Apache-Pong med Logstalgia!

3.9
29 röster
Skapat
2012-06-08
Senast ändrat
2012-06-14
Visningar
13 531

Hej!

För en tid sedan pratade någon om det ypperliga programmet Logstalgia (http://code.google.com/p/logstalgia/) i IRC-kanalen #sweclockers på QuakeNet. Jag blev intresserad och bestämde mig för att sätta upp en ny dator som visade Logstalgia (även kallad ApachePong) på min monitor som jag har i hallen för att övervaka servrar och dylikt.

Hårdvaran bestod av följande (tack Lei för moderkort, processor och minnen):

Moderkort: Asrock H61M-HVS (S1155, Intel H61, VIA VT1705, Realtek RTL8105E)
Processor: Intel Celeron G530 @ 2.4 GHz
Minnen: 2x2 GB Kingston HyperX 1333 MHz
Hårddisk: Kingspec 8 GB SATA2 SSD (KSD-SA25.5-XXXMJ)
Chassi: Compucase S411 4U
Nätaggregat: Antec NeoPower 480W
Monitor: LaCie Photon20VisionII 20" 1600x1200
Operativsystem: Ubuntu 12.04 LTS

Det är uppsatt så att Apache-servern har mappat en CIFS-share som är en lokal katalog på Ubuntu-servern där Apache har en separat Access-logg och visar det som det klassiska datorspelet pong via OpenGL. I skrivande stund är min webserver inte så värst trafikerad, men det hjälpte bland annat IDMUD, Nymph och Diar med från #sweclockers när jag spelade in.

Monitorn tänds när jag går i hallen och stängs av efter 10 minuter om inget rör sig via en Nexa rörelsedetektor. När jag fått ordning i racket kan jag posta fler bilder på insidan av det.

URL till YouTube-video: http://www.youtube.com/watch?v=YFiKpCu47r0
YouTube-klipp 2: http://www.youtube.com/watch?v=VBvdqT4QfA8&feature=plcp

URL min sajt: www.gondolin.se (notera att den är under uppbyggnad och långt ifrån klar)

Chassit

Chassit, ett Compucase S411 4U. Det är en tidigare slaktad filserver, därav hotswap-baysen. Ska eventuellt ploppa in lite diskar där senare och ha som en liten backupdator.

Moderkortet, processorn och minnet. Tack återigen Lei (här på SweC) som gav mig ett bra pris och väldigt vänligt bemötande!

Insidan av datorn.

Inte så värst mycket intressant egentligen. En Buffalo S775-kylare (som moderkortet har stöd för, smidigt!) som kyler processorn med två stycken Ace 80mm-fläktar bakom.

Närbild på processorn, en Intel Celeron G530.

Testning..

Testning av en statisk loggfil som överfördes från min webserver.

UEFI

Första uppstarten med UEFI.

Installation av Ubuntu..

Har tidigare pysslat lite med Linux men känner mig mer hemma i exempelvis FreeBSD. Ubuntu 12.04 överraskade helt klart. Precis som Windows klarar man sig inte riktigt utan "konsollen" men fortfarande imponerande interface och användarvänlighet. Nu ska jag bara lära mig grunderna i terminalen..

UEFI 2

Nya monitorn på väggen i hallen (LaCie Photon20VisionII) och Apache-Pong!

En Nexa LMDT-609 är en rörelsedetektor som tänder monitorn när någon är i hallen. Rör sig inget på 10 minuter stänger den av monitorn - vilket sparar rätt mycket energi.

Kingspec 8 GB SSD

Kingspec 8 GB SSD. Strömsnål och billig - perfekt för denna typer av arbete.

Monitorn och racket i hallen..

Det är ett egenbyggt rack gjord av 36-millimeters bänkskiva (Black Tulip heter färgen) där monitorn sitter som visar Logstalgia.