Inlägg

Inlägg som Jokkestar har skrivit i forumet
Av Jokkestar
Skrivet av Narcissisten:

Det står bara att OC Genie är aktiverat. Klockfrekvenser och volt är oförändrat...

Vid närmare forskning kan du tydligen bara klocka BCLK med MSI's H77, och inte multipliern. Vet inte riktigt, men jag tror inte att du gynnas särskilt mycket av överklockningen, då systemet blir instabilt otroligt snabbt med högre BCLK.

Av Jokkestar
Skrivet av Narcissisten:

Nope, efter att ha clickat på customize så kom jag till en ny sida i BIOS, men det var bara helt tomt utan alternativ att välja

Läste nu att du hade ett H77, antar att funktionen är låst på dessa kort. Vad händer om du klickar på OC Genie knappen och startar om?

Märkligt att ditt BIOS är identiskt med mitt Z77, men att vissa alternativ inte har någon funktion på H-brädan.

Av Jokkestar
Skrivet av Narcissisten:

Vad lär hända om jag kör igång OC Genie II iallafall?

Vad du gör är att klicka på "My OC Genie" i OC-menyn och välja "Customize", varpå options för din överklockning kommer dyka upp i gränssnittet. Sedan klickar du på "My OC Genie II" och rebootar.

Av Jokkestar
Skrivet av Pimpim666:

Svårt att säga då det beror på vad du ska göra på datorn.
Under normala förhållanden då du spelar kommer du aldrig ens vara i närheten av tempen du får i IBT. Därför kan det vara acceptabelt att köra med en hög klock.

Jag personligen i ditt fall hade kört med 4.4 och testat hur det blir i spel. Om din temp aldrig går över 60C i spel så skulle jag kört på den klocken. Men om den går över 60C hade jag nog backat ner till 4.2 och testat då.
Mest för att ge datorn en liten buffert när det blir varmt på sommaren eller om något går åt helvete som en fläkt som går sönder eller så.

Varken GTAIV, BF3 eller C2 gav mer än 48-52c vid 4.4 så jag får anta att det är tillräckligt bra. Får hålla koll på tempsen när sommaren dyker upp igen!

Av Jokkestar
Skrivet av Alexander7938:

Håll dig under 70 C full load så ska det hålla ett bra tag. Men skulle ta runt 4.4 GHz

Tänker väl ungefär i samma banor, dock är det ganska svårt att veta vad som klassas som 100% load i och med att de flesta stresstesten ger olika resultat. 4.4GHz kan ligga runt 60C i Prime95 Blend efter 24H och några grader högre med LFFT's, men i IBT kan det variera mellan 70-80c. I och med att båda programmen är ganska utdaterade är det svårt att veta exakt vad som kan tänkas vara det bästa i förhållandet ökad klockfrekvens kontra ökad värme. När det närmar sig 80C i IBT, är det dags att dra tillbaka lite då, eller är det "acceptabelt"?

Av Jokkestar

När börjar överklockningen bli ovärd med 3570k?

Hej.

Jag har suttit och letat fram rätt volt till rätt frekvens för min nya 3570k. Hittills har jag testat 4.2GHz - 4.7GHz och fått samtliga stabila. Det jag undrar är vart jag bör stanna för en 24/7 OC, där temperaturen och volten är på högsta godtagbara nivå. Kyler med en H70 med AP-15 i Push/Pull.

Jag kör en hel del Mathematica/Matlab, spelar en del och har tänkt använda den här datorn till att folda emellanåt.

4.2GHz @ 1.12v - 60C
4.3GHz @ 1.16v - 62-64C
4.4GHz @ 1.2v - 65-67C
4.5GHz @ 1.23v - 70-71C
4.6GHz @ 1.275v - 74-77C
4.7GHz @ 1.3v - 80C+

Likt många andra 3570k börjar temperaturen flyga iväg redan vid 1.23-1.25v.

Alla maxtemperaturer är uppmätta med Large FFT's i Prime95 under 3 h, i IBT går ingen klock under 4.5GHz över 75C vid Maximum (15 passes). Vid 24 h Prime95 Blend ligger graderna 3-6C lägre än maxtemp.

Rumstemperaturen ligger kring 24-26C.

Vad säger ni Sweclockare?

Mvh

Av Jokkestar
Skrivet av sjuhundratjugo:

Just nu i ett varmt rum ca 36 grader och då är radiatorn, eller ja hela datorn väldigt dammig, så det är inte så farligt ändå.. Dock lite svalare här inne nu än vad det brukar vara. Annars burkar den väl ligga runt 40 grader.
Det var bara att jag fick för mig att den har legat på ca 30 grader tidigare men kan ha fel.
Så det var ju inte så farligt när jag tänker efter.

Det är helt klart godkända temps, men vid load kan nog ny kylpasta och en storstädning göra stor skillnad, något att tänka på när du vill överklocka!

Av Jokkestar
Skrivet av sjuhundratjugo:

Det låter som en bra idé tycker jag!
Tycker du att det finns någon anledning att gå över 8GB? Spelar väl mest men det händer att jag håller på i program som Blender och Source Filmmaker etc.
Jag har haft min i5 750 i lite över 3 år nu och jag har inte inte gett mig på att överklocka den än, men tänkte göra det när jag känner att det behövs. Det känns som att den kommer att hänga med ett tag till i de senaste spelen då jag inte har haft några problem än så länge.

Under specifikationerna på mitt moderkort står det att det klarar "800/1066/1333/1600/1866/2133/2600 MHz", nu kör jag 1600 som sagt, borde jag välja något annat?

Måste också fråga om man behöver byta kylpastan ibland på CPU-kylaren? Jag har en Corsair H50 som fortfarande använder originalpastan. Kanske kunde få ner det några grader om jag applicerar nytt.

Men som sagt, värt att gå över 8GB minne för spel bl.a? Länka gärna till bra minnen och kylpasta om ni känner för det!

Tack på förhand.

Då du säger att du inte stött på problem hittills med 4 GB är det troligt att du inte kommer märka någon skillnad vid uppgradering till 8 GB eller mer, dock är det inte otroligt att du kommer lida av det i framtiden, så det är ju upp till dig att avgöra om du vill investera i uppgraderingen i nuläget eller när du stöter på problem. Blender använder nog en hel del ram vid jobb med stora filer
1600 MHz är väl vad som brukar sitta i dagens datorer, och är adekvat för de flesta, hastigheter över 1600 MHz är ytterst omärkbara vid t.ex spelande.

Gällande kylpastan kan ny kylpasta göra tämligen stor skillnad, men Corsair brukar inkludera väldigt bra kylpasta i sina kylare. Vad ligger dina temperaturer på i dagsläget?

Av Jokkestar
Skrivet av supersnubben:

Okej och då kommer vi till fråga 2.
Klockar man bättre på ett ROG hero än ett z87-pro?
Tänkte om ROG-kortet har bättre strömförsörjning eller dylikt

Skickades från m.sweclockers.com

De betydande skillnaderna är nog att Hero har ett mer funktionellt BIOS, bättre ljudkort och har antagligen något bättre uppsättning utav portar. Sett till överklockning är de likvärdiga. Nu för tiden är det sällan betydande skillnader, gällande överklockning, moderkort emellan, framför allt inte i Z-serien. Är min åsikt av vikt råder jag dig att ta Z87-brädan och lägga mellanskillnaden på någon annan komponent.

Av Jokkestar
Skrivet av supersnubben:

ska köra ett haswell-system med en 4670k på ett z87-pro eller rog hero. Ut över de är de RAID 0 på två ssd och ett asus gtx 770.

Tänkte gear:a upp för BF4

När syftet är att spela vill jag hävda att du inte kommer märka någon skillnad alls. 1600 MHz alternativt 1866 MHz är mer än tillräckligt.

Skrivet av DavidtheDoom:

Absolut detta stämmer. Lilla felsteget.
Den vanligaste 1600MHz har L9 och inte L8.

Det stämmer, dock var det endast ett exempel, då 1600 MHz-minnen kommer i flertalet olika utföranden gällande latens.

Av Jokkestar
Skrivet av DavidtheDoom:

Det stämmer knappast alltid. Mer eller mindre alltid så har minnen med högre frekvenser även har högre effektiv frekvens.

Låga latenser gynnar framförallt realtids redigering av bilder (aktiv Preview som görs on the fly) samt även media konverteringar. T ex BD Rip till h.264 720p fil gynnas av detta.

Därutöver har man även sett att högre frekvenser på minnesstickor ger jämnare FPS i spel. (Lägsta höjs eventuellt något men högsta för blir densamma som med långsammare stickor).

Beroende på vilka som är lättast att klocka:

1600MHz @ 1.65V är sämre att klocka på än 1866MHz @ 1.5V.
Dock kan ju Samsungs ultra slim Eco stickor på 1333Mhz @ 1.35V dra i väg jäkligt långt om man försöker lite med timings och spänningen.

Har du någon källa på att högre frekvenser ger stabilare FPS i annat än särfall?

För att simplifiera det hela kan man säga; ponera att du har minnen som körs i 2400 MHz med CL11. Dessa minnen kommer utföra 2400*10^6 cykler per sekund, och med en latens på 11 kommer det ta 11 cykler för minnena att svara. Minnen som körs i 1600 MHz och CL8 utför färre cykler per sekund, men endast 8 cykler krävs för att minnena skall svara.

(11/2400)10^6 < (8/1600)10^6.

I detta fall kommer de snabbare minnena utföra jobb snabbare än de långsammare minnena med lägre latens. Dock är skillnaden ytterst marginell och inget som kommer märkas av gemene man.

Av Jokkestar

Hej!

Det beror på vad du skall använda datorn till, men man upplever sällan någon skillnad, framför allt inte i vardagligt användande. Låg latens är av större vikt. 1600Mhz är väl standarden nu, och det räcker och blir över.

Mvh