Inlägg

Inlägg som Lanicia har skrivit i forumet
Av Lanicia

5G-setup med bra stöd för VPN

Hej!

Jag har en familjebekant som bor utomlands och som behöver hjälp med sin nätverkssetup för vanligt hemmabruk i ett hus. Det är en äldre person så lösningen behöver också vara relativt enkel att underhålla.

Kontext:

Idag kör personen en 4G router men det har varit en hel del problem med belastning vid vissa tider på dygnet och generellt dåliga hastigheter. Oavsett måste vi byta ut routern eftersom personen vill kunna använda VPN direkt i routern och nuvarande router saknar stöd för vanliga vpn-tjänster.

Tyvärr ej aktuellt att dra fiber så vi har kikat på 5G som en möjlig lösning och det såg lovande ut via telefonen.

Jag har kollat lite på 5G routrar och det verkar finnas en del olika alternativ på upplägg. Här är några jag kikat på:

https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/routrar/mobilt-bredband-routers/5g-router/d-link-dwp-1010kt-cpe-5g-router-och-wifi-router-ax1500-p65538

https://www.inet.se/produkt/5414217/zte-mc888d

Det jag funderar över:

- De två ovan är ju lite olika i att det ena är en sammanhållen produkt och det andra är i två delar. Någon som har erfarenhet kring detta?
- Jag försökte kolla hur VPN-konfig fungerade med dessa men när jag försökte kolla på t.ex. Mullvad VPN:s setupguide så verkade det inte vara självklart att routrarna är kompatibla. Någon som har input här?
- Är det något jag helt missat här?

Stort tack på förhand!

Av Lanicia

IT/ "tech" har blivit så mkt yta

Detta är ordentligt gubbigt och förmodligen till följd av selektivt minne av hur det var innan men ville ändå skriva av mig.

Jag jobbar inom IT/tech/SaaS och min upplevelse är att det blir mer och mer yta/form/ekonomi snarare än idéer och nya funktioner/utveckling där fokuset faktiskt ligger på att lösa ett problem. Min bild är att det förr var mer en fristad där fokuset låg mer på att lösa faktiska problem än allt runt i kring.

Det var just de "fria" med fokus på mål som lockade mig innan men det känns bortblåst. Lite samma med hårdvara/spel osv, känns som fokuset skiftat.

Hade ju varit kul att få känna så igen...

Av Lanicia

Annonsen är avslutad

Av Lanicia

Användare: @Qraft
Typ av affär: Sälj
Tillvägagångssätt: Möte
Produkt: Steam Deck

Positivt:

Snabb & smidig affär

Enkel och trevlig kommunikation.

Negativt:

Ingenting

Slutbetyg: 5/5

Av Lanicia
Skrivet av Qraft:

Köper den gärna för 4000kr och hämtar.

Du har fått PM!

Av Lanicia

Steam deck - 256gb - Göteborg

Hej!

Jag säljer nu mitt Steam Deck som jag köpte från Steam Store tidigare under året. Tanken var att ha den under resor men tyvärr har resorna inte blivit av och jag är för bekväm med min laptop så då kanske någon annan har större nytta av den.

Hittills har jag väl spelat ca 20h Valheim på den men i övrigt har den legat i sitt case.

Det som ingår är en Steam Deck på 256 gb, case samt laddare. Kvitto finns osv.

Jag föredrar avhämtning och betalning på plats i Göteborgsområdet men om det inte löser sig så kanske jag omvärderar det.

Allt gott!

Läs hela annonsen här

Av Lanicia
Skrivet av Nyhet:

Den svenska batteritillverkaren är i samtal med flera storbanker för att skrapa ihop drygt 53 miljarder kronor.

Läs hela artikeln här

Jag är också på den jakten!

Av Lanicia

Om du inte helt har gett upp hoppet på transport så finns det ju en hel del inom transportplanering och systemleverantörer inom transport. Där är ju din kombo av praktisk erfarenhet och it-intresse en bra grund!

Av Lanicia
Skrivet av Pappen126:

I samband med att jag startade min dator. Fläkten snurrade en liten stund, stannade sedan, startade igen en kort stund efter. Kunde sedan inte logga in. Fick meddelande om att jag fick vänta 2 timmar. För många inloggnings försök.
VAD KAN DET VARA FÖR FEL

Vad är det för dator? Vart stod det att du skulle vänta i 2h? Startar datorn nu? Vart är det du försöker logga in?

Av Lanicia

Om hotellen har wifi så är det ju bara att koppla in Chromecasten och ansluta till wifi:t på mobilen. Eventuellt att du behöver köra ett varv i Google Home-appen.

Om du ska köra via hotspot så behöver du en mobil för hotspotten och sen någon annan device för att casta. När jag testade detta gick det inte att casta på samma device som är hotspot.

Av Lanicia
Skrivet av Ozzed:

Fast oavsett är det ju företaget som har frihet att själva bestämma sina egna regler.

Skriver jag att de som håller på med Mining är jävla svin blir jag avstängd från Sweclockers, Tar jag med en boombox in på en biograf och drar på hög musik under filmen blir jag utslängd från bion. Skriver jag nedsättande kommentarer om Elon musk så blir jag avstängd från Twitter, etc etc, för att företagen själva satt sina trivselregler och har moderatorer som efter bästa förmåga skall se till att de efterlevs. Det har med deras egna trivselregler att göra och inte ett dugg att göra med yttrandefrihet. Yttrandefrihet är ett förhållande mellan individ och stat, och även där finns det paragrafer med diverse inskränkningar. Det är helt naturligt.

Men såsom de flesta verkar tolka yttrandefrihet idag så är det att man utan konsekvenser ska få säga

Vad man vill
Till vem man vill
Var man vill
När man vill.
Utan konsekvenser

Så har det aldrig någonsin sett ut någonstans och kommer förhoppningsvis aldrig göra heller.

Exakt så!

Det man kan hävda dock är väl att t.ex. Google och FB/insta osv är i princip har monopolställning för de kanaler där vi bedriver diskussion som i slutändan påverkar politik osv. Därav blir det problematiskt att de har trivselregler som påverkar den allmänna diskussionen.

Det är ju dock en helt annat fråga som är mycket mer subjektiv än själva definitionen av yttrandefrihet.

Av Lanicia

Philips TV - Artefakter?

Hej,

Har en Philips 58PUS8505 som jag köpte för ett år sedan. Nu har jag dock fått artefakter enligt det "sträcket" som syns på bilden nedan. Inget jag kände igen sedan innan utan det dök upp igår medan jag kollade. Är det bara att skicka in på reparation eller kan jag testa något för att fixa det?

Tack!!

Av Lanicia

Humor:
- No such thing as a fish
- Fråga Anders och Måns

Infosäk:
- Darknet Diaries
- Malicious Life
- The Lazarus heist

Dokumentärt
- P3 Gräns
- P3 Krim
- The missing crypto queen

Av Lanicia

Tråkigt men hellre att de stänger ner det än bara låter det självdö.

Spelar till och från på Stadia och det har varit toppen när man numera är väldigt casual gamer.

Av Lanicia

Gillade säsong 1 och tyckte den tillförde lite nya grepp för svenska serier. Säsong 2 är bra men nu var ju nyhetens behag över i viss mån.

Kan ju tycka att dom borde stanna här för att undvika den klassiska netflixfällan av att köra nya säsonger tills serien är helt urvattnat...

Av Lanicia

Ni har ju givetvis rätt i att det kanske är onödigt komplext/ övertänkt. Det finns ju enklare sätt att hantera det på. Men jag vill inte avfärda det helt innan jag ens har räknat på det. Det KAN ju leda till effektivare elanvändning.

Jag tycker dock det är en kul utmaning och även om det bara blir en tankeprodukt så vill jag löpa linan ut. Lite nördigt men detta är ju ändå Sweclockers så hoppas någon kan känna igen sig.

Det låter ju på flera av er som det rimligaste är att göra mätningar och anpassa efter det. Bra tillägg med konvektion, givetvis en bidragande faktor och svårt att kontrollera på ett enkelt sätt. Men jag tänker att jag får testa mig fram och anpassa

Av Lanicia

Tack för svar!!

Kanske behöver förtydliga aningen. Bor inte där hela veckorna utan växlar mellan stan/landet pga jobb och det gör att huset står tomt några dagar i veckan och ibland längre (kanske speciellt nu när uppvärmningen blivit så dyr).

Tyvärr är det direktverkande el (det är så av flera anledningar och inget jag kan ändra inom överskådlig tid). Därav skulle jag i alla fall vilja kunna räkna på om det är fördelaktigt att lägga om uppvärmningen baserat på spotpriser. För att ens kunna utvärdera effekten av det behöver jag ju någon form av funktion där värmeförlust är inräknat.

Av Lanicia

Uträkning för värmeförlust i hus

Hej,

Jag håller på att försöka energioptimera mitt hus och som en del av det försöker jag räkna på hur snabbt värmen sjunker vid olika scenarion. När jag googlar runt så hittar jag lite olika tabeller beroende på hustyp/isoleringsförmåga men det är för schablonmässigt och jag hade behövt en funktion istället.

Jag har verkligen dålig koll på hur fysiken kring detta funkar men om jag gissar så är det ju några faktorer som jag bör ta med i beräkningen:

1. Isoleringsförmåga
2. Innetemp vs utetemp

Visserligen skulle jag ju kunna göra mätningar själv i huset (per rum) och skapa en funktion baserat på det. Misstänker att det är rätt tidskrävande dock och att detta redan borde finnas.

Någon som har en idéer kring vad jag borde söka efter eller som kanske redan har en funktion jag kan använda?

Allt gott,

Av Lanicia

Nu har jag inte läst denna kurs eller dylikt men jag har hunnit plugga en hel del.

Min slutsats är att det finns olika kurser man har olika lätt för, vissa behöver man knappt plugga för och andra måste man kämpa ordentligt för. Det som i slutändan avgör är inte den förkunskap man har, kurserna är ju upplagda för att man ska lära sig. Det som avgör är motivationen, att man vill det så pass mycket att man orkar kämpa igenom det som känns tungt.

Så frågan är väl hur motiverad du är, tror du att du kommer kunna lägga en hel del extra tid på matten när det krävs?

Av Lanicia

Företaget jag jobbar på (it-företag, b2b) har i regel prisjusteringar enligt ett tjänstemannaindex inskrivet i våra avtal mot kund. Detta innebar bl.a att vi ökade upp våra befintliga avtal med närmare 10% mellan 2021/2022. Detta är ett rätt vanligt förfarande hos olika systemleverantörer.

För mig blir därför min lägstanivå samma höjning i procent som index har höjts med.