Inlägg

Inlägg som mikkeka har skrivit i forumet
Av mikkeka
Skrivet av Krullus:

Det här med stereo till mono så kan du kolla in denna sidan hur du kopplar en "Stereo-to-Mono Summing Box" och varför man inte bara ska koppla ihop kanalerna.
http://www.rane.com/note109.html

Det var ju inte så komplicerat, får fixa det Men vad är egentligen vinsten? Bara bättre ljud eller kan man på något vis skada något om man kopplar ihop stereokanalerna direkt?

Skrivet av smygolf:

Rör behöver Absolut bytas för dom slits med tiden, hur många timmar dom håller beror på rörtyp och vilken koppling som nyttjas. (2000-8000h) Bias är tomgånsströmmen och den kan variera mycket från rör till rör så under ett rörs livslängd så brukar man få justera och samma gäller vid byte. Det är busenkelt om man vet värdet och var man ska mäta och var justeringpotten sitter.

Rätt att slitna rör antagligen inte är skulden för ditt jordbrum
Brummar det när inget är inkopplat, så du inte har en jordloop.

Jag är ganska säker på att det brummar även när inget är ikopplat, men jag ska kolla när jag kommer hem.

Hur märker man om rören börjar bli dåliga?

Av mikkeka
Skrivet av smygolf:

Vad sitter det för rör i den, dessa borde nog bytas med, eller så borde iaf bias ses över.
Det kan bli ett problem om du inte vet vad bias ska ställas på.

Skitsnygg pjäs

Vet inte vad det sitter för rör i, men måste de bytas? Vad jag har lyckats läsa mig till på andra forum är att det sällan är fel på själva rören utan det är just kondensatorer som torkar ut.

Bias? Nu använder du fina ord som jag inte riktigt förstår

Av mikkeka
Skrivet av MBY:

3) Du kortsluter kanalerna på utgången. Troligtvis spelar det ingen roll, men du borde kanske koppla in två små motstånd eller ännu bättre ett par kondingar för DC-isolering. Möjligen kan det minska brum också.

Skrivet av päpplet:

3. Ett 4,7k ohm motstånd på vardera signalkabeln innan du slår ihop H+V brukar vara lämpligt

Tack för snabba svar

Hur menar ni att jag skall sätta motstånden? Vad gör det för skillnad jämfört med att kortsluta höger och vänster kanal? Om jag använder kondensatorer istället för resistorer (om det nu är bättre? varför?) hur bör jag dimensionera dem?

Förlåt om jag har mycket frågor, är bara väldigt ivrig att få allt att fungera som det ska

Av mikkeka

Frågor om gammal radiogrammofon

Jag har en gammal radiogrammofon som jag köpte på loppis för ungefär ett år sedan. 200 kr, ett riktigt fynd Jag har kopplat in en Airport Express till grammofoningången och använder den ofta som trådlös högtalare.

http://i.imgur.com/fPqBItP.jpg

http://i.imgur.com/DFWp4Bj.jpg

Jag har dock några frågor som jag hoppas att någon kan besvara.

1. När jag köpte den var den fullt fungerande, men nu har den börjat brumma och jag skulle säga att det låter som 50 Hz-brus. Vad kan ha hänt och hur åtgärdar jag det?

2. På baksidan man man välja 220 V eller 240 V på inspänningen. Nu har man ju 230 V i uttagen, så vad borde jag välja? I början stod den på 220 V men nu har jag ändrat till 240 V. Spelar det någon roll? Jag märker ingen skillnad.

3. Ljudet jag har kopplat in har jag tagit direkt från 3,5 mm-kontakten på Airporten. Eftersom ingången på radiogrammofonen är mono så har jag bara byglat ihop höger och vänster kanal. Kan man göra så eller borde jag lösa det på något annat vis?

Av mikkeka

Nu blir det lite pinsamt här men felet visade sig ligga i en glapp HDMI-kabel. Tack så mycket för hjälpen ändå

Av mikkeka
Skrivet av Juggernawt:

Har ingen aning om Apple-grejor men är det inte högre upplösning på en MBP än 1920x1080? Teven din kanske inte klarar högre upplösningar än 1080 och därför får du ingen bild. Kolla upplösningen på MBP och sänk den till 1920x1080 och testa igen?

Det gav tyvärr inget, och jag har haft samma problem med en bekants äldre macbook med lägre upplösning. iMacen hade ju lämpligt nog samma upplösning som TV:n, 1920x1080.

Av mikkeka

Kan inte använda TV:n som skärm med rMBP?

Jag har precis köpt en 13" rMBP och lyckas inte koppla ihop den med min tv via HDMI. Tidigare hade jag en iMac som var hopkopplad med samma TV via en mDP till HDMI-adapter utan några problem alls. Om jag använder endast använder HDMI-kabeln får jag inga livstecken alls från varken datorn eller TV:n. Om jag istället använder adaptern som jag hade till min iMac blir det fortfarande ingen reaktion från datorn men tv:n säger "Ej tillgängligt läge. Upplösningen stöds inte för den här TV:n. Ändra upplösning"

Ska jag verkligen behöva ändra upplösning på något vis? Jag förstår verkligen inte vari problemet ligger.

Av mikkeka

Webbutveckling för mac?

Vad använder ni för program för webbutveckling på mac? Jag tänkte plocka upp lite gamla projekt och behöver nåt bra verktyg, jag tänker koda i HTML, CSS, JS och PHP, har ni några förslag? Det rör sig om ganska små projekt så det behöver verkligen inte vara något avancerat. Provade Coda 2 förut men det kändes väldigt stort och bloatat..

Av mikkeka
Skrivet av b0bzor!:

För att vara säker så köp sådana som Ohrstrom tipsade om, s.k. Mac-märkta minnen. De på Dustin ska fungera fint (har samma fast 2x2GB i min iMac 2010), dvs 8 GB totalt.

Du kommer definitivt märka skillnad på 4 och 8 GB om du använder datorn till mer än slösurf.

Beställde just dessa ungefär 10 sekunder innan du skrev detta För övrigt blir det 12 GB totalt, har ju redan 4 GB. Är nog alldeles för mycket egentligen men minnen har ju blivit så billiga, kunde inte låta bli!

Tack för hjälpen alla!

Av mikkeka

Fina jeans behöver man inte tvätta, har haft vissa par i långt över ett år utan tvätt. Det luktar inte och är ingen bakteriehärd som vissa verkar tro. Får man en fläck tar man lite vatten direkt så försvinner det, inte svårare än så.

Av mikkeka
Skrivet av BobbyM:

Tack för ditt svar. Anledningen till varför man vill maximera det fönstret eller applikationen som man jobbar med är för att man inte vill störas av någonting annat. Om en hemsida inte fyller ut hela webbläsaren så är det oftast vitt eller någon annan enhetlig färg som enligt min mening gör det behagligt att fokusera på endast det du valt att maximera just nu. Om man däremot vill ha en IM bredvid webbläsaren exempelvis så går ju detta genom att anpassa det aktuella fönstret manuellt. Min slutsats blev alltså efter att ha provat osx att jag har färre alternativ gällande maximering/minimering/anpassning av fönster i osx än i windows vilket omöjligt kan göra det bättre. Men det låter bra att dom har lagt till maximering i denn senaste versionen.

Gällande kortkommando så använder jag ALT + D typ hela tiden när jag surfar, på osx har jag för mig att det helt plötsligt var CMD + L. Oerhört störigt, men givetvis en vanesak. Jag provade för övrigt även det där med att fälla upp och ner dockan eftersom den retar mig att den inte fyller hela skärmbredden. Samma funktion tror jag finns i Windows men jag föredrar att ha aktivitetslisten synlig hela tiden, hur funkar föresten detta med den nya maximera-funktionen.

Att maximera fönster eller inte är väl kanske en smaksak, jag gör det endast om jag verkligen behöver allt utrymme, senast när jag skulle redigera film i iMovie. Hursomhelst så finns det appar som löser detta, vet inte riktigt vad de heter och hur de funkar eftersom jag inte har något problem med det men det finns. Maximeringen ger appen ett helt eget skrivbord, och där har du bara just den appen och inget annat. Leta reda på klipp om mission control (vilket är lite som en blandning av spaces och exposé) så klarnar det nog

Av mikkeka
Skrivet av BobbyM:

Ja, det får nog som sagt bli en ny vända med mac. Macbook pros är ju trots allt enormt vackra datorer, med oslagbar byggkvalité och väldigt tysta vilket jag uppskattar. Vore dock bra för min del (för att motivera mig att ta steget att prova mac/osx igen) om du kunde ge konkreta exempel på vad som gör det så genomtänkt och välpaketerat. För min egen del så har jag just nu bara störiga och jobbiga minnen som att inte kunna maximera fönster, lära om en hel del kortkommando, dockan som känns felkonstruerad (borde den inte utnyttja hela bredden på skärmen som listen i windows) och att fönstermenyerna inte är kopplade till själva fönstret utan alltid visas högst upp trots att jag jobbar med ett fönster/program som kanske ligger längst ner till höger på min skärm.

Det där med att maximera fönster känner jag igen. Det tog ett tag innan jag kom på att tanken är att man inte ska maximera fönstren. Varför ska du ha maxbredd på t.ex. webbläsaren? Webbsidor har allra oftast en maxbredd som är mycket mindre än skärmens, och istället för att maximera fönstret kan du ha flera fönster uppe samtidigt. Jag har allra oftast webbläsaren uppe, till höger om den kan jag ha diverse IM-konversationer, to-do-listor, torrents osv. Nu har de ju iofs lagt till en maximeringsknappt som gör att programmet körs i fullskärm på ett eget skrivbord, inget jag direkt använder mig av dock.

Kortkommandon är allra oftast samma som på windows, skillnaden är att man trycker på cmd istället för ctrl. Angående docken kan jag hålla med dig om att den inte utnyttjar skärmutrymmet, men om du vill kan du ju ha den dold så den hoppar upp när du för dit muspekaren, kan ju vara smart om du tänkte ha en mindre skärm.

Av mikkeka
Skrivet av BobbyM:

Intressant. Jag tror säkert att om jag kört på i 2-3 månader så skulle säkerligen även jag vant mig vid alla nya kortkommando, dockan osv. Men under de få veckorna som jag provade så kunde jag inte låta bli att ställa mig frågan varför man skall byta. Kändes lite som same same, but different. Jag hade rejält höga förväntningar på osx då det hyllas av en så pass stor användar-grupp och jag lyckades aldrig riktigt se det geniala i osx och därmed det värdelösa med windows Jag hade lite hoppats på att en ny värld med geniala funktioner skulle öppnas och det kanske det också gjordes men då missade jag dessa funktioner.

Jag hade lite samma känsla efter någon vecka, typ "jaha, var det här allt? det var ju inte så annorlunda" men man märker inte hur mycket enklare saker är förrän man tvingas gå tillbaka, vilket jag måste göra ibland pga skolan. Somliga verkar mena att OSX är guds gåva till människan, vilket är ganska löjligt. Jag skulle snarare säga att det (i nuläget) är det bästa operativsystemet på marknaden för mina ändamål, allt känns som sagt mer genomtänkt och välpaketerat.

Av mikkeka
Skrivet av BobbyM:

Till alla er som har lyckats vänja er vid osx från windows, hur långa tid tog det innan ni kände er helt bekväma?

Jag hade aldrig använt annat än Windows (förutom lite lek med olika linuxdistar) och det tog nog 2-3 månader innan man kände sig riktigt bekväm med det. När man väl har bytt kan man inte tänka sig att gå tillbaka, allt känns på något obeskrivligt sätt så krångligt, fult och ogenomtänkt.

Av mikkeka
Skrivet av Xe993:

Varför inte nöja dig med att köpa 2x2 GB och behålla de gamla? Dvs 4x 2G. Fast 4 GB-minnen kanske är billigare per GB? Är inte insatt i marknaden.

Jag uppgraderade från 4 GB (2x2) till 8 GB (4x2) på min iMac av 2009 års modell. Jag märkte defintivt en skillnad och då använder jag knappast supertunga program. När jag skulle köpa nya minnen orkade jag inte sätta mig in i det hela, jag gick in hos en Apple-återförsäljare och sa vilken dator jag hade. Blev knappast särskilt mycket dyrare, särskilt eftersom jag sparade tid och tid är pengar.

Oavsett om vem eller vad du köper ska du tänka på att luckan till ram-minnena måste sättas tillbaka åt samma håll. Den ser symmetrisk ut men jag gjorde misstaget att skruva tillbaka den åt fel håll och då blev det ett litet glapp. Ytterst störande, fick göra om det.

Nu råkar jag vara student så jag har gott om tid men ont om pengar Tänkte att det är lika bra att köpa när man ändå köper, verkar bli under 500 kr ändå.

Någon som kan förklara skillnaden mellan dessa minnen? Kommer de fungera?
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=532354
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=468609

Av mikkeka

Uppgradera RAM på mid 2010 iMac

Jag har en mid 2010 iMac och tänkte trycka in lite mer minne i den, 4 GB börjar bli snålt, men jag har lite frågor.

1. Exakt vilket minne bör jag ha? jag tänkte 2x4 GB men är lite förvirrad över vad jag ska ha, hittade en supportsida men den hjälpte föga. http://support.apple.com/kb/HT4255

2. Kommer jag ens märka skillnad men mer minne? det verkar alltid vara fullt och jag kör ofta många program samtidigt så det känns ju rimligt att mer minne bör göra skillnad, men sen är jag inte så jätteinsatt i hur allt funkar och var flaskhalsar kan tänkas sitta. Känns 2x4 GB rimligt?

3. Jag läste att man inte bör blanda olika minnesstorlekar eftersom det ger sämre prestanda, stämmer det? Planen jag har nu är att ha kvar de 2x2 GB som sitter i och utöka med 2x4 GB. Läste också att det ska vara lugnt så länge de sitter som par. Om detta stämmer, hur vet jag då vilka av dessa fyra minnesplatser som räknas som par?

Av mikkeka
Skrivet av Tyler D:

Finder är riktigt muppigt ibland. Tex om jag öppnar en mapp och sen tar jag upp ett fönster av Safari eller Spotify så kan jag inte trycka på finder i dockan och öppna mappen igen. Jag måste först minimera alla fönster som är öppna tills skrivbordet kommer fram då kan jag se Finder/mappen. Fruktansvärt irriterande.

Fast det är ju ett fel som är specifikt för din dator, så skall det självklart inte vara.

Av mikkeka

Expanderande batteri, nästan tjockare än hela datorn

Jag har en MacBook från 2008 som jag knappt använder längre sedan jag skaffade en iMac, sist jag använde den var nog i julas. Hursomhelst så behövde jag den idag och upptäckte att batteriet har svällt upp och blivit helt deformerat. Själva datorn funkar kalas på egen hand men batteriet är tjockare än hela datorn och passar inte en i datorn längre.

Jag googlade lite och såg att det inte verkar vara helt ovanligt och att det är lite blandad framgång med att få ett nytt gratis. Men nu till min fråga, är det någon annan som råkat ut för detta och har ni försökt byta in det i Sverige? Jag förstår att datorn är gammal men det känns konstigt att det här ens händer, fick till en början lite panik och trodde att skiten skulle explodera

Av mikkeka

Jag förstår inte heller hur man kan klaga på att man har ont om pengar om man tar fullt bidrag+lån från CSN. Har en studentlägenhet där allt ingår för ca 4000 kr/mån, äter ofta ute, lägger förhållandevis mycket på alkohol (runt 1000 kr/mån) och kan inte på något sätt tycka at jag lever snålt. Trots detta går jag oftast runt 1000 kr plus varje månad.

Hade planer att sänka lånet från CSN men då blev det på gränsen att jag skulle klara mig med samma levnadsstandard som jag har nu. Blir nog att göra så ändå, har man mindre pengar anpassar man ju sig, känns fullkomligt idiotiskt att göra som jag gör nu, låna pengar för att sedan lägga in 1000 kr varje månad på sparkonto.

Vad gör studenter med sina pengar? spelar de poker? jag vet verkligen inte.

Av mikkeka

Jag har inte testat men jag kan inte tänka mig att du vinner något på att använda CrossOver istället för att installera direkt i OS X. Om det nu är så att spelet går snabbare i Windows och det är viktigt för dig skulle jag rekommendera dual boot.