Inlägg

Inlägg som EntropyQ3 har skrivit i forumet
Av EntropyQ3
Skrivet av Heliopause:

Kan tyckas märkligt, men jag tror på en total kollaps av hela systemet med teknik, ekonomi, världshandel, politik mm. Kanske kommer det inom 1 år, kanske inom 20, men det kanske inte behöver innebära att allt blir dåligt.

I bästa fall kommer vi tillbaka till 1980, i värsta fall nånstans omkring år 0.

1980 tillverkades nånstans kring hälften av de grejor vi kunde köpa i europa, i europa. Sedan en stor andel i japan och usa. För att hålla mig till elektronik och teknik, med tanke på vilken site detta är; gamla märken som luxor, philips, nokia, siemens, nordmende, saba, itt, telefunken, schneider, grundig, b&o, aga, asa, concerton, dux, finlux, salora, blaupunkt m.fl. Hur många 20-25 åringar idag känner till ens hälften av dessa? Allt var inte bara radio och tv, t.ex luxor, nokia, philips, siemens m.fl (inte bara dessa) tillverkade även datorer, men det är inte många idag som minns dem. Kanske någon haft en abc80. jag hade själv en grundig tv med inbyggt pong.

1980 gick grejorna reparera, med lödpenna. Det fanns reservdelar på lager i sverige eller åtminstone i nåt av de andra nordiska länderna, bara att ringa generalagenten och beställa, eller beställa via en elektronikverkstad. Det här är nåt vi bara måste komma tillbaka till, det håller inte att kasta flera ton elektronik på tippen och köpa nytt, i oändlighet.

1980 tävlade de olika fabrikaten med varandra om kvalitet, innovation, finesser, användbarhet, design, och det mesta var fortfarande gjort för att hålla i många tiotals år, och reparationer var en del av detta.

Idag är den första fråga man hör "vad kostar det" och 3 sekunder senare "Det är för dyrt" och så en diskusison om hur man kan komma ner i pris och ändå få det man vill ha. Knappt någon tänker kvalitet längre, bara pris, pris och pris, nä det är för dyrt.

Vi har kört helt i botten på den amerikanska modellen, köp, släng, köp, släng, köp, släng... "Alla" (inom citationstecken) måste ha allt, men de flesta har inte råd med det. "Alla" ska ha det nyaste, senaste, bästa, mest moderna, å vad bra det är, och 3 år senare minns man lite nostalgiskt "å, just det, en sådan hade jag, för länge sedan". I bästa fall såld, i värsta fall kastad.

Det här är inte hållbart på något sätt alls, och det vet alla, men ändå kör man vidare. Som en bilist som ser att det kommer bli en krasch i hög hastighet, vi har kört alldeles för fort, men istället för att försöka sänka hastigheten och gira undan väljer föraren att bara blunda och tro att då händer inget, man vill inte se faran, och den hårda kraschen kommer som en överraskning fastän det är så uppenbart.

Därför tror jag på en total kollaps, jag ser inga tecken på någon undanmanöver. Mycket prat men väldigt lite verkstad.

Krig kan leda till en sådan kollaps av den nuvarande globaliserade ekonomin.

För att anpassa till forumet är det glasklart att den litografidrivna delen av elektronikindustrin står inför en situation som förmodligen kommer att leda till att de uppgraderingsdrivna marknaderna allt mer kommer att använda diverse knep för att driva försäljningen. De gamla vanliga som nya interface, nya anslutningsstandarder, mjukvaruinkompatibilitet, säkerhetsfunktioner som kräver ny hårdvara (men som tillåter Microsoft att gräva ut varje uns av säljbar information på din dator), introducera nya hårdvarufeatures som kräver ny mjukvara för att komma till användning (a la Nvidia) som finansieras av hårdvarutillverkaren och hypas utav techsiter och youtubekanaler som finansieras av försäljning, osv.
Vi kommer nog att få se en del nya grepp på mobilsidan som ännu inte marknadsförts hårt.

Av EntropyQ3
Skrivet av Squallie:

Men herregud, det är bara låta barnen gå istället då så får man se om det var bättre än att åka bakåtvänd i bilen.

🤣🤣

Av EntropyQ3
Skrivet av OSkar000:

Ni som har bakåtvänd stol uppåt 6-7 år, vad har ni för bilar för att det ska få plats?

Framför allt, vad har ni för barn?!? 😀
Det gick inte att få våra barn att sitta bakåtvända när de var gamla nog att hävda sin egen vilja.
Kampen var intensiv men kort, det var aldrig någon fråga om vem som skulle förlora striden i längden.

Av EntropyQ3
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag är lite nyfiken på hur det skulle bli med X3D på APU'er.

Det skulle potentiellt kunna hjälpa grafikprestandan rejält. Alternativt att de använder en bredare buss till antingen fast lpddr5(x) eller Samsungs nya socklade lpddr.

Av EntropyQ3

Det sura i det här är att patentsystemet egentligen är till för att företag skall dela med sig av sina forskningsresultat, i utbyte mot ensamrätt på de första applikationerna under en period.
En grundsten var att patenten skulle ha höjd, dvs inte skulle vara ett enkelt nästa steg utifrån befintlig kunskap. Det är just patenthöjden som har negligerats i USA, och som ger oss dagens patentelände. Istället för att förkasta patentansökningar (vilket kräver någon form av kompetens i bedömningen) beviljas i princip allt, och istället sker bedömning först vid konflikt.
Ett system som gynnar jurister mer än någon/något annat, och som bygger på ekonomiska resurser för att bestrida respektive försvara patent.

Eftersom ekonomin är global har det amerikanska sättet att hantera patent smetat av sig på resten av världen, och om man kunde hitta ett sätt att reformera det så att det kan uppfylla sin ursprungliga intention vore det en välsignelse. Hur sannolikt det är med tanke på vilka ekonomiska intressen som vill behålla status quo, och vilka resurser de har, får var och en spekulera om själv.

Av EntropyQ3
Skrivet av Glis:

Antingen får man hala upp mer guld och skattar att ge till Apple. Eller så får man lära sig att segla de sju haven...

Vad finns i den hamnen som är värt att ge sig ut på sjön för?

Av EntropyQ3
Skrivet av ShieldPad:

Eller så insåg de att de som tänkte köpa spelet har i stor utsträckning köpt det. Nu kan de få in fler och ändå håva in på microtransactions

Det är naturligtvis planen!
Om den lyckas är väl tveksamt. Rimligen var de mest engagerade, och därmed benägna att köpa digital-bling (?), tidigt ute. Verkar inte troligt att de som inte ens velat betala för spelet sedan skulle vara så intresserade av att lägga stora pengar på skins.
Därav ”desperat”. Spela gratis! Extra XP! Rabatterat pris!
Inget av det kräver någon insats med själva spelet. Spelet är detsamma, med de problem som gjort att det övergivits av dem som faktiskt betalat för det.

Av EntropyQ3
Skrivet av xSean145:

För dyrt för en sketen telefon och Apple vet om. Dom kan ta vilket pris dom vill bara för att dom kan och folk kommer köpa ändå för låt oss vara ärliga, vem kan vara utan sin iPhone?

Folk köper ju inte ändå. Hela mobiltelefonsegmentet har gått ner, och enligt analysföretag (Apple uppger inte försäljningsvolymer) har iPhoneförsäljningen sjunkit till ungefär 225 miljoner per år (från dryga 300 när de fortfarande rapporterade volym).
Det är en marknad som idag förefaller skiftat till att drivas av att ersätta trasiga, inte byta för bytandets skull. Men det påverkas mycket av olika länders telekom-struktur där flera länder fortfarande har en stark telefon-med-abonnemang tradition.

Av EntropyQ3

De är desperata. Det var inte priset som var problemet, spelet har sålt fantastiskt bra.
Problemet är att spelarna övergav spelet, så att de beräknade saftiga inkomsterna från microtransactions uteblivit.

Av EntropyQ3
Skrivet av WDac:

tycker det är många tjänster ändå. jag hade heldre sett att Disney släppte allt sitt material med NetFlix.
En av flera anledningar vi ville ha streaming för att allt var samlat på ett och samma ställe, inte som förr när det var utspritt som på Parabol och KabelTV tiden med dyra abonnemang kors å tvärs.

Håller med om känslan, men det riktigt stora som streaming gav var frihet att titta när du vill.

Disneys mellanabbonemang skulle passa mig bra, om det inte vore för att jag helt enkelt inte är särskilt intresserad av det de producerar numera. Mina barn ratar det också. Och då finns inte mycket anledning att betala.

Av EntropyQ3
Skrivet av Shiprat:

Mjo, kommentarstråden jag svarade på gällde ju 13900KS, det känns väl inte som processorn man köper för ett bygge som du beskriver heller?

Menade att om prestanda inte spelar roll när man diskuterar flaggskepp-processorer så ser jag inte poängen med dem.

Det har du naturligtvis rätt i.
Och min antydan var att flaggskeppsprocessorer, för den förkrossande majoriteten, har ingen poäng idag.
Vet inte hur många som faktiskt behöver de mest strömslukande CPU-monstren som vi har på konsumentmarknaden. Själv uppgraderade jag nyligen från en intel 3770 till en AMD 7800X3D. Allt i det nya systemet är en faktor 2-3 snabbare. Och jag märker ingen annan skillnad, någonstans*, mellan systemen än att det nya tar åtminstone fyra fem gånger längre tid på sig att starta upp.

Det var nog de tråkigaste 15000:- jag lagt på en uppgradering eller produkt någonsin.
(Därmed inte sagt att det nya systemet inte är bra, och förmodligen kommer att vara kompatibelt längre.)

Värstingsegmentet existerar primärt för att folk är beredda att betala för att ha ”värstingprylar” och tillverkarna är inte dummare än att de drar nytta av det. Håll på med det i decennier och vi landar där vi är idag, med ett marknadssegment som är väsensskilt från resten av datormarknaden för privatpersoner och företag.

Normala människor har fler önskemål några procent högre prestanda, och ibland blir diskussionerna här på SweC bara för … lokala?

* (Har nu riktigt stadiga 60fps i Starfield - men spelar inte längre spelet! 🤣)

Av EntropyQ3
Skrivet av Shiprat:

Vad kör du för kylning då? Största faktorn i kylning är ju just kylningen

Och gällande frågan om varför man ska ha högre fps- varför ska man någonsin ha högre fps? Om prestanda inte längre är en relevant datapunkt när man bedömer processorer så vet jag inte riktigt vad vi pratar om längre

Prestanda är EN datapunkt. Den skall vara tillräcklig.
Sedan vill jag ha en tyst, energisnål, liten men ändå uppgraderingsbar burk, och en processor som lånar sig till sådana byggen. Sedan får den gärna vara billig också.

Av EntropyQ3

De första 10 på listan över de mest spelade spelen på Steam? (Baldurs Gate 3 är det med marginal tyngsta).

Det som Tech reviewers håller på med när de envisas med att referera till de tyngsta spelen med de högsta inställningarna handlar inte om att reflektera spelmarknaden, det har andra syften.

Av EntropyQ3
Skrivet av blue eyed devil:

Kyler min 7800x3d utan problem, toppen kylare om man inte har en hungrig 14900k, då kanske en Be Quiet! Dark Rock Pro 5 skulle vara ett bättre val.

Kan inte Sweclockers testa en Be Quiet! Dark Rock Pro 5?

Jag har samma kombination, och har fläkten inställd på en extremt återhållen fläktkurva.
Tyst. Och tillräckligt sval för att aldrig throttla.
Naturligtvis mest CPU:ns vettiga effektbehov att tacka för det, men kylaren gör verkligen ett bra jobb till någorlunda rimligt pris också.

Av EntropyQ3
Skrivet av 925a:

En av USParna för min del. Men går det med apple silicon och kan det fungera för windows maskiner? Jag har precis pensionerat min Mac Pro men är fortfarande i behov av en mac för diverse mjukvara - Imac med möjlighet som 3:e skärm vore guld (för en windows maskin) men allt jag hittat säger att det inte funkar.

Funkade på late 2009 27" iMac generationen. Nehalem CPU, min med Radeon 4850 GPU. 27" IPS-skärm 2560x1440.
Generationen efter snöpte Apple stödet till enbart andra Mac:ar, och nu är det helt omöjligt.
Skitirriterande.

Funkar/-de klockrent, dra igång den andra burken och den tar över skärm och högtalare via DisplayPort, stäng av den och du är tillbaka i MacOS omedelbart när videosignalen inte längre skickas in på iMacens DP.

Av EntropyQ3

Som artikeln sa, det handlar mer om produktkategorin än displayens storlek. (En ny större iMac hade antagligen snarare landat runt 32”.)
Den nuvarande iMacen är designad för att använda samma chip som iPad och MacBook Air.

Dessutom kunde de gamla 27” iMacarna användas som bildskärmar, vilket tillät mig att sömlöst växla mellan Mac och PC ännu enklare än via en extern skärm. Det var för bra för att tillåtas i längden. (En Apple Studio Display har en (1) enda input port. Den går inte att ansluta ens till en annan Mac, än mindre en PC, PS5, Switch…)

Apple sa dessutom bara att de inte hade en 27” iMac på väg, och höll därmed ryggen fri att sälja en maskin med en annan skärmstorlek.

Av EntropyQ3
Skrivet av friArsenik:

Grabbar, allvarligt...

Vill man betala 3gger så mycket för att det står ett äpple på locket, så kommer man att göra det.

Det är en sekt...

Jag skulle inte köpa Apple's dator även om den skulle bli billigare än en dator med likvärdig hårdvara med Windows.

iOS har mer än en miljard användare. MacOS är mindre men har (beroende på hur och var man mäter) en rejäl marknadsandel, och är en av de största PC tillverkarna sett till volym, inte bara intäkter.
Att påstå att Apple-användare är en sekt säger ganska mycket om den som gör påståendet. Det är ironiskt och symptomatiskt att det är en vanlig ståndpunkt bland PC-hårdvaruentusiaster, som i sig själva är en långt mindre grupp oavsett om man med ”Apple” menar iOS eller MacOS.

Det är som att säga att ”diskmaskinsanvändare är en sekt”.

Av EntropyQ3
Skrivet av ipac:

Be careful what you wish for... Annars är en hel uppsjö "idag allmänt tillgängliga" studios och IPs bakom lås och bom.

De som inte är uppköpta av Microsoft och Sony, menar du?
Det är en trist utveckling, och den är i full gång helt utan Apples inblandning.

Av EntropyQ3
Skrivet av jaqob:

Inte hade grundversionen av MacBook Pro 8Gb RAM tidigare? Är bra sugen, men 26495 sverigelira för 16 Gb RAM och 512 SSD gör ont...

MacBook Pro hade tidigare M2Pro som minimumSoC. Nuvarande har bas M3 som minimum SoC. Betydligt mindre, enklare, och med halverad minnesbuss.

Av EntropyQ3
Skrivet av Nasso:

Jag tror det är meningen att produkten ska vara väldigt nischad. Det är deras "professionals"-laptop. Utvecklare, skapare av olika typer av innehåll, redigering av bild och video osv är målgruppen. Jag tror att de riktar sig åt personer som använder datorn i sitt arbetsliv med pro-modellen.

En 13" macbook air med 8GB minne och 256GB SSD för 15975kr tycker jag ändå är rätt mycket dator för pengarna. Riktigt bra prestanda och batteritid och riktigt fin kvalitet. Man kommer väldigt långt med en sån. Jag har fått känslan att air riktar sig åt "vanliga döda" och pro åt "jobbet betalar".

Som utvecklare kommer man dock väääääligt långt med en M2 air med 16GB minne... Tycker det är väldigt mycket utvecklings-burk för pengarna, iaf för det jag gör.

8GB minne och 256GB minne räcker i realiteten inte för att ladda ner ett enda högprofilspel. Eller att lagra och processa dina telefonvideos. Eller…. Det är lite ironiskt att en hel del professionell användning har lättare krav än normal konsumentanvändning. MacBook Air är en väldigt trevlig dator. Men uppgraderingskostnaden är grotesk, vilket får till följd att folk skaffar datorer som inte riktigt håller måttet för deras användning, snarare än något de är nöjda med.