Inlägg

Inlägg som Bob har skrivit i forumet
Av Bob

Händiga, titta hit. Lägga golv på plastmatta.

Hej!

Jag ska flytta in i en lägenhet (Hyres) och tycker golvet i hallen är fult.
Det är en klassisk grå plastmatta och är lite missfärgad på någaa ställen.

Eftersom att det är en hyresrätt så kan/vill jag inte renovera den men tänker om det finns någon bra quick-fix?

Fick höra från en bekant att det skulle vara möjligt att lägga klickgolv (typ från IKEA https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30424776/) på plastmattan med golvunderlägg (Typ sånt här -> https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30321603/) i mellan.

Hur fungerar det?

Kommer det glida?
Blir det fult på något sätt?

Svårt med trösklar?

Av Bob
Skrivet av dumbo:

För att få autofokus med din D3100 behöver du objektiv som heter antingen AF-S eller AF-I. Du kan montera objektiv som heter AF eller AF-D åxå men då får du inte någon autofokus. Man kan även använda manuella objektiv (Ai resp Ais) men då får man varken autofokus eller ljusmätning utan får fokusera manuellt och gissa exponeringen. Jag tror även att ännu äldre objektiv funkar men det varierar med kameramodell så det bör man dubbelkolla först.
Nikon har ju även kommit med en nyare typ av fokusmotor där objektiven heter AF-P. Där har man även rationalierat bort reglagen för att att stänga av/sätta ingång AF samt stabilisering (detta sköts via menuer i kameran istället). Jag tror dock inte firmware i D3100 har stöd för dessa alls, om det inte kommit någon uppdatering nyligen. Så AF-P Bör du undvika även om dessa objektiv har inbyggd motor.
Till objektiv från tredje part är det lite mer kompliserat men de som heter HSM (Sigma), USD (Tamron) eller VCM (Tokina) har alltid inbyggd motor men även objektiv utan dessa bokstäver i benämningen kan ha inbyggd motor, men man får läsa i specen. Ibland kan det vara att en revision av objektivet inte har den och att en annan revision har det.

Eftersom du säger att du gillar landskap så måste jag bara fråga om du har ett bra stativ. Om du inte har det tycker jag personligen att du ska kolla på det i första hand. Efter det kan du börja kolla på fler/andra objektiv.

Du nämner inte alls någon budget men jag tänker att du kanske inte avser köpa saker som kostar som en bättre begagnad bil iaf? Jag förutsätter även att du tänker dig att forsätta med Nikon DX.

Vad gäller makro tycker jag att man ska satsa på något runt 100mm, som ger lite arbetsavstånd, vilket gör det lättare med ljussättning av motivet. Med kortare brännvidder är det lätt att man skymmer motivet med kameran eller objektivet. Det finns olika varianter men tex Tamrons 90/2.8 utan stabilisering är fin och inte så dyr. Från 2000kr (ibland ner mot 1500) begagnat och ca 4000kr ny. Om du vill använda den för annat än makro kan det vara bra att kolla så att det är en revision med autofokusmotor inbyggd bara, om du köper begagnat.
I princip är alla makroobjektiv bra, så det gäller bara att hitta ett med hyggligt arbetsavstånd som ligger i rätt prisklass.

Vad gäller vidvinkel så är Sigmas 10-20/4-5.6 HSM fin och har inbyggd fokusmotor. Tillverkas inte längre men kan köpas begagnad. Brukar finnas från 1500kr upp till lite över 2000kr. Det finns även en 12-24/4 från Tokina som är bra. Se till att det är version II mer inbyggd fokus motor bara. Bör kunna hittas för ungefär samma pengar som Sigman.
Behöver man inte kunna använda filter så är även Sigma 8-16/4.5-5.6 HSM ett riktigt bra objektiv med mycket extrem vidvinkel.
Vill man köpa nytt och inte lägga allt för mycket pengar kanske Sigma EX 10-20/3.5 HSM är vettigast. Inte lika skarp i hörnen som den ljussvagare versionen enl ovan, men annars även den bra.
Version 2 av Tamron AF 10-24/3.5-4.5 är riktigt fin och har även stabilisering men den kostar närmare 7000kr och det är nog inte så ofta man ser dem begagnat då det är en ganska ny modell.

Nikons 55-200 är svårslagen om man vill ha en prisvärd telezoom. Begagnat får man dem från ca 1000kr och nya kostar de runt 2500kr tror jag. Annars är Tamron AF SP 70-300/4-5-6 Di VC USD en väldigt fint objektiv men lite längre brännvidd. Nytt för från ca 3500.

Om du går i tankar att uppgradera kameran beror det ju lite på vad vi förväntar dig. Är det främst för att få en tåligare kamera som har inbyggd fokusmotor skulle jag kolla på en begagnad D300. En riktigt robust och snabb kamera med riktigt bra AF-system. Den ger även ljusmätning med manuella objektiv. En helt annan liga än D3100. Den ger liknande bildkvalitet som din D3100. Något färre pixlar men ganska lik, som sagt. Brukar finnas för runt 2000kr.
Vill du även ta ett steg upp i bildkvalitet skulle jag kolla på D7100 eller möjligen D7200 som båda är riktigt fina kameror. D7100 hittar man nog begagnat från ca 4000kr.

Men visst kan man väl ta bilder med både trådutläsare och IR-fjärr på D3100?

Edit: Nej det verkar visst som IR-fjärr inte stöds av D3100 (är det den enda av Nikon kameror som inte stödjer det?). Trådutlösare funkar dock och där finns ju med radiomottagare som man stätter i blixtskon, så det går ju att lösa om man vill.

Tusen tack för ett kanonsvar och att du tog dig tid!

Jo ett bättre stativ lär jag skaffa, eftersom att jag går mycket så behöver jag ett som inte väger så mycket. men jag ska kika tunte på det lite, eller har du något tips där också?

Nej men som du säger om budgeten där så är det extremt svårt att säga. Har inte kommit in i tänket riktigt än kring kameragrejer det är ju en extremt dyr hobby (beror på vad men gör det till) men det är ju saker som ska/bör hålla länge. Men jag känner i dagsläget att jag har svårt att lägga mycket mer än 3-4000 på ett objektiv eller ett kamerahus, dels eftersom det är bara en hobby som jag inte lägger sååå mycket tid på samt att det är bra att jag lär mig och utnyttjar och behärska den utrustning jag redan har.

Jag tog och införskaffade ett billigt AF-S DX 35mm f/1.8 G för att ha något mer att testa med och ge mig lite uppfattning och förståelse kring olika objektiv.

Men om vi tar D7100 som exempel. Fungerar den med AF-s och AF-P-objektiv osv?

Ah det finns lösningar med fjärr... ska kolla upp det.

Av Bob

En del frågor och funderingar... (köpråd?)

Hej!

Jag har fotat en del de senaste åren och blir sakta men säkert duktigare (inte bra) så jag är fortfarande nybörjare.

Just nu har jag en Nikon D3100 med standard objektivet 15-55 mm 1:3.5-5.6G VR (bra alround i guess).

Jag tycker om att vara ute i naturen och ta mycket foton där på landskap, både på dag och natten.

Jag har relativt dåligt koll på utrustning. Men jag skulle vilja uppgradera min utrustning lite dels ett macro-objektiv och någon form av vidvinkelzoom samt telezoom. Detta för att jag ska kunna "leka" runt lite och få en egen uppfattning om hur olika objektiv är osv. Detta kanske inte är inköps som kommer hända just nu men vill ge lite bakgrund.

Som jag förstår det så är min kamera kompatibel med AF-S vilket gör mig lite begränsad (?) när det kommer till olika objektiv. Är det så att jag kan använda alla objektiv med AF bara det att funktionen blir nedsatt?

Utöver det så är jag nöjd med Nikon och jag har lärt mig min kamera ganska bra.

Men säg nu att jag vill bli mindre begränsad av mitt kamerahus så jag tar och köper ett nytt.
En kamera som jag kan ha länge som är "tålig" då jag är ute i naturen mycket.
Finns inte direkt någon funktion jag saknar på min D3100, kanske en skärm man kan vrida på, möjlighet till ta bild med remote och ev. kunna gå upp på lite högre ISO.
Jag är inte i behov att kunna filma med den längre har jag insett.

Finns det något paket man kan köpa eller har ni några tips?

Tusen tack för hjälpen!

Av Bob
Skrivet av Chris_Kadaver:

Jag har ungefär exakt samma grejer som du fast GTX 970 vilket jag är rätt nöjd med för 1080p 144hz. I quake champions spelar jag däremot på low för att få så hög framerate som möjligt. Vad lirar du och tänker du satsa på hög framerate, upplösning eller hur tänker du?

Tycker kanske det är mest värt att köpa ett begagnat grafikkort till en äldre rigg. Typ GTX 970, 980, 980ti. Eller om du vill köpa nytt så RX 480/580 eller GTX 1060 6GB.

Snart släpps Vega däremot... Vet inte alls om det kommer finnas något kort för 4000:- men om du är nyfiken så kan det vara värt att vänta. Personligen hade jag antingen köpt ett GTX 970/980 för 1000-1500:- begagnat eller väntat på Vega.

Vad har du för CPU-kylare? Kanske dags att överklocka processorn om du inte redan gjort det? Jag har själv sparat flera profiler beroende på om jag spelar eller bara dö-surfar. Har överklockningsprofiler från 3.8ghz till 4.8ghz. Kör med 212 evo. 4.8ghz gör den på 1.4v men går lite varm. Strax över 70c där en kärna brukar peaka på 75c under tung belastning.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1008748

GTX 970 kanske är ett bra alternativ i en bra prisklass! Lirar en del Overwatch just nu och det är just framrate jag vill ha bättre samt att kunna snygga till det lite utan att det påverka flowet.

Hur går jag tillväga för att hitta bra begangnade datordelar?

Har väldigt dålig koll på överklockning men det är inte omöjligt att det skulle kunna hjälpa lite.
https://www.inet.se/produkt/5309988/intel-core-i7-2600k-3-4gh...
Ska kolla lite närmar på överklockning!

Tack för hjälpen!!

Av Bob
Skrivet av Peppar2014:

inte allt för mycket, runt 4000kr kanske

Av Bob

Uppgradera min gamla burk

Vill uppdatera min dator så den flyter lite bättre när ja spelar och jag har dålig koll på hårdvaror.

Hade Gigabyte GeForce GTX 570 1280MB Windforce Rev 2.0 men fick en Nvidia GeF orceGTX 660 (Gainward)
och kör med det nu (vet att det inte är toppenstor skillnad men vist är 660 lite vassare?)

Specsen ser ut som följande:

  • MK ASRock P67 EXTREME4 GEN 3 S.1155, P67, ATX

  • CPU Core i7 2600K

  • Corsair 8GB (KIT) DDR3 1600MHz/VENGEAN/1,5VBLUE (x2 så har 16 GB)

  • Nvidia GeForceGTX 660 (Gainward)

  • PSU Fractal Design 800W Newton R2/800W/Modulär

  • Kab Fractal Design Define R3/SVART/NO-PSU USB 3.0

  • Samsung SSD Basic 840-Series 250GB

Antar att grafikkortet är något som jag skulle kunna uppdatera... några tips?

Tack på förhand

//Linderoth

Av Bob
Skrivet av Laxpudding:

En bättre liknelse är att det är som att jämföra 1000 pengar från Monopol, Nya finans och Bondespelet. Vilka av dessa 1000 pengar är mest värda i verkligheten?

Centimetrar och decilitrar är i alla fall väldigt tydligt specificerade vad det handlar om.

Problemet är prisklassen du tittar på med budgetmaskiner. Mycket är OEM-tillverkat i china och kvaliteten är godtycklig, både i fråga om modeller och tillverkningsbatchar. Så det bästa du kan göra är att gå till butiker och jämföra.

Men om jag går ner lite i storlek finns det något nice då?

Av Bob

Ny TV köpråd!

Hej!

Jag ska skaffa en ny TV och har lite problem, och behöver därför hjälp.
Okej så jag vill ha en TV som är mellan 48"-55".
Det är så jävla klurigt när alla märken har olika mätsystem med Real Refresh Rate, Clear Motion Rate, Motion Clarity etc.
Känns lite som att jämföra cm med dl eller något.

Har inga större krav men vill att bilden ska flyta fint så kanske 100Hz (??Real Refresh Rate??)
Pris då.. ja kanske runt 6000:- om det är möjligt.

Tack på förhand!!

//Linderoth

Edit:
Vad tror ni om dessa?
https://www.dustinhome.se/product/5010882956/50cfe5102e-50-le...
och:
https://www.dustinhome.se/product/5010851802/55lf561v-55-led#... (studentrabatt på den)

Av Bob

Kan inte logga in på Windows 8

Hej!

Jag har en polare som är en katastrof på datorer och berättade nyss att han inte längre kan logga in på datorn (win 8).
Jag kollade runt lite och märkte att hans Hotmail-konto var spärrat eller de har en sån där säkerhetsåtgärd med mobilen för att bekräfta att man är äkta. Han har nu inte kvar sitt gamla nummer och får därför inte ett bekräftelse-sms. Han kommer inte heller ihåg vad han hade för säkerhets fråga eller svar och han valde ingen back-up mail (sopa, I know...) kan man komma in på sitt windows-konto ändå? går det skapa ett nytt utan att logga in eller hur ska man gå tillväga?
Eller har någon annan någon annan ide? formatering som gäller? går det att uppdatera till win 10 på något ninja-sätt?
Jag är dålig på win 8 som ni kanske märkt...

Tack på förhand!

//Linderoth

Av Bob
Skrivet av Guybrush82:

En processorkylare och det där paketet är komplett!

hjälp mig med en sån då

bytte ssd http://www.inet.se/kundvagn/visa/7462122/2014-12-12

Av Bob
Skrivet av makn:

Dock är gtx 970 vassare, men för att svara på din fråga..japp det funkar

tror du på denna?

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7462074/nuda

Av Bob
Av Bob

skulle detta fungera?
http://www.inet.se/kundvagn/visa/7461885/2014-12-12

Av Bob

Ny speldatordator (runt 10 000kr)

Hejsan! Har funderat en del på att köpa en ny dator.

Jag vill att den ska vara anpassad för gaming.
De spel som jag lirar just nu är inte särskilt krävande (WoW, LoL, Hearthstone samt CS).
Men skulle även vilja kunna streama spelen (laggfritt) om jag får lust med det.

Kan tänka mig att lägga typ 8-12k på en ny dator om det är det som ni rekommenderar.
Är det mest prisvärt att bygga en egen dator eller smartare att köpa en färdiggjord av något företag?

Jag behöver inte direkt någon ny hårddisk mer än en ssd (bara för program inte för lagring)
Sedan är jag väldigt nöjd med Nvidia och intel så de märkena vill jag gärna fortsätta att använda.
Sedan har jag cd-läsare så det behövs inte någon ny.

Är det någon idé att bara uppdatera min nuvarande dator?
Min nuvarande dator ser ut ungefär såhär:
Moderkort: MSI P55A-G55
Hårddisk: SAMSUNG HD103SJ ATA Device
Processor: Intel(R) Core(TM)i7CPU 870 @2.93GHz
Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 460
Nätaggregat: Corsair VX550W Power Supply
Minne: 4 GB XMS3 Corsair DDR3

Tack på förhand

//Linderoth

Av Bob
Skrivet av ddaniel91:

Om du tittar främst på sådana datorer skulle jag även tipsa om att kolla på denna Acer Aspire V5-573G . Där får du mest för pengarna. Finns dessutom en ledig mSATA-plats som du kan sätta i en SSD i och fortfarande ligga bra inom budget! Min kompis köpte en sådan nyligen och han är toknöjd!

länka ssd

Av Bob
Skrivet av HENKZ92:

du kan få köpa en Asus rog G75Vw för 6000

Den verkar ha utgått.

Av Bob

Vad tror ni om den här?
http://www.dustinhome.se/product/5010774846/lenovo-thinkpad-e...

Den är för högskola/universitet ja.. men jag tror att tangentbord räcker.

Av Bob

Bärbar för studier och spel (LoL, CS Go) Budget: 7-8000:-

Tjenare!

Jag är sugen på en ny bärbar dator.
Jag har tänkt att ha den till framtida studier.
Skulle även kunna spel lite på den typ league of legends och cs go.

Jag vill försöka hålla mig runt 7000kr - 8000kr

Tack på förhand!

//Linderoth

Av Bob

fick två nya

http://i.imgur.com/sz3H2Ib.jpg Extern länk

http://i.imgur.com/po1o2Ze.jpg Extern länk

Av Bob

här är min dator:
MK ASRock P67 EXTREME4 GEN 3 S.1155, P67, ATX
HD1TB Samsung SP SATA-2 7200RPM Spinpoint F3
CPU Core i7 2600K 3,4GHz
två: Corsair 8GB (KIT) DDR3 1600MHz/VENGEAN/1,5VBLUE
Gigabyte GeForce GTX 570 1280MB
PSU Fractal Design 800W Newton R2/800W/Modulär
DVD±RW Optiarc7280S Svart 24x/DL/SATA/OEM
Kab Fractal Design Define R3/SVART/NO-PSU USB 3.0

fick ett nytt meedlande idag: http://i.imgur.com/uBpkAfX.jpg

Har den senaste BIOS och jag testade att gå tillbaka till en äldre version av drivrutinerna på mitt grafikkort.