Inlägg

Inlägg som Tobot har skrivit i forumet
Av Tobot
Skrivet av tjofritz:

Visst, det exemplet använder texture planes men exempelvis fortnite använder ju sig inte av det.

Precis, men jag tror att det passar bättre till lite mer stiliserade träd som i tex Fortnite.

Av Tobot
Skrivet av tjofritz:

Grejen med nanite är just att du kan ha i princip obegränsad detaljnivå på ursprungsobjekten men i realiteten renderas aldrig mer än kanske ett tiotal miljoner trianglar. Efter en viss nivå (dvs några tiotals miljoner trianglar) så skalar inte komplexiteten längre utifrån detaljnivån utan istället är komplexiteten proportionell mot antalet pixlar som renderas:

https://youtu.be/jZsFjC3YO6I?si=uXULM_k9OrKarK4L&t=311

Jo jag vet hur det fungerar. Här kan man tex se att individuella löv inte är modeller/meshar utan just texture planes. Outlinen du ser på löven är inte meshen utan alpha clipping i texturen:

Sen är det möjligt att det blir vanligare med foliagegeometri eftersom Nanite verkar fungera bättre med geometri än alpha clipping.

Av Tobot
Skrivet av tjofritz:

Faktum att den stammen inte alls är speciellt komplex. På nära håll är det ingen vacker syn.

Angående trädkronor så är texture planes "a thing of the past" i och med det att unreal engine 5.1 äntrat scenen och ger nanite-stöd till vegetation (för dom spel som väljer att nyttja denna motor och denna teknik dvs). Fortnite bilden ovan är ett bra exempel på detta.

Nä, texture planes är knappast ”a thing of the past”. Om tex varje löv är en mesh istället för flera löv på en textur så är det bara så mycket Nanite kan göra. Det minsta en mesh kan reduceras till är en tris och varje löv måste vara minst en tris, om du nu inte plockar bort löv helt men det är inte så Nanite fungerar (vad jag vet). Tänk då ett träd med låt säga 100000 löv. Lägsta polycounten på bara löven är då 100000 i lägsta LOD-en, plus stammen. Om man tänker att ett texture plane innehåller 100 löv blir det en stor skillnad.

Nanite är mest effektivt på stora solida modeller som berg, klippor etc.

Dessutom har inga andra spelmotorer motsvarande teknik - än.

Av Tobot
Skrivet av Sveklockarn:

Ja, framförallt när man som du försöker jämföra Speedtree-träd med något som är en mycket mer komplex modell.
<Uppladdad bildlänk>
Visa gärna något spel med motsvarande komplexitet på träden där prestandan inte absolut mördas.

Jag väntar.

Geometrin på stammen är väl ganska komplex men det är också några set pieces. Kronan i ditt exempel är platt och använder som alla andra spel texture planes.

Exempel på andra spel med fina träd, på en PS4:a:

Red dead redemption 2:

https://c.wallhere.com/photos/28/c1/Red_Dead_Redemption_2_nature...

Ghost of Tsushima:

https://c.wallhere.com/photos/7d/6f/Ghost_of_Tsushima_PlayStatio...

Horizon zero dawn:

https://preview.redd.it/27rhh63t19ny.jpg?auto=webp&s=8801b927ed6...

RDR2, ett spel som rullar på en 10 år gammal konsol och fortfarande ser fantastiskt ut. Spelade det igen igår för att min dotter vill rida hästar 😊

Förresten, Starfield rullar på helt ok på min gamla pese (i7 4790, GTX1080, medium quality). Är inte så anal med framerate dock.

Av Tobot
Skrivet av Swedishchef_90:

Är det även svårt efter första gången? För samma motor brukar ju betyda lite copy paste

Ja det skulle jag nog säga. Förutsättningarna ändras hela tiden. Ny hårdvara, nya definitioner av vad som anses vara ”next gen” osv.

Men det är klart, om man skulle göra en uppföljare på samma plattformsgeneration (konsol) så tar man med sig lärdomar från förra releasen. Det är väl därför de spelen som släpps i slutet av en konsolgeneration ser bäst ut. Tänker på tex The last of us 2 och RDR2.

RDR2 är särskilt imponerande eftersom det dessutom är open world och helt dynamiskt. På en PS4. Rätt sjukt egentligen.

Av Tobot

Att ett spel gör 30fps på konsol kanske inte känns lika konstigt när man är spelutvecklare. Vill inte försvara Bethesda specifikt men mer försvara svårigheterna att utveckla spel generellt.

Allt i Starfield är realitidsrenderat/dynamiskt - ljus, AO, GI, reflektioner, skuggor etc. Det gäller såklart många andra open world spel.

Har släppt ett spel till xbox series s/x och har sett svårigheterna att optimera för 60fps. Nästan allt i det spelet var pre baked förutom directionalljuset/solen.

Också - att optimera spel tar tid! Det ska vägas mot tidsplan och budget. Se bara på Cyber Punk 2077 som inte ens var klart när det släpptes.

Klart man vill att allt ska rulla i 120fps. Menar bara att det är svårt ☺️

Av Tobot
Skrivet av anon138754:

Nej det är det förstås inte, men då borde ju kravet för grafikkort vara lägre? Det är ju uppenbarligen något de gör som är oerhört ineffektivt. Vad är det som är så krävande?

Ett sex år gammalt grafikkort (1070ti) är det höga krav?

Av Tobot
Skrivet av CreativeX:

Jag hade om-installerat windows oavsett. Alltså dragit en Grundformat på datorn bara för principens sak. Eventuellt förtöver bilder/filmer och viktiga filer till en HDD/SSD. Att bli av med alla äckliga registers som är kvar, alla malwares som du förmodligen aldrig får syn på men som samlats på. Alla cookies och annat skit. Alltid kul att ha fräsch system till ny hårdvara som du vet att den kommer leverera till 100% av sin prestanda efter en grund-cleaning.

Du får nytt och rent system, och du slipper oron att det kan påverka prestandan vid ny hårdvara vid eventuella dolda "virus/malwares" och stökiga registers o annat skit som slängs runt i disken. Sen slipper du eventuella problem med drivrutiner.

Som sagt, Dina filer och dokument kan du alltid spara på en annan SSD/Hårddisk.

Ska prova att spara installationen och se hur det går. Blir nog en ominstallation när jag skaffar en mvme ssd som systemdisk.

Av Tobot
Skrivet av GoldenGoose:

Man kör en 12 år gammal motor och gnäller på att folk inte har den senaste hårdvaran. Ironin är total.

FYI så är Unreal Engine över 25 år gammal. Spelmotorer utvecklas hela tiden.

Av Tobot
Skrivet av anon138754:

Vad baserar du det på? Jag har 40 timmar än så länge, och jag tycker verkligen inte att spelets utseende motiverar systemkraven.

Det är inte bara utseende som är krävande.

Av Tobot

Har kört Starfield på min gamla PC från 2014 som ligger under minimum spec, iaf på cpu’n - i7 4790, gtx 1080.

Rullar ju inte i 60 fps i ultra, men det hade jag inte förväntat mig heller 😉

Är helt spelbart och ser bra ut.

Av Tobot
Skrivet av Rouge of Darkness:

vilket operativsystem är det f.ö?

Win 7 har väl tappat en del stöd för nyare hårdvara sen det nådde EOL så ingen garanti att du kommer hitta drivare drivare för den nya hårdvaran.

Windows 10

Av Tobot

Bra tips! Tack!

Av Tobot

Uppgradera CPU/moderkort utan att installera om Windows?

Hej! Jag skulle behöva uppgradera min Taurus från 2014. Sitter ett moderkort från MSI och en i7 4970 i. Har ett GTX 1080 som jag tänkte behålla tills vidare. Använder datorn mest till grafikarbete, 3D modellering i Blender och Unreal/Unity.

Till frågan! Jag har så jävla mycket gamla grejer och plugins etc till äldre spelprojekt installerade på sekundära hårddiskar/ssd’s så jag undrar om det skulle gå att behålla Windowsinstallationen plus alla program etc även om jag byter moderkort mm?

Hade svidit ordentligt om jag hade behövt installera om allt plus att gamla spelprojekt förmodligen inte skulle gå att köra längre.

Nån som lyckats med detta? Har googlat runt lite och vissa skriver att det inte går, andra säger att det funkar men att man måste byta till samma processortillverkare etc.

Tacksam för svar! ❤️

Av Tobot

Vad tror ni om den här?

ASUS ROG Zephyrus G14 2022

https://www.inet.se/produkt/1967257/asus-rog-zephyrus-g14-14-...

Av Tobot
Skrivet av Swegatron:

Vet ej men hade en Mac Studio kanske varit ett alternativ? Den är ju lätt att ta med dig och väldigt kraftfull. Problemet är väl att det är så sjukt dyrt med extra apple minne.

Den hade varit perfekt, om Apple hade varit mer spelinriktade. Tyvärr funkar Unreal 5 mycket sämre på Mac.

Av Tobot

Gaminglaptop för spelutveckling

Hejsan! Min första post på Sweclockers

Skulle behöva hjälp med att välja (eller inte) en gaming laptop för mitt nya jobb på spelstudio.

Anledningen till att jag kollar på laptops är att jag skulle vilja kunna släpa hem den hyfsat smidigt för arbete hemifrån. Har tidigare haft stationära men det blir alltid lite krångligt att ”spegla” projektet och alla settings på hemmadatorn, som för övrigt börjar bli i äldsta laget.

Kommer att jobba mest i Unity, Adobe sviten, Blender, och kanske Unreal 5 framöver. Spelar mest på konsoler så färgåtergivning är viktigare än ms.

Har kollat massa youtube reviews på ett gäng laptops men det är svårt att veta hur dom står sig mot tex en hyfsad stationär. Vill dessutom att den hyfsat ”tyst”, alltså ingen helikopterlaptop.

Kommer att kopplas till extern skärm, tangentbord och mus + wacom eller cintiq.

Önskelista:
32GB ram, helst möjlighet till 64
2 ssd slots
Ethernet port
Inget fläktmonster
Ska få plats i ryggsäck
Snabb cpu och gpu
15/16 tum skärm eller mindre
Bra byggkvalitet

Inte så viktigt:
Bäst musplatta
Batteritid
Snabb gaming skärm
Stor skärm
Tunn

Datorer jag kollat på hittills:

https://www.inet.se/produkt/1966315/asus-rog-flow-x13-13-4-ry...

https://www.inet.se/produkt/1966102/lenovo-legion-7-16-ryzen-...

Tacksam för tips och råd!