Inlägg

Inlägg som CC 07 har skrivit i forumet
Av CC 07

Skillnaden på dess 2 utbildningar

Hej! Jag kontakta dom som är syv för dessa program

https://www.ltu.se/utbildning/program/fkdtg-digital-tjansteut...

https://www.du.se/sv/Utbildning/Program/digitala-tjanster---p...

Men min stor fråga är vad skillnaden mellan dom här programerna och Systemvetenskap? Dom som jobbar som ansvarig vet inte hellre samt vad man kan jobba inom.
Är det några som vet skillnad mellans dess program och Systemvetenskap? Och vad kan man jobba i framtiden inom dessa jobb ? Och kommer ai ta över jobb av dessa program jag har länkat ?

Jag tycker att både dessa 2 och systemvetenskap ser lika ut

Av CC 07
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det är inget fel på systemvetenskap. Att tänka på är att många av dessa utbildningar är inriktade på mer administrativa saker som dokumentation, kravhantering och annat. Mycket att sitta på möten.
Vill man däremot bli en "ren programmerare" så finns det andra utbildningar mer lämpade.

Det behövs folk som har både inriktningar och mer mitt i mellan. Jag skrev det ovanför då många har fel förväntningar av systemvetenskap.

När det gäller utvecklingen så går vi nog åt det byråkratiska hållet vilket är bra för systemvetenskapare.

Jag vill jobba inom IT och trodde att systemvetenskap är ett bra sätt komma in i utbildningen, har hittat att visa inte kräver matte 3 och jag har svårt med matte. Men det du säger att det är mer administrativa. Får mig lite oroligt att förlorar jobb i fram tiden som systemutvecklare, affärutvvecklare, ai-, utveckling och it säkerhet

Av CC 07
Skrivet av izzie:

Hundratals olika jobbtitlar kommer försvinna innan utvecklare gör det. Till exempel alla jobb av adminkaraktär där människor gör samma sak, dag efter dag. Programmering är intellektuellt/kreativt vilket ställer långt högre krav på AI än att till exempel kontrollera att en faktura och en transaktion stämmer överens med varandra.

Är du orolig kan du ju inrikta dig på AI-utveckling.

Men om jag läser Systemvetenskap kan jag väl äve ääm då rikta mig inom AI-utveckling ? Såg att IT-högskol har utbildning inom AI och maskin utveckling och det ståg efter utbildningen kan man jobba som systemutvecklare, Datascientist, Dataengineer och BI-utvecklare

Av CC 07
Skrivet av AllMessedUp:

Min magkänsla 'är att rikta in dig på cloud, eller satsa på en devopsutbildning.

Vad företag använder idag:
Mycket inom 365 t.ex. appar & utveckling i azure/entra med alla möjliga typer av integrationer.
Mycket inom drift & infrastruktur i molnet t.ex. hos Microsoft, vms, nätverk, docker osv.
Mycket annat "smått" med, sätta upp mfa för alla möjliga tjänster, konfigurera olika typer av policies för säkerhet osv.

Pratar bara från min egen erfarenhet där vi på dom senaste åren avvecklat mycket som körs lokalt och flyttat upp i molnet.
Och mer blir det.

Med en bra devopsutbildning får du många nyttiga kunskaper inom typ allt, och jag tror det är mest värdefullt att satsa på.
Du får:
- Programmering(mest scripting) för automatisering
- Nätverkskunskaper
- Certifikatkunskaper
- Framförallt så får du kunskap om hur du automatiserar tester, driftar något typ av system för CI(docker och vanligtvis kubernetes, docker swarm)

Kan lägga till massor.

Men jag hade satsat på att utbilda mig inom devops om jag behövde utbilda mig.

Värt att lägga till är att man blir aldrig färdigutbildad inom ovan, eller som utvecklare.
Det släpps nya prylar lite titt som tätt, och man måste sätta sig in och plugga på arbetstid.

Det jag gör idag gjorde jag inte för t.ex. 4 år sedan(trots samma tjänst).
Tur att jobbet skickat mig på div utbildningar genom åren när vi implementerat något nytt.

För mindre saker och förändringar får man plugga på jobbtid för att lösa sin uppgift.

Men så är det väl i alla yrken, man blir aldrig färdigt utbildad. Det utvecklas och kommer nya saker och man måste gå i ny utbildningar via sitt jobb. Min läkar kompis gör det, min morsa som jobbar som Undersköterska var idag på utbildning och min farsa som är busschaufför var för nån månad sen.

Av CC 07

Är det dumt att välja systemvetenskap?

Hej!
Jag är intresserad att jobba inom IT och vill plugga systemvetenskap för att kunna jobba som systemutvecklare, affärsutvecklare och inom it-säkerhet, vet inte inget om programmering har dock provat olika språk men inte mycket. Jag har intresse för IT men har sett mycket och hört mycket att det inte ingen idée att plugga till dom yrken då AI kommer kunna programmera och ta över dom jobbet. Såg även nyligen (kommer inte ihåg vem) nån känd person inom IT säga att det är dumt att bli software engineer då AI kommer ta över deras jobb.
Hur sant är detta att dessa yrken kommer försvinna ?