Inlägg

Inlägg som Cinvan865 har skrivit i forumet
Av Cinvan865
Skrivet av Mörksuggan:

Undrar om detta hade varit lagligt i Sverige?

I Sverige är regeln att du måste missköta dig väldigt grovt för att få sparken vid första förseelsen. Arbetsvägran, olämpligt uppträdande, olovlig frånvaro m.m. gör i allmänhet inte att du lagligt kan bli uppsagd/avskedad första gången det sker, inte andra heller.

Om du menar ifall det är lagligt att bevaka sina anställda på det viset, så kan det vara det. Arbetsgivaren måste följa alla regler i dataskyddsförordningen t.ex. vilket innebär att man i förväg måste informera de anställa om vilken typ av övervakning som sker. Facket kan också ha förhandlat fram saker i kollektivavtal. Men förutsatt att man följer reglerna kan man bevaka de anställda i väldigt hög grad.

Av Cinvan865

Det är väl rimligt att ställa liknande krav på politiska partier som man ställer på företag i marknadsföringslagen (tydligt att det är ett politiskt budskap med tydlig avsändare). Gränsdragningen kan vara att får du partistöd från staten så ska du uppföra dig på ett vuxet sätt och inte kasta dynga anonymt. Blir du påkommen dras partistödet in.

Det här är ett demokratiproblem. Det är ju vi allihop via röstsedeln som avgör om partier får inflytande och partistöd så att de kan växa ytterligare. Då är det ganska viktigt att veta att "parti x tycker y och uppmanar följare att ska drev mot person x". Vill partier uppföra sig på det sättet så får de väl göra det, men då vill jag veta så att jag kan rösta på någon med en mental ålder över 10 nästa gång det är val.

Däremot är det ju hål i huvudet att ställa krav på att privatpersoner inte ska få vara anonyma.

Av Cinvan865
Skrivet av SueCia:

Nu är inte jag staten, utan en privatperson. Förklara för mig på vilket sätt en lagom mängd inflation är bra för ekonomin.
Det enda jag vet är att folk som inte spekulerar på börsen med sina pengar är garanterade att förlora värdet av sina pengar. Varför är det positivt?

Nu är detta väldigt förenklat, men...

Ekonomin som helhet bygger på aktivetet, d.v.s. varor och tjänster ska flöda och förädlas. Med noll inflation (eller deflation) finns mindre incitament att spendera pengarna man har. De är lika mycket eller mer värda imorgon som idag. Alla köper eller investerar mindre, mindre ekonomisk aktivitet, högre arbetslöshet, även de utan pengar på börsen får det sämre.

Sen är det ganska många som äger sin bostad finansierat med hjälp av lån. Lånen betalas av och blir realt lägre i takt med inflationen, samtidigt som bostadens värde oftast följer inflationen.

Sen är de flesta av oss börshajar idag vare sig vi vill det eller inte tack vare att våra pensionspengar till ganska stor del finns på börsen.

Av Cinvan865
Skrivet av DasIch:

Grundläggande inom avtalsrätt är att avtal ska hållas (pacta sund servanda). Muntliga avtal räknas också. Problemet med muntliga avtal är snarare att de är svåra att bevisa. I det här fallet hänvisar man bland annat till något dokument där detta ska ha framgått.

Jag har inte lusläst stämningsansökan men tror spontant det kan bli svårt att hävda att någon dylik överenskommelse inte förekommit.

En annan del är att utvecklingen av AGI varit en central del i denna överenskommelse. Här är det viktigt för stämningen att OpenAI just håller på att utveckla AGI, varför de trycker på det i stämningsansökan.

Att visa på AGI lär bli en utmaning och att övertyga domstolen lär handla om vilken sida som har de mest karismatiska experterna.

Det är nog ställt bortom allt tvivel att OpenAI hade i sina ursprungliga Articles of Incorporation (blir det bolagsstadgar, typ, på svenska kanske?) att källkoden skulle vara öppen, man skulle vara non-profit och så vidare. Det verkar vara det som man hänvisar till i stämningsansökan som Founding Agreement. Frågan är ju då, får en amerikansk non-profit ändra sina stadgar? Jag killgissar att man får det, enligt lag. Ägarna måste väl godkänna det, men Musk hade ju lämnat vid det laget och hade inget att säga till om i just det perspektivet.

Sen kan Musk tycka att han har blivit lurad att investera en massa pengar mot löftet att allt ska vara open source. Låt oss säga att domstolen håller med om det (det tycker jag verkar rimligt), då kan dom dömma att Musk ska få tillbaka allt han investerat. På så sätt blir han skadelös. Det skulle ju vara en seger för Musk, men knappast det han vill ändå. Och knappast betungande för Microsoft.

Men vem vet, om det går hela vägen till en rättegång med jury så kan det gå hur som helst
Popcorn!

Av Cinvan865

Tack till @DasIch och @WebbkodsLärlingen för att ni delade stämningsansökan, det där är intressant läsning!

Det jag tycker är oklart är om Musk

  1. Har ett bindande avtal med OpenAI. Det nämns inte uttryckligen i stämningsansökan, och hade det funnits hade man säkert tryckt hårt på det. Man hänvisar till ett löfte om att göra allt open source, men ett löftesbrott är inte samma sak som avtalsbrott.

  2. Har lidit skada av OpenAI:s agerande. Man hävdar ju att i stämningsansökan att han har gjort det, men hur?

Oavsett kommer detta bli mycket intressant. Det finns ett antal "lawtubers" som brukar gå igenom såna här fall i detalj och ganska pedagogiskt gå igenom juridiken. Det ser jag fram emot.

Av Cinvan865
Skrivet av XPerion:

Om han är så hatad av alla anställda. Hur kommer det sig han var VD för 32 år?

Sedan 1993 (så långt bak som jag enkelt kunde hitta data för) så har aktiekursen i snitt stigit med 25% per år*. Det är en hyffsat bra prestation ur ett aktieägarperspektiv och jag skulle vilja påstå att det nog bidragit till att kan suttit så länge.

*Brasklapp för att jag inte kontrollerat för om man har gjort splittar eller liknande som jag inte såg vid första anblicken.

Av Cinvan865
Skrivet av talonmas:

Samtidigt som Lenovo är mest vanliga datorn hos företag. Kinesiska lagen gäller alla företag, men det är just Huawei som hindras.

Varför har vi inte samma embargo mot Lenovo? Vars datorer har alla företags affärshemligheter på sina kretsar? Geely som har våra bilars positionsdata, borde inte de också stoppas?

Just ja, pengar... som vanligt i global (all?) politik.

Du tar upp relevanta frågor när det gäller Lenovo och Geely (Volvo Cars, alltså). Och faktum är att inom försvarsindustrin har man på de flesta håll kastat ut Lenovo som leverantör och funderar starkt på att kasta ut Volvo som tjänstebilar.

Av Cinvan865

Detta är lite som kampen mellan pansar och pansarvärnsvapen inom det militära.

Spoiler: Pansarvärnsvapen vinner nästan alltid över tid.

Med det sagt så förstår jag ju att pengarna måste in på nåt sätt.

Av Cinvan865

Om man får inkludera filservern så har jag ett par 4TB-diskar (en HGST och en WD) med ~ 70000h Power On hours...

Av Cinvan865

Jag har funderat rätt mycket på det här med backuper fram och tillbaka jag också. Jag har inget att tillägga på de tekniska områden som har diskuterats i tråden egentligen. Jag kör själv en server med (med ZFS, fast principen är den samma).

Paritet och checksums skyddar mot bitrot. Snapshots internt skyddar mot användarfel ("whoops, den filen skulle jag ha haft kvar"). Rsync/rclone till cloud varje natt skyddar mot åska/brand/stöld. Extern HDD som förvaras i annan fastighet ej inkopplad som extra skydd (backuper mer sällan här, eftersom det är omständigt att hämta hem den).

Men jag skulle vilja lägga till en morbid fundering som man gärna duckar för: Vad händer om DU dör samtidigt som din NAS gör det? Du brinner inne tillsammans med hårdvaran så att säga...

Vet din familj/partner/barn hur man kommer åt bildarkivet och dess backuper? Detta är något jag själv har lite ångest för sedan jag blev förälder för några år sedan.

Av Cinvan865
Skrivet av Tinkerbeard:

Tusen tack! Jag adderade 18 månader på mitt Ultimate med 3-månaderskoder. Lika bra, innan dom börjar ändra något

Hamnade på en kostnad på 31.75:-/mån för Ultimate

Nyfiken, var köpte du koderna?

Av Cinvan865
Skrivet av Tinkerbeard:

Så med det sagt ska man lösa in 3-månaderskoder istället för 12-månaders för att få ut så mycket tid?

Ja.

Om du redan sitter på en Ultimate-prenumeration du ska förlänga så gäller tabellen som finns en bit ner på https://support.xbox.com/sv-SE/help/subscriptions-billing/man.... Rubriken är Om jag har Xbox Game Pass Ultimate, kan jag fortfarande lösa in koder för Xbox Live Gold, Xbox Game Pass och EA Play?

  • Löser du in en 1-månaderskod för gold så får du då 20 dagar Ultimate.

  • Löser du in en 3-månaderskod för gold så får du då 50 dagar Ultimate.

  • Löser du in en 6-månaderskod för gold så får du då 81 dagar Ultimate.

  • Löser du in en 12-månaderskod för gold så får du 4 månader Ultimate.

  • Löser du in en 24-månaderskod för gold så får du 6 månader Ultimate.

Vad som är mest prisvärt beror på vad du köper koderna för, man får helt enkelt räkna om till kostnad per månad.

12-månaders guld hos livekort.se gav mig i själva verket 4st 3-månaderskoder vid köp tidigare idag, vilket blev ganska prisvärt IMO med 200 dagar för ~400 SEK. Garanterar inte att nån annan får 4st 3-månaderskoder, vem vet hur de har lagt upp det där...

Edit: Jag har köpt flera gånger från Livekort och det har fungerat, men med det sagt känns butiken lite... skum kanske är rätt ord? En känsla jag har bara. Mail kan ta en hel evighet att komma fram från dom. Reggar man ett konto kan man gå in och se tidigare order och se koderna den vägen. De lägger också på en extra avgift beroende på betalningssätt, direktbetalning från bank är dock kostnadsfri.

Av Cinvan865
Skrivet av Lagers:

I detta tillfälle när man ska utöka sitt redan Ultimate så kan du köpa en Gold live, lägga in den och se om det fungerar och sedan köpa flera efter det.

Jag hade redan Ultimate och ville förlänga det nu med hjälp av Live Gold innan det försvinner. Jag upptäckte då att konverteringen 3:2 INTE gäller rakt för nya koder man köper... Om man läser https://support.xbox.com/sv-SE/help/subscriptions-billing/man... en bit ner...

Citat:

Om jag har Xbox Game Pass Ultimate, kan jag fortfarande lösa in koder för Xbox Live Gold, Xbox Game Pass och EA Play?

Ja. Dessa koder konverteras automatiskt till Xbox Game Pass Ultimate enligt ett förhållande som baseras på följande tabell. Konverteringsgraden kan komma att ändras.

1 månad gold ger 20 dagar ultimate vilket är 3:2, men sen blir det sämre och sämre ju längre period av gold man löser in.

24 månader gold ger bara 6 månader ultimate enligt tabellen!

Jag köpte 12 månader här på livekort för 400 SEK, men jag fick i själva verket 4st 3-månaderskoder. 50 dagar per kod vilket ger en kostnad på ungefär 60 SEK/månad.

Fortfarande helt ok, men hade jag fått en 12-månaderskod (konvertering till 4 månader enligt tabellen) hade det landat på 100 SEK/månad.

Av Cinvan865
Skrivet av filbunke:

Enorma intäkter? Att skapa alla de serier som tjänsten har har inte varit gratis, samma sak med de serier som de köpt visningsrätt för. De har skulder på runt $17 miljarder, deras betalningsförpliktelser uppgår totalt till runt $28 miljarder.

Ja? Det var väl precis det jag skrev, att de hade dragit på sig stora kostnader? Stora intäkter och stora kostnader kan existera samtidigt, differensen mellan är bolagets resultat.

Av Cinvan865

Problemet för Netflix är väl att de under ganska lång tid levde gott på att vara först och störst och det självklara valet för en streamingtjänst. Det medförde såklart enorma intäkter och precis som privatpersoner så tenderar företag att skaffa sig (ofta onödiga) kostnader som matchar intäkterna.

Nu är man långt ifrån ensamma på marknaden och inte alls det självklara valet, men jag slår vad om att de har innihelvete svårt att få ner sina kostnader. De vågar säkert inte skära i befintligt innehåll för de är rädda att förlora än mer av sin status som förstahandsval. Samtidigt har de svårt att producera nytt premiuminnehåll i tillräcklig takt, det är nämligen dyrt. De här reklamalternativen är ett försök runt problemet, man får ner priset och kan locka nya kunder den vägen istället.

Sen funderar jag på hur utbrett fenomenet är att man hoppar mellan tjänster, d.v.s. tar Netflix en månad när en ny säsong har kommit av favoritserien, och sen hoppar vidare. Jag har noterat att Netflix har börjat dela upp säsonger i delar nu (t.ex. senaste säsongen av The Witcher). Min spaning är att nästa steg är någon form av bidningstid för att låsa in kunder.

Av Cinvan865

Köper ett R5-chassi för listpris + frakt om du kan tänka dig att skicka, jag bor en bit bort...

Av Cinvan865

Det här med att det är ett abonnemang per hushåll som gäller är ju inget nytt, det har funnits i Netflix användarvillkor i minst två år (hittar inte tidigare versioner än så), antagligen längre.

Och att man betalar per hushåll är inget konstigt i sig, så är det med väldigt många tjänster där ute. HBO har samma skrivning i sina villkor t.ex.

Av Cinvan865

Annonsen är avslutad

Av Cinvan865

Bud noterade, tänkte avsluta vid 20 ikväll.

Av Cinvan865

Gigabyte RX Vega 56 Gaming OC

Säljer ett Gigabyte RX Vega 56 som har blivit över efter uppgradering. Köpt begagnat här på Sweclockers marknad för några år sedan. Kvitto finns ej. Skickas i orginalförpackning.

Kortet fungerar som det ska och jag har aldrig överklockat eller använt det till mining.

Jag är osäker på vad ett sånt här kort är värt i dag så jag lämnar öppet för budgivning så får vi se om någon är intresserad.

Skickas och köparen står för frakten.

Läs hela annonsen här