Inlägg

Inlägg som cable_guy6 har skrivit i forumet
Av cable_guy6

Problemet har nog med filrättigheter att göra. Apache körs vanligtvis som användaren apache och den användaren har förmodligen inte rättigheter att läsa filerna i /home/shares/allusers/www. Testa att köra chmod o+r -R /home/shares/allusers/www för att ge alla användare läsrättigheter i den katalogen. Alternativt kan du väl använda den katalogen som redan finns i /var/www.

Av cable_guy6

Den enda jag har använt förutom iTunes är Cog, men den är i betastadiet och drar nog lika mycket CPU. Jag har inget emot iTunes (förutom sättet den slumpar musik på) men det skulle inte vara fel med foobar till OS X.

Av cable_guy6

Återställa FileVault i Leopard

Jag installerade just om Leopard på min MacBook och innan jag rensade den gamla installationen kopierade jag min hemkatalog (som består av en krypterad user.sparsebundle) till en extern hårddisk. Nu efter installationen gjorde jag som jag alltid (ett par gånger) har gjort i Tiger:

1. Installera systemet
2. Skapa en användare med samma användarnamn och lösenord
(2,5. Kör Software Update)
3. Aktivera FileVault
4. Logga in som en annan användare, bli root och byt ut .sparsebundle mot den från den gamla installationen
5. Se till att ägare och rättigheterna för .sparsebundle (och underkataloger) stämmer
6. Logga in och var glad

Inloggningen funkade bra och jag fick tillbaka hemkatalogen som den var i förra installationen. Men när jag körde Software Update igen sa den att 10.5.3 (som jag installerade precis innan jag återställde hemkatalogen) fnins tillgängligt för nedladdning. I hopp om att det skulle lösa sig klickade jag att jag ville ladda ner 500 MB igen men efter att jag skrivit in mitt lösenord får jag upp ett meddelande som säger att jag inte har rättigheter att installera uppdateringen, trots att jag är admin. När jag kollar i "Om den här datorn" står det att jag kör 10.5 så på något sätt har datorn glömt att den har uppdaterat sig och av någon anledning kan jag inte installera den på nytt.

Är det någon som har försökt sig på att återställa en FileVault-hemkatalog i Leopard och har råkat ut för något liknande?

EDIT:
Uppdateringen gick att installera från en annan admin-användare och att den inte redan installerats berodde säkert på att den inte ville installera sig samtidigt som de andra uppdateringarna.

Men mysteriet med rättigheterna kvarstår fortfarande

Av cable_guy6
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tokigt
2.Nej, han har testat med Windows XP, samma sak.

Funkar det att boota XP/FreeBSD utan raid-kontrollern ikopplad? Är BIOS inställt på att boota från cd?

Av cable_guy6
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ChristofferC
Linux har bra stöd.

EDIT: Hmm, det är kanske 3112 jag har... jag blev osäker nu.

Vad jag har sett så ska Linux ha bra stöd både med och utan raid aktiverat men FreeBSD har iaf lite problem med raid. Det ska nog inte vara några problem för just nu ser det ut som att jag ska köra Linux på den.

Frågan nu är bara om jag ska investera i fem diskar med en gång eller börja på tre och bygga ut efter hand.

Av cable_guy6

Jag måste bara passa på att fråga hur bra stöd SiL3114 har i Linux och FreeBSD? Jag har också planer på att bygga en filserver och tänkte då köra mjuk-raid och endast använda kortet för att få fler kontakter.

Av cable_guy6
Citat:

Ursprungligen inskrivet av plunn
Följande paket har hållits tillbaka:
openssh-client openssh-server
Följande paket kommer att uppgraderas:
libssl0.9.8 ssh update-manager-core
3 uppgraderade, 0 nyinstallerade, 0 att ta bort och 2 ej uppgraderade.
Behöver hämta 2866kB arkiv.

Varför håller den tillbaka på openssh?

Av cable_guy6

Grand Perspective har alltid räddat mig när jag ahr ont om plats. Man brukar hitta en massa cache-filer som man kan ta bort
http://grandperspectiv.sourceforge.net/

Av cable_guy6

Jag har accepterat att det inte går så jag har stängt av skärmsläckaren helt och har bara att skärmen stänger av sig. Det är lite tråkigt att inte ha någon skärmsläckare men det funkar som jag vill med lösenord.

Av cable_guy6

Lägga till partition i Leopard

Jag har en 250 GB (233 GiB) hårddisk i min MacBook som var partitionerad enligt:
60 - Leopard (HFS+)
133 - Lager (HFS+)
20 - Windows (FAT)
20 - Reserverat för ev Linux (FAT)

Jag installerade Windows på den tredje partitionen och det fungerade bra att starta i dualboot men när jag försökte starta windowsinstallationen i Parallels med alternativet "använd bootcamp-partitionen" så klagade den på att jag hade två windows(FAT)-partitioner. Inga problem tänkte jag och tog bort den sista partitionen som ändå bara var en platshållare för Linux. Nu startade windows i Parallels-miljön och allt var frid och fröjd.

MEN när jag går in i Disk Utility och försöker lägga till den sista partitionen igen så finns där inget utrymme att skapa den på. Om jag försöker skapa en ny partition så måste jag ta utrymme från en befintlig.
http://www.dd.chalmers.se/~ahlbergm/DiskUtility.png

De partitioner som finns i listan summerar till 213 GiB men hårddisken är ju på 233 GiB så programmet vägrar alltså att låta mig använd de sista 20 GiB på disken. Hur ska jag göra för att utnyttja det utrymmet?

Av cable_guy6

Woho, äntligen får jag posta här. Har precis satt in en 250 GB hårddisk och med den Leopard i min MacBook.
http://www.dd.chalmers.se/~ahlbergm/Screenshot%20-%202008-04-...

Bakgrunden har jag själv fotat i trädgården och finns att ladda ner hos Panoramio:
http://www.panoramio.com/photo/2905363

Av cable_guy6

Microsoft tjänar lite extra pengar på att 99% av datorerna säljs med Windows även om bara 95% använder det.

Av cable_guy6

Trasig strömförsörjning i Acer Travelmate

Pappas Acer Travelmate 2350 dog när han arbetade med den och den vill inte starta med varken batteri eller sladd. Inga lampor lyser heller när man sätter i sladden och batteriet laddas inte. Min misstanke är att det är strömförsörjningskretsarna i datorn som har gått sönder. Jag plockade isär hela datorn för att se om jag kunde hitta något fel men både batteriet och sladden är kopplade direkt till moderkortet och jag såg inga synliga skador på kretsarna.

Vad kan man göra åt detta? Det är väl lite av en chansning att köpa ett nytt moderkort och att lämna in den till en verkstad kostar väl ett par tusen så då är det bättre att köpa en ny och bättre för någon tusenlapp mer.

Av cable_guy6

Jag tänkte sätta upp en filserver med RAID-5+LVM och kör nog ext3 eftersom det är standard och funkar bra. Men vad är det egentligen för skillnad på ext3 och ext4, hur stabilt är det och finns det några fördelar med ext4 på en filserver?

Av cable_guy6

Singularity blir open-source [EDIT: shared source]

Det är visserligen ett Microsoft-OS men jag tycker att det passar bättre under övriga operativsystem.

Microsoft har släppt källkoden till sitt research-OS Singularity (under en form av MS Shared Source licens). Det är skrivet helt från grunden med utgångspunkt från frågeställningen "What would a software platform look like if it was designed from scratch, with the primary goal of improved dependability and trustworthiness?".

Det är skrivet till 90% i ett C#-baserat språk och innehåller en hel del intressanta finesser som tex. garbage-collection för allt i systemet. Varje process körs i en isolerad miljö och kan inte kommunicera med omvärlden hur som helst utan bara genom speciella kanaler. Detta gör att man tex. kan se vad ett program kan och inte kan göra innan det körs genom att kolla på vilka kanaler det använder.

Läs mer och ladda ner källkoden på:
http://research.microsoft.com/os/singularity/

Det ska tydligen vara väldigt enkelt att kompilera och starta upp i VPC 07 om allt går lika smidigt som i manualen.

Av cable_guy6

Så länge du inte krypterar systempartitionen så är det bara att logga in och mounta de krypterade partitionerna efter omstart.

Jag har testat det i FreeBSD och det funkar bra, men jag ser ingen mening med det då jag tror att det är större risk för intrång via kabeln än via dörren.

Av cable_guy6
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lonsas
Även - hur mycket ström kommer det dra (hur mycket kostar det på ett ungefär vid 24/7)

Det går ca 9000 timmar på ett år så om datorn drar 100 W så blir det 900 kWh per år. Den datorn jag tänkte ha som filserver ligger runt 150 W som speldator och skulle dra ca 1350 kWh per år som filserver. Jag har aldrig betalt någon elräkning men anta att priset ligger på 50 öre/kWh, då skulle det kosta 675 kr att ha igång datorn ett år.

Det är inte gratis med garderobsservrar.

Av cable_guy6

Jag har också planer på att bygga en filserver, men för mig lutar det mer åt Linux med mjukvaru-RAID-5 och LVM. Jag kikade en hel del på ZFS men det är inte riktigt moget ännu och är inte anpassat för "små" datorer (någon nämnde att det kunde krångla på 32-bit hårdvara med lite minne (SUN säljer väl inga datorer med mindre än 4 processorer och 8 GB RAM, och har väl inte använt 32-bit processorer sen 90-talet ). Dessutom kan man inte utöka en RAID-volym i ZFS utan att ta bort den och skapa en ny, något som funkar i Linux.

Av cable_guy6

Testat flera gånger?

Sätt i XP-skivan och håll in Alt-tangenten när datorn startar så kan du välja att starta installationen.

Annars är det alltid bra att testa med en annan skiva ifall den första skulle vara trasig.

Vad är det förresten för text som visas?

Av cable_guy6

I sådana här situationer är WinDirStat och liknande program ovärdeliga.
http://windirstat.info/