Inlägg

Inlägg som Frazeur har skrivit i forumet
Av Frazeur

Youtube livestreams laggar på TVn

Hej,

Situationen är aom följer: Livestreams (1080p60) på youtube på TVn laggar. Det är det enda som laggar. Samma livestreams på telefonen på samma wifi fungerar perfekt, samma på datorn som är kopplad med kabel. Inga problem att kolla 4k-filmer på netflix på TVn.

Det här säger mig ju att det är något dåligt med TVn, som är en Samsung från 2015. Men varför är det bara Youtube livestreams som laggar? Är det något med att det är en livestream som gör det i kombination med skit/gammal TV?

Av Frazeur

Ett riktigt intressant test på en riktigt intressant produkt som kan bli relativt "stor" tror jag. Här diskuteras det ändå ganska mycket om huruvida andra faktorer har inverkat på resultaten.

Skulle det kanske därför vara läge för ett ordentligt sweclockerstest som skulle vara mera vetenskapligt genomfört? Där man bland annat skulle försöka eliminera andra faktorer, som nämns här i tråden, t.ex.

Av Frazeur

Teräs käsi är egentligen finska och betyder bokstavligen "Stål hand". Dagens onödiga information.

Av Frazeur

"Volvo S90 (bensinmotor) med Tesla model 3, två bilar i jämförbar storlek", skämtar de? Tesla Model 3 är ju ungefär lika lång som en S60 (eller Toyota Corolla), inte en S90.

Av Frazeur
Skrivet av Krilon:

420 passar i toppen endast, men det verkar vara väldigt tight. Lägger in en länk som jag hittade med ett bygge som använder Arctic LF II 420.
https://forums.overclockers.co.uk/threads/compatibility-psa-f...

Japp, han verkar ha fått in det men trångt ser det ut att vara (och han bekräftar ju det själv). Själv har jag en Liquid Freezer 2 280 mm i ett FD Define 2 och med mitt RAM (Crucial Ballistix 2x16 GB) och mobo (MSI MPG B550 Gaming Carbon WIFI AM4 ATX) så fick inte AIOn rum i toppen.

Av Frazeur
Skrivet av Mordekai:

Bef nätagg.
https://komponentkoll.se/bild/TRtQy.png

Välj en processor med iGPU, är det en Intel kan du dessutom använda den till encode så inte GPUn belastas när du streamar.

Ryms en 420 mm radiator i Meshify 2?

Av Frazeur

Tjosan, efter att ha köpt Red Dead Redemption 2 när de kom ut till PC ungefär så fick jag äntligen spela sista missionen i epilogen idag. Det har varit riktigt trögt att spela med småbarn hemma. Dels för att många missioner är riktigt långa och utdragna, och dels för att jag inte riktigt har velat sitta och spela ett dylikt spel när barnen är vakna, fast jag skulle ha haft tid ("pappa, vad spelar du, vad gör du, sköt du just dendär gubben???"). Men nog fick jag en ganska tom känsla när det tog slut efter att ha spenderat de senaste ~3 åren med spelet.

Jag spelade Pillars of Eternity ungefär under samma tid, men det spelade jag ut tidigare i höstas, så nu kan jag börja med Pillars of Eternity 2. Det hinner jag säkert spela ut passligt till nästa jul.

Av Frazeur
Skrivet av Alling:

Alltid lite knepigt att räkna på bandbreddskrav i verkligheten, så baserat på formuleringen i artikeln och att DP 1.4 klarar 4K UHD (fyra gånger så många pixlar som Full HD) i 120 Hz (en fjärdedel av 480 Hz) gjorde jag för enkelhetens skull antagandet att 480 Hz ej kräver DSC. Skulle du vilja utveckla varifrån siffran 406 Hz kommer?

Jag är lat och litar blint på wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort#Refresh_frequency_l.... Enligt den tabellen klarar HBR3 (alltså det som finns i DP1.4) av 120 Hz i 4K 8bit men bara 406 Hz i 1080p. Nu läser jag dock att tabellen på wikipedia baseras på nån standardiserad formel (CVT-RB v2), som inte nödvändigtvis gäller för alla skärmar. Vissa skärmar kan alltså ha högre maximal frekvens med DP1.4 än vad som anges i tabellen.

Av Frazeur
Skrivet av Alling:

Dragplåstret hos den nya modellen är uppenbarligen just uppdateringsfrekvens, som ur kartong är 480 Hz

Pfft … ospelbart! 😤

med möjlighet att överklocka till 500 Hz.

Hur förbokar man?! 🤩

Skämt åsido. Kan inte undgå att undra om inte DSC tillför mer latens än de ynka 0,08 millisekunder(!) man teoretiskt sparar på att gå från 480 till 500 Hz.

Rätta mig om jag har fel, men med DP1.4 kommer man bara upp i max 406 Hz 1080p (8 bit färgdjup) utan DSC. Så DSC behövs oavsett överklockning. Jag fattar inte varför de inte lade till DP2.1 eller HDMI2.1 med FRL.

Av Frazeur

Kan någon som förstår sig på upplysa mig om tillverkare inte har anslutningar som tillåter fullt utnyttjande av skärmens egenskaper? Speciellt när sådana anslutningar finns. Utan DSC är den högsta frekvensen för 1080p 337 Hz (antar 10 bits color depth), så man måste använda DSC för att få ut skärmens maximala frekvens. Skärmen har HDMI2.1, vilket i FRL skulle tillåta en maxfrekvens på 505 Hz, men då väljer de att köra portarna i TMDS istället. Varför???

Jag förstår att DSC påstås vara (och enligt någon standard klassificeras som) "visually lossless", men jag förstår ändå inte varför tillverkaren väljer anslutningar som begränsar prestandan. Är DP2.0/2.1 eller HDMI2.1 med FRL så mycket dyrare att implementera eller nånting?

Av Frazeur

013. Jag trodde detta var självklar kunskap, men efter att jag fick veta att min svägerska som är sömmerska/kläddesigner inte visste detta så tänkte jag upplysa alla som nu inte bara vet detta: I t-skjortor, tröjor etc. sitter lappen nere i kanten med tvättinformation etc alltid till vänster. Man behöver alltså inte kolla i halshålet för att se vad som är fram och bak.

014. En omvänd situation till den ovan, där min fru - som hatar att köra bil och inte över huvud taget är bilintresserad - upplyste mig om att det finns en liten pil vid bränslemätaren som visar på vilken sida tanklocket är. Om man alltså kör en obekant bil så behöver man inte stiga ut ur bilen för att kolla på vilken sida om pumpstationen man ska köra. Detta hade jag absolut ingen aning om efter att ha kört bil i närmare 10 år. Nu ser jag förresten på wikipedia att detta kallas för "Moylan's arrow".

Edit: Ändrade siffrorna till 13 och 14.

Av Frazeur
Skrivet av Sarato:

Isometriskt är väl bara vinkeln? Sen om det är äkta 3D eller sprites är en annan sak.

Nu blir jag förvirrad angående termen "isometrisk" (eller "isometric" på engelska). Vad exakt avses med isometrisk? Jag trodde att det avsåg den typiska "fejk 3D"-grafiken i t.ex. Baldur's Gate 1-2, Stronghold, AoE1-2 alla C&C-spel fram till och med RA2 etc (sedan kom väl Generals med äkta 3D).

NWN är har ju definitivt "äkta" 3D-grafik. Man kan snurra runt med kameran och ändra "tilt" fritt. Man kan till och med spela NWN i 3rd person mode om man nu så vill (fast UI:n och spelet överlag definitivt inte är gjort med tanke på 3rd person). Saker ändrar storlek om man springer längre bort från dem etc.

Men ändå beskrivs NWN som "isometric" på ett flertal ställen. Så vad exakt menas med isometric?

Av Frazeur

Jag vill bara påpeka att Neverwinter Nights (och Aurora Engine) inte var isometriskt, utan äkta 3D. Baldur's Gate 1 och 2 var isometriska.

Av Frazeur

Samsung Odyssey G7 S28

Hej,

Jag lade idag märke till denna skärm, som säljs för 5000 kr på elgiganten (eller 400 € för mig i Finland). Det låter otroligt billigt för 4K 144 Hz IPS. Och de övriga egenskaperna verkar också vara helt bra när jag kollar på rtings.

Har någon erfarenhet av denna skärm? Den är ju typ i samma klass som LG UltraGear 27GP950 som kostar dubbelt (eller GN950). Jaja, man får 160 Hz och HDR600 med LG GP950, men ändå.

Priset får dock min "för bra för att vara sant"-klocka att ringa, men jag har svårt att hitta något direkt fel på skärmen som skulle motivera ett så lågt pris jämfört med andra motsvarande skärmar.

Edit: Länk https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/skarmar-till...

Det handlar alltså inte om VA-panelen med 1440p och 240 Hz och 1000R krökning, utan en platt 4K IPS-panel med 144 Hz. Båda heter dock Odyssey G7.

Av Frazeur

Riktigt bra svar hörni och en intressant diskussion! Jag gissade inte att ämnet skulle vara så engagerande

Nu får jag bara ta och gå igenom all info och kolla vad som passar min tidtabell. Tack ska ni ha allihopa!

Av Frazeur
Skrivet av Yorg:

Vad tvingar dig till Örebro?

Arbetsresa

Av Frazeur

Det låter som att tåg/buss är det bästa alternativet. Då slipper jag ju köra själv. Gärna något som går direkt till örebro från Arlanda då så slipper jag extra byten. Var kan man kolla tidtabeller och boka? Googla Flixbus och Nettbuss? Är det https://www.sj.se/ som gäller för tåg?

Av Frazeur

Hur lättast ta sig från Helsingfors i Finland till Örebro?

Hej,

Eftersom jag bor i Finland är jag inte så insatt i Svensk kollektivtrafik. Så hur tar man sig bäst från Helsingfors till Örebro?

Arbetsgivaren betalar så priset är inte så noga, men det är ju ändå onödigt att kasta bort pengar (i stil med att ta taxi från Arlanda till Örebro).

Jag antar att det är flyg från Helsingfors till Arlanda som gäller. Men sedan? Går det lätt att ta tåg eller buss? Eller är det lika bra/billigt att hyra en bil? Då behöver jag ju inte passa tåg-/busstidtabeller.

Jag skulle resa iväg på en måndag eftermiddag och resa hem på tisdag eftermiddag (riktigt exakt tidtabell vet jag inte). Hur hemskt är trafiken i Sverige nuförtiden? Jag behöver ju inte köra ända till Stockholm utan man svänger väl före Sollentuna typ.

Av Frazeur

Text alla gånger. Jag tror att jag aldrig har sett en video på Sweclockers. Text kan läsas nästan var som helst, men jag kommer aldrig att släpa med mig hörlurar på WC:n för att kolla på videor när jag skiter till exempel. Dessutom är det mycket lättare att gå tillbaka i textartiklat och kolla upp info (t.ex. att scrolla fram och tillbaka mellan gpu-testresultat i olika upplösningar). Det är för jävligt att försöka hoppa fram och tillbaka i videor.

Övergår ni till att producera mest videomaterial i stil med GN, Linus etc. så kommer jag att sluta besöka Sweclockers.

Av Frazeur

Min spontana tanke är att vänta tills du verkligen köper ett nytt grafikkort. Uppgraderar du allt förutom GPU nu (och dessutom spelar i 1440p) så kommer GPUn att flaska i princip alla spel. Så du får inte riktigt ut mycket av att uppgradera allt förutom GPU.

Så varför inte vänta och uppgradera allting på en gång?