Inlägg

Inlägg som jaymie95 har skrivit i forumet
Av jaymie95

Passar moderkort + SSD?

Av jaymie95

Har tagit ett break från detta men tack för alla inputs! Ska testa mig fram helt enkelt.

Av jaymie95
Skrivet av Joshua2024:

Varför köpte du en Win 10 licens? Win 8-->Win 10 uppgraderingen var gratis.

Nu i efterhand när jag undersökt det närmare så var det troligtvis en gratis uppdatering och inget köp.

Av jaymie95
Skrivet av MatteN:

Delen av USBstickan som skrivits över av Media Creation Tool är det nog omöjligt att få tillbaka filerna ifrån, det är nog bara filerna från övriga utrymmet som ev kan räddas.

Ja okej, tack för svar!

Skrivet av DennisOlof:

Jag hjälpte en person som lånade ut en USB hårddisk som användes på en Mac och som sedan användes på en PC. Disken blev delvis korrupt och jag fick köra Ontrack räddningsprogram för att se vad som kunde räddas. Det var bilder, videos, fakturor, dokument etc. Lyckades rädda cirka 80% av det som fanns, resten var förlorat. Tursamt nog så hade dom upptäckt att något inte stämde när dom höll på och avbrutit själva processen att föra över data till disken i Windows. På de viset lyckades dom inte paja hela disken. Den informationen som förlorades var bara en del bilder och några videos, inget viktigt i det stora hela.

Du kan nog bara rädda det som inte är överskrivet, det finns företag som kanske kan hjälpa dig men förvänta dig inte underverk.

Därav (igen) jag säger det att man måste ha backuper av bilder, dokument etc. duplicerat, flera kopior osv. Det blir så stora problem när viktig information förstörs eller tappas bort och idag är det så billigt att skaffa lite extra hårdvara för att ibland göra backup. Notera jag syftar inte ens på backup av operativsystemet etc utan bara kopior av kataloger etc där man har viktig information samlad. Mycket simpel backup med andra ord.

Yes okej jag förstår, får testa mig fram lite mer och eventuellt kontakta något företag. Har i alla fall lärt mig en rejäl läxa... och att ha backups!

Av jaymie95
Skrivet av n0kturnal:

Här är en guide: https://www.tomshardware.com/how-to/transfer-windows-license-...

Tips är dock att det går att köpa en ny w11 licens för under 100kr via cdkeys eller liknande site.

Angående den gamla datorn, tar du bort hårddiskarna så behöver du inte göra så mycket mer. Hade inte installerat w8 på den, för vem vill ha det 2024?

Okej tack så mycket, följde den och gick toppen! Aa det är sant att det finns billiga keys, finns det någon risk i att köpa såna keys?
Haha det kan jag hålla med om, W8 är väl rätt ute just nu...

Skrivet av Perdonotknow:

Kolla in denna sida.
Du kan flytta från en dator till en andra dator. Bara du förbereder dig innan du gör något.

https://support.microsoft.com/sv-se/windows/%C3%A5teraktivera...

Tack för tipset!

Av jaymie95

Raderat innehåll på USB-minne

Hej,
Nu har även jag gjort det klantiga misstaget att jag la över Windows 10 Media Creation Tool på ett USB-minne där det redan låg bilder, dokument, videos med mera. Missade givetvis att läsa den sista texten om att allt innehåll kommer att raderas och istället tryckte jag mig vidare utan den vetskapen. Har hittills laddat ned en mängd olika Recovery-program och en del bilder/videos verkar kunna gå att återställa, men långt ifrån alla då vissa verkar ha blivit korrupta, vad det nu exakt innebär?
Har någon varit i en liknande situation eller har erfarenhet av att få tillbaka filer? Finns det något program eller företag för den delen som kan återställa allt som var förlorat, även det som är korrupt?

Dessa bilder fördes över från en Mac, går det att på något sätt återställa Mac-datorn till en viss tidpunkt då bilderna fanns lagrade på den, eller är det omöjligt?
Alla tips och trix mottages gärna.
Tack på förhand.

Av jaymie95

Windows 10 från gammal till ny pc

Hejsan,
Jag har just nu 2 st. datorer, en gammal och en som är precis byggd. Den gamla har lagring i form av HDD och när datorn köptes 2014 så var Windows 8.1 installerad utav Inet (skiva finns kvar). Sedan har jag för några år sedan köpt en Digital Windows 10 licens som nu är aktiv på min gamla dator, och tanken är också att den gamla datorn ska säljas. I vilken ordning gör jag allting nu?

Bör jag börja med att spara allt av intresse på ett USB-minne och även fixa så att Windows 10 ligger därpå så att jag vid uppstart av nya datorn kan aktivera Windows 10 licensen på nya datorn?
Avaktivera den digitala Windows 10 licensen på den gamla datorn så att den kan användas på den nya istället?

Jag har inte tänkt att HDD-diskarna ska ingå vid en försäljning, utan där kommer en SSD på 1TB att ingå istället. För att få bort all information och inte behöva lämna efter mig något till en ny ägare, lösenord med mera, bör jag formatera om datorn och starta om den på något sätt, typ fabriks återställa, eller räcker det att ta bort HDD-diskarna? Eftersom Windows 8.1 skivan är kvar lär väl den kunna användas av den nya ägaren?
Något mer att tänka på vid försäljning eller allmänt?

Tack på förhand.

Av jaymie95
Skrivet av ActualAir:

Nu har jag min dator med Tomahawken. Det fungerar otroligt bra. Bluetoothen är svag, för dålig signal för hörlurar men annars funkar allt perfekt. Biosen är också riktigt bra.

Okej gött att höra! Låter lovande. Har inte hunnit testa min riktigt än men snart så. Aha okej, hoppas det kan bli bättre signal om det inte generellt är sämre bara…

Av jaymie95
Skrivet av Flaco:

Köper du från Dells hemsida är det reko. Inga konstigheter. Du betalar inget extra.

Okej toppen, det låter bra och lovande! Tack!

Av jaymie95
Skrivet av jnsson:

Det står i kassan. Jag köpte ett batteri och paketet kom från Tyskland om jag minns rätt. Inga avgifter när paketet kom till Sverige

Yes okej, dubbelkollar i kassan vad det står då. Tack för svar!

Skrivet av Lasse62:

Så länge du gör affär inom EU så tillkommer inget, tänk bara på att Storbritannien inte ingår i EU numera.

Men är priset i SEK så är det knappast några problem

När jag chattade med deras kundtjänst så sa han att skärmen skulle skickas från Kina... Samtidigt sa han att inga extra avgifter ska betalas så då lär det vara kassans pris som gäller.

Skrivet av DrSwizz:

Jag köpte en skärm från dem förra black friday, den skickades från nederländerna med gratis frakt och inga extra avgifter.

Yes okej det lät ju bra! Vet inte riktigt vad kundtjänstmedarbetaren menade när han sa att skärmen skickas från Kina..? Den kanske skickas från Kina till Europa och sedan till kund

Av jaymie95

Köpa skärm från Dell?

Hejsan,

Jag funderar på att köpa Dell G2724D från Dells hemsida då den är nedsatt till 3052 kr nu vilket jag anser är skapligt värde för pengarna. Har någon beställt från Dells hemsida tidigare? Får man betala någon form av tullavgift/skatt vid leverans till Sverige eller är priset i varukorgen det slutliga priset för kalaset?
Tack på förhand.

Av jaymie95
Skrivet av ActualAir:

Roligt, lycka till!

Yes, tack så mycket! Detsamma när du får ditt

Skrivet av klockish:

Tack för tipset. MSI Mag Tomahawken är inköpt sedan ett tag tillbaka och inkopplad nu, men Asus TUF-modellen var länge en kanidat.

Av jaymie95
Skrivet av Mullvaden83:

Jahaa kylflänsen lite öppen. Det borde funka. Tryck ihop den lite igen kanske.

Jahaa okej det är kylflänsen, haha tack! Jag testar det, läste på lite och borde fungera faktiskt.

Av jaymie95
Skrivet av Mullvaden83:

Har du provat klicka i det på hårt underlag då? Typ på bordet? Fattar inte vart det skulle vara glapp. Har du skrapat sönder ramminnet eller fästet? Det ska inte glappa iaf. Lär få en del fel med glapp om inte alla pins har kontakt i fästet.

Bilden visar ju ingenting.

Hej,
Ja det har jag, bytte underlag och då gick det lättare, hörde klicket då och det siter i alla fall fast som det ska. Jag kanske var otydlig, det jag menade på var ovanifrån så är det högre RAM-minnet inte helt ihop om du ser på bilden igen, är det någon fara? Men i övrigt är RAM-minnet fast i sockeln och spännena på sidan är ihop som det bör vara.

Av jaymie95

Är detta RAM okej för användning?

Hej!
Jag började igår att montera ihop lite komponenter till min nya PC, skulle sätta i RAM-minnena på plats och märkte att det ena RAM-minnet fick som lite glapp/mellanrum. Det enda som kan ha skett var att jag tryckte i RAM-minnet fast underlaget (moderkortslådan) inte var helt hård, utan det sviktade något.
Går det RAM-minnet som har lite mellanrum att använda som vanligt eller finns det någon fara/risk med det?`
Tack på förhand.

Av jaymie95
Skrivet av ActualAir:

Är du nöjd med ditt Tomahawk-moderkort? Jag har beställt ett Inet-bygge med samma kort och processor.

Tjena! Jag har faktiskt inte börjat använt det än dessvärre… Håller på i skrivande stund att skruva ihop allting. Hoppas kunna testa det idag/imorgon.
Okej kul, jag hoppas att den kombon ska vara bra!

Av jaymie95
Skrivet av evil penguin:

Är du inloggad?

Testade att logga in också då det stod något om du vill byta nummer så ska du logga in. Erbjudandet verkar ändå bara vara om man väljer ett specifikt abonnemang, begränsat till 5GB surf tror jag och idag har jag obegränsat.

Av jaymie95
Skrivet av Alastor Moody:

850 W borde funka bra även för kommande grafikkort och processorer tänker jag. Jag hade nog inte bemödat mig med en retur nu när du redan fått hem PSU:n och det dessutom kommer in först 31/1.

Hade du inte beställt delarna ännu hade jag däremot lagt till en ynka hundralapp för 1000 W.

Aa jag förstår din tanke. Får se hur jag gör i slutändan men tack för upplysningen kring det! Och det är inte så stor prisskillnad heller..

Skrivet av SUMITOMO:

Du har gjort 10+ trådar om ditt datorköp och ändå startar du nya trådar när du väl köpt?

Ja jag vet... känner mig lite tjatig här nu... Är rätt osäker om allt lirar så vill bara få en sista check innan jag ska börja montera allt. Blir min första gång att montera ihop från scratch.

Av jaymie95
Skrivet av Alastor Moody:

Det ser bra ut. Kanske värt att betala 100 kr extra för 1000 W om du orkar vänta tills 31/1. 850 W räcker men prisskillnaden är så otroligt liten.

https://www.inet.se/produkt/6905773/deepcool-px1000g-1000w-at...

Kul att höra! Det var inte det jag ville höra, skämt åsido 😅. Är rätt så sugen på att sätta ihop allt nu, men gör jag ett misstag att inte direkt ta ett med 1000w istället och på så sätt framtidssäkra lite mera..? Har bara haft 750-850w i åtanke hela tiden.

Av jaymie95

Feedback på färdigt bygge tack

Hej,
Nu är äntligen alla komponenter inhandlade och finns hemma redo att monteras ihop. Vad tycker ni om kombinationen, bör jag ta bort eller ändra något?
Klurade länge vilket psu av detta MSI och Seasonic Vertex GX 850w, blev MSI:n i slutändan då det var lite billigare, ett helt okej val?
Bilden nedanför är lite missvisande då priserna inte stämmer, därför har jag under bilden gjort en sammanfattning av vad varje enskild komponent kostade och totalpriset.

https://komponentkoll.se/bild/SyQhf.png

CPU: 4 390 kr (+ 1x Spelkupong Avatar)
GPU: 5 450 kr
Chassi: 1 199 kr
Moderkort: 2 199 kr
RAM: 1 379 kr
SSD: 1 429 kr
PSU: 1 658 kr (+ 1x Spelkupong Avatar)
CPU-kylare: 449 kr

Totalt: 18 153 kr
Har även tänkt sälja min gamla burk för 2-3000 kr som bidrar till finansieringen av allt nytt.

Tacksam för feedback och trevlig helg!