Inlägg

Inlägg som Qaztaz har skrivit i forumet
Av Qaztaz

jag sprände bort en jordbana på mitt graffe en gång, men detta pga att jag klantat mig brutalt och "stält ifrån mig" kortet på snedden i en pci-plats.. och glömde det och starta datorn... dock dog inget... (spänningsmodden till abit kg7 hamnar jevligt nära agp-graffet)

det kan inte bara ha varit blocken som var ditsatta... det är svårt att få komponenter att bokstavligt talat sprängas så kapseln går isär. krävs hög ström...

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sypher

så du kan inte garantera att jag kan köpa ex. (dual)mobbo + 2 xp 1700+ och få det att funka? och.. men hur har du gjort då? du bara skannsa? har inte ritat på prollen lr nått alls?

jag chansade, det funkar för andra, och för mig, har inte hört någe om att det inte skulle funka.

men självklart kan ingen garrantera, detär ju inte meningen direkt...

Av Qaztaz

det "ska" gå att köra xp som mp, jag gör det, den ända skillnden "ska" vara en bygga, men den är oftast sluten även på xpna... (har kikat på 3xp av olika ålder, och alla de hade den iaf sluten...)

skära sig när man moddar? jao, det är väll standard?

ang oxid, jag har kört med 10~20% (vanlig propylenglykol för bilkylsystem) i batterivatten, och har aldrig sett någon oxid invändigt på något block eller alutanken...

Av Qaztaz

*Qaz smetar klister*

denna tråd är av intresse även när den inte postats i ett par dagar.

iaf tills vidare.

Av Qaztaz

oww... härligt..

ang eloxeringen, det är inget problem är jag ganska säker på.

ty eloxering är att ytan på aluminumet är oxiderat galvaniskt, och vad händer om man slår ihop koppar med alu?, jo ett galvanislt element. dett ända som händer är att ett nytt extremt tunt "eloxeringsskickt" bildas, om än rätt fult, men det syns ju inte. aluoxiden är så tät att den är galvaniskt issolernde, vilket gör att processen bär svstanna rätt fort.

härligt med scsi, du kommer _inte_ bli besviken, det är värt pengarna absolut.

investerade i ett takram u160 kort för 64bit/66MHz pci samt en cheeta 15-36lp 18gig, och det är underbart, satan vad snabb den är, det är som att råkraften i datorn blir släppt lös!

det ända jag saknar på hårdvarusidan är dualcpu, varför? för mig en gåta, så storstilat, och sedan en (1) cpu? om du skippat en av ide-hdd'erna så skulle du ha kunnat köpt en dual-planka och tex 2st xp 1800+ eller 1900+.

håller så smått på med ett "super midtower", ska bli vattenkylning med passiva radiatorer mm, mer info när det börjar bli lite, jag gör ju allt själv från scrach så det tar ju lite tid.. (tom radiatorerna i det här projektet)

du tycker det är trångt i ett jumbo-filserver-chassi?, gissa vad det är i mitt midtower, redan nu..

ska bli kul att se vad du åstakommit på remedy...

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tono
vad är d för fel på Eheim tanken?

den porlar... desutom så funkar det bättre utan...

Av Qaztaz

denna var menad som kylningsfaq, inte som ocfaq, nån annan kanske kan tänkas skapa en sådan?

Av Qaztaz

Kylning - FAQ

Kylnings FAQ

P.g.a. den ökande upprepningen av samma "nybörjar" frågor angående kylning så tänker jag å ASD (å andra om de vill) skapa en kylningsfaq. (De som är nya här vet juh inte att det avhandlas tidigare.)

denna är under uppbyggnad och kommer att fyllas på efter hand.

jag tar mig friheten att ändra om och passa in de bidrag jag fått skickade mig, har fått dubbelt m.m. säg till om det är nått som inte stämmer/inte passar.

hur vet jag hur varm min processor är?

i stort sätt alla socketmoderkort efter p2 har en inbygt temperatursensor, men de inbyggda sensorerna mäter extremt fel och är inte alls att lita på. Dock kan man se om det bli varmare eller kallare. Man kan se värderna i bios eller i program som motherboardmonitor

Vatten kylning

Hur fungerar vattenkylning ?
S: Vattnet, som hela tiden pumpas genom slangarna når till vattenblocket. Vattenblocket sitter mot processorn och tar upp den värmen som kommer därifrån, vattnet som i sin tur går genom vattenblocket tar upp den värmen som ursprungligen kommer från processorn. Nästa steg är radiatorn. Radiatorns uppgift är att förflytta vattnets värmeenergi till luften. För att se till att vattnets värme kommer ut i luften sitter det en fläkt på radiatorn.

i vilken följd ska radiatorn vattenblock mm vara i?

Det är en myt att det är viktigt i vilken ordning grejorna sitter i. Ett räknexempel ger: en pump pumpar 12l/min genom systemet, det är 0.2liter/sek. en athlon TB 1400 avger 72watt. det krävs 4.2watt för att värma 1gram vatten 1grad på 1 sek. (72/4.2)/200 = 0.0857*. mao, vattnet är ~0.1 grad varmare efter blocket än före.
Sätt delarna så att de sitter bäst i lådan.

Var kan jag läsa mer om vattenkylning?
www.procooling.com (DH3-projektet är mycket lärorikt, och snyggt)
http://www.spodesabode.com/
http://www.overclockers.com/topiclist/index31.asp#WATERCOOLIN...
www.dwpg.com

Vad behövs till ett vattenkylnings system?
När man ska bygga sig ett vatten sytem måste man bestämma sig för inriktningen på det. Antingen ska man:
1. Sattsa på ett tyst system, bygga med vatten för att datorn ska blir riktigt tyst.
2. Sattsa på ett klockbart system. omman inte tänker så mycket på ljudnivån utan vill kunna pressa allt ur datorn.

man bör även bestämma sig för slangdiameter. vanligast är 1/2tum och 3/4tum. alla komponenter ska ha samma dimension.

Det kan vara svårt att bygga om ett "lugnare" system till ett vassare, om alla komponenter är dimensionerade för en oklockad med tyst dator. Tvärtom går dock oftast bra, men ett värre system är dyrare.

1. Ett vattenblock.

2. En radiator. radiatorn är den som kyler vattnet i systemet. Det finns ett antal radiatorer som är avpassade till användninga i datorkylnings system, bla Black ice. Dessa är dock inte särskilt effektiva sett till priset. Finns det plats i burken är det bättre (och billigare) att gå till skroten och köpa ett värmepaket från en bil. Vill man vara riktigt extrem tar man bilkylaren i stället, men var beredd på att en sådan blir rejält klumpig. ett värmepaket är dock effektivare. Samma sak här, ett hårdklocknings system bör innehålla en kraftigare radiator än ett ett lugnare system.

Man kan även använda kylaren från bilar (den i fronten). Den är den absolut bästa radiatorn, men stor, den måste nästan stå fristående.

Den lokala skroten är ett himmelrike om du ska ha en billig och bra
radiator. Fråga efter ett värmepaket.

3. En pump. Det skall vara en pump som är en cirkulationspump. då den måste vara byggd för att gå 24/7. Det ska vara en bra pump, om den stannar brinner processorn upp. P4 och XP har dock ett system för att skydda cpu mot överhättning, men framför allt XP'ns system verkar fungera dåligt i praktiken och man behöver ett moderkort som stöder detta. vissa akvaireiepumpar och trädgårdspumpar är användbara. Eheim gör bra pumpar, Vi brukar rekomendera dem, de är tysta också, om de monteras rätt. Jag vet ingen som blivit missnöjd med en Eheimpump, dock är de ganska dyra.

Till ett vanligt system som byggs mest för att det ska bli tyst räcker en mindre pump (~10l/min), till exempel Eheim 1046.

Till ett något värre system är en något värre pump att rekomendera, tex Eheim 1250 (20l/min)

Pumpar finns att köpa på Zoo afärer och kylnings/övreklockar afärer (se listning nedan)

tänk på att pumpen är en viktigt del i systemet och att den kommar att överleva det mästa annat, en Ehiem håller med största sanorlikhet längre än du använder den. (om den bahandlas väl)

6. En tank
Vissa butiker säljer en Eheim-tank, flera användare säger att den inte fungerar som den ska och dessutom porlar ganska friskt. Bygg en egen tank i stället, en elektronikbox (finns på Elfa) och några nipplar är allt som behövs. Tanken ska sitta högst upp i systemet, så att det vatten som man fyller på kan rinna direkt ner till pumpen. På så sätt blir det väldigt enkelt att fylla och lufta systemet.

5.Slang

Det är nästan en smaksak. Vissa föredrar PVC-slang, medan andra (jag tex) tycker silikon är mycket bättre. Silikon har fördelen att den är väldigt flexibel och smidig att jobba med, och dessutom behåller smidigheten över ett stort temperaturområde. PVC är dock betydligt billigare än silikon. PVC har dessutom risken att den med tiden blir väldigt stel runt nipplar mm, det blir inte silikon.

Använd inte armerad slang. Den är alldeles för stel och klumpig att arbeta med.

6. Kylvätska (vätskan i systemet)

I ett slutet system, dvs om man inte använder en "bongcooler", så ska man se till att dels skydda mot korrosion och dels skydda mot alg- och bakteriebildning. Visserligen kan man använda kranvatten, men det bästa är att använda avjoniserat vatten, som finns på närmsta bensinmack under namnet batterivatten.

I vattnet ska man sedan lämpligen tillsätta en produkt från RedLine kallad Water Wetter, som dels sänker vattnets ytspänning och dels är tillräckligt giftigt för att inga organismer ska trivas i vattnet. WW finns att inhandla i liten förpackning (till överpris) på tex TJ Computer, men bättre (och billigare) är att gå till Mekonomen och kolla om de har. Tydligen finns det inte på alla butiker, men vissa har RedLines produkter.

Glykol går även bra att använda, vilket som är bäst går meninganrna isär om. Glykolen är även den skyddande mot korision. Den skyddar även mot att vattnet fryser vilket är ett moste omman har radiatorn ute på vintern. Dosering står angevet på flaskan.

Kylpasta.
Kylpasta:

Hur sätter jag på kylpasta?
En del flänsar har redan färdig kylpasta fast kletat inunder (ex. taisol) fast då i fastare form så det liknar mer en kudde.
Om din fläns redan har en "kyl-kudde" under är det bara att ta bort den eventuella skyddsplasten och montera fast flänsen.
Om din fläns inte har en "kyl-kudde" under så rekommenderas du starkt att applicera egen pasta. Det gör du lättast genom att stryka ett ½mm (pappers tunt) lager över hela coren (görs lämpligen med kreditkort eller liknade). Efter du har gjort detta sätt på flänsen och ta av den igen, lägg en liten klick pasta på coren (tänk på att det inte blir för mycket pasta eftersom din fläns säkerligen leder värmen mycket bättre än kylpastan) och sätt på flänsen igen.

Vad kostar det att köpa egen kylpasta?
Kylpasta finns av alla möjliga märken och former men klart vanligast är Artic Silver 2 (AS II). Det är en Silver baserad kylpasta och består av ca 98 % silver vilket ger den bäst kylningsförmåga av alla (som jag just nu vet om) pastor som finns på markanden idag. Det är också den dyraste (~100: - för 3g men med rätt applicering så räcker detta till 20- 30 processorer)
Det finns även Silicon/Zink baserade kylpastor, de ger inte fullt så bra kylnings förmåga som silverpastan, men det är mycket bättre än att inte använda någon kylpasta alls. Dessa är också mycket billigare än silver pastan.

Hur mycket skiljer det sig mellan de olika pastorna ?
Det ar mycket svårt att säga eftersom jag inte vet hur bra/dålig eran applikation blev.
Men väldigt generaliserat kan man väll säga att mellan ”kudde” och AS II skiljen det ca 5 grader och silikon/Zink pastan ligger någonstans där i mellan. 5 grader är ju ingen härdsmälta men för den som vill pressa ut allt ur sin stackars CPU så har det viktiga grader.

Vart köper jag kylpasta?
Gtek:
http://www.gtek.net/produkt/kylpasta.shtml

Kylning.com
http://kylning.com/index.php?cPath=1_29

Clas Ohlson
Art.nr. 32-1933 (Stor Tub)

Kondens.

Kondens kan endast uppstå på en yta som är kallare än luften runt omkring. Dessutom måste den relativa luftuktigheten överstiga 100% i den nerkylda luften. Med detta menas att om luften är torr (som på vintern) så uppkommer inte kondens lika lätt som i tex agusti.

Måste jag kondensisolera om jag har vattenkylning?

Nej. Kör du utan peltier behövs ingen kondensisolering. Jag rekommenderar att du får ordning på vattenkylningen först, så kan du börja fundera på peltiers senare.

LUFTKYLNING
F: har ni nån bra tips på en jeligt tyst cpu fläkt jag kan ha till min amd xp ? -Kele

S: Det finns flertalet tysta kylare, men en av de tystaste luftkylningarna får du med en Alpha 8045. Varför? Jo, den använder till skillnad från de flesta andra flänsar en 80x80mm-fläkt som kan snurra på lägre varv och ändå flytta mer luft än en 60x60mm-fläkt. Finns på gtek, kylning och TJ..

Temperaturen på min processor är alldeles för hög, vad ska jag göra åt
det?

S: Det första du ska göra är att kontrollera din lådtemperatur. Om
lådtemperaturen är hög betyder det ju att processorn kyls med redan varm luft. Om den ligger över ~35c är åtminstone en chassifläkt att rekommendera, gärna fler.

aninge trött på dönet från kylningen. har en GlobalWin WBK38 46.5 dBa....
Nån som har förslag på fläns/fläkt ?
- Ne0-

Om plånboken tillåter så är e NC Silverado nog det tystaste alternativet (gtek). Om du däremot inte har en halv förmögenhet att lägga ut på kylningen så finns det flertalet alternativ. En Taisol med kopparbas är hyfsad tyst och kyler riktigt bra.l

internet affärer med mycket kylninsprylar:

I Sverige
www.kylning.com
www.gtek.net
www.tjcomputer.com
www.jmedata.se

I USA
www.dangerden.com
www.dtekcustoms.com
becooling.safeshopper.com
www.overclock-watercool.com

Andra länder
www.aquaristic.net (tysk akvarieaffär, väldigt billiga pumpar.)
www.tekheads.co.uk
www.microplex.no

Tack till ASD, Göwd och Ghost för material. (asd ditt material kommer så fort jag har haft tid att få inn det)
(om jag glömmer nån skrik till på icq så för jag upp er)

edit, säg till om det är faktafel någon stans.

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av havoc
1. 2 st 75GXP DTLA-307045 inköpta jan 2001 (+6 diskar till bekanta) Allt inköpt på Komplett.

2. Inga fel hittills. En disk returnerad, troligtvis pga S.B.S

3. Den returnerade disken byttes mot en 60GXP 60GB + viss mellanskillnad.

Övrigt: Ingen FSB klocking, kanske orsaken till den låga returfrekvensen?.
Råkade ut för samma sak som "pluntzky", Western Digital's utility disk ställde om IBM diskarna till 32GB. Detta gick dock att åtgärda mha IBM Feature Tool.

HJÄLP.. jag som trode ajg inte mina 3 46:or inte var 75gxp... då den hade dtla-307045 som modellnr... står juh inte en bokstav om 75gxp på etiketten.... tro det blir en ny disk att lägga det viktiga på jag.... =(...

Av Qaztaz

vet faktiskt int riktigt vad jag har... =).. den heter iaf DTLA-306045 ... så kallad 46 gig.. men det är juh bara 46 000 000 000 byte... lite taskigt att kalla det 46 gig... =(.. den är juh bara 42... har 2 å brorsan har 1... funkar fint.... dock kan jag inte köra bägge på samma ide ata 100 kabel... lite mysko.....