Inlägg

Inlägg som solmattsolhatt har skrivit i forumet
Av solmattsolhatt
Skrivet av mrqaffe:

[quote postid="20466203" userid="253157" name="solmattsolhatt"]
Upplösningen är inställd på 1920x1080, samma som jag hade tidigare. (Under Bildskärmsinställningar.)
Egentligen vill jag ha det så att bild bara visas på TV:n (datorlocket är stängt ändå...), men inställningen verkar vilja "slå tillbaka" så att samma bild visas på båda skärmarna.
[/quoteDu får ange den externa (tvn) som primär bildskärm.
Såbida det inte är nån speciell drivrutin som blockerar det, laptops kan vara lite kinkiga.

Tack för det tipset - det får jag testa!

Av solmattsolhatt
Skrivet av Alphahanne:

Är du säker du har rätt upplösning inställd? Använder du speglat, utökat eller så att det bara visas på TVn?

Upplösningen är inställd på 1920x1080, samma som jag hade tidigare. (Under Bildskärmsinställningar.)
Egentligen vill jag ha det så att bild bara visas på TV:n (datorlocket är stängt ändå...), men inställningen verkar vilja "slå tillbaka" så att samma bild visas på båda skärmarna.

Av solmattsolhatt

Tack till alla som svarat.

Min TV är en 32-tums LED-TV som har hängt med några år, den också, men den är nyare än min gamla dator. Det betyder att FHD är det högsta jag räknat med att komma upp i och det har jag varit nöjd med tidigare.

HDMI-kabel och -ingång är desamma för båda datorerna, så eftersom jag inte rört något där, antar jag att det inte kan göra någon skillnad. I själva TV:ns bildinställningar finns det möjlighet att justera ljusstyrka, färg och kontrast m.m. så jag har laborerat lite med det men tycker ändå inte att bilden är lika behaglig med nya datorn som den var på den gamla. Det känns helt bakvänt att säga, men så är det.

Jag kollade i enhetshanteraren på min gamla dator och fick fram följande under Bildskärmskort:
- AMD Radeon R7 M270
- Intel(R) HD Graphics 5500

På den nya datorn står bara:
- Intel(R) UHD Graphics

Detta säger mig inte så mycket mer än att jag förstår att det är skillnad. Jag antar att det är grafikkortets panel jag behöver laborera med, men var hittar jag den? En titt på länken ovan får mig att tänka att jag först behöver installera Intel® Graphics Command Center? Är jag rätt ute? Finns det någon risk att jag rör till hela datorn och blir utan bild om jag börjar rota runt i detta?

Tja, bildskärmsinställningar är jag inte så van att greja med, som ni hör.

Av solmattsolhatt
Skrivet av mpat:

Använder den nya datorn 4:2:0 chroma subsampling för att den känner att den är kopplad till en TV, kanske? Ljusstyrka styr man ju oftast direkt i TVn, men det kanske saknas en färgprofil för den TVn i nya datorn.

Chroma 4:2:0 har jag ingen aning om - nytt begrepp för mig. Hur tar man reda på det?

Av solmattsolhatt
Skrivet av Rouge of Darkness:

antar att du öppnat fliken "show additional plans" ingen aning vad den heter om du har os på svenska..

https://i.imgur.com/W0bmBJA.png

Ja, just det. Går jag vägen via Control Panel, som du verkar ha gjort, finns det inga mer "plans" att välja på, men när jag gick via appen Settings/Inställningar kunde jag välja den som gav högst prestanda. På några ställen till under Bildskärm kunde jag välja att optimera för prestanda i stället för för batteri.

Vet dock inte om det gör någon skillnad.

Det är väl egentligen kanske ingen stor skillnad på gamla och nya datorn, men jag får ändå känslan av att färgen känns lite... tja... mindre klar än på den gamla. Det känns bara så bakvänt eftersom den gamla datorn är nästan tio år gammal och den nya är nyinköpt. Eller så KAN det vara inbillning från min sida...

Av solmattsolhatt

Bildinställningar - hjälp

Hej!

Jag är förvirrad och behöver lite hjälp.

Under många år har jag haft en bärbar dator inkopplad till min TV via HDMI för att se TV den vägen, via SVT Play och andra streamingtjänster. Jag har nu bytt dator och tycker inte riktigt att jag får samma bildkvalitet som förut. Kan ni hjälpa mig eller förtydliga något?

Tidigare dator: Dell Inspiron 15, 7548, modell från 2015, Windows 10.
Nuvarande dator: Lenovo IdeaPad Slim 3, köpt 2024, Windows 11.
Båda modellerna har upplösningen 1920 x 1080 FHD.

Min känsla är att bilden med den nya datorn inte blir lika skarp. Dessutom ändrar sig ljusstyrkan något ibland, och jag lyckas inte hitta inställningen för att öka den och få den "stabil". Det vill säga, om jag ökar den, ökar den på datorns inbyggda skärm, men jag märker ingen skillnad på den bild TV:n visar.

Jag tänkte gå in i energiinställningarna och justera, men där finns bara ett energischema att välja på: Balanserat.

Inte kan väl en nästan 10 år gammal dator prestera bättre än en helt ny?

Vad kan jag justera?

Av solmattsolhatt
Skrivet av Linda_Almighty:

Upplösningen du ser i specifikationerna gäller normalt datorns egna skärm, flera upplösningar än så stöds på externa skärmar/TV:s.

En nyköpt dator idag ska normalt klara åtminstone FullHD/2K/1920x1080p _externt_, 4K kan vara för tungt för de billigaste.
Huvudsaken är att den har utgång för bild som matchar tillgänglig ingång på TV:n, normalt HDMI och/eller DP (DisplayPort).

SSD är bäst eftersom de oftast är snabbare och möjliga att uppgradera till större (eller byta ut om den börjar bli utsliten efter många år), eMMC är enklare teknik och kan anses sämre (oftast långsammare och fastlödd).
Sistnämnda börjar bli vanlig i billigare datorer eftersom de är billigare för datortillverkaren.

Andra kanske har fler svar och eventuella motfrågor, speciellt om du länkar till en/flera datorer du funderar på.

Tack för svar.

När det gäller typ av hårddisk har jag dragit ungefär samma slutsats på egen hand, så där satsar jag på SSD.

Men när det gäller upplösningar är jag inte särskilt insatt. Benämningarna säger mig liksom inget. Full HD? 4K? Jag skulle vara glad om någon ville förklara mer.

Här är i alla fall ett par modeller jag funderat på:
Alt. 1: https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-14...

Alt. 2: https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-14...

Magkänslan säger mig att jag bör satsa på alt. 1, men kom gärna med kommentarer!

Två bonusfrågor:
HDMI kontra HDMI 1.4, vad är skillnaden? Har det betydelse i det här fallet?
Windows i S-läge verkar begränsande. Det kan man gå ur även om datorn levereras i S-läge?

Av solmattsolhatt

Bärbar dator till TV - upplösning och disk?

Jag behöver råd av er som kan mer än jag.

Det är så att jag är på jakt efter en dator, som kommer att användas i första hand för att koppla in till en TV för att visa TV och film. Ska den användas till något annat är det frågan om ”vardagssurf” och kontorsarbete à la Microsoft Office. Skärmen får gärna vara av mindre format eftersom den mestadels ändå kommer att vara inkopplad till TV.

Jag undrar lite över detta över upplösning. Hur vet jag att upplösningen är bra och visas ”rätt” i fullskärmsläge på TV-skärm? Nuvarande gamla dator har 1920x1080.

Sedan undrar jag lite över hårddisktyper. SSD känner jag till, men nu ser jag att det ofta står eMMC i specifikationer. Vilken av dessa passar mig bäst och vad är skillnaden. Kan någon förklara för mig?

Av solmattsolhatt
Skrivet av Felippa:

Hur gick det för dig?

Tack för att du frågar! Det har löst sig, men för att slippa mixtra själv den här gången anlitade jag ett företag som gjorde överföringen åt mig, så nu har två VHS blivit två DVD. Jag har dock alla tips i åtanke om det skulle blir fråga om fler och mer omfattande överföringar framöver.

Av solmattsolhatt
Skrivet av oRBIT2002:

Jag har digitaliserat VHS med en DVD-recorder. De går nog knappt att köpa nya nuförtiden men dyker upp på Tradera ibland och det tycker jag är en enkel lösning. Vips så har du dina grejer på en DVD-skiva.
Sist jag försökte mig på via ett capturekort till datorn (förvisso längesen) var det stökigt om VHS-filmerna inte var i toppskick, lätt att ljud kom ur synk o.s.v.

Tack för svar. Jag är nog inne på din linje. Jag tror jag väljer den lätta vägen den här gången och anlitar något proffs, om jag inte dyker på något Tradera-fynd.

Tack, alla som svarat.

Av solmattsolhatt
Skrivet av Chromatic:

Tack för klipp. Intressant men mycket teknik. Han verkar ha en hel del kringutrustning och kopplingar. Jag hade tänkt mig något lite mer lätthanterligt om det är möjligt. Läget är så att jag bara har ett fåtal VHS-band som jag vill föra över just nu. Jag vet att man kan lämna in dem och låta någon firma göra jobbet, men samtidigt tycker jag det vore kul att lära sig själv så att man kan göra det själv om det blir aktuellt framöver.

Av solmattsolhatt
Skrivet av mrqaffe:

Beroende på vad videon har för utgångar så behöver du ett videofångarkort eller dongel med passande ingångar och för att få ut en dvdskiva behöver du en dvd brännare, rent teknisk så kan det var vettigare att investera i en BD brännare om du inte redan har en brännare i datorn för BD brännare brukar också klara dvd.

Videofångaren ska alltså som minst klara kompositvideo (det ger alla videos ut) och klarar den s-video och/eller rgb så är det en fördel för de signalerna kan du ha ut från en bättre video och kan då få bättre bild.

Hej och tack för svar. Redan nu kommer jag till korta vad gäller den tekniska jargongen. Lite följdfrågor:
1) Videofångarkort: Jag har försökt googla lite och ser ju att det finns billiga och dyra med olika upplösningar etc. Om jag förstår rätt är det bäst att skaffa video först, för det styr vilket videofångarkort man behöver? Olika kvalitetsnivåer?
2) Går det att förklara i enkla termer för en nybörjare som mig vad skillnaden är mellan kompositvideo, s-video och RGB? Jag är mest bekant med SCART. RGB känner jag till som "färg-begrepp" men har inte så bra koll på vad det har för betydelse i videovärlden.
3) Brännare har jag i extern form och den klarar DVD. BD antar jag har med BlueRay att göra. Det har jag ingen erfarenhet av.
4) Jag kör bärbar dator. Hur vet jag om datorn jag har, har kapacitet nog för att hantera allt detta?

Av solmattsolhatt

Digitalisering av VHS-band - råd?

Hej!

För ganska många sedan nu gav jag mig på att digitalisera ett antal egna VHS-band (videokamerainspelningar). Den gången hade jag en video ihopkopplad med en DVD-spelare med inbyggd hårddisk som jag spelade in på. Jag "mellanlandade" alltså på hårddisken och brände sedan innehållet på DVD-skivor. I dag har jag varken video eller DVD-spelare, men jag har några VHS-band som jag vill digitalisera. Jag tänker mig att en bättre begagnad video borde gå ganska lätt att få tag på till en rimlig kostnad, men utsikterna att få tag på en DVD-spelare med nödvändiga funktioner känns betydligt sämre.

Jag har läst mig till att man bör kunna koppla ihop en video direkt till datorn med hjälp av något videoupptagningskort som ansluts via USB, men sedan är det där med tekniska specifikationer en djungel för mig.

Kan någon ge mig råd och förklara vad det är jag behöver för att kunna föra över VHS-band till DVD med bra kvalitet? (Då menar jag att det ska gå att spela upp på DVD-spelare, men förstås även lagras digitalt på hårddisk, USB-minne eller vad som nu kan komma i fråga.) Jag är inte helt dum vad gäller allmän datorkunskap, men det där med upplösningar och olika typer av videoformat och annat tekniskt inom detta område är jag inte så insatt i, så pedagogiska förklaringar skulle uppskattas.

Av solmattsolhatt
Skrivet av dumbo:

När jag skriver linjeingång så menar jag signaltypen/signalnivån. Sladden som sådan kan har flera olika typer av kontakter men RCA och 3.5mm är två av de vanligaste nu för tiden.
Du kan koppla en bandspelare via dess hörlursuttag men om den har en för ändamålet avsedd linjeutgång är det bättre att använda den.

En skivspelare har en mycket svagare signal och signalen är mycket svagare i basen och måste korrigeras för att låta som det ska. En del moderna skivspelare har ett sådant förstärkarsteg inbyggt och då får man ut en likadan signal som från ett kassettdäck eller en CD-spelare, tex. UFO202 har dock ett sådant förstärkarsteg inbyggt, så skulle skivspelaren inte ha det så behöver man inte skaffa ett extra sådant.

Än en gång, tack.

Om jag fattar rätt är jag alltså "garderad" med ett UFO202?

/ CuslonGodibb

Av solmattsolhatt

Hej!

Tack för svar!

Jag är rätt grön på det tekniska i detta, så jag vet inte riktigt vad jag behöver, ärligt talat!

När du skriver "vanlig linjeingång", vad menar du då? 3,5 mm i båda ändar?

För om jag fattat rätt innebär UFO202 att man kopplar in t.ex. en bandspelare via hörlursuttaget (3,5 mm propp) till RCA-line-in på ljudkortet?

Det verkar ju röra sig om ganska sympatiska priser, i alla fall!

/ CuslonGodibb

Skrivet av dumbo:

Har du bara behov av linje/phono-ingång kan något enkelt som Behringer UFO202 kanske vara något att kolla på.

Har du redan ett RIAA-steg eller om skivspelaren har ett inbyggt behöver du ju bara vanlig linjeingång och kan välja lite friare, men även då är dessa billiga alternativ från Behringer nog ganska vettiga men man kan kolla även på UCA202 och UCA222 tex om lagerstatus på dem är fördelaktigare.

Sedan finns det ju varianter med mickförstärkare osv åxå på för det du beskriver så behöver du ju inte det.

Av solmattsolhatt

Externt ljudkort - hjälp!

Hej!

Jag behöver lite hjälp i djungeln...

Jag är ute efter möjligheten att koppla ihop datorn med andra apparater för att kunna digitalisera ljud, t.ex. kassettband och LP-skivor. Jag har tänkt mig att använda Audacity, men min dator saknar Line-In-port, så jag antar att jag behöver ett externt ljudkort, men vad, exakt, är det jag behöver?

Jag har förstått att jag behöver Line-In och inte "bara" en mikrofoningång?

Tips önskas!

/ CuslonGodibb

Av solmattsolhatt

Ersättare till Samsung Galaxy Nexus - lika stor?

Hej gott folk!

Jag hoppas få lite råd och tips från er. Det börjar nämligen bli dags för en ny telefon, och jag känner mig lite vilsen. Jag har haft en Samsung Galaxy Nexus i närmare tre år och trivts bra med den, men nu börjar den bli ”seg” och jobbig att ha att göra med.

Jag vill absolut inte ha en iPhone utan känner starkt för Android som system. Allra helst skulle jag vilja fortsätta hålla mig till märket Samsung. Jag har sneglat på Samsung Galaxy S5, och vore det inte för storleken hade jag slagit till, men av praktiska skäl vill jag inte ha en telefon som är större än den jag har nu. Ett par millimeter hit eller dit gör inget, men inte mer än så. Alltså blir Galaxy S5 för stor.

Jag har försökt leta lite och upptäckte Samsung Galaxy Alpha, som var jag förstår är i princip lika stor som Galaxy Nexus.

Den telefon jag har nu kör telefonen Androidversion 4.2.1. Anledningen till att jag vill byta är att den börjar ”lagga” ganska ordentligt, framför allt vid surfning. Dessutom använder jag den ofta till att spela in ljud via Miidio Recorder, och händer något under tiden (t.ex. inkommande SMS eller e-post) så blir det avbrott i inspelningen. Vidare vill jag kunna använda skärmspegling för att kunna koppla ihop telefonen med TV:n via WD Media Player, och den funktionen saknas såvitt jag förstår i Android 4.2.1.

Egentligen skulle jag vara nöjd med allt som är bättre än vad jag har, men ”kraven” är följande:
- Storlek motsvarande Samsung Galaxy Nexus
- Minst 32 GB minne, gärna med möjlighet till minneskort men det är inget måste
- Möjlighet att använda appen TASKER; utan den överlever jag inte! Hur funkar den på senare versioner av Android? Vad säger ni som provat?
- Möjlighet till skärmspegling

Kameran har jag inga direkta krav på, för jag utgår från att allt nytt är bättre än det jag har. Resten – WiFi, Bluetooth, USB o.s.v. – torde väl finnas på alla modeller.

Kan jag ”fräscha upp” min gamling Galaxy Nexus och få det jag vill den vägen eller är det nytt som gäller?

Tips på modeller mottages tacksamt! I första hand Samsung, men även andra märken kan övervägas om de uppfyller kraven.

Hjälp mig i djungeln, snälla!

/ CuslonGodibb