Inlägg

Inlägg som Northpower97 har skrivit i forumet
Av Northpower97

Jag beklagar att jag inte skrivit på ett tag. Det beror på att jag ännu inte fått reda på vad som är fel på datorn. Kanske jag kan få besked på måndag.

Ett första utlåtande jag fått är att de idag börjat titta på datorn, att de ännu inte hittat något fel men med tanke på de gamla grejor som finns i datorn kanske vore lika bra att skaffa en ny.

Jag kan få köpa en specialbyggd Windows 7-dator. Men den kommer att kosta ca 10 000, en stor summa för mig. Blir nog knappas någon resa i år då, inte ens till Finland.

Av Northpower97
Skrivet av tBiorrith:

Jag gissar på dålig nätdel. Det är även den som är lättast att byta utan att påverka resten av systemet.
Börja med en ny sådan....

Problemet är att jag bytte nätdel för två år sedan i samband med att hårddisken kraschade, detta på rekommendation från firman jag lämnade datorn hos.

Vore konstigt om denna skulle börja ge upp efter bara två år.

Men man vet ju aldrig.

Av Northpower97
Skrivet av mrqaffe:

Har du ingen internetanslutning så lär inte win update köras

Nej, det stämmer ju.

Men vi har fortfarande problemet med registrering. Väldigt irriterande med den påminnelsen så snart man startar datorn.
Dessutom försvinner tydligen vissa funktioner i datorn efter en tid om man inte registrerar.

Skrivet av Black(1)cat:

Har du dvdn för installation så är det bara dx 11 och visuall C++ 2008 - till 2015 som behövs för att spela tror att fulständig installer finns på Microsoft

Jag är inte riktigt säker på hur detta fungerar, har aldrig hört talas om det.

Hur som helst fick jag lämna in datorn idag då den började tjafsa igen. Får väl se vad det är för fel och vad som kan göras.

Av Northpower97
Skrivet av Black(1)cat:

Tror inte det är komponent fel, W7 har och har alltid haft problem med gamla registerposter och dll, något har fallit ifrån som är viktigt för stabiliteten, börjar du rota och kollar äldre komponenter är risken stor de verkligen går i sönder...Ominstallation

Ominstallation är något jag gärna undviker då det blev så mycket stök förra gången. Absolut sista utvägen!

Orsaken var att systemet bara MÅSTE installera alla uppdateringar och jag vill helst ha originalsystemet, detta p.g.a. några spel jag använder. Då jag inte heller tänker ha datorn ansluten till nätet så blir det bara onödigt.

Jag minns att det slutade med att jag fick ringa till Microsoft och få en oanständigt lång kod som skulle skrivas in för registrering som tydligen är absolut nödvändigt, annars slutar vissa saker fungera då registreringstiden gått ut. Långa telefonsamtal till USA svider i plånboken.

Då vi ändå är inne på detta, finns det i sådana fall möjlighet att installera om Internet Explorer och ta bort Microsoft edge i händelse av en fullständig ominstallation med påtvingade uppdateringar?

Vad jag vet behövs Internet Explorer för att kunna spela NHL 2004 vilket är största anledningen till att jag använder Windows 7.

Av Northpower97
Skrivet av Joppis:

Den är väl inte uppkopplad på ett publikt nät hoppas jag?
I övrigt blir det nog svårt att få vettigt hjälp med den informationen. Ofta går det ju snabbare att installera om Windows än att felsöka sådant.

Nej, den är inte uppkopplad.

Skrivet av dagas:

Möjligt att något är gammalt och slitet. Om inte det hjälper att installera om Windows på ny SSD då är det kanske processor eller moderkort som du nämnde.

Windows 7 support finns hos relativt nya komponenter så du kan bygga ihop system med saker som inte är så gamla och samtidigt inte är så dyra längre.

Intel Skylake 6000 serien är sista med officiellt stöd men går att hitta nya moderkort med stöd för Windows 7 fortfarande upp till 9000 serien som har lite work arounds i BIOS för att få det fungera. Jag köpte för ett par år sedan moderkort helt nytt tillverkat 2019 som har stöd för Windows XP. Du kan dock inte köra inbyggda grafiken på nyare processorer.

AMD har jag för mig går att fungera med vissa moderkort fram till Ryzen 2000 serien.

Grafikkort har jag för mig stödjer Windows 7 ända fram till RTX 3000 serien och RX6000 serien. Så nya eller begagnade saker är inte så svåra att få tag på med Windows 7 stöd fortfarande.

Edit. Hittade tex detta 1
Asus Prime A320M-K/CSM som finns att köpa nytt och har Windows 7 stöd enligt ASUS sida. Finns andra märken med jag sett med det. Men som sagt går bara med Zen 1 eller Zen + 1000 och 2000 serien inte 3000 serien eller nyare.

Bra att det finns möjligheter. Kvarstår felet så blir det väl att jag lämnar in den då jag är ganska dålig på det där med att bygga och byta ut.

Skrivet av PeCe:

Vad är det för komponenter i datorn?

Tyvärr vet jag knappt det själv, i varje fall inte just nu. jag Måste kolla upp vad jag har så att jag vet precis.

Skrivet av underd0g76:

Kolla händelseloggen efter kritiska fel.

Kan vara allt från moderkort som redan nämnts till nätaggregat och allt däremellan.

Jag har kollat loggen men hittar inget vilket tyvärr kan bero på de två systemåterställningar jag gjort. Blir det ett nytt fel ska jag kolla upp vad det var.

Skrivet av ggustavsson:

Första att felsöka bör vara RAM, i andra hand SSD/HDD

Jag ska titta på det men som jag nämnde ovan så gjorde jag en systemåterställning efter senaste felet så loggen sträcker sig inte längre än till datumet för denna.

Av Northpower97

Gammal Windows 7-dator börjar bete sig konstigt

Jag har en Windows 7-dator som jag haft i ca 15 år och som jag använder till spel med ett par äldre spel som inte fungerar så bra med Windows 10, till arbete med bilder och som backup till de filer som jag har på min "vanliga" Windows 10-dator.

Bortsett från ett hårddiskbyte för två år sedan så har denna dator fungerat utmärkt fram till senaste månaden.

Vid tre tillfällen har jag fått starta om datorn. det började för ett par veckor sedan då datorn "hängde" sig i uppstarten. Det var bara att "trycka på knappen" och starta om. Systemet förslog då en systemåterställning vilket jag gjorde.

men förra veckan skedde samma sak när jag skulle starta Photoshop, nu lyckades jag starta om via Systemhanteraren och idag "hängde" sig datorn då jag skulle starta ett NHL-spel som jag har på datorn. Jag lyckades starta om genom att använda Systemhanteraren och gjorde ännu en systemåterställning till längre tillbaks i tiden.

Bortsett från dessa konstigheter fungerar datorn bra. den blir inte trött eller "segare ned sig" på något sätt. Men det är oroande med dessa ständiga "hängningar" och omstarter.

Jag har gjort vissa felsök men inget kom upp. En bekant jag precis pratat med trodde att moderkortet kunde vara på väg att lägga av och hänvisade till moderkortets stabilisatorer. men något yttre fel på dessa kan jag inte hitta.

Så vad kan det vara för problem och vad ska jag göra för att lösa detta. Jag vill gärna ha kvar denna dator eller åtminstone få tag på något likvärdigt om den skulle vara bortom all räddning.

Av Northpower97

Samma sak har hänt mig nu.

Jag skapade ett Ebay-konto för att kunna köpa en bok som jag länge letat efter från en butik i England.

Det fungerade jättebra till att börja med. Jag gjorde min beställning, fixade med betalning o.s.v.

En kvart senare får jag reda på att mitt Ebay-konto "has been indefinitely suspended".

Men jag får inte reda på varför!

I tre dagar har jag hållit på och skickat förfrågningar till Ebay om detta men de vägrar att svara. Jag får samma meningslösa svar gång på gång.

I alla civiliserade länder får man ju veta VARFÖR man blir straffad om man begått ett brott, men inte på Ebay.

För mig är det viktigt att få reda på orsaken, jag menar det kan ju vara någon annan som använder min identitet och har orsakat detta problem. Hur ska jag då kunna stoppa sådant om jag inte får reda på vad som har hänt och vad jag anklagas för?

Det märkliga är att affären tycks ha gått igenom. En summa har dragits från mitt konto och boken är tydligen på väg.

Av Northpower97

Jag beklagar att jag inte följt upp detta ordentligt men jag har försökt lösa problemen genom att ladda upp alla bilder tiill den backup-dator jag har och redigera dem där.

Men nu verkar det fungera även på Windows 10-datorn. Verkar som om en uppdatering löste detta.

Av Northpower97

Problemet verkar ha upphört av sig självt efter en uppdatering.
Det fungerar som det ska nu!

Av Northpower97
Skrivet av matrimLOL:

Det du skulle kunna testa är att efter du har kopierat / innan du kopierar är att scripta dit rättigheter, tror det bör fungera?

$ACL = Get-acl "c:\temp\test.jpg" där du har korrekt rättighet Set-Acl "c:\temp\bilder\*.jpg" -aclobject $ACL

Då får alla .jpg filer i mappen samma rättigheter som bilden i "temp" mappen. Kan vara värt ett försök.

Jag ska testa detta men var placerar jag scripten?

Jag måste också påpeka att varje gång jag försöker öppna eller kopiera bilderna så fungerar det första gången men sedan när jag försöker igen så blir det tvärstopp.

Av Northpower97

Jag har inte haft tid att ta tag i detta problem på ett tag men problemet finns fortfarande kvar.

Jag testade idag, kunde kopiera och flytta två bilder, öppnade sedan en bild i kameran. Så långt fungerade det. När jag sedan försökte öppna nästa bild så fick jag på nytt det där idiot-meddelandet om att jag inte har behörighet och bilden gick inte visa.

När jag sedan försökte kopiera en bild så fick jag på nytt meddelandet "åtkomst nekad".

Det verkar som om systemet bara lägger av efter att först ha fungerat.

Så less på den här skiten och på Windows 10.

Av Northpower97

Jag har inte haft tid att ta tag i detta problem på ett tag men problemet finns fortfarande kvar.

Jag testade idag, kunde kopiera och flytta två bilder, öppnade sedan en bild i kameran. Så långt fungerade det. När jag sedan försökte öppna nästa bild så fick jag på nytt det där idiot-meddelandet om att jag inte har behörighet och bilden gick inte visa.

När jag sedan försökte kopiera en bild så fick jag på nytt meddelandet "åtkomst nekad".

Det verkar som om systemet bara lägger av efter att först ha fungerat.

Så less på den här skiten och på Windows 10.

Av Northpower97
Skrivet av JohanFlodqvist:

Jag stötte på samma problem med min GoPro, köpte en sån här och det funkar fint: https://www.amazon.se/UGREEN-USB-3-0-Kortl%C3%A4sare-Kortl%C3...

Den var ju inte alltför dyr. kan bli aktuell om jag inte får ordning på detta inom de närmaste dagarna.

Måste först köpa en extern hårddisk för snabba back-uper. Den jag har börjar lägga av.

Av Northpower97
Skrivet av ztenlund:

Måste och måste, jag säger bara att det brukar innebära totalt sett mindre problem eftersom minneskortet då fungerar som en vanlig masslagringsenhet.

Men då måste man troligen köpa (eller låna) en minneskortläsare ändå... Det brukar inte gå att kopiera firmware till minneskortet om kameran bara kör MTP, vilket kameran troligen gör.

Var får jag tag i en sådan kortläsare och hur mycket kostar den?

Annars får jag väl lägga över allt fotojobb på Windows 7-datorn.

Väldigt konstigt att detta problem dykt upp nu efter alla år jag haft Windows 10.

Av Northpower97
Skrivet av ztenlund:

Kortläsare brukar innebära mindre problem än att koppla till kameran som nästan alltid är MTP/PTP.

Men jag har aldrig haft några problem med detta förut. Måste jag börja dribbla med kortläsare nu också?

Av Northpower97
Skrivet av Rouge of Darkness:

Det är ett windows fenomen ja.

Har också några minnen som tappar bort sina behörigheter ibland och jag få gå in och ge mig själv behörighet att använda filerna.

Och inget specifikt med nån uppdatering händer lite random då och då.

Tack för svar.
Jag tog upp detta i en foto-tråd och fick ett råd jag ska kolla upp.
Konstigt att det bara är med kameran det är problem. det går hur bra som helst med externa hårddiskar och USB-minnen.

Av Northpower97
Skrivet av kahwalli:

En snabb googling gav detta förslag på Microsoft forum.
Btw hur kopplar du in det rent fysiskt? Kabel in i kameran eller sdkort in i datorn? Nån skillnad?

Kabel mellan kamera och dator.
Det har fungerat utmärkt i många år och fungerar fortfarande på min gamla Windows 7-dator som jag har för spel och backup och som inte är ansluten till nätet.
Det är precis nu som problemen har börjat.
Men jag ska följa rådet i länken som du skickade så får vi se vad som händer.
men vad är Windows Live Photo gallery? Tror inte jag har något sådant på datorn.
Jag har Foton där man kan bläddra mellan bilderna i en mapp. men det står inget om administratörsbehörighet där.

Av Northpower97

Denna tråd flyttad

Jag harställt frågan i min post ovan i forumet för stationera datorer och felsökning då jag misstänker att det är ett datorfel, inte ett kamerafel.

Beklagar om mitt tidigare inlägg hamnade på fel ställe.

Av Northpower97

Är det Windows uppdatering KB5030211 som orsakar detta?

Jag har en Windows 10-dator och Fujifilm X20 digitalkamera som jag haft i många år och som har fungerar utmärkt i alla tider.

Men idag då jag skulle kopiera några bilder från kameran till min Windows 10-dator så började det krångla.

Jag kan inte öppna bilderna då jag får upp ett meddelande att "jag inte har behörighet att visa bilden".

När jag öppnar en bild går det bra första gången. Sedan blir det tom ruta och ett dumt meddelande som säger att "jag inte har behörighet att visa bilden".

Vadå behörighet? Det är min kamera och min dator!

När jag då försöker kopiera bilden så får jag till svar "åtkomst nekad" då jag försöker "klistra in " bilden i datorn.

När jag sedan försöker igen så visas endast ikoner upp, inte bilder.

Jag har försökt att starta om datorn och kameran men inga av dessa metoder fungerar. Jag har också kört virusskanning och mycket annat

Däremot går det bra att öppna och kopiera bilder från externa backup-hårddiskar och USB minnen.

Det konstiga är också att det går hur bra som helst att öppna och kopiera bilder på min gamla Windows 7-dator som jag använder för spel och som backup.

Windows 10-datorn gjorde nyligen en uppdatering med namnet KB5030211.

Kan det vara det som ställer till problemen? Hur kan jag lösa detta?

Av Northpower97

Problem med att föra över bilder till dator

Jag har en Fujifilm X20 digitalkamera som jag haft i många år och som har fungerar utmärkt i alla tider.

Men idag då jag skulle kopiera några bilder till min Windows 10-dator så började det krångla.

Jag kan inte öppna bilderna då jag får upp ett meddelande att "jag inte har behörighet att visa bilden".

Vadå behörighet? Det är min kamera och min dator!

När jag sedan öppnar en bild går det bra första gången. Sedan blir det på nytt tom ruta och samma dumma meddelande. Dessutom visas endast ikoner upp, inte bilder. När jag då försöker kopiera bilden så får jag till svar "åtkomst nekad" då jag försöker "klistra in " bilden i datorn.

Jag har försökt att starta om datorn och kameran men inga av dessa metoder fungerar.

Det konstiga är att det går hur bra som helst att öppna och kopiera bilder på min gamla Windows 7-dator som jag använder för spel och som backup.

Windows 10-datorn gjorde nyligen en uppdatering. Kan det vara det som ställer till problemen? Hur kan jag lösa detta?