Inlägg

Inlägg som sealc har skrivit i forumet
Av sealc
Skrivet av Petterk:

Ja, men det förstör för det upplevda värdet att hyra XX timmar för samma pris.

Jo det är klart att det är så. Men vissa är bekväma och vill klicka på filmen och starta den när det passar antar jag.

Av sealc
Skrivet av Petterk:

Priser är relativt, de som köper blu-ray gör det också för 49 kr.

Det är ju jättebra. Är man filmintresserad och man har möjlighet att köpa en BR-film för 49:- måste ju det vara ett toppenalternativ.

Av sealc
Skrivet av Petterk:

Netflix har färre filmtitlar på tjänsten än för tio-tolv år sedan.

Vi har inget som i utbud konkurrerar med uthyrnings tjänsterna över postorder.

De tjänster som har störst utbud är VOD-tjänster där du hyr eller köper och att hyra där är ofta lika mycket eller mer än att köpa samma på video.

Precis så, men att hyra en film idag kostar oftast runt 49:- och är då bästa kvalitet etc.

Säger inte att streamingtjänsterna gör något bra med deras prishöjningar etc. Men man kan invänta en serie, skaffa en månad och se den och kanske en film och en dokumentär. Sen kan man säga upp den tjänsten etc.

Möjligheten till att kunna välja finns där. Att bli arg över något som är frivilligt är något vi vaggats in i med åren. Jag kan också känna irritation över att allt blir dyrare hela jädra tiden. Så det är väl en kollektiv känsla antar jag.

Av sealc

När jag växte upp på 80-talet kostade det 49:- att hyra en film. Med inflation är det runt hundringen idag. Vi har blivit bortskämda.

Vi ska inte prata om priset på tv-spel…

Av sealc

Vilket skönt quiz! Äntligen kan vi äldre få känna oss lite duktiga

Av sealc

MSI B550M Pro-VDH

Ska stöda upp till AMD 5-serien

Av sealc
Skrivet av FX9:

Stirra dig inte blind på avarage FPS, det är 1% lows (lägs FPS) som stör mest i spel
Detta kommer antagligen en bättre CPU hjälpa dig med.

Men jag skulle rekommendera:

1. Köp bra GPU
2. Testa

Om allting känns som om det flyter bra nog, gör inget mer.
Om du verkar få drops med lägre FPS, byt CPU

Ah så klart, en aspekt jag inte tagit med. Stuttering.
Men då börjar jag med en ny GPU och tar det därifrån. Går alldeles för länge mellan varven med uppgraderingar. Så mycket mer tekniker och begrepp nu än när man började bygga datorer för 25 år sen

Tack!

Av sealc

Så ser det ut i de flesta spel jag spelar när jag siktar på fps mellan 45-60fps. Skulle då ett säg 4070 hålla 60fps hela tiden trots den CPUn som jag har idag? Efter att ha spelat Hogwarts Legacy i en timma gick aldrig CPUn över 62%. (Det var väldigt korta sekvenser). I övrigt låg snittet på 12%.

Så min utvärdering borde då stämma i att FPS runt 60 är inga konstigheter för min CPU?

Av sealc
Skrivet av Hatesunday:

Du kommer få högre fps är mer bekymmer om du skulle köra lägre upplösningar då cpu blir mer intensiv.
Minneshastigheter komm
er inte bli märkbart alls om du byter

Okej, så tolkar jag dig rätt att ett 4070 eller säg ett 7800 xt (när det du eventuellt kommer) kanske inte kommer utnyttjas till 100% med min nuvarande CPU, men jag kan fortfarande utnyttja en ny GPU för säg 60fps i min nämnda upplösning med väl uppskruvade inställningar?

Spelar som sagt uteslutande singel player spel i stil med Spiderman, Hogwarts kanske Starfield etc.

Av sealc
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag skulle nog överväga ett begagnat 3090 med 24GB istället för 4070 med 12GB.

Hört att begagnade sådana kort växer på träd

Av sealc
Skrivet av Decster:

Du kan t.ex testa genom att sänka upplösningen till 720p (och helst liknande grafikinställningar du tänkte använda med det nya grafikkort, då vissa inställningar kan kräva mer av processorn) i spelen och kolla hur stadig/hög prestandan är. Med ett bättre grafikkort ska du kunna få minst lika bra prestanda i en högre upplösning.

Ett möjligt problem att byta till Nvidia är dock att deras drivrutiner använder mer resurser av processorn, men hur mycket det skulle påverka prestandan är svårt att säga. Enligt tester kan det variera mellan 0-20% om jag minns rätt. I värsta fall så bör ditt moderkort kunna hantera t.ex Ryzen 5 5600 om processorn skulle flaskhalsa för mycket.

Förstår hur du tänker. Ska kika vidare. Varit osäker på kompatibilitet. Vill inte sitta med ett grafikkort som inte fungerar som tänkt. Men vill inte heller lägga ut mer än jag behöver. Bruka uppdatera i episoder så att man inte behöver byta allt på en gång.

Av sealc
Skrivet av tonii:

Även lägsta FPS påverkas av processorn, det påverkar ju flytet en del. Vore jag du skulle jag se om inte moderkortet stödjer en uppgradering till 5600/5600X om du ändå ska lägga 10k+ på en ny gpu.

Usch - kostar att ligga på topp 🙃

Av sealc
Skrivet av Hatesunday:

Snabb googling med en Ryzen 3 3100 och 4070 kommer processorn bottleneck ca 15-30 % beroende på spel och upplösning , men klart värt uppgraderingen till 4070 då du kör hög upplösning och cpu kommer användas mindre . Du kommer få bättre flyt i spel helt klart och senare framöver kan du byta till en starkare processor när du känner att det verkligen är behov av det

Det jag också fick fram, men då jag inte är intresserad av högre framerates utan mer "fidelity" tänkte jag att det kanske var som du skriver. Var mer nyfiken på om det kunde ske andra problem, med minneshastigheter, busshastigheter eller annat. Men det är bara vid högra fps då som är problemet?

Av sealc

Amd Ryzen 3 3100 - nytt grafikkort

Hej

Har en fråga rörandes uppgradering av grafikkort. Sitter idag på ett 5700 xt som jag varit väldigt nöjd med sedan inköp. Aldrig några problem och har skött sig utmärkt. Köpte det tillsammans med en AMD Ryzen 3 3100. Har fungerat som en väldigt trevlig kombo. Överklockar inte då jag inte har tåladmod för att saker ska strula

Brukar ibland följa CPU Usage i spel jag spelat och tycker aldrig den passerar 60% oavsett spel. Har alltid spel jag spelar inställda på 60Hz om möjligt då jag inte spelar snabba fps eller liknande.

Så min fråga är därför om ett nytt grafikkort i klass med GTX 4070 skulle bli ett problem för processorn? Har läst på och testat en del "Bottleneck-calculators" men tycker inte få några klara svar för min situation.

Spelar i 3440x1440 och är mer än nöjd med 60Hz. Men nu börjar det kännas som att vissa spel inte längre vill vara med i den upplösningen med ett 5700xt utan att sänka mycket inställningar. (Men som sagt, processorn verkar aldrig arbeta. Exempelvis i Hogwarts Legacy, som uppenbart skall vara CPU-beroende kommer jag inte över 64% CPU-användande efter en timmas spelande).

Tack på förhand

Av sealc

Hittade och ställde in detta efter mina preferenser. Nu har jag äntligen en tyst dator vid idle och kontorsarbete igen.

https://getfancontrol.com/

Av sealc
Skrivet av Tom76:

Ett 3-pack Phanteks M25 140mm är nog tysta och flyttar bra med luft om det är byte på gång.

Arctic P14 verkar vara ett bra budgetalternativ när det gäller 140mm fläktar. Dryga hundringen/st och presterar fint.

Noctua NF-A14 är premium och gör garanterat jobbet och är tysta, bara man står ut med priset och det bruna.

Tack så mycket för råden!

Av sealc
Skrivet av loefet:

Är det dina "Inet Tyst Chassifläkt 140mm" som börjar låta?
De kanske bara är billiga glidlagrade fläktar, så de kan vara på väg att dö vid detta laget. Byt ut dem med nyare fläktar med bättre lager så blir den nog tystare.

Japp, exakt den. Tickande ljud vid alla varvtal.

Av sealc

Allt städat, urblåst och avtorkat. Får dock fortfarande ett tickande ljud från de två fläktarna i fronten. Testat att sänka dem bios, men hittar inte att minska dem under sig 10% eller stänga av dem vid idle. Sen klagar bios på att man inte bör sänka under 40%.

Då det är ett amd Ryzen moderkort får jag inte några speedfan/hwmonitor att bita på fläktsensorerna. Tips på det?

Av sealc

Tack alla. Ska ta mig en rejäl städning och avtorkning. Även youtube’at städning av fläkt.

Sparade mig några slantar där.

Av sealc
Skrivet av PatrickP:

Du kan kolla vilken RPM de kör i med typ HWINFO, men vanligtvis brukar man ställa fläkthastigheten i BIOS. Finns även program där man kan ställa hastigheten, men jag föredrar BIOS.
En extern kontroller borde inte behövas

Vilken RPM kör fläktarna i? Låter alla eller bara någon? Sker ljudet konstant eller vid en viss RPM?

Såklart - tänkte inte på att fläktarna kan styras i Bios. Ska kolla detta. Har bra temps på både CPU minne och chassi trots nuvarande värmebölja. Men ”suset” är noterbart trots idle. Så kan man ju inte ha det