problem med att hitta en lösning för hur hårddiskarna ska monteras i den. D.S.

Mini-update

Kom hem vid 8 idag, borde ha legat i säng för en timme sen nu, så det blev ingen riktig update idag tyvärr.

Hårddiskburen och en Dell PowerEdge 2550 fick komma upp i skåpet idag.

Mini-update

Ingen större förändring, måste dock tacka alla som följer mig och mitt projekt, och alla fina röster jag fått, det värmer att se att intresset finns

Compaq ProLiant DL580

När diskarna var klara så blev det att möblera om! Så under tiden jag flyttade på servrarna så tog jag lite pr0n bilder på dem, enjoy!

Compaq ProLiant DL580

Compaq ProLiant DL580

Compaq ProLiant DL580

Compaq ProLiant DL580

Compaq ProLiant DL580

Compaq ProLiant ML570

Compaq ProLiant ML570

Compaq ProLiant ML570

Compaq ProLiant ML530

Compaq ProLiant ML530

HP ProLiant ML530 G2

HP ProLiant ML530 G2

HP ProLiant ML530 G2

Tada!

Nu så, nu har jag flyttat på allt skit till ett och samma ställe, mycket grejer är det! Har ont i ryggen nu då jag fick lyfta på allt själv, men helt klart värt besväret! Skulle kunna fylla ett till rackskåp ganska lätt, men de tankarna ska vi inte börja tänka på, farligt farligt!

Pr0n-update med mera! (HP ProLiant DL380 G4)

Började kvällen med att jag tänkte planera kabeldragningen, men far min behöver borra upp lite hål i väggarna, så han skulle göra det åt mig under helgen, så kabeldragningen får vänta en stund till!

Då gick jag över till att börja sortera ut lite hårddiskar, storlekar och varvtal, så nu har jag satt i de diskar jag är väldigt säkra på vart de ska sitta. Har ack så många diskar utan vaggor kvar också. :/

Har bestämt mig för att min HP ProLiant DL380 G4 kommer att få stanna och därmed fylls med de näststörsta diskarna jag har; 72,8GB. Syns bara 4 på bilden, men de två andra saknar vaggor som jag misstänker ligger kvar på jobbet!

HP ProLiant DL380 G2

Dessa fylls med 2x 18,2GB (en står som 9,1GB, men det är vaggan som är "felmärkt"!), samtliga ska det installeras något valfritt OS på för att sedan göras klara för att sälja vidare (med de diskarna som sitter i nu).
Intresseanmälan tas emot via PM!

HP ProLiant DL380 G3

G3 fylls med 36,4GB diskar, denna TROR jag kommer bli kvar, men kanske lutar åt att säljas, men isf med okänt antal 18,2GB diskar fyllda.

Dell PowerEdge 2550 servern kommer också krängas, vet dock inte vilken storlek på diskarna den kommer att fyllas med, troligtvis 18,2GB.

Compaq "hårddiskbur"

Denna blev rätt bra fylld med 18,2GB diskar, både 10K varvare och 15K varvare, har dock en hel del över som inte fick plats.

Notera att jag fått upp en till enhet, har INTE hunnit kollat upp prylen, men mina gissningar ligger på brandvägg/router då den har två interface för "internt nät" och "externt nät".

Sista bilden för ikväll

Då har jag gjort tillräcklig nytta för ikväll, fick mer plats nu att röra mig på vilket är väldigt skönt när jag håller på. Imorgon blir det nog att börja koppla in alla HP ProLiant DL380 G2 servrarna, vilket jag inte han med ikväll.

Goodnight everyone!

3x Sun ENTERPRISE 250

Har tre av denna stora klumpen, ska definitivt krängas vidare pga platsen dem tar.

Vad hände med hörnet..?

Om ni kommer ihåg hur det såg ut innan här (bild #4) så ser ni att det har blivit rejält tomt i detta hörn! Skönt imo! Pappsen blev väldigt glad av min bedrift ikväll. ^^

Tidigare i veckan.. (Wall of text)

Har varit fullt upp sen sist. Jobbar 10-11 timmar om dagen på jobbet då vi håller på och flyttar, detta inkl. helger också. Så får ursäkta att jag inte kunnat varit så aktiv. Det värsta bör vara över tills nästa vecka, om sådan så bör jag få mer tid över till projektet!

Anywho; Prövade dessa roliga grejer jag hittade på jobbet tidigare i veckan, men efter att ha kopplat in några och sökt på dem visade det sig att man behöver en speciell switch att koppla in dem i, gick alltså inte direkt in i nätverket Har en KVM-switch också, men den saknar el-adapter så vet inte om den fungerar. Hittade en med snarlika styrkor på hemma men den vägrar starta ändå, så ser mörkt ut där ändå. Funderar på och slå upp ett bord bredvid bara, tillfälligt och enkelt. Någon medlem som nämnde att skärmen bara kommer vara tillfällig och jag börjar ta vara på det mer.

Tillökning!

Fått två nya servrar från en på ircen och lite diverse rackskenor samt två hårddiskar och en del ramminnen! Woho!

Dock så var servrarna i sig väldigt tömda (HP PL DL380 G2 och G3), man har rensat dem på minne, hårddiskar, nätaggen och PPM som är till CPU, dock är alla CPU kvar vilket jag då undrar varför man knyckt PPM till dem? Blir nog att tömma dessa på innehåll, kanske som reservdelar eller något, lägger dem åt sidan så länge.

Ingen som har PPM liggandes för G2 och G3? Något man bör tänka på gällandes dem?!

Nu så!

Hej alla glada igen! Flytten är fortfarande inte helt över än, trots det så han jag med och testa lite mer idag på KVM switchen, och fy skam för den som ger sig! Visade sig att servern måste vara på för att KVM-switchen ens ska indikera något, dumma mig. Med andra ord: Den funkar utan problem!

ESXi 4.1

Vad vore inte mer passande att installera än ESXi 4.1 på servern till att börja med? De fyra diskarna sitter förövrigt i en RAID 5. Valet stod mellan RAID 1+0 eller 5.

Dessvärre möttes jag av denna lila bild med en varningstext att jag endast hade 1GB ram av minsta möjliga 2GB.

Pretty empty..?

Satt ju bara 2st 512MB stickor i servern, men jag har några ess i rockärmen!

Ni kanske kommer på vad jag menar?

Pretty empty..?

Närbild på minnena.

Pretty empty..? NOT

Sådär! Nu jäklar sitter det allt lite mer i lilla servern. Hade vid tidigare update fått hem en del lösa ramstickor, dessa kom väldigt bra till hands!

2x 1 GB
2x 512 MB

Nu är det totalt 4GB!

Success!

Nu så klagar den inte mer, spelade in under installationen också.

Vsg: http://www.youtube.com/watch?v=4HuS0I0NrXo

Färdig!

Inget nätverk är kopplat till den ännu, därav 0.0.0.0 adressen ^^

Väntar med nätverket en stund, en 48 portars gigabitswitch ska snart kasseras på jobbet då hälften av portarna inte fungerar, räcker gott och väl för mig!

Tjingeling så länge!

Om-möblering!

Eftersom vinterförvaringen ska få plats i källaren har jag fått stukat om lite, kommer att få ställa en hel del i mitt meckarum just nu, tills jag fått de maskiner som ska säljas, sålda. Har börjar märkt upp innehåll och kört in en serverinstallation av Ubuntu 11.04 för att se att servrarna fungerar.

De som inte syns för stolen nu är att jag fått hem två till HP DL380 G2 och en till Dell PowerEdge 2550!

~

Ska krängas

Den överst verkar tjurig, allt är frid och fröjd tills den ska starta upp diskarna: Det händer inget mer än att den står och väntar, ingen aktivitet bland diskarna fysiskt alltså.. Kanske något som blivit urkopplat i den..?

~

Ska krängas

Den översta här också verkar tjurig att starta dock.. Kräver minst två (av tre!) nätagg har el, och när man väl har pluggat in ett till så startar den och stänger av sig innan jag hinner få bild. Luktade en smula bränt/elektronik i början också :S

"Nya" switchen!

Fick hem switchen från jobbet idag, där bara hälften av portarna fungerar. Monterade in den och starta den och notera att samtliga fläktar inte rör på sig alls, konstigt... Så har monterat ner den nu igen och ska undersöka fläktarna i den. En av fläktarna går knappt att snurra på för hand.

Stay tuned!

Godis! :3

Fick mer än bara en switch och några servrar till hem ^^

Lite band-backup, finns ett helt skåp med oöppnade band, mums!

Godis! :3

En liten Cisco brandvägg, dock saknar jag dennes speciella nätagg, men det ska vi nog fixa fram förr eller senare. Vore mumsig att ha igång!

Nytt bord!

Blev en sväng förbi Ikea och Bauhaus idag.

Ikea;
*Bordsskiva (egentligen till köket), låg i fyndhörnan, skadad under i baktill, inget som syns med andra ord! 199kr.
*Två ben, bara ett som behövdes, 30kr/st.

Bauhaus;
*Trälist längs väggarna, 109kr.

Och så en snickar-pappa som hjälpte mig sätta upp allt rakt och bra! Tumme upp, nu har jag fler ställen att lägga servrar på. ^^

Servrarna längst till vänster och Dell servern är de nya tillskotten här om dagen.

Juste, höll på att glömma! Netgear switchen, den som ligger i delar i hörnet; Visade sig att alla 3 fläktar var helt slut, snurra inget alls. Nya är beställda via Ebay för ynka 21kr med frakt!

Minneskoll

Plockat ur alla minnen från Dell servrarna, DL360 G1 servern och DL380 G2 servrarna för att jämna ut det på alla servrar. Just nu är basutbudet 1GB per server, vissa hade dock två fysiska processorer så de har fått lite mer.

Installation

Kör en installation av Ubuntu Server 11.04 på samtliga servrar och trots lite strul med att DL380 G2 servrarna är känsliga för hur man sätter in minnena (de jobbar i par, om de är olika minnen i ett par funkar dem inte alls istället). Just nu är det en server som verkar misstänksam, den funkade fint med 512MB ram, men efter uppgradering hänger den sig bara, ska pröva byta minnen i den burken senare.

Godis

Lite godis som satt i några av burkarna jag rensat. Fiber kort, fun fun fun!

Uppmärkning och redo!

Märkt upp CPU + RAM och skrivit till "Done" om de är helt klara för att krängas.

Liten mini-lista:

1) DL 380 G2: 1x Intel P3 @ 1,133GHz, 1GB ram @ 133MHz
2) DL 380 G2: 1x Intel P3 @ 1,133GHz, 1GB ram @ 133MHz
3) DL 380 G2: 1x Intel P3 @ 1,133GHz, 1GB ram @ 133MHz (Minnesproblem?)
4) DL 380 G2: 1x Intel P3 @ 1,133GHz, 1GB ram @ 133MHz (Paxad)
5) DL 380 G2: 1x Intel P3 @ 1,4GHz, 1GB ram @ 133MHz
6) DL 380 G2: 2x Intel P3 @ 1,4GHz, 4GB ram @ 133MHz

7) DL 360 G1: 1x Intel P3 @ 1,133GHz, ?? ram @ 133MHz

8) Dell PowerEdge 2550: 1x Intel ?? @ ??, 1GB ram @ 133MHz
9) Dell PowerEdge 2550: 2x Intel ?? @ ??, 3GB ram @ 133MHz

Nu är klockan 04:43, dags och sova!!

Nu var det ett par dagar sen här..

Jag har varit dålig med uppdateringar, senaste dagarna har jag varit sjuk, tagit lite egen tid (både hemma och ledigt från jobbet), och pysslat ytterst lite när jag fått tid och lust.

Men men, såhär ser det ut nu i meckarummet med nya bordet, fullsmockat! Det finns även fler servrar på jobbet att hämta, vilket det kommer att göras inom snar framtid (bland annat 2st till SUN Enterprise 250, de tre som finns till vänster på bild).

Nymöblering

Har möblerat om lite igen, fått ännu mindre plats kvar att förvara på!

Förövrigt ser det bra ut nu tycker jag, har dock märkt svårigheter med att dra kablar på servrarna då jag inte kommer åt med händerna ordentligt. Inget jag kommer att ändra nu, kanske efter vintern/när jag fått iväg en del grejer.

Ett skepp kommer lastat!?

Fick med mig en flyttlåda, nämnde det tidigare att jag fick hem bandbackup osv; här är lite godis, var ju någon som tyckte att jag skulle ha lite olika färger på kablarna!

Power to the servers!

Några elförgrenare fick jag tag i, minst en ska sättas upp hyffsat snart!

Mediakonverterare

Från ethernet till fiber! Dock bara 100Mbit :>

Lite kort..

Har en hel del lösa kort, något av värde gott folk?

Närbild

Fiberkort

Närbild

Motsvarande "iLO"? Kunna styra servern, starta om den, komma åt BIOS och annat smått och gott där vanlig fjärrstyr inte kommer åt! Right?

Närbild

Kontrollerkort för SCSI.

Närbild

Kontrollerkort för SAS/SATA och något nätverkskort över.

Juste, höll på att glömma! Dragit nätverket till racket snart, ska koppla in det i meckarummet nu och sen fixa kontakter i båda ändarna!

Nya fläktar har kommit!

Fått hem mina nya fläktar till switchen idag! Gick helt okej snabbt för att vara Ebay faktiskt och kostade mig under 30kr totalt.

Fläktbyte i switchen

Det var en liten annorlunda anordning för att fästa fast fläktarna, istället för det vanliga att man gängar i plasten så var det någon liknande t-formad tapp med gängor i (förväxla inte med gängtapp) som man tryckte in från andra sidan. Men hålen på de nya fläktarna var betydligt mindre så då var det bara ut och borra upp hålen till rätt storlek!

Fläktbyte i switchen

Första fläkten på plats, notera att el-kontakterna skiljer sig en del från original (höger). Men det gick att pressa i dem ändå, de lär knappast lossna!

Fläktbyte i switchen

Sådär, tog inte många minuter och det funka direkt efter ett snabbt test!

Dock väntar sämre nyheter runt hörnet, jag får inte längre någon kontakt med switchen och flera portar verkar ha lagt av nu.. Suck..

Fläktbyte i switchen

~Översiktsbild~

Felsökning

Hittade 3st kondingar som är uppsvällda på switchen, kan det vara värt och pröva byta ut dessa (3st)?

Det minskar!

Börjat fått en hel del sålt nu, som ni ser är det ett stort gap i racket nu! Så snart kanske man kan byta ner sig till ett litet mindre rack! ^^

Felsökning 2

Vafan, tyckte att jag hade vridit mig runt och tittat men ändå missat det självklaraste! Det stod ju faktiskt.. Tyckte att det var konstigt att det inte stod, men det gjorde det! Så nu vet man vad man kan söka efter!

16V, 1000 microF (uF)

Undersöka..

Börja stapla om och få mer utrymme och fylla upp tomrummet i rackskåpet. Då hamnade denna pryl på bänken, Nortel Networks Contivity 1600, självklart måste vi se vad den innehåller! Och titta, en komplett dator med VGA anslutning, PCI portar, hårddisk och hela kittet..

PDF för moderkortet: http://www.elhvb.com/mobokive/archive/Seanix/73308201.pdf

Undersöka..

Får ju fan bild och det gömde sig PS/2 kontakter samt USB på den också, och PS/2 sväljer den, prövade skriva "help", verkar ju kunna confa den såhär istället O_o

I'm still alive! (Sorry, iPhone kamera >.<)

Halloj allihopa! Dött om uppdateringar här på ett tag.. :/ Får be om ursäkt om det! Det som har hänt sen sist:

Servrar och annat skoj har sålts (fortf kvar dock!), jag bor inte hemma i Uppsala lika permanent längre, två "nya" switchar har fåtts från jobbet (24p 100mbit + 2p 1gbit), delar för switchen från ebay har kommit (kondingarna, 2x5pack=27kr) och en väntan på att få låna en annan lödkolv då min inte pallade måttet längre (hoppas jag får en ny i jul!).

Har idag (tekniskt sett igår kväll..) fåt lånat hem en lödkolv där spetsen inte är helt förstörd och faktiskt lyckats lödit dit de tre nya kondingarna, vilket tog bra jävla tid för "så lite", det som hände var att kortet var för tjock, så när man försökte värma allt ten så räckte inte värmen till mot andra sidan för att smälta tennet. Tidsövande och mycket pill; nu sitter de nya på plats!

Och se på fan, switchen funkar nu!! :D:D Har testat olika portar, som det verkar nu så har flera portar vaknat till liv också (inte för jag behöver alla 48..), bilden illustrerar första försök och den har även testats efteråt ihopskruvad, _nu_ ska den upp i racket!

Tillökning (Sorry, iPhone kamera >.<)

Som jag skrev här under hade ett tillskott på två nya switchar kommit, tänkte jag kunde lägga upp en bild på dem också så ni ser vad det är för några.

Update 2012-04-27

Det har ändrat sig lite i rackskåpet, mycket har sålts av och skänkts bort, såhär ser det ut i dagens läge.

Update 2012-04-27

Det som tillkommit sen sist är en UPS på 3000VA! (Woho! \o/) Under vintern gick proppen för fas 1 i huset rätt ofta, då garaget tydligen också går på det, och ja, när pappa skulle ut och mecka och starta igång elementen där ute så blev det för mycket. Har fått en hel del oväntade avstängningar, så en UPS blev en självklarhet att införskaffa! Får tacka OsNy@irc för tipset på tradera (Vann budet på 56kr ) *happy happy*

Julen verkar vara tidig i år.

Fullsmetat!

Har flyttat om lite i racket och fått det lite snyggare! Så fult med allt mellanrum! Notera även fiberkabeln mellan switcharna högst upp. Fick ett gäng fibermoduler, så nu fattas lite mer kabel så ska jag börja köra fiber mellan servern och switchen istället!

Btw så håller jag på med en grej i garaget till rackskåpet. En egen terminal! Kommer nog inte bli så vacker, men ack så värdefull för min del. Stay tuned!

UPDATE: Här är rack-terminalens egna logg! -> http://www.sweclockers.com/galleri/9344-hp-pl-dl380-g2-goes-r...

Very long time and no see!

På längre sikt ska det bli modernare servrar, men ifall det blir en stor uppdatering, så får jag göra ett nytt galleri, men det blir nog inte förens jag flyttar gissar jag på!

Tänkte jag kunde göra en sista uppdatering iaf, har vänt på rackskåpet ett kvarts varv, skaffat etikett-skrivare och blivit av med en hel del servrar och annat. En hel del skänktes bort till en Lan-förening i Storvreta, Uppsala.

Här ser vi min rackterminal jag gjorde själv.
http://www.sweclockers.com/galleri/9344-hp-pl-dl380-g2-goes-r...

Hoppas ni gillade detta enkla galleri, ni är varmt välkomna och ställa frågor!