Inlägg

Inlägg som mille74 har skrivit i forumet
Av mille74
Skrivet av Conqvistadoren:

Så är det och då fungerar alt + F4 utmärkt så slipper du använda musen överhuvudtaget.

Tackar, detta var en nyhet för mig - så jag har lärt mig något nytt idag också 🙂. För mig har alt+f4 betytt stäng aktivt fönster.

Funkar dock bara om man inte har några fönster synliga på desktopen. För att komma dit är det antingen att använda musen eller alt+f4 en himskans många gånger 😜.

Av mille74
Skrivet av Mullvaden83:

Vem loggar ut sig? Antigen Ctrl alt del o lås.
Eller
Alt+F4 + enter . Stänga av datorn.

Då vi delar på en (primär) stationär dator inom familjen, så är det inte ovanligt att vi loggar ut för att någon annan i familjen ska kunna få arbeta eller spela med datorn. Det finns inte rimligt med plats och pengar för att alla ska ha var sin speldator, vilka dessutom skulle ha en alldeles för låg nyttjandegrad om så var fallet.

Dessutom stängs datorn av när den inte används, vilket medför att bara göra en "switch user" inte är aktuellt ur datakonsistensperspektiv.

Så, ja - folk loggar ut sig. Alla har inte en egen dedikerad dator.

Av mille74

Verkar som om MS är tillbaka till enanvändar-/single-user system. Vet inte om det är fler än min familj där flera delar på samma dator men har egna inloggningar... 🤔

Av mille74

Kanske finns någon här på forumet som kan bistå med att bränna önskad dist på cd/dvd, ännu lättare om den hjälpsamma bor i ditt närområde / din stad.

Av mille74
Skrivet av Dinkefing:

Tackar! Så inget i deras Unifi serie ja förutom Ultra? Finns det något annat märke som troget kan ersätta en Edgerouter?

Det beror ju helt på vad du har för "krav". Om du vill köra Unifi så kan ju även "Gateway Max" (UXG-Max) vara intressant om du rullar din egen network controller/application.

Går man utanför Ubiquiti/Unifi kan man ju välja pfSense/OpnSense eller något annat, exempelvis med hårdvara från Teklager.

Av mille74
Skrivet av Haptic:

Bara så vi inte missförstår varandra, men ett SSL cert bryr sig inte om någon IP utan ligger på ett domännamn.

Beror helt på vad som står i certets subject respektive subject alternative names (x509). Fast certet i sig bryr sig inte, men de som utfärdar/signerar respektive använder certet kanske gör det 😜.

Av mille74

Kikade nyss för Bålsta (utmed E18, nordväst om Stockholm, på väg mot Enköping). Den enda operatören som påstår sig ha någon form av 5G-täckning är Telia, men då missar de ändå central Bålsta. Övriga tre (Tele2, Telenor och Tre) har noll 5G-täckning i byn. Detta enligt operatörernas egna täckningskartor. Så även nära "storstan" så kammar de noll.

Av mille74
Skrivet av adzer:

Mest uppenbara är väl att denna inte har management inbyggt utan du behöver en Cloud key eller unifi server någon annanstans.

Detta är för mig ett stort plus. Jag har hellre management utanför systemet som skall manageras, t.ex. i en docker-container. 😁

Av mille74
Skrivet av Thomas:

De rubrikerna är tyvärr extremt missvisande. Det de har lyckats med att få mer energi ur reaktionen än vad som direkt går in i reaktionen. Däremot så drar all extrautrustning runt omkring extremt mycket mer energi än de kan få ut, har för mig att det var typ 50x-100x mer eller något i den storleksordningen.
Dvs de måste tjäna långt, långt mer energi per reaktion än vad de nu för att faktiskt gå plus. Annars kan de bara göra något i stil med att generera 1 MW medan de drar 50 MW från en annan energikälla.

Från tredje länken:

Korrekt - men sen räcker det ju inte att bara gå plus effektmässigt. Man vill gärna även täcka upp för kostnaden att producera utrustning och bränsle man använder etc.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fusion_energy_gain_factor

Av mille74
Skrivet av pine-orange:

Du menar att överhuvudtaget få ut mer energi än de tillför? De kommer inte lösa det på 4 år, jag hoppas Microsoft har ett annat PPA som backup.

Du syftar på de resultat som presenterats ;)? Visst de måste verifieras och åter verifieras och sedan skalas upp om de ens stämmer.

Tyvärr tror jag dock inte att de fixar leverans till 2028 Skulle de lyckas så är jag glad att jag har fel i detta

https://www.theguardian.com/environment/2023/aug/06/us-scient...
https://www.cnbc.com/2022/12/13/nuclear-fusion-passes-major-m...
https://www.mpg.de/21522737/0208-plas-jet-rekord-2024-151590-...

Av mille74
Skrivet av medbor:

Men det tar väl ett tag att bygga kärnkraft? Antar att de menar att köpa något existerande i så fall för att bygga nytt lär ju ta minst 10 år…

Skrivet av jehuty:

Jag säger BS på den biten. Det har antagligen sagts på skämt och någon har tagit det seriöst eller har dom jämför el förbrukningen med ett kärnkraftverk.

Skrivet av Patchway:

Nyheten är inte falsk, sen hurudvida kärnkraften... Dock skulle även det vara troligt med tanke på att Microsoft har investerat i tekniken under senare tid.

Skrivet av Thomas:

Intresset för SMR är ju rätt stort, så att projekt planeras med SMR som potentiell strömkälla är nog inte helt bortom rimlighet ändå. Sedan om det är fallet här vet jag förstås inte.

Effekten på SMR är upp till 300 MWe vad jag kan se, men det finns förslag som är närmare 1 MWe, så det är ett rätt stort spann. Vi har redan superdatorer som drar över 20 MW.

Skrivet av Bengtt:

Hur många kärnor har kraftverket?

Skrivet av pine-orange:

De kommer ha ett PPA-avtal med ett befintligt kärnkraftverk, de kommer inte bygga ett nytt för en superdator. Det är alldeles för oförutsägbart vad det gäller byggtid och slutlig kostnad.

Med tanke på att MS skrivit kontrakt under 2023 om leverans av fusionsel till 2028 så är väl effektbehovet avklarat. Det är bara för Helion att fixa den där lilla detaljen med att få leverans av fusionsel stabilt.

Några källor:
https://www.cnbc.com/amp/2023/05/10/microsoft-agrees-to-buy-p...
https://www.theverge.com/2023/5/10/23717332/microsoft-nuclear...

Av mille74

Hade själv problem med ett I226-V baserat kort. Visade sig att det kan ha problem med äldre hårdvara i andra änden av snöret. Jag fick byta ut min gamla 1Gbps-netgear-switch till en annan, inte lika, gammal HP 1400-8G så "löstes" mitt problem. Allt annat lika (samma kablage).

Netgear 1Gbps-switch gav 100Mbps link speed.
HP 1400-8G gav 1Gbps link speed.

Av mille74

Det känns bra när pressen vet om det innan de anställda. I och för sig ska det väl ut till börsen så snabbt som möjligt så man slipper stå där med anklagelser om att mörka/slippa insiderspekulation. Generellt vet anställda mindre än pressen om denna typ av händelser (åtminstone på tre korvar).

Av mille74

Hmm - och Steam säger att 13-årsgräns gäller för att skapa konto (ja, man kan ljuga). Tappar attraktionskraft då de i samma veva inte vill ge konton till yngre barn för att länka ihop genom familje-funktionen. Men annars skulle detta vara rätt bra för att kunna dela spel med barn i familjen på ett juste sätt.

Av mille74

Ljudlimpa till TV + stereo/förstärkare

Funderar eventuellt på en ljudlimpa till TV+stereo/förstärkare. Förstärkaren är en "gammal" Denon AVR-1804 som mest används för Radio + CD-spelande. De flesta jag sett har endast en ingång för HDMI, men stereon har ingen HDMI för ljud ut.

Förslag?

Av mille74

"Återvinning" av gammal TV (ca 14 år gammal LCD)?

Har så smått börjat kika på ny TV, och om det blir aktuellt så kommer det blir en gammal Sony 40" TV från 2010 "över". Den är ju fortfarande fullt funktionsduglig (DVB-T, DVB-C), men inte i närhetens av dagens TVer. Att använda den i annat rum i bostaden eller på "landställe" är inte aktuellt. Att sälja den gissar jag inte skulle ge mycket (om ens något).

Finns det någon organisation som samlar in gamla fungerande apparater och skänker dem vidare till behövande familjer och verksamheter? Andra alternativ till att skänka bort den?

Av mille74
Skrivet av taliz:

Handlar man sådana mängder är det väl smidigare med hemleverans?
Eller åtminstone att butiken plockar ihop det för avhämtning.

Smidigare kanske, men oftast dyrare, oftast upp mot en 10% extra mot priset inne i butiken + kostnaden för eventuell hemleverans. Dessutom upplever jag kvaliteten på frukt&grönt oftast är sämre samt kortare hållbarhet av färskvaror vid beställning för upphämtning/hemleverans än om man plockar i butik. Det är heller inte ovanligt att varor utelämnats då de är slut och acceptabla alternativ inte finns tillgängliga - och då måste man in med ett par pappkassar på "närmsta" butik i alla fall :p.

Av mille74
Skrivet av taliz:

Varför skulle man göra det? Den stora fördelen med självscanning(förutom att man slipper köer) är ju att man bara behöver packa ner varorna EN gång. Direkt i påsen eller väskan man har med sig.

Använder man kundvagn eller korg så skall de ju upp igen och sen ner i något annat... bökigt.

Veckohandlingen för familjen med motsvarande 5-6 stora pappkassar är mer än vad jag pallar att lyfta på ett säkert sätt genom butiken och ut till bilen.

Av mille74
Skrivet av Mayhem SWE:

Kortet wipat, backup på väg att återställas… Tappar visserligen bara två dagar men hade laborerat med mycket inställningar just senaste dagarna, får ställa in den på att ta backup varje dag från och med nu. Irriterande.

Skrivet av Mayhem SWE:

Jag som precis hade börjat gilla Home Assistant. Fy fan vad jag hatar det nu. Efter att ha börjar om från början återställt en backup så fungerar inga addons. Verkar vara en känd bugg sedan flera år tillbaka. Enda lösningen är att börja om från ren installation igen, återställa en partiell (inte full) backup, installera alla addons manuellt, sedan återställa från full backup… WTF?!

Hatar också att de i HASS gjort det så förbaskat svårt att komma åt bootvolymen. Behöver komma åt configen för att kunna ställa ner hastigheten på fläkten, för den låter verkligen förjävla högt. Suck.

Det låter som om du kör HA på ett micro-sd kort. Generella tipset verkar vara att köra på en extern ssd kopplad över usb istället för micro-sd kort när man kör HA på en RPi, bland annat på grund av skrivning så man inte trashar sin lagring.

Av mille74

Spara artikel

Vore trevligt om man kunde spara en artikel på liknande sätt som man kan följa en tråd. Lite som en intern bokmärkeslista för artiklar.

Tack på förhand