Inlägg

Inlägg som Achoth har skrivit i forumet
Av Achoth
Skrivet av Broken-arrow:

Om du har swebank finns E-kort eller vad det heter (glömde av det). Där fyller man med pengar och den butiken kan inte dra ut mer där. Men vist man förlorar ju lite tid (dock riskerar du inte ditt konto).

Lite likt Paypal då, den funktionen gillar jag! Har dock Nordea.

Av Achoth
Skrivet av flashen:

Tro det eller ej men det finns folk som inte vågar eller vill använda kreditkort över internet, de är inte många men de finns!
(är inte en av dom)

Skrivet av Failbygge:

Jo jag vet.. rätt tragiskt att folk inte vågar. Men känns om det här forumet borde dom flesta våga. Eller är kanske bara något jag har fått för mig..:/

Jag är en av dem!
Att betala med kort på Internet är för mig starkt förknippat med förskottsbetalning. När det kommer bluffbutiker som Kameraexperten och Playzone (tror jag de hette) är man naturligtvis inte så intresserad av att vara en av dem som slänger sina pengar ut i tomma intet. Även om man får tillbaka pengarna till slut är det mycket bortslösad tid.
Men de pålitliga affärerna då? Datorkomponenter hos Inet, kläder hos H&M etc. Jag vet inte riktigt hur säkert det är, men det känns skevt att ge ut sina bankuppgifter, jag får upplevelsen att de kan "dra så mycket de vill". När jag måste betala över nätet, t.ex. Steam, kör jag alltid Paypal där man har x kr på sitt konto och fyller på när man behöver. Inte så smidigt, men det känns säkrare.
Irrationell rädsla? Antagligen. Ser gärna några sakliga argument för varför jag borde våga använda kontokortet på nätet

Av Achoth

Har köpt hem en Force 3 och har en hel del problem med den!

Här är resultat från de 3 testerna INNAN jag sätter igång AHCI. Notera att jag kör SATA2.
http://i43.tinypic.com/dndjye.png

Sedan sätter jag igång AHCI i BIOS. Den markerade inställningen är det enda jag ändrar. SSD-disken finns på SATA port 0-3. Jag har följt Microsofts instruktioner om hur man ska ändra i Windows innan man aktiverar AHCI.
http://i39.tinypic.com/9izfur.jpg

Sen kör jag samma tester igen och får nedan resultat. Det frös fast lite här och där, men med lite tålamod blev det klart till slut.
http://i40.tinypic.com/2w5vf44.png

EDIT: Forskar vidare.
Testar först några drivrutiner från AMD, endast till AHCI och får följande (vet ej version):
http://i44.tinypic.com/rivvyx.png

Sen testar jag att installera hela AMD:s chipsetpaket (senaste) med bland annat AHCI-drivers, och får följande:
http://i39.tinypic.com/ruuw74.png

Får fortfarande en bra bit under 300Mbps, trodde jag skulle få det med SATA2. Nåväl, siffror åsido verkar det fungera stabilt nu! Verkar som att Windows egna drivrutiner för AHCI inte riktigt fungerade som de skulle.

Av Achoth
Skrivet av Gender Bender:

Detta eviga snack om att Android är open source. Du vet väl att en jailbreakad Iphone är lika öppen som en Android-telefon? Du kan bläddra igenom hela telefonen, mapp för mapp, fil för fil.

Du verkar fullständigt ha missuppfattat vad "open source" faktiskt innebär. Källkoden för Android kan du lätt komma åt, källkoden för iOS kan du inte komma åt.

Av Achoth
Skrivet av Genesis:

När bad du om att din nuvarande telefon ska logga dina samtal? Kan du via en inställning stänga av att din nuvarande telefon ska logga dina samtal?

Vad är skillnaden här? I båda fallen så loggar mobiltelefoner data om dina vanor, utan din tillåtelse, och utan att du kan stänga av det (om du nu mot förmodan inte sitter på någon mobil som faktiskt kan det). Skillnaden är att du har tidigare varit medveten om den ena, och kan förstå varför den loggar det. Men om du vill förhindra att en tjuv ska kunna se känslig data om dig, så är du lika körd på båda punkterna...

Intressant synvinkel. Faktum återstår dock att vi pratar om den synliga informationen om samtalshistorik som har det uppenbara syftet att ge mig en översikt över vilka som ringt mig, när jag ringt andra osv. Dold positionsloggning har inget uppenbart syfte (men uppenbara säkerhetsrisker).
På min Android kan jag selektivt eller fullständigt rensa min samtalshistorik. Antagligen finns det appar för att helt ta bort samtalshistoriken, eller kanske även någon inställning direkt i telefonen.

Av Achoth

Förvånansvärt mycket "Google är värre"-kommentarer.
Google sparar mycket information om mig för att kunna visa mig rätt reklam. Gratis (och riktigt bra) sökning, mail, kalender osv lockar mig till deras tjänster, och min information är deras produkt. Deras kunder är företag som vill marknadsföra sig. Den information som sparas är dock den information som jag faktiskt ger dem, som Lonefox nämner går det att stänga av exempelvis positioneringstjänster, men det gör de flesta inte för att dessa tjänster är väldigt attraktiva.
Det här är Googles affärsmodell, jag har gått med på det. Självklart är deras tjänster inte gratis. Inget är gratis.
Att det sedan finns appar - tredje parts mjukvara - som gör allt möjligt är en helt annan sak. Man klagar väl inte på Microsoft för att det går att ladda ner skadliga program från internet?

Det här med Apple är något helt annat. Utan att informera användaren och till synes utan anledning, och dessutom inte möjligt att stänga av, sparas - okrypterat - din positionshistorik i enheten och backups. Google tillhandahåller en tjänst för positionshistorik, jag såg möjligheten till detta och valde att inte använda tjänsten.
Tankarna går direkt till folk som kanske sålt sin iPhone. Den nya ägaren, som kan vara vilken typ som helst, har direkt tillgång till vidrigt detaljerad information om den förra användaren. Kanske en ung tjej säljer sin iPhone till en våldtäktsman? Han kan nu kartlägga mönster för var hon befinner sig, hur ofta hon är där, och antagligen också ta reda på varför. En stalkers våta dröm. Eller varför inte någon som jobbar på ett hemligt millitärt projekt som säljer sin iPhone till fel person? Möjliga scenarios går att spinna vidare på, men det här är förstås extremfall. Poängen är att Apple gör det möjligt utan att informera användaren.

Jag har haft tankar att köpa en Mac för att de har en bra byggkvalitet och bra skärm, men nu kommer jag aldrig att köpa en Apple-produkt om de inte gör något drastiskt.

Av Achoth

Det här är ju närmast... vidrigt.
Är glad att jag köpte en Desire istället för en iPhone, men när man ser sånt här går man nästan tillbaka till en Nokia 3310.

Av Achoth
Skrivet av Newklear:

Japp, man slipper de reflektioner som en blank skärm ger i solljus. Det är ingen speldator, men den klarar definitivt av lite äldre spel, och även några utav dagens spel om man bara sänker grafiken lite.

Det är väl inget negativt med dell egentligen, det är väl mest en fördom som man har fått från att ha använt skolans dell-datorer, antar jag.

Trevligt, har haft matt skärm på senaste 2 laptops och skulle inte vilja ha något annat. Lite tråkigt är att vara tvungen att få från 1680x1050 ner till den nya standarden 1366x768, speciellt när man programmerar mycket och vill ha en bra översikt över koden. I övrigt hoppas jag touchknapparna funkar som de ska (till skillnad från touchknapparna på min nuvarande HP ProBook). Är väl egentligen en fördel med ett halvbra grafikkort, kan jag fokusera på arbete istället för att spela spel, så lätt att bli distraherad.

EDIT:
Köpte hem en Vostro 3500 som länkad överst. Det är stabil, kraftfull, snabb och skön att skriva på. Ovant med såhär låg upplösning, och har problem med ett jobbigt högfrekvent ljud, men får hoppas på att Dustin kan lösa det.

Av Achoth

Tack för alla svar!

Skrivet av Ali3nPredator:

Asus-laptopen verkar ligga ganska precis i linje med Acer Aspiren, lite större hårddisk och BT är alltid trevligt.

Skrivet av Newklear:

Den såg faktiskt ganska bra ut, snabb hårddisk, anti-glare skärm, snabb processor och dedikerad grafikkrets... Det enda negativa är väl vikten på 2.4kg och att det är en dell.

Absolut, inte den kraftigaste grafikkretsen men det borde fungera. Anti-glare, är det ett annat ord för matt?
Att det är en Dell ser jag som ett plus, inget annat än bra erfarenhet med de 3 jag använt!

Såg först nu att den också har fingeravtrycksläsare, mycket trevligt!

Tydligen har den också touchbaserade multimediaknappar. Lite skrämmande eftersom jag har detsamma på min nuvarande HP ProBook och vet hur usla de kan vara.

Skrivet av anon162937:

omdu nu kan lägga till 1 papp så får du så mycket mer, dena dator ör det mest prisvärda du får och är ju klassad som en Gamer...
har den själv och är väldigt nöjd!

http://www.webhallen.com/hardvara/123425-msi_gt660-473ne-core...
Lägg till 200 och du får samma dator fast 2TB mer i Hårddisk...
http://www.webhallen.com/hardvara/132146-msi_gt660-473ne-core...

Har faktiskt testat den laptopen, inte riktigt det jag söker, men prestandamässigt är den klockren.

Av Achoth

Köp av laptop 5-7k

Efter många timmars jämförelser på prisjakt och ett antal butiksbesök har jag kommit till slutsatsen att det är svårt att välja laptop.

Jag söker en laptop enligt följande önskemål:
- Kraftig CPU. Mycket virtualisering och annat processorkrävande körs.
- Tillräckligt med RAM, 4+ gb.
- Grafikkort som klarar mindre krävande spel som ex. SC2 och Half-Life 2. Ju kraftigare desto bättre, men ingen prioritet.
- Skärmstorleken 15,6" letar jag efter, men ner mot 13,3" är också intressant.
- Batteri som klarar lätt användning minst 3-4 timmar.

Ovanstående kan jag själv kolla upp med specifikationer, även om batteritiden kan vara svår att beräkna. Det svåra att veta är den högsta prioriteten - byggkvaliteten och känslan.

Några laptops som fångat mitt intresse är följande:
http://www.misco.se/Product/Product.aspx?P_ItemId=2850978 //Billig, fingeravtrycksläsare och tangentbordet ser bra ut
http://www.inet.se/artikel/1969617/acer-aspire-timelinex-5820... //Tunn, grafikkortet och batteritiden
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=619512 //Bra specifikationer
http://www.dustinhome.se/productdetails.aspx?prodid=501055300... //Specifikationerna, ser hållbar ut

Jag har tänkt använda laptopen flera timmar dagligen i ett par år, därför spelar priset en mindre roll.

Vad är era synpunkter på de laptops jag valt, och har ni några andra tips och förslag?

Tack på förhand!

Av Achoth

Gjorde en del framsteg, har kommit ut ytterligare ett nytt BIOS som jag installerade. Märkte genast en markant förbättring. Känns nu inte nödvändigt att reklamera.
Problem återstår fortfarande med sleep mode som den inte alltid vaknar från (som verkar vara med Win7 i allmänhet, jag är inte ensam). Många av de gångerna verkar ha att göra med nedanstående;
Datorn har svårt att starta med endast batteri när den inte använts på ett tag, speciellt när den varit ute i kylan. Kan det vara relaterat till att den lägre temperaturen påverkar spänningen, tro? Den startar utan problem (bortsett från krashar när Win7 laddas, men det är antagligen mjukvarurelaterat) med kabeln i. Det är trots allt ett strax 2 år gammalt batteri, även om min Dell inte har några problem efter betydligt längre tid.

Av Achoth
Skrivet av SeF.Typh00n:

Jag försökte förmedla någonting enklare till TS/Zeroz. Tack för den...

Man kan blanda in PAE också om man vill, men det ville jag inte göra i detta fallet

Något enklare är väl helt enkelt att han inte kommer få ut 4GiB med 32 bit, med den hårdvara han valt ut får han inte ens ut 3 GiB... långt ifrån 3,25 GiB. För övrigt var inte den delen av mitt meddelande ämnad till TS, så varsågod!

Av Achoth
Skrivet av SeF.Typh00n:

Jo, det gör nytta med 4GB ändå. Samt att det är dual channel, så köpa 2x1GB för sakens skull är inte ett alternativ...

32-bitars addresserar bara 3.25GB, så visst får man ut mer.

32 bitars operativsystem adresserar 4.0 GiB, dvs 2^32 byte. Att en mindre mängd RAM-minne adresseras är en annan sak, bland annat har grafikkortet oftast eget minne.
64 bitars operativsystem har fler fördelar än bara mängden minne det kan hantera (vilket är närmast oändligt).

Kör på 64 bitars utan tvekan om du inte har några speciella behov av 32 bit (äldre hårdvara osv). Lägg till 2 GiB RAM till om du vill, RAM är billigt så det är nog en bra idé.

I övrigt bra komponenter tycker jag, är osäker på hur bra PSU:n är då jag inte har någon erfarenhet av Chieftecs nätagg, men det borde fungera bra. Kanske en SSD som systemdisk? lite smådyrt dock.

Av Achoth

Fick ett snabbt svar, tyvärr inte vad jag hoppats på.

Skrivet av HP support:

Hej
Angående reklammationsrätt så är det något som du får ta med återförsäljaren som de hjälper dig med om du däremot har kvar tid på grundförsäkringen så får du gärna ringa till oss på 0771303000.

Nu gäller det bara att ta reda på var datorn köptes från början, och hoppas på att den återförsäljaren inte tjafsar om det.

Av Achoth
Skrivet av anatoxin:

RMA till HP, Om den är 2 år gammal så låter det som att den lider av fabriksbytes problemet

Jobbade tidigare på företag som köpte in 30st Elitebooks till kund. 28st var DOA och skickades tillbaka.
HP själva hävade att dom hade fått problem i samband med att dom hade bytt fabrik, detta gällde alla Elitebooks

Okej, hörde någonstans att fabriksfel innebär 3 år garanti oavsett om min garanti gått ut eller ej (den var 1 år)? Tar och skickar iväg ett mail till dem i så fall, återkommer med resultatet!

Av Achoth

Uppstartsproblem med HP 6730b

Hej!
Jag har en HP 6730b som sedan inköp ~2 år sen (jag har själv bara haft datorn i ~½ år) haft allvarliga uppstartsproblem. Jag har tröttnat lite grann.
När man trycker på power-knappen händer det ibland att datorn startar som den ska, men för det mesta drar allt till synes igång (fläkt, lampor), men inget händer på skärmen. Efter en viss tid, ibland flera minuter, startar det som vanligt. Jag har testat med Vista (som datorn levererades med), XP och Win7; alla har samma problem.

Med Win7 kraschar det regelbundet under själva laddningen av operativsystemet några gånger innan man får igång datorn. Det kraschar även nästan varje gång man startar från viloläge. Har installerat om Win7 flera gånger utan resultat.

Det skumma med det hela är att datorn fungerar felfritt så fort den är igång, men har kontrollerat stabilitet med olika benchmarks och även memtest, "inbränningstest" som är inbyggt av HP och kört HD Tune för att kontrollera att hårddisken är i bra skick (både benchmark och health). Allt verkar vara i sin ordning.

Vad kan ligga bakom det här? Det känns dumt att köpa en helt ny laptop när den här fungerar bra annars.

All hjälp uppskattas, tack på förhand!

Av Achoth
Skrivet av Jonssown:

Tänkte mest på TS

Av Achoth

Vad för hastighet har du på internet nu?
Titta på Speedtest.net - The Global Broadband Speed Test och ta ett screenshot på resultaten, så kan vi se om ditt duger

Av Achoth

Har fått hem Deathadder Respawnen nu!
Skön scroll med bra steg, dock lite tung att trycka på i jämförelse med 3.0an. Bra sidoknappar, stora och lätta att använda. Bra ergonomi, dock lite för korta musknappar, långfingret hamnar lite utanför. Blå LEDs är alltid jobbigt såklart, men dessa gick att stänga av i drivrutinerna så musen blir helt fri från ljuskällor. Drivrutinerna i sig kändes mindre professionella och jobbiga att använda, men ser ändå ingen anledning att använda olika profiler eller andra inställningar än sensitivity och LEDs.

Är i överlag nöjd med mitt köp, är bara lite getting used to-saker med den som det lätt blir när man kört med samma mus i många år.

Får bara tacka för alla svar, det har varit väldigt hjälpsamt!

Av Achoth
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jonte18
Jag har precis köpt MX518 och jag har bara positiva saker om den.

Skönt att den passar dig iallafall

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fragdeath
Qpad 5k / Ikari.

Tyckte MX500 serien var skön förut men fy fan nu alltså, känns som att stoppa handen i en häströv

Har ingen personlig erfarenhet, men kan tänka mig att det är varmt och kletigt. Undviker helst det. Tack för varningen.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av eratrix
Kör med Mionix Naos 5000 sjukt underbar mus <3

... och dyr också