Inlägg

Inlägg som Kittay har skrivit i forumet
Av Kittay

Öhm. För diskarna var identiska men att jag helt enkelt hade Windows och alla spel installerat på den ena, och hade lagt över alla bilder/filmer/dokument på den andra. Två hdds a 500GB var, samma märke, samma modell. Datorn sa att det var fel i RAID 0. Jag har ALDRIG fifflat i BIOS eller några diskhanterare i datorn, därav måste diskarna från början ha satt ihop i en sån här RAID 0 eller hur? för prestandans skull I suppose.

Jag kanske helt enkelt använder fel ord? Vettifan om 'systemdisk' betyder något speciellt.... Men det var INTE partitioner. Det vet jag faktiskt. ;>

Av Kittay

En vän till mig säger att nätagget kanske inte kommer räcka till, alternativt vara precis på håret. Han föreslog något i stil med http://www.inet.se/produkt/6909625/fsp-650-80egn-650w-80-gold.... What say you?

Av Kittay
Skrivet av thli72:

Vet du det inte så behöver du det nog inte

Att du har OS på SSDn betyder att det funkar i den datorn du har den i nu, o då har du troligen en OEM licens som är låst till just den datorn. . .. det kommer inte funka i en ny dator tyvärr.
Har du en retail OS licens går det fint att installera den på nya datorn

En ny korg med en EJ klockbar i7a o mindre chassi http://www.inet.se/kundvagn/visa/3883318/2013-09-14

Det är en OEM tror jag. :/

Av Kittay
Skrivet av thli72:

En korg jag hade framme http://www.inet.se/kundvagn/visa/3883309/2013-09-14

Vill du kunna klocka?
Skall du ha OS?
DVD brännare?

Vad är klocka? Hehe.
OS har jag på SSDn så det behövs ej.
DVD-brännare känns överflödigt, använder aldrig det nu i alla fall.

Av Kittay

Köpråd: Byte från gaminglaptop till stationär - Spel/streaming

Hejsan! Trots smidigheterna med en gaminglaptop och att... ja, den är sjukt smidig, har jag nu tröttnat på att den helt enkelt inte håller måttet när jag spelar. I början tyckte jag den hade mycket bättre prestanda än vad den har nu. Jag vet inte vad det kan bero på, men vad jag vet har ju bärbara datorer större chans att gå sönder pga mindre utrymme och sånt där. HUR SOM HELST har jag nu bestämt mig för att skaffa en stationär dator och tyvärr är jag inte kompetent nog att förstå allt som behövs och vad som är bra själv. Tur att ni finns.

Till saken -Jag vill självklart att den nya datorn ska vara lika bra och bättre än min laptop. I den har jag:

CPU: Intel Core i7-2630QM (6M Cache, 2.00 GHz)
VGA: NVIDIA GT 555M / 1GB GDDR5
RAM: DDRIII 8GB (4GB*2)
SSD: KINGSTON SSD 120GB HyperX 3K SATA3 2,5in m. Windows 7 64-bit (har sån där 3,5" behållare till denna SSD)
Optical Drive: Blu-ray / DVD Super Multi
2*USB 3.0 portar och 3*USB 2.0

Det jag för tillfället använder datorn till är att spela World of Warcraft, Diablo 3 samt lite andra spel ibland. Annat är redigering i Photoshop samt används flitigt till att koppla till TV:n och kika på HD-filmer.

KRAV:
- Jag vill kunna köra med högsta inställningar i WoW med relativt hög fps (100+ typ?)
- Kunna streama utan problem, vilket inte fungerar utan en hel del lagg för tillfället.
- Kunna köra med två HD-skärmar - och vet inte om det finns, men OM det finns två hdmi-uttag för detta (?) vore det kvlt.
- 4 USB-portar räcker, 3.0 eller 2.0 spelar ingen roll.
- En HDD på åtminstone 1TB att ha till mindre viktiga spel och all annan lagring.
- Plats för SSDn
- Fortsätta kika på HD-filmer utan problem. ;>
[- Har planer på att skaffa ProTools 10 för mixning och redigering av musik som ska kunna köras.]

BUDGET: Allt upp till 10.000kr. Gärna under 8.000kr dock. Ju billigare desto bättre förstås, men jag vill ha bra kvalié som håller länge. Är medveten om att man inte får bra saker hur billigt som helst.:)

MONTERING: Har en sambo och flera vänner som kan hjälpa mig med detta så montering behövs inte.

OT: Om ni har några favorit-tangentbord/skärmar som ni vill dela med er av, kör på. Jag har ju varken skärm eller tangentbord som laptopanvändare.

Av Kittay

Uppklarning: jag HADE två diskar i datorn. Två identiska varav den ena användes till data och den andra som systemdisk. De satt ihop i en Raid 0. Systemdisken kraschade, jag köpte en ny systemdisk (SSD), och det går inte att komma åt datan. Som ni sagt tidigare.

Jag ska skicka in båda hårddiskarna som tillhörde raiden till Ahlberg data som jag har varit i kontakt med, och som har erbjudit det lägsta priset. Den jag fick prata med uppskattade kostnaden till ca 2-4k om det är så pass "bra" som det låter. Jag återkommer med hur det gick och vad det kostade för dem som vill veta.

Av Kittay
Skrivet av snajk:

Det fungerade i alla fall nu. Med en Pro-ISO utan produktnyckel.

Det är inte produktnyckeln som finns där (för mig i alla fall) utan ett produkt-ID som endast består av siffror, detta gäller både W7 och W8. Jag har också för mig att det gick att komma åt nyckeln den vägen men det går i alla fall inte nu för mig. Däremot finns det väl tredjepartsprogram för att få fram sin nyckel, dock är jag tveksam till att de fungerar på förinstallerade W8 då de, vad jag förstår, inte har en traditionell produktnyckel utan något annat, typ krypterat ID-nummer.

Jo, du har rätt. Jag fick också problem - när jag skulle formatera datorn men hittade till slut min produktnyckel bakom batteriet på datorn.

Av Kittay

Det sitter 2 diskar i datorn. Den gamla (D: ) som inte är kraschad men oanvändbar datamässigt, samt min nya SSD som systemdisk.
Förlåt för kanske lite luddiga formuleringar men vissa kunde ju tolka mitt problem i alla fall!

Det dumma är att den här RAID 0 måste varit förinställd när jag köpte datorn. Ganska dumt egentligen, but then again... Datorn påmminer ju om säkerhetskopiering var och varannan dag.

Av Kittay

Okej, tack. Men det går i alla fall att få tillbaka datan såvida den trasiga hårddisken kan repareras?

Av Kittay

RAID 0: 1 trasig HDD

Vad jag har läst hittills verkar det vara helt kört för mig, men måste ändå se ifall jag kan ha missat något. Innan jag börjar vill jag bara klargöra att jag inte kan mycket alls om datorer och jag alldeles nyss lärde mig vad en RAID ens är för någonting...

Så, min systemdisk kraschade för ett par veckor sen och slutade synas i bios och jag kunde inte boota datorn längre. RAID error uppstod. Min andra disk, som jag använde till data syntes fortfarande i BIOS och syns även nu när jag har monterat in en ny SSD med windows på osv.

Problemet är ju då förstås: jag kan inte hitta datadisken i Windows och inte i diskhantering. Det enda som syns där är den trasiga raiden som inte går att nå för den "finns inte".

Är min data helt körd?

Jag hade ingen aning om att mina hårddiskar satt ihop på detta viset och jag är medveten om att det alltid är bra att ha backup, men tyvärr hade jag det inte. Vad jag har läst är en RAID 0 något som sprider datan osv vilket gör att den inte går att återfå?

Men om man kör på det dyra alternativet, kan jag få tillbaka datan om det går att laga hårddisken som kraschat?

Klump. I. Magen.

Av Kittay

Kanske du redan fått svaret...

Men på en Win7 är det i alla fall så simpelt att du går in på Egenskaper på Dator ("Den här datorn") och så ska din produktnyckel finnas där längst ner bland diverse användbar information om din dator och Windowskopia. jag vet dock inte om detta gäller för Win8 också.