Inlägg

Inlägg som MartenKL har skrivit i forumet
Av MartenKL
Skrivet av OskarD90:

Sitter och funderar på den här: http://cdon.se/hemelektronik/17inch_gaming_msi_ge70_2oe-014ne...

Det är viktigt för mig att laptopen är relativt lätt och smal, 3.5 kg är väl kanske lite at ta i. Någon som har något bra tips? Vill gärna kunna spela lite spel också.

http://www.inet.se/produkt/1970817/samsung-book-8-np880z5e-15...

Den är ju ungefär det lättaste man kan hitta med en ok GPU ok ens i närheten av 10k.

Av MartenKL

När du behöver den, annars just nu, Juli brukar vara normalt sett vara billigt, nu vill man dessutom göra plats för Haswell så är inte batteritiden det viktigaste kan du göra bra klipp.

Av MartenKL
Skrivet av sweloop64:

Om det är Volcanic Island *970 (20nm) som kommer i höst och den inte krossar 780 så är det game over för amd,
det mina herrar, är dagens sanning.

Ja för hela AMD står och faller med High-end discreet graphics. Säker lätt en halv procent av omsättningen, eller nja.

Om AMD fuckar upp något med PS4:an eller Xbox One så lär det bli så dyrt att det nog är Game Over. Om de inte gör ett grafikkort som kostar mer än en PS4:a och En Xbox One tillsammans tror jag de överlever. Eller Nja, deras Workstation Graphics top-end får man ett gäng xbox one och ps4 för.

Summa summarum är hela grafikdelen hos AMD ca 25% av omsättningen, avviker mindre än 1,2% från detta de tre senaste åren. Av detta är sedan en bråkdel hegh-end-konsumentkort. Speciellt som de partnertillverkarna tjänar en stor del där.

http://phx.corporate-ir.net/External.File?item=UGFyZW50SUQ9MT...

Ja det är min dagens sanning, vi kanske lever i parallella universum.
Lite mer fakta
http://ir.amd.com/phoenix.zhtml?c=74093&p=quarterlyearnings

Av MartenKL

Jag vill ha en ny sub 75w-del. Ett helst passivt grafikkort för användning av steam på tv. Självklart ska det klarar allt i HDMI-väg, inklusive 4k. Viktigast är väl enn scaler som kan skala upp spel som kör i lägre upplösning till 1080p60Hz så att TVn inte behöver swappa fram och tillbaka. Jordens simplaste, Xbox 360 har en liknande krets.

Just nu är väl 7750 ohotad i segmentet, men för mig är inte priset det viktigaste, det är värmeutvecklingen.

Av MartenKL

Jag är sjukt nöjd med G700s, men det som arbetsredskap på jobbet, kör inte trådlöst utan med sladd men utan musmatta på vitt bord. Hemma är jag sjukt missnöjd med allt till min HTPC, trådlöst är problemet, det känns som det laggar. Har flyttat usb-mottagaren och det har hjälpt men inte tillräckligt, räcker med en flaska på bordet ivägen för strul.

Med det sagt tycker jag inte det är viktigt att en mus håller 5 år, smutsen som inte går att få bort på vissa ställen gör att jag byter mus minst vartannat år.

Av MartenKL

Återförsäljarlänkar

Vi behöver en lista på specialiståterförsäljare, helst inom EU men ibland är det inte möjligt.

Mitt första bidrag är lika enkelt som självklart.
Million Dollar PC Allt för sleeving och lite till.

Det andra också enkelt.
www.overclockers.co.uk/ har det mesta

Vill man göra det enkelt för sig finns ju förstås
www.amazon.co.uk/ men skitsvårt att hitta vad man söker.

www.aquatuning.de vattenkylning

www.highflow.nl/ har bl.a. Frozencpus tvättarna dammfilter för tillskärning.

Helst inom eu. Listan behöver förfinas med tydligare beskrivningar om vad som är bra med respektive shop. Svensk shoppar kan vara med om de har ett bra utbud som inte finns på prisjakt.

www.paracordshop.se/ För paracord, vet någon en bättre år skall jag ändra.

Aluminium och stål kan vara svårt.
helens.se/ har ett brett utbud av plåt och profiler, har dock ännu inte hittat min rörprofil med yd256mm och id250mm i aluminium.

För skruv är jag ju lite väl stockholmare så sivert är min favorit, gärna 100% metriska med torx-huvud.
www.sifvert-skruv.se/

http://www.modright.com/ är en tillverkare med många bra produkter. Återförsäljare har de på
www.modright.com/resellers.html

Stort tack till
elghinnarisa

Av MartenKL

Är det med sk unifying-mottagare? testa att flytta mottagaren så att den är närmare musen.

Flytta bort allt annat i 2,4GHz spectrumet (dect-telefoner, WiFi etc).

I slutändan är det inte en bra mus för att spela med. Jag tycker att det finns möss som duger men den där är till för att slippa byta batteri på tre år och har minimal effekt på radion.

Av MartenKL

Nu var det ett tag sedan men typ såhär (minns ej alla namn)

SELECT "ALTER TABLE orders DROP CONSTRAINT " & name from sysobjects where name like "pk%"

det saknas en hel del där men börja kolla i sysobjects så kommer du förstå hur det är upplagt.

Av MartenKL

http://www.proshop.se/TV-LCD-LED/Panasonic-TX-P42ST60-2399489...

har ingen aning om proshop går att lita på men grymt bra pris

Av MartenKL

Det viktiga är ju inte medelaccesstider eller throughput. Det viktiga är att vi gjort allt för att förhindra fördröjningar som beror på hårdvara.

Skickades från m.sweclockers.com

Av MartenKL

För de som inte känner till vad som händer nmär man ploppar i fler stickor i en kanal på en C602-server från Kingstons hemsida;
Kingston's DDR3-1600 modules automatically clock down to 1333MHz, 1066MHz, and 800MHz depending on which Intel Xeon model is installed and how many module banks are populated. Please refer to the system manual for proper installation of DIMMs for Single, Dual, Triple, and Quad Channel configurations.

Due to chipset limitations, Kingston's DDR3 Quad Rank memory is limited to operate at a maximum of 1066Mhz. When two Quad Rank modules are installed per channel, the processor will automatically clock them down to 800MHz.

Mixing x4 and x8 modules is allowed, however not within the same bank.

This system supports either Registered ECC or Unbuffered ECC memory. Mixing Registered ECC and Unbuffered ECC modules is not supported within this system.

Intel Xeon E5 Series processors support 1.5V DDR3 and 1.35V low-voltage DDR3L memory. If 1.5V and 1.35V DIMMs are mixed, all DIMMs run at 1.5V.

Av MartenKL
Skrivet av Sir. Haxalot:

2. Förvisso så har du ingen anledning till att köra en extra CPU med tanke på erat strömkrav, men du har fortfarande inte motiverat varför du helt plötsligt valde den mest strömkrävande Octa core CPUn när en low-power CPU drar mindre än hälften.

4. Därför så har du två alternativ, antingen så sätter du press på HP och säger till dem att om det är så kommer du att gå till en annan leverantör. De har då två val, matcha Dustins pris på SSDerna och sälja en server eller inte sälja någonting alls. Eller så kan du vända dig till en annan leverantör som antingen säljer SSDer till ett vettigt pris, eller låter dig köpa egna SSDer.

5. Dell tar 10 000:- för 3år av 4hr Mission critical support på dina servrar, med de uppgifter du har gett oss så har det priset alltså blivit uppätet av mindre än en timme nertid. Skulle din hemmabyggda server gå ner så kan vi räkna med att det tar minst 24 timmar innan ni kan få dit nya komponenter.

2. Skalbarhet, redundant prestanda. LowPower proppar ger inte så mycket mer io/w.

4. Jag har gjort det, talat med produktchefen för servrar exempelvis. Med Dell har jag också pratat och de hävdar att jag kan få ut 16x6GB/s ur deras raidcontroller som bara har 8 kanaler. Dvs varken Dell eller HP har koll på den här detaljnivån, kanske seciellt nu under sommaren.

5. Jag visste inte att det var så billigt. Ett litet problem är ju att det inte gäller då jag installerat tredjepartsdisk. Hela problemet är att jag inte kan med en modell där jag blir inlåst hos en och fri konkurrens upphör att existera. Samma som med bredband i fastigheter.

Grejerna går sönder inom två veckor (under mitt testande) eller tidigast om tre år,

Av MartenKL
Skrivet av Mikaelb:

1. Du har fel, "3D Mark" är inte allt.

2. Bland annat för sådant kör man hellre dual cpu än en. Se fråga 1 igen.

3. Finns ingen anledning att köra en host på SSD, det är absolut inget diskintensivt. Sedan ska du alltså även köra dina virtuella maskiner på denna raid1? Eller förstod jag fel nu? Det hoppas jag.

4. Missade det då jag inte är kunnig i hobbyservrar. Vilken är klassen? HP ML310 är samma klass?

5. Det går möjligen att göra som dig, men sedan den tid och energi som krävs för att få det lika bra kan vi diskutera. Om jag skulle bygga våra maskiner själva skulle vi förmodligen få anställa 2-3 gubbar till minst. Långt mycket billigare att betala HP en slant extra i form av förtjänst och serviceavtal. Att du sedan löser en ny SSD disk kl 15:00 på julafton med fyra timmar på dig kan nog också det diskuteras. Då får du lägga alla delar i reserv på hyllan och det är rätt oekonomiskt.

För övrigt är dina inlägg rätt obalanserade i form av teoretisk tekniskt kunskap och kunskap om att faktiskt drifta en kritisk miljö.

Edit: Angående Core kan jag tipsa om att GUI av avinstallerbart från 2012 Server om man nu nödvändigtvis har behov av att slippa det. Sparar en del tid för den som inte jobbar varje dag i powershell.

1. 3DMark? Jag har aldrig ens någon aning om varför jag skulle kolla på det. 15 användare kan bara åstakomma en mycket liten parallell last på en server som varken hanterar databaser (undantaget det extremt lillla ADt) eller andra beräkningsintensiva applikationer.

2. Mig veterligen har vi öht inget vi skulle behöva köra på en andra CPU, som sagt, tror jag tjänar på att stänga av hyperthreading men det återstår att se. Fördelen med min lösning är att det är lätt åtgärdat om jag har fel, bara att stoppa in en till processor.

3. Ja som jag förstod Microsofts dokumentation var det så som var best practice. Hur är det dumt? Vad är bättre?

4. Med HP är man tvingad till deras SSD, dvs 8ggr dyrare än 3700 för enterprise class med samma garantier som Intel ger, men visst det går säkert att hitta chassin med Platinum PSU.

5. Inte att sticka under stol med att detta är akilleshälen, jag kommer få lägga ner många timmar innan maskinen kan driftsättas, för mig en bra erfarenhet, ett sätt att lära känna hårdvaran ända in på elektronerna. Det är billigare att köpa reservdelar på kritiska komponenter än at teckna ett serviceavtal med nya delar inom 4 timmar.

Detta är ett kontor med kontorstider. Jag har driftat 10 tal servrar för tusentals samtidiga användare i många år, det var ett tag sedan, då var det tvärtom, användarna var nästan gratis och medelaccesstiderna var det som spelade roll, inte om någon råkade få 30 sekunder någon gång. Nu kostar mjukvarulicenserna för CAD som mina nya användare använder 10ggr så mycket som servern så prioriteringarna är omvända.

Men som sagt, sluta gnälla och prestera bättre alternativ under 300w.

Av MartenKL
Skrivet av Petterk:

Tja, ska det vara DIY så är SuperMicro-moderkort/SuperMicro-Chassi eller Intel-moderkort/Intel-chassi bra kombination. Allt säljs inte i kanalen/retail. Ett fåtal gör det, andra säljer till de stora leverantörerna. T ex Tyanmoderkort brukar bara passa bäst i Tyanchassin också, allt tar t ex inte MEB. Sen när man vill bygga egna system så finns ju rackchassin från Norco, och mer traditionella spelare som Chenbro, Chieftec och Antec. Moderkort för serverbruk finns från de flesta moderkortstillverkare som säljer retail. De senare alternativen är mer åt hemanvändare som är entusiaster, Supermicro-, Intel- och Tyan-chassin bör vara okej när det kommer till sådana saker som hot-swapslädar/bakplan, dubbla nätagg osv. Men det är kanske lite overkill för de flesta när de inte har egen supportorganisation att förlita sig till.

@MartenKL Vill du verkligen köra Core-installation? Du kan ju inte ens köra den grafiska programvaran från Adaptec för att hantera RAID-kortet då. Går givetvis att hantera via CLI-verktygen, eller köra gui-verktyget från en klient remote mot servern, men allt tänkbart kommer inte vara anpassat för detta. Alltid något att tänka på att det kan bli lite jobb och att inte alla ger särskilt bra support för att köra på Core. Kan man få in drivrutiner/agent löser det sig säkert.

Gällande core så får jag väl testa, jag kommer ju inte bara installera och köra. Tack bra input dock men är mycket skeptiskt till att konfigurera arrayer inifrån ett os som använder nämnda arrayer. Lite oldskool, bäst var compaqs bios arraykonfigs. Som en dröm NT såg bara de färdiga logiska enheterna.

Av MartenKL
Skrivet av Sir. Haxalot:

Så nu så måste du ha en jättesnabb processor helt plötsligt? Vad hände med "vi behöver inte bra CPU prestanda"?

Jag tycker inte att du ska prata om hur ovärt det är att spendera pengar på supportavtal när du sedan är villig att spendera 50 000:- på diskar som det inte finns en chans att du kan saturera. Eller servern kanske inte är så viktig som den låter? Det kanske är okej att den inte fungerar ett par dagar medans du felsöker och försöker att få hem rätt reservdelar. Det är ju inte som när man köper en TV hemma, man får ju ta med det faktum att du kommer att ha ett antal personer som inte kan jobba när servern är nere.

Visst kanske det är coolt att slänga in massor av häftig hårdvara, men när du börjar gå in på speciella minnen till en liten all-in-one server så har det spårat ur lite. Det de flesta inklusive mig reagerar på är att du verkar köpa mycket mer och dyrare hårdvara än du någonsin kommer att behöva i det här fallet.

Ja du förstår väl bara om jag är lika dryg tillbaka.

Om du inte förstår max 300W så kan du väl sluta vara så kaxig, det är ett mått på energi. All energi slutar som värme, jag har servern på nåder i en kopplingscentral för nätverksoperatörer i området. Av säkerhetsskäl måste dörren dit vara stängd och det får inte öppnas några kanaler fför luft.

Allt är optimerat för det, det är det som är den huvudsakliga anledningen till att använda LRDIMM.

Du kan väl själv räkna lite på en bättre server och återkomma med en ROI. Användarna kostar 1000:-/timme. Just nu är klienterna Windows 7 men de skall uppgraderas till Windows 8 så vi kan köra SMB 3. Filerna läses och skrivs hela tiden utan användarnas vetskap, filerna skulle få plats i klienternas RAM men så hipp är varken Autocad eller Revit, dessutom har många projekt status delad vilket innebär att alla användare måste arbeta mot serverfilen.

Jag vill hindra att någon arbetar lokalt för att det känns snabbare eftersom risken finns att de glömmer skicka in filer eller än värre att serverns filer hamnar ur sync. Som sagt, förutom det lite speciella serverrummet är användarna prio ett hos mig, med fysiska diskar kommer du alltid hamna i läget att det är skitsegt att kopiera ett helt projekt till en minnessticka när du har bråttom och måste springa på möte.

Så istället för att häva ur dig skit om hur dåligt jag hanterat min upphandling (som har en ROI) kan du väl komma med ett konstruktivt förslag?

Av MartenKL

amazon.co.uk har ofta fri frakt inom uk. Generellt skulle jag säga att du har ett bättre utbud där än här.

Av MartenKL

Samsung 840 utan tvekan. Personligen väntar jag på Intel 530 men idag är pris/GB mycket viktigt på diskar som fungera nästan lika bra som toppskiktet. 500GB under 3000:- just nu, good times.

Av MartenKL

Trådens vinnare

Skrivet av Calle:

Har du funderat på t ex en "halvfärdig" server från Supermicro?
https://www.mullet.se/product.html?product_id=334947

Det här svaret innehöll absolut mest per tecken. Hade inte ECO-finder och Mullet somnat in i semester eller vad som nu hände hade det nog blivit en SuperMicroserver.

Jag har fått en massa bra svar och kritik men tonen i tråden börjar likna fanboykrig om vem som vet mest om vilken hårdvara som är bäst. Det handlar i slutändan inte om io/s, GHz eller Gbit/s. Det handlar om användarnas behov. Våra användare är de som gör att vi kan tjäna pengar öht.

Jag kan garantera att servern drar max 300w, att användarna kan öppna sin projekt på nolltid och att jag sover lugnare med en helautomatisk trestegsbackup.

Jag skrev inte tråden för att skryta om stor budget eller något sådant, jag trodde de fanns de som hade byggt liknande lösningar och hade erfarenheter kring HyperV och olika modeller för abstraktionslager. Dells offert var sjukt bra så jag tror att om någon skall köpa server verkar de rätt desperata att öka omsättningen i sommar.

Jag hoppas delarna rullar in under nästa vecka så jag kan börja bygga, jäkligt nyfiken på hur det kommer gå att köra rsync över nätet.

Av MartenKL

Jag hade hoppats på en mer entusiastisk dialog om hur man bygger servrar med extrem io och effekt. Det ligger flera hundra timmars research i mina val, jag har inte valt det dyraste. Märkesdatorleverantörernas SSD-diskar kostar ca 4 gånger så mycket och ger sämre prestanda på varenda kriterie (läs, skriv, latency, iops).

En 2690 skalar ner energikonsumptionen mycket bra och fördelarna med möjligheten till maxprestanda för entrådade applikationer är extremt viktig.

Supportavtal när man använder standardkomponenter är som ge pengar till välgörenhet. Komponenter finns snabbare tillgängliga är märkesleverantörernas proprietära lösningar.

Respektera att vår befintliga inte kan vara kvar, värmeutvecklingen är för stor.

Ingen som är intresserad av Load Reduced Dimm, Raid-controller som abstraktionslager, cache på Raid-controller bestående av SSD?

Vi har alla olika behov och jag förstår att de flesta inte har ett mystiskt slutet rum för sina server, oftast ligger ju inte operatörernas accesspunkter inne i en hyreslokal.

Av MartenKL

Att följa Microsofts best practices lönar sig i längden, det betyder att det är åt det hållet deras egna utveckling går. Eftersom jag är stistiknörd så har jag gjort lite fulstatistik på något som heter tpmC, det är en benchmarkingorganisation initialt för databasserverar. Det var Microsoft och Intel vann slaget om framförallt mindre servrar baserat på transaktioner per dollar. Hag följde det slaviskt på nittiotalet för atse om någon ny teknik var mer ekonomisk än någon annan eftersom vi hade enormt transaktionsintensiva databaser då.
En databasserver är extremt skalbar man får nästan ut varje processor som läggs till. En intern filserver, ad, print och lite annat jox har bara io, inga beräkningar.

Men i alla fall, kul tabell över de senaste 17 tpmC testerna oklustrade. En anledning till att enprocservrar inte står sig är de datamängder som ingår i tpmC.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/3458437/tpmCs.PNG