Inlägg

Inlägg som o3ryy0 har skrivit i forumet
Av o3ryy0
Skrivet av hakd:

Ganska enormt tillslag, minimal effekt på faktiskt piratkopiering.

Problemet med dagens "piratgrupper" som släpper filmer och serier illegalt är att dom försöka tjäna pengar på det. Majoriteten av gångerna dom faktiskt åker dit så spåras dom av sina intäkter.

Bara kolla lite på de äldre grupperna som gör det för "skoj/respekt" skull, dom står stabilt och fortgår år efter år.
Har du lite tid över så läs lite domar och utslag på grupperingar som åkt dit, den röda tråden är intäkter.

Citat:

The indictments do not indicate that the accused movie pirates profited from the scheme that started in at least 2011

Källa: https://www.nydailynews.com/new-york/ny-movie-pirates-bust-20...

Instämmer på det du säger, men som citatet ovan bekräftar så rör det sig inte om pengar för just dessa människor, utan snarare att de på tvivelaktiga sätt försökte få tidig tillgång till filmer för att släppa innan faktiskt release. I åtalen är betonas det redan i början just släpp av filmer före retail release, och det nämns sedan flera gånger om.

Av o3ryy0
Citat:

En annan ledande figur som åtalats (PDF) men ännu är på fri fot går under kodnamnet "The Artist", och har identifierats som Umar Ahmad från Oslo, Norge.

Jag är inte mycket för konspirationsteorier men det är osannolikt att The Artist lyckades fly, hur ska han ha lyckats med det? Mer sannolikt vore att han redan utlämnades till USA och åtalades, och att han sedan hjälpte till att få tag i de andra. Det sprids nåt rykte om att medlemmarna inom SPARKS är övertygade om att The Artist var den som läckte, men det återstår att se, vi får väl kanske reda på det så småningom.

Av o3ryy0

De flesta andra grupper inom scenen verkar ha gått på semester på obestämd tid i och med detta. Det är nästan så man kan tro att film-jättarna ligger bakom dessa grupperna inom scenen som drabbades av tillslaget, för om målet är att åka fast är det ju helt rätt strategi att försöka läcka filmerna innan det officiella lanseringsdatumet. Jag tror inte för en sekund att film-jättarna drabbas särskilt hårt rent ekonomiskt av fildelning, men de här specifika grupperna inom scenen som är ute efter att provocera genom att släppa saker innan release skapar mer problem än nytta.

Av o3ryy0

Har haft en Samsung 830, 256 GB sen Sweclockers släppte sommardatorn 2012. Har tjänat mig väl under åren, lagrar nästan allt på mekaniska diskar och har inte haft så stor nytta av hastighet som motiverat mer SSD-lagring. Men nu så har det blivit dags att byta upp sig för att framtidssäkra några år framledes, lutar åt en Samsung 860 Evo på 2 TB.

Av o3ryy0
Skrivet av Chromatic:

Fyfan alltså, sånt där kan verkligen förstöra ens dag

Förlåt men det här inlägget var så kul att det gjorde min dag!

Till TS: Oerhört trist att behöva gå igenom detta, beklagar verkligen.

Svårt att ge bra råd för något jag inte varit med om, men försök att se det som hänt ur en positiv synvinkel; det som hänt har hänt och hur tungt det än må vara så går det inte att ändra på, utan försök blicka framåt. Att enbart materiella saker försvunnit borde vara en stor lättnad, och förhoppningsvis är det saker som går att ersätta. När det hela sjunkit in kanske ni skulle på fundera vad ni faktiskt behöver av allt det ni hade. Jag tror att de flesta av oss faktiskt skulle må bättre om vi hade mindre prylar än vad vi har. Lycka till <3

Av o3ryy0
Skrivet av mkl:

Utan piratkopiering hade nog inte Spotify funnits idag. Skivbolagen hade inte gått med på att ge upp så stor del av sina intäkter till Spotify, Apple, Amazon etc om inte alternativet var betydligt sämre. Dessutom fanns det mycket inspiration från Napster och Torrents vid grundandet som jag förstår

Helt rätt. Spotify använde under sina tidiga dagar musik hämtat från just TPB bland annat. Och Spotify använde dessutom fildelningstekniken P2P för att möjliggöra lyssning. Så att hävda att fildelning enbart orsakar skada är helt fel.

Nu har både musik- och spelbranschen kommit så pass långt att fildelning enbart attraherar ett fåtal. Vad gäller film är problemet inte att folk är ovilliga att betala, mycket tyder på att de som faktiskt fildelar även betalar för tjänster så som Netflix, HBO etc samtidigt. Filmbranschen måste gå ihop och lansera en gemensam plattform för att komma till bukt med problemet om de ska komma åt de som fildelar/gratisstreamar film och tv-serier idag.

Gällande nyheten: Jag upplever att dessa nya insatser är som en markering mot illegal fildelning. TPB används inte i någon större utsträckning längre, och utgör inte ens ett litet hot mot dessa organisationerna, men är en bra måltavla för att få ut budskapet. Nyheten nådde ju hit.

Av o3ryy0

Ser bra ut om man ska bygga en ny NAS, men är fortfarande väldigt nöjd med min Define R4 som dator/NAS.

Av o3ryy0

Hur tror vi att en sådan här skärm lämpar sig för bildredigering? Hur korrekt kan man förvänta sig att den levererar direkt ur lådan, och efter kalibrering? Tänker främst på färgåtergivningen...

Vore intressant att höra Thomas @Laxpudding syn på detta

Av o3ryy0

Alltså använder man Google Chrome och förväntar sig att inte bli spårad, oavsett vilket läge man använder sig av, så har man nog inte tänkt till.

Av o3ryy0
Skrivet av htbtoma:

Bra inlägg i sin helhet, men mer specifikt undrar jag vart du köper såna påsar? Hade de som frukost i usa när vi var på tur men har inte lyckats hitta i Sverige

Skrivet av Olle P:

När man kan ta med havregryn, salt och socker för att själv ordna både frukost och dessert?

https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=82516

Det verkar finnas eller ha funnits i Sverige, har själv inte hittat här. Men man ganska enkelt förbereda egna portioner i små plastpåsar. Egentligen är de färdigförpackade påsarna en ganska så dyr produkt, men i mitt fall var det praktiskt att köpa portionspåsar för jag var konstant på resande fot under min resa (fanns i Kanada, Australien, Nya Zealand bland annat).

Av o3ryy0

Kul tråd! Även jag har fått upp intresset för friluftsliv på senare år. Jag bestämde mig senare att resa jorden runt själv under nästan ett år, varav en relativt stor del spenderades ute i naturen i mitt tält och i stugor. Själva resan är det bästa jag någonsin varit med om, och tiden i naturen har varit oerhört lärorik och givande, så för någon som funderar på att göra något liknande så kan jag bara rekommendera. Jag hade aldrig vandrat ensam tidigare och det första jag gjorde på resan var att gå runt i 5 dagar i de klippiga bergen bland grizzlybjörnar, så min inlärningskurva var väldigt brant, men jag lärde mig snabbt vad jag skulle tänka på framtida vandringar. Jag är främst intresserad av flerdagarsvandringar där man bär med sig allt man behöver för perioden man är ute i naturen, ofta i mitt fall 3-10 dagar. Några tips baserat på mina erfarenheter följer nedan:

- Ryggsäck
Om du planerar att gå flera dagar i naturen med tung packning är det viktigt att du har en ordentlig ryggsäck som sitter rätt, annars är risken att din upplevelse sabbas med verk i ryggen/nacken etc. Storleken och typ av väska beror på dina behov så gå in på någon friluftsbutik och prova dig fram och fråga. Jag skulle inte välja något mindre än 55-60L för flerdagarsvandringar. Glöm inte att köpa ett regnskydd till väskan.

- Tält
Detta kommer vara ditt hem och du kommer spendera mycket tid i detta, men samtidigt behöver du inte det dyraste 4-säsongstältet om du bara ska tälta på sommarn här i Sverige och inte så mycket uppe i bergen. Jag gillade mitt MSR Hubba Hubba NX, och det var perfekt för mig som åkte runt i världen då det har en god avvägning mellan vikt, storlek och stormskydd för att uppfylla mina behov, men för andra kan det vara helt fel tält.

- Liggunderlag
Skaffa uppblåsbart, tex Thermarest. Tar typ ingen plats och väger inget, samtidigt ger det bra underlag och isolering från kyla från marken. Skippa även pumpen om du vill få ner vikten i ryggan.

- Sovsäck
Skaffa en sovsäck utifrån dina behov, sömnen är väldigt viktig för upplevelsen men du behöver inte den dyraste sovsäcken om du inte ska sova när det blir minus på natten.
Köp en compression-bag där sovsäcken får plats. Du kan enkelt få ner storleken ytterligare 30-50% med en sådan, och få mer plats i ryggsäcken.

- Skor
Skaffa ett par ordentliga vandringsskor då du riskerar att skada dig allvarligt eller förstöra din upplevelse annars. Det finns många olika typer som lämpar sig för olika situationer, gå in i en vandringsbutik och fråga om råd. Framför allt är det viktigt med ordentliga kängor om man ska spendera flera dagar i naturen med tung packning. Gå in skorna ordentligt innan du ger dig ut.
Tejpa fötterna med leukoplast på känsliga områden i förberedande syfte om du trot att du kan få skavsår. Ta även med Compeed ifall skadan faktiskt sker.
En stark rekommendation är att även ta med ett par sandaler som kan användas när man vandrat klart för dagen. Det är även praktiskt som backup om något skulle strula med kängorna, ex skoskav eller annat. Jag har ett par Teva-sandaler som funkade förhållandevis bra att vandra ganska långa distanser utan någon tyngre packning.

- Kläder
Kläder överlag är viktigt för att du ska kunna leva i naturen på ett säkert och bekvämt sätt. Lager på lager är principen som gäller för att bäst reglera värme/kyla och samtidigt hålla nere vikten och utrymmet i väskan. Merinoull har oerhört bra egenskaper för just detta. Skaffa ett underställ i merinoull, även t-shirts och underkläder funkar bra. En fleecejacka är bra att sätta ovanpå tröjan när man står stilla och när det blir kallt. En bra vattentålig regnjacka (gärna hardshell) är också viktig. Två-tre par vandringsstrumpor är att rekommendera för att kunna rotera.

- Kök
Du behöver egentligen bara en liten kastrull och en liten gasspis som man enkelt kan skruva på en gasbehållare. Detta är extremt praktisk och strular typ aldrig. Jag har provat andra lösningar men detta finner jag som den bästa som dessutom funkar universellt.

- Mat
Jag rekommenderar att köpa frystorkad mat, dels för att det är praktiskt (tar lite plats och väger lite), samtidigt som att vissa tillverkare är riktigt bra på att göra det gott också. Tortillabröd kan vara praktiskt att förbereda innan med tex nutella eller torkad salami eller liknande, det håller några dagar. Brukar även köpa havregrynsgröt i små portionspåsar. Ta med tepåsar/kaffepåsar.

- Snacks
Att hålla uppe energin är viktigt av många anledningar, så ta med snacks som är goda men också innehåller mycket kcal per gram. Nötter och torkad frukt är bra. Det är enkelt att göra en egen mix. Jordnötter och russin är en bra start men det är upp till var person. Se till att ha en påse av mixen nära till hands så att du kan knapra varje kvart eller så när du är ute i naturen. Kombinera med tex snickers-bars och energibars (tex clif bar) för att det inte ska bli för enformigt.
Var inte rädd för att unna dig något extra gott, tex ta med lite fin choklad eller något annat du gillar, och kanske en liten plastflaska med rom, whisky, cognac eller liknande. När man spenderar så många timmar ute och går måste man ge sig själv lite belöning.

- Packpåsar
...kan vara ett bra sätt att hålla ordning på sina saker i väskan (tex Xped). De väger i princip ingenting och samtidigt som de ger ett extra skydd mot vatten ifall du tex skulle tappa väskan vatten. Ett par 4-5 stycken i olika storlekar och färger bör göra susen (tex en för mat, en för kläder, en för köket, etc).

- Karta
...är nödvändigt att ha med för att inte gå vilse, finns bra mobilappar (tex Alltrails), men förlita dig inte 100% på mobilen då den kan gå sönder när som helst. Ta alltid med en fysisk karta och kompass, och lär dig hur du använder dem.

- Firstaid-kit
...kan vara bra att ha ifall olyckan sker.

För vidare tips från erfarna vandrare rekommenderar jag tex utsidan.se
Lycka till och hoppas ni går ut och njuter av naturen i sommar

Av o3ryy0
Skrivet av Falcon:

Du använder inte Android/Google eller iPhone/Apple?

Inte inloggad på några konton? GPS avstängd?
Varför ha en telefon isåfall?

Naivt att tro att en VPN skyddar mot positionering eller andra konton.
Titta på videon jag länkade ovan.

Nu orkar jag inte kolla på videon men han har säkert helt rätt i att VPN-bolag påstår sig erbjuda mer skydd än vad de faktiskt gör, och ja, det är även naivt att tro att en VPN skyddar oss totalt från spårning. Men det i sig är ju inget argument för inte alls anstränga sig lite, med en VPN bland annat, för göra det lite svårare att bli spårad.

I grund och botten är ju ett individuellt val hur mycket vi vill värna om vår integritet. Jag är fullt medveten om att man i princip bara kan undvika all spårning genom att hålla sig borta från internet helt och hållet. Men för oss som inte vill leva som totala outsiders, och ändå förbli någorlunda anonyma online, så är VPN givet val, även om det bara är ett litet steg på vägen.

Av o3ryy0

Jag kör Ovpn på samtliga mina enheter. Självklart för mig att använda VPN för att undvika spårning och allt vad det innebär att surfa på nätet idag. Det är naivt att tro att man klarar sig lika bra utan VPN även som laglydig person. Den insamlade information kommer att användas mot dig.

Ovpn har funkat förhållandevis bra men jag tappar cirka hälften av min hastighet. 500/500 Mbit. Någon rekommendation på leverantör?
Många som nämner Mullvad, hur är det med hastigheter där?

Av o3ryy0
Skrivet av zarkov:

WD Elements och My Book singel innehåller vita diskar, My Book Duo innehåller röda (äkta WD Red).

Stämmer bra. My book duon är nere på det lägsta priset någonsin också (566€):

https://www.amazon.de/Western-Digital-WDBFBE0240JBK-EESN-Desk...

Personligen bryr jag mer om priset per TB, och med hänsyn till detta är det inte särskilt bra pris. Och det inte mycket som tyder på att dessa hårddiskar är så annorlunda mot white label, men de som vill ha just WD Red, så är detta ett bra tillfälle.

Ditt val!

Av o3ryy0
Skrivet av tomle:

Eftersom jag är nyfiken och har samma fundering, blir det totalt 4 diskar? Vad blir det för RAID? 10? 6?

Ja det är ett projekt under utveckling så jag har inte spikat allt, men ja sannolikt Totalt 4 hårddiskar i raid 10

Av o3ryy0
Skrivet av mornn:

231 euro med svensk moms.

Är det värt att köpa My Book för lite mer? Köpte en my Book duo20TB häromdagen från Webhallen. Den innehöll 2 st wd red (WD101EFAX)
Tänker på wd whites vs red. Men kanske bara jag som hade tur med min My nook? Duo?

Vad jag har hört ska elements och my book ha identiska hårddiskar, så om du inte ska ha skalet spelar det inte större roll. My book med 14TB fanns också med nedsatt pris men sålde slut för några timmar sedan. För övrigt köpte Jag 3 elements (max antal) och 1 my book (samtliga 12TB), så jag vet att jag har mer eller mindre identiska hårddiskar och kan köra i raid utan bekymmer. Glhf

Av o3ryy0

Produkt: Western Digital 12TB Elements External Hard Drive, USB 3.0
Länk: https://www.amazon.de/dp/B07VXKF1L4/
Kategori: Lagring
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5177840
Pris: 220€

Bra för att ”shucka”, alltså ta ut hdd och sätta in i dator, nas eller server. Liknande specs som WD red och klart billigare.

Av o3ryy0

Trevligt! Blir troligtvis mina nya telefon när min SE blir för trött, även om den har rätt trist design och troligtvis kommer sakna hörlurskontakt. Små telefoner for the win!

Av o3ryy0

I jämförelse med alla böter om konkurrensbrott som delas ut idag så är dessa förhållandevis låga böter.

Genomsnittlig årsvinst senaste 5 åren: 31 miljarder kronor.
Böter: 2,5 miljarder kronor

Alltså bötesbeloppet motsvarar ca 8% av en årsvinst för bolaget. Inte något som kommer kännas av i någon större utsträckning, och då kan man fråga sig vad meningen egentligen är att ha straff som dessa.

Det kan ju ligga något i att fallet i sig är lite av ett gränsfall. Rent krasst så går det att argumentera för att bolaget "bara" justerat priset på sina produkter till den nivå som genererar högst vinster för bolaget på lång sikt, lite på samma sätt som Amazon ständigt gör genom sin priskonkurrens, vilket kanske är på rätt sida lagen, men som är etiskt förkastligt.

Citat:

Qualcomm agerade med prissättningsmekanismer för att förgöra en konkurrent. Det strategiskt uttänkta agerandet var att betrakta som konkurrensstörande och för att förhindra utveckling i marknaden, något som begränsade utbudet för konsumenter i en sektor som är djupt beroende av innovation

Läser man ovan vad Margrethe Vestager sagt i fallet så inser man ett hon är ute på rätt svag is, för om domen baseras på att Qualcomms prissättning indirekt lett till att branschen får lägre innovation genom färre aktörer på marknaden, ja då kan man fråga sig om domen har något stöd i lag, ekonomiska principer eller i vår nuvarande marknadsekonomi. I nuläget är det inte helt säkert att den här domen faktiskt verkställs.

Det behövs en diskussion och man behöver se över de nuvarande reglerna så att det blir spelplan där reglerna är klara. Känns som att det kommer fler av dessa halvdana domar annars.

Av o3ryy0

Systemkameran, resten av tekniken låser jag helst in när jag befinner mig på ställen med täckning