Inlägg

Inlägg som EntropyQ3 har skrivit i forumet
Av EntropyQ3
Skrivet av Dem8n:

Är det inte bättre att sätta upp dubbla gardiner där ena är mörkläggningsgardiner än att köpa en TV som ska ha sinnessjuk ljusstyrka som bara resulterar i hög elförbrukning?
En skena till i taket är såklart inte gratis men den kommer sitta kvar där över flera apparaters livslängd.

Det beror ju helt på personlighet och användningsmönster.
Om man använder sin TV för kvällstittande på film med popcorn, visst.
Men om ungarna spelar spel när andan faller på, och man ser en del live-sport när den händer, eller kanske kikar på någon nyhetssändning när något intressant har hänt, eller….

Väldigt mycket forumprat om TV sker uteslutande från perspektivet av en (ensamstående) hemmabio-entusiast, som är villig att utforma sin hemmiljö och anpassa sin användning efter TV-teknologins behov. Men andra människor ser hellre TV-teknologi som är anpassad efter dem.

Av EntropyQ3
Skrivet av jolu:

Om du lyssnar på sådant som faktiskt påverkas kan man höra skillnader.
Lyssna på transienter, stereobild, modulations artefakter på ex cymbaler eller reverbsvansar eller distorsion vid höga ljudnivåer osv.
Lite som komprimerad video - man ser det om man vet vad man letar efter

Det är helt sant att när man vet exakt vad man skall lyssna efter, så är det naturligtvis lättare att höra skillnader. Men hörbarheten beror helt på grad av kompression och Codec!
De testsignaler som avslöjade låg bit rate MP3, är inget problem med dagens högre bit rates och bättre Codecs.

Om man på allvar är intresserad av sånt här måste man göra blindtester. Som väl är finns det nedladdningsbar mjukvara som hjälper en med det, man behöver inte ens ha en kompis med tålamod. Datorn sköter slumpandet och statistikinsamlandet.

När jag gjort tester utifrån både okomprimerad musik, och egna okomprimerade konsthuvudinspelningar, har resultaten varit entydiga. För mig, naturligtvis, men jag har å andra sidan varit intresserad av ljudkomprimering ända sedan den analoga tiden och vet vad jag skall leta efter. Och mina öron kunde/kan inte hitta det längre. Problemet är löst, även för outlierfallen.

Men det är svårt att ta signifikant mer betalt för redan existerande lösningar.

Av EntropyQ3
Skrivet av tonii:

Förträffligt för dom som har behov av det! Blir ett pass för mig dock som mest lyssnar på EDM (musiken, inte tillverkningstekniken även om den också låter häftigt) och inte sitter med något high end i varken hörlurar eller högtalare.

Jag sitter med high-end i både hörlurar och högtalare.
Jag har inte en chans att höra skillnad på hög bit rate AAC eller Ogg Vorbis och okomprimerat orginal i de blindtester jag gjort, rena gissningar.

Och egentligen räcker det ju inte med att kunna detektera en skillnad heller, man måste ju kunna avgöra vilket som är ”rätt”, annars spelar det ju ändå ingen roll.

Jag har lagt alldeles för mycket pengar på ljudprylar, men okomprimerat ljud (för konsumtion, arkivering av orginal är en annan femma) lägger jag inte en spänn på.

Av EntropyQ3
Skrivet av Pp1:

Tack för svaret!
Hur stor skillnad är det mellan 7800 xt och 7900 xtx?
Är det dumt att spara in lite kronor på att gå ner till ett 7800 xt istället?

I din upplösning, ganska måttlig skillnad, men det beror på dina övriga krav. Mitt system är väldigt likt förslaget ovan (fast med 64GB RAM, 4TB SSD), fast jag valde ett RX7800XT som jag sedan undervoltar lite och drar ner (!) power limit, samtidigt som jag drar upp minnet en del. Det ger mig 10% bättre prestanda än Sweclockers test till max 250W GPU. Tillsammans med en utmärkt GPU-kylare och den måttliga förbrukningen hos 7800x3D och en thermaltake peerless assassin, har jag ett extremt tyst system som alltid drar under 400W (normal gaming betydligt lägre).
Ungefär dubbla prestandan mot dagens konsolgeneration, och det finns inga spel som jag inte kör i 4k60Hz, med förbehållet att jag inte är intresserad av extrem RT. RX7900XT hade gett extra marginaler, men eftersom jag antagligen hade velat ta ner det relativt mer i effekt, hade prestandaskillnaden i slutändan blivit mycket måttlig. Det lät mig dessutom köra bekvämt inom marginalerna för ett 650W platinum nätaggregat.

Personliga prioriteringar spelar roll för vad som blir ett lämpligt balanserat system.

Av EntropyQ3

Hade jag inte läst rubriken här på morgonkulan, hade jag inte haft en aning om att det gjorts en live action serie. 🙂

Har svårt att tro att random ledning och skådisar kan göra något bättre än orginalet, det vi har sett i den här vägen tidigare har ju inte imponerat precis (*host*). Men blixten kan ju slå ner i huvudet, så man skall aldrig säga att det inte kan bli bra.

Av EntropyQ3
Skrivet av anders190:

Mest nöjd om det blir bättre än min Dell XPS som egentligen är favoriten i laptop "arsenalen" trots sina brister. Svårt att tänka mig att de lyckas få en ARM baserad gå lika varmt och kort batteritid.

Därav att jag inväntar tester. Men får de till det någorlunda är jag nog tillräckligt nöjd för att byta ut både XPS (gärna mot en ny XPS) och MBA.

Köpte och använder min MBA M1 som en ren Firefox dator med lite lättare spel i Steam när suget faller på. Jag har en tillräckligt kapabel surfplatta men vill ha något med tangentbord.

Bryr mig inte så mycket om prestandan personligen i en enklare laptop. Men får vi ARM på skrivbordet så vill jag se produkter som pressar prestanda maximalt, men även enklare produkter förstås. Och ifall någon läser och tänker dra fram Apples stationära så är jag totalt ointresserad, det som är intressantast här är att kunna köra Windows såväl som Linux och inte vara inlåst i Apples ekosystem.

Det är begripligt att Microsoft jämför mot Apple, deras marknad är ju nästan helt byggd på x86, så att kasta intel och AMD under bussen var nog inget som kändes som en god idé. Men i gengäld blev det här misslyckad PR - att utelämna energieffektivitet, pris eller pris/prestanda utan istället paradera en måttlig vinst i multitrådade benchmarks blir som att hypa en ny superbil på att den "har plats för TVÅ reservhjul!" … och sedan tystnad. Marknadssegmentet ägnar sig inte åt att köra Cinebench, så det lämnar intrycket att den nya produkten är sämre på allt som faktiskt betyder något.

Utom, naturligtvis, att köra Windowsprogram. Det hade varit mycket bättre om Qualcomm gjort propagandan, och hade kunnat göra lite relevantare jämförelser mot x86 alternativen.

Av EntropyQ3
Skrivet av anders190:

Vill förstås se den testas först men god chans att jag ersätter min MBA M1. Är ingen Apple användare utan primärt ute efter batteritid och gärna sval drift.

Förståeligt att Qualcomm och Microsoft vill hypa sitt alternativ men som sagt, vill se det testas först.

När de inte ens i sin egen pre-release propaganda säger något om energieffektiviteten, så är det naturligt att gissa att den inte är på samma nivå som Apples produkter. Det är ju den som tillåter den attraktiva kombinationen av god prestanda också vid batteridrift, nätta mått och vikt, och bra batterilivslängd.
En 14900KS är också snabbare än en M3. Det är liksom inte vad det handlar om i segmentet.

Av EntropyQ3
Skrivet av Valloniet:

Loot är ingen hit det heller. Majoriteten är same same but different. Det finns oändligt med stats och siffror (inte bara på vapen utan även på allsköns prylar och utrustning), men i praktiken saknar allt detta betydelse. Nu körde jag igenom spelet på normal, men fanns aldrig anledning att sätt sig djupare in i alla system än att helt enkelt använda det som såg ballast ut.

Är inte detta en närmast universell sanning i RPGer, Nintendos undantagna? En väsentlig del av speltiden ägnas åt att spela 15-spel med sitt inventory, jämföra stats på prylar som är alldeles för lika och kopplade till alldeles för många system för att effekterna skall kunna överblickas (Diablo4 med flera), och man landar till sist i att man antingen slutar spela för att man i grund och botten inte vill spela obetald revisor, eller att man skiter i att plocka upp någonting som inte skriker "jag är speciell!" - och sedan fyller man sitt inventory med legendaries istället….

Loot kan vara en spelfeature som ger en liten signal från belöningssystemet, men som idag snarare känns som ganska träligt administrationsarbete som tar upp en skrämmande stor del av speltiden i vissa spel/genres.

Av EntropyQ3

Bara det faktum att spelare (om de hackar) alls kan sätta upp egna servrar, visar hur lite det egentligen kräver resursmässigt.
Skälen till att alla spel kräver uppkoppling idag är en kombination av DRM och att företagen vill kunna tanka information från ditt system.

Skittråkig utveckling i branschen.
Man kanske skulle ta och lägga mindre tid på att stödja såna företag, och lägga mer tid på annat.

Av EntropyQ3
Skrivet av Lussarn:

Det är massa kort på Steam survey som kostade mer än ett 7900XT kostar idag. 1080ti, 2080 (super), 3070, 3080, 3090, kort från 4000 serien osv.

Det är folk som betalar ordentligt för bra grejer. Och jag tror AMD helst vill ha en del av den kakan.

Och du gör en lista av gamla Nvidia kort (en del som hade lägre pris men som såldes för mer under kryptoboomen).

En massa människor vill att AMD skall göra high-end kort för att de hoppas att det skall sätta ett pristryck på de Nvidiakort de vill köpa. Andra tycker det är kul tech-underhållning med ”gröna laget mot röda laget”, eller lever på att publicera media kring sånt.

Ingetdera ger AMD någon vettig ROI på pengar de plöjer ner i ett produktsegment där de inte har rimliga förutsättningar att konkurrera. Det är mycket sundare att de investerar i segment där de kan få god avkastning!
Marknaden kommer att förändras/har förändrats. Livet går vidare.

Av EntropyQ3

Rimlig gissning: ”Radeon Graphics” är integrerad grafik från APUer (efter Vega 8 generationen).

Av EntropyQ3
Skrivet av Lussarn:

Ändå är det just detta som blivit resultatet av 7000 serien. 7900XTX är enda kortet från AMD som ens finns med på listan.

Vad tror du händer om AMD inte ens har ett hyggligt toppkort? Då förlorar man kanske även dessa köpare.

För övrigt finns det mycket mer än 2% av korten på listan som KOSTADE mer än 7900XT, och det kanske är det som är relevant här. Hur mycket folk är beredda att betala.

”mycket mer”? Bara 4070ti såvitt jag kan se.
Och problemet AMD har är att tillräckligt många måste vara beredda att betala för toppkort från AMD för att det skall finnas möjlighet att amortera av kostnaderna för utveckling, litografimasker osv utan att korten blir orimligt dyra och därmed osäljbara av den anledningen. Bleeding edge litografi kräver antingen stor volym (Apple/Qualcomm) eller rejäla marginaler (vissa server och AI produkter), eller en kombination av båda.

Kan inte se att highest end konsumentgrafikkort är en rimlig produktkategori för AMD längre. De kommer självklart att hålla fingret på marknadspulsen om de skulle kunna skönja några förändringar som ändrar förutsättningarna.

Av EntropyQ3
Skrivet av Nimin:

Det som avgör är pris/prestanda i klassen. Levererar AMD det kommer de sälja kort annars inte.

Sanning.
En snabbtitt i senaste Steam hardware survey säger att mindre än två procent av användarna har grafikkort kraftfullare än ett RX7900XT. Den förkrossande majoriteten av PC spelare är inte intresserade av att lägga de pengar toppkorten kostar. Det innebär inte att de kommer att finna de nya korten attraktiva, men för AMD att sikta på de sub 2% av marknaden som köper toppkort (och då företrädesvis Nvidia) vore idioti. Det går inte att försvara de små volymer AMD skulle sälja i segmentet.

Av EntropyQ3
Skrivet av lmoberg:

Sonen har en Acer Aspire GX781
i5 7400 3,0ghz
16gb(2x8) ddr4 ram
Gtx 1050 2gb
128gb ssd
1tb hdd
Psu 500w

Är det någon av komponenterna som är en flaskhals? Är det värt att uppgradera grafikkortet? Eller ska man satsa på någon annan komponent innan det är dags för en nyare dator?

Det beror helt på vad grabben vill spela på datorn.
Det du nämner antyder att ett begagnat RTX3060 eller RX6600/6700 faktiskt skulle lösa problemet på överskådlig framtid.

Av EntropyQ3

Den större frågan är väl varför det är OK att spåra oss överhuvudtaget.

Av EntropyQ3
Skrivet av DevilsDad:

Försökte låna en switch för att spela Zelda totk. Det är ju ett spel utvecklat av Nintendo själva specifikt för switchen. Det var ju helt ospelbart. Katastrofal upplevelse. Främst pga prestandaproblem.

Prestanda är absolut inte ett PC-centriskt begrepp. Möjligen är det så att folk som väljer att spela på PC är mer medvetna om prestandan hos olika system, och därmed pratar mer om det. Men jag lovar dig att konsoll- och spelutvecklarna pratar väldigt myclet om det oavsett plattform.

Det där är ett bra exempel.
Totk:s prestanda är ett medvetet val av utvecklarna själva. Spelet är utvecklat för, och säljs bara på Switch. Så de visste precis vad de gjorde, det har fundamentalt inte med hårdvarans begränsningar att göra. Det finns ingenting som säger att om Switch2 har fem gånger så hög prestanda, att inte utvecklarna skulle göra precis samma bedömning för ett Zelda spel på den konsolen. Det är en fråga om värderingar, inte hårdvaruprestanda.

Prestanda är ett PC-centriskt begrepp så tillvida att det är vad som används för att driva försäljning. 20% högre grafikprestanda kan anses vara värt X antal tusen kronor. En produkt ”besegrar” eller till och med ”krossar” en annan vid en genomsnittlig prestandaskillnad på 7%….. Sånt ser du bara i den försäljningsrelaterade delen av PC media (alla som är reklamfinansierade i praktiken) och deras tillhörande forum.

Av EntropyQ3
Skrivet av Podmode:

Ser egentligen bara en poäng i ditt resonemang och det är isåfall priset.
Men när det gäller storlek eller batteri slukande så tror jag knappast att den kommer bli särskilt mycker annorlundare än handhållna som kör Windows. Såvida du inte vill att spelen ska se ut som skit då.

Jag bryr mig inte längre särskilt om grafikprestanda för spel. Det gör knappast marknaden som helhet längre heller, i så fall skulle inte Switchen ha sålt över 140 miljoner exemplar och fortsätta att sälja. Hårdvaruentusiasterna är en liten del av spelmarknaden, och mitt hårdvaruintresse har idag mycket lite med spelande att göra. Hur mycket roligare blir en fetchquest av en alternativ algoritm för ambient occlusion? Hur mycket bättre blir Diablo4 av raytracing?
Tiden då grafikteknologi öppnade för fundamentalt nya spelupplevelser är förbi för majoriteten av marknaden. Nu handlar det mest om att skapa försäljningsargument för att hålla prylförsäljningen uppe.

Citat:

Jag säger inte att konsoll världen är liten, och det var inte i spelväg jag tänkte på heller när det var att kombinera windows med x box. Utan mer som en möjlighet att just kunna göra annat än bara spela. Microsoft äger både Windows och x box så varför inte baka ihop dom då. Du kommer ju locka en större kundkrets garanterat på det viset.

Håller med. Känns givet, så det finns antagligen övergripande strategier inom Microsoft som satt käppar i hjulet. Frågan är om de har eller kan ändras?

Citat:

Denna konsol som dom vill släppa nu känns bara som att fortsätta i samma trötta spår som tidigare.
Sen om vi ska prata om spelande så kan du ju gå in på steam o kolla, det portas ju spel från konsoll till pc nu som aldrig förr.
Och det lär knappast minska för det är för stora pengar att tjäna på det.

Vi får se. Konsolmarknaden kommer att ändras om inte annat för att XBox är i ett läge där det förefaller ohållbart att fortsätta i befintliga hjulspår. Egentligen kan jag inte se annat än att Microsoft borde lägga ner hårdvara helt och fokusera på att en roll som den dominerande 3:e partsleverantören av spel till alla plattformar. Men det är svårt att förutsäga från ett svenskt perspektiv, Microsoft har fattat väldigt US-fokuserade beslut förr.

Av EntropyQ3
Skrivet av Podmode:

Tråkiga nyheter om det blir så, hade hoppats på denna.
Jag tror att Nintendo med sina exklusiva titlar är dom enda som kan komma undan med en renodlad portabel spelkonsol 2024.
Nyheten med att spela på bärbart är över och folk kommer kräva mer.

Eh? Mobilspelsmarknaden är större än konsoler och PC tillsammans och växande. Nintendo Switch är lika stor som Playstation och XBox tillsammans, och till och med på PC är växer portabla datorer i segmentet även om de måste sitta fast i en stickkontakt vid spelande.

Bärbart spel dominerar redan, frågan rör mera annan funktionalitet och pris.

Och där är det nog sant att för Windowsbaserade handhållna måste det hända mer, och den bollen ligger hos Microsoft. Antingen att de implementerar en ”controller mode” för Windows, eller att de tillåter smidig växling mellan mer distinkta OS.

Sedan kan man tycka att samtliga PC/Windows handhållna hittills är för klumpiga och med för dålig batteritid. (De känns som gamingportablerna som är blytunga, presterar uruselt utan väggplugg, och som lök på laxen dessutom har kass batteritid om man ändå försöker spela mobilt.) Att de dessutom kostar (betydligt) mer än en Switch OLED cementerar deras niche-status.

Hårdvarumarknaden för Windows idag domineras av försäljning till företag/administrationer/utbildning. En mindre del riktar sig till spelintresserade och hårdvaruentusiaster.

Om de portabla PC-spelkonsolerna skall kunna växa behövs både utveckling på OS-sidan, men också en produktutveckling bort ifrån teknikentusiasterna och riktad mot allmänheten, med lägre priser och bättre ergonomi.

Av EntropyQ3

Det skulle vara möjligt att köra desktop Windows på dagens XBox också, om Microsoft hade velat. Det vore så uppenbart användbart (och givet försäljningsargument) att det måste vara interna beslut som hindrar det. Har det ändrats?
Antingen ägnar sig Phil Spencer åt att förbereda marknaden på att en handhållen kommer att vara blockerad från att köra Windows helt, eller så kanske han gör en intern diskussion extern för att få extra tyngd i allmänhetens stöd.

Om dagens XBox hade kört Windows hade jag knappast skaffat en ny spel-PC. Microsoft konkurrerar ju redan med sina OEMs med surfaceportabler, så varför inte med handhållna enheter?

Av EntropyQ3

Är ju rimligt att köpare skall kunna signalera om de är missnöjda med sitt köp och skälen varför. Sedan är det ju upp till var och en att bedöma hur man låter det påverka sina inköp.