Inlägg

Inlägg som faber har skrivit i forumet
Av faber

Är "supermoto" ett fabrikat, eller är det typen av motorcykel?

Jag gillar crossmodellerna med asfaltdäck men jag vet inte vad denna typ av cykel kallas?

Av faber

Handesbankens skrapkort kräver inget mer än så. Du går in på deras webbsida, skrapar fram en kod och gör det du vill göra. När du gör onlineköp och väljer betala direkt via bank så ser du inloggruta, skrapar fram en kod och loggar in. MEN nu har Klarna och några andra inte med "skrapkort" alternativet på Handelsbankens loginalternativ.

Ni hänvisar till mobilt BankID, fast när jag läste på Handelsbanken så upplevde jag att det krävs bankdosa för att aktivera den mobila delen. Behöver man inte det i andra banker?

Jag är nyfiken om riktiga Mastercard också kör dessa besvärliga flerstegs-doskrävande processer när man handlar med deras kort?

Av faber
Skrivet av MisterTipp:

Hej!

För det första hade jag rekommenderat lite finare ris. Detta är mitt vardagsris. Något dyrare än ICAs men du kommer tacka mig. Ännu mer fancy är kortkornigt japanskt ris, till exempel. Fruktansvärt gott, speciellt till fiskrätter. Blir dessutom mycket billigare om du köper en större påse, typ. Lovar dig, du kommer att märka och uppskatta skillnaden på ICA Basics ris och lite dyrare ris.

När det kommer till riskokare beror det först och främst på hur många du ska koka till. Jag utgår från att du ska koka till 1-3 personer och jag tänker tipsa om en lite billigare och en lite dyrare.
Den lite billigare råkar dessutom vara den jag själv använt under ca 3 års tid nu, en Yum Asia pandakokare. För mig fungerar den helt perfekt. Den har en kort ingångströskel då jag inte alls var nöjd med risets torrhet efter kokningen med måtten. Istället för att koka 1 kopp ris med 1 kopp vatten kör jag 1.25x vatten, så 1 kopp ris till 1.25 kopp vatten, osv. Jag tycker det fungerar utmärkt och riset blir riktigt riktigt gott. Den är även relativt liten och enkel att plocka undan efter användning. För priset anser jag att denna definitivt är värt pengarna. Det är definitivt ingen Zojirushi, men den är fortfarande på en helt annan nivå än sådana däran räliga tefalkokare från Kjell och Company, tvi! Som en första riskokare är Pandan en perfekt kokare, speciellt då den är ganska billig, men som sagt, det är inte en Zojirushi.

Den andra riskokaren jag vill tipsa om har jag aldrig provat, men jag planerar att köpa den själv när jag är klar med studierna. Zojirushis TSQ-10 skall vara en ypperlig riskokare. Den tar 5.5 koppar (2.5 mer än Pandans), så den är definitivt något större. Det finns egentligen inte så mycket att säga om den, då den ska fungera precis som man förväntar sig. Den skall också vara något av en investering och Zojirushis produkter har ett rykte av att ALDRIG gå sönder.

Rent generellt om alla riskokare är det viktigt att du håller ordning på den. Tömmer du fukthållarna och diskar av delarna efter användning kommer din kokare att ha en längre hållbarhet, kom ihåg det! Det är viktigt, för när du börjar äta ångkokat ris från en riskokare kommer du inte förstå hur fan du klarade dig utan en innan.

Om du har fler frågor så fråga på!

Tack. Jag brukar göra 12-15 portioner åt gången ~2kg, fast med min 500kr riskokare så krävs det två omgångar för att det inte ska bli urkasst. Vilket jag är öppen för att göra i fortsättningen också men är nyfiken ifall du ändrar ditt tips.

Tveksam om min nuvarande har en fukthållare(?) jag tar "kastrullen" och kör i diskmaskinen ihop med locket och "skeden". Nu släpper den svarta färgen/teflonet så jag blir svart om händerna vilket jag anar är osunt, haha. Men jag tar åt mig uppmaningen att vårda enheten.

Ditt Royal-umbrella-thai-jasmine ris, är det något som finns i matbutiken eller något du alltid beställer från alternativa ställen?

Av faber

Så har det blivit 2021. Vilken riskokare föreslår ni för ~2000kr och till den som värmer Icas Jasminris?

Av faber
Skrivet av Kommenterande 2:

Hur installerar du uppdateringarna? Med standardinställningarna installerar Ubuntu (och troligtvis flera andra distributioner) uppdateringar automatiskt utan att man behöver göra något, vilket kan orsaka problem. Till exempel pajar Firefox om det installeras en uppdatering medan man använder Firefox. Då tvingas man stänga av och starta om Firefox för att det ska funka igen, vilket beroende på vad man gör kan vara mer eller mindre omständigt. Lösningen för mig var att stänga av automatiska uppdateringar och istället söka efter uppdateringar manuellt någon gång om dagen. Då ser jag vad som ska uppdateras och kan avgöra om jag vågar låta uppdateringarna installeras medan andra program är igång eller om jag vill vänta med uppdateringarna tills programmen är avslutade.

Jag har aldrig varit med om att en uppdatering gjort att det inte går att skriva till hårddisken. Är du säker på att felet är kopplat till en uppdatering? Hårddisken brukar bli skrivskyddad om det finns skadade sektorer på den. Är det i själva verket det som är felet?

Fedora. Terminalen, Sudo dnf upgrade.
Denna gång så fick jag varningsruta som sa att en io eller iso fil saknades när jag försökte spara eller gå in i någon mapp via filhanterare, tror det var något relaterat till plasma.

Det har hänt några gånger, fast det är sällan. Uppdaterat via terminal, allt verkar som vanligt, men jag kommer inte åt filer förrän jag startat om.

Av faber

Satt och skrev långt dokument och skulle spara. Då kunde inte Linux komma åt någonting på hårddisken.
Varje dag får jag en drös uppdateringar, vilket är bra, och oftast så krävs det inte omstart,
men jag hatar dom gånger det hade behövts omstart och den inte säger något om det tills man sitter där med stort projekt som inte går att spara.
*irriterad*

Av faber

Hoppas Ikea gör om sina planeringsverktyg till annat format snart.

Av faber

Nja det är faktiskt Google Translates missar som jag vill komma ifrån.
Texterna blir så uppenbart skolbok med få förkortningar.
- Såvida det inte finns någon knapp eller något jag missar genom mina block-addons.

Av faber

jag installerade den förut men den krävde att man var medlem för att fungera som addon.

den jag använde förr var helt fri utan login eller addons.

Av faber

Söker sida som översätter+föreslår alternativ?

Förr hade jag en länk till en engelsk sida som inte bara var en spellcheck, utan när man kört det steget så kunde man gå till nästa och få den att föreslå andra sätt att skriva meningen.

Så att "It is" föreslogs att bli "It's".

Men jag hittar inte den sidan igen, bara en massa andra sidor. Kan vara att denna har blivit en betalsida numera men chansar på att höra med er.

Av faber

Kan nämna att jag skaffade en kalibrerade och körde den i Gnome, och kunde sedan använda den sparade profilen i Plasma. Fast jag har inte utforskat om allt under Plasma godtar det.
Folk skriver att Gnome är problemfritt så jag kommer nog redigera bilder via Gnome tills Plasma har officiellt stöd för kalibreringar.

Av faber

Kan nämna att det dels visade sig vara synbar skillnad mellan olika bildvisare. Så min sparade bild fick extra starka färger i vissa, och milda i andra. Så jag litar mest på eye of image viewer alternativt gnome viewer. Övriga visade boostade färger.

Av faber

Vilka nyhetssidor följer ni för att ha koll på nya roliga program till Linux?

Jag gillar designen på nyhetssidan https://www.omgubuntu.co.uk/ fast jag är nyfiken om det finns bättre alternativ?

Av faber

Du vet förmodligen om det, men LibreOffice 7.x.x.x är ute nu och för mig är den nya versionen mycket stabilare att arbeta med såsom när man lägger in bilder och sparar i olika format.

Av faber

Från mobil till riktig kamera, men vilken?

Jag känner det är dags att skaffa en riktiga kamera istället för med mobilen.

Men jag vill nog ändå ha en som är liten nog att ha med sig för det mesta.
RAW, bra stabilisator, bluetooth så man styra den med mobilen och helst under 6000kr.

Eller är det bara dumheter att köpa dom minsta kamerorna och gått upp på någon mellanstorlek?

Av faber
Skrivet av walkir:

Kom precis på mig att försöka starta Services i Linux för att kolla vilka Windows 10 services jag har aktiverade Dualbootar Windows 10 och Ubuntu 18.04.5 på min laptop och glömmer ibland bort att jag kör Linux

https://i.imgur.com/u5O2QBz.png

https://i.imgur.com/3isJ1En.png

Kör med Arc Menu, Dash to Panel samt CPU Power Manager som Gnome Extensions.

Vid uppstart körs även intel-undervolt för att motverka coil whine samt att få tyst på fläktarna.

Hur har du gjort för att få en så transparent panel utan att iconerna blivit transparent?

Jag har gått in i Windows Rules, gjort en window matching och knappat in att panelen ska bli transparent (active opacity 65% inactive opacity 65%), men då blev även iconerna och allt annat det också vilket inte var så najs.

/Slog mig nu att du inte kör kde plasma./

Av faber

Darktable - fel färger efter exportering

Mina exporterade bilder får inte samma färger som inne i Darktable.

Sparar som
Format: Jpeg 8bit
Quality: 100%
Profile: sRGB
Intent: Image settings, eller perceptual.
Style: None

Bilden jag pysslat med ikväll är ljus i Darktable men får mörkare färger efter exportering.
Så jag gjorde ett test och screenshottade darktablebilden och öppnade denna bild och jämförde mot den exporterade.
- Den screenshottade blev rätt så det är inte bildvisaren som spökar heller.

Har kollat några "export gudies" på youtube men får inga ledtrådar där.

Någon som stött på detta tidigare och funnit lösning?

Av faber

Kör Fedora 33 nu och installerat så jag kan växla mellan Cinnamon, KDE plasma, Gnome.
Gnome och Cinnamon kan få fram profiler och kalibreringsknappar men KDE plasma ser helt annorlunda ut.
Istället för hitta inställningar under color så hittar jag liknande under color corrections, men då börjar den flagga för att gnome color management behöver installeras trots att den är installerad. (Tyckte manualen dessutom ändrat att det nu är först version 44 som gäller)

Jag trivdes inte alls med Gnome eller Cinnamon men jag funderar på om jag kan köra kalibreringen där och få med mig profilerna till KDE Plasma. Det känns logiskt. Saknar fortfarande en kalibrator dock,

Utan att faktiskt läsa vad som står på riktigt på tipsade länken https://wiki.archlinux.org/index.php/ICC_profiles
så ser jag en lista som jag anar är fler alternativa program att kalibrera med? Är dessa inte bra eller varför fokuserar jag helt på gnome-color-manager? DisplayCAL och ArgyllCMS lät som något jag ska klicka vidare på.

Av faber

Jag vill installera Fedora 33, men det tar emot att installera om allt.

Så jag körde kommandona i terminalen, men det ville sig inte hela vägen så är kvar på 32an.
(och jag tror det blir som en nollad installation vilketsom)

Förberedde för en riktigt installation men känner fortfarande *meh*.

Går det att göra en backupp på ens program, och lyckas föra in det i nya Fedora måntro?

Av faber

~ systemctl enable gnome-color-manager.service
Failed to enable unit: Unit file gnome-color-manager.service does not exist.

~ systemctl enable colord-kde.service
Failed to enable unit: Unit file colord-kde.service does not exist.