Inlägg

Inlägg som salmiak har skrivit i forumet
Av salmiak

Screenshotet gjorde mig inte mer positiv direkt... En av anledningarna till att linux är så härligt är att man slipper bli påtvingad alla dessa "not a member? sign up!" och liknande skit överallt. Ju mer jag tittar på skärmskottet, desto mer irriterad blir jag. Fy f*n säger jag bara.

Av salmiak

Lite rättningar: ta bort särskrivningen i din signatur, hagbarddenstore, och för allt i världen, bort med punkten innanför parentesen! Kolla in dina egna misstag innan du börjar gnälla på andra, och förresten, big deal om man skriver 'gimp' istället för 'GIMP', är inte direkt så att det är några tvetydigheter om vad som menas.

Jag rekommenderar iaf Amarok som musikspelare. Det är som nån sa, Amarok är vad iTunes vill bli när den blir stor . Vill man slippa allt "bloat" så fungerar nog Winampkopian XMMS riktigt bra

GIMP fungerar alldeles ypperligt för bildredigering. I början kan man vara lite ovan, saker och ting fungerar ju lite annorlunda än i Photoshop, men "gimpen" är kraftfull så det räcker till för även den mest avancerade användaren

Av salmiak

ssh med putty, och om du vill ha nåt grafiskt, installera "x11vnc" och gör en tunnel med putty på port 5900, sen i vnc-klienten skriver du localhost:0 (screen 0, port 5900, är standard)

Med x11vnc så loggar man in på den aktuella X-sessionen

Av salmiak

Min Mandriva med lite OSX-look. Känner mig halvnöjd

http://img293.imageshack.us/img293/8678/screenshot3co1.th.png

Av salmiak
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ajsie

Nej men det underlättar för en att bli kvitt med beroendet. Varför får knarkberoende hjälp av rehabiliteringshem, varför finns nikotinplåster osv.

Precis! Många här verkar inte förstå att datorsittandet också kan bli ett beroende, och det är långt ifrån alla som bara med självinsikt och självdiciplin klarar av att tygla sig. Skönt att det löste sig för er!

Av salmiak

sudo finns i mandriva, men man måste lägga till sin användare i sudoers innan man kan göra nånting

Av salmiak

Gentoo... Hade hört så mycket gott om den, och ville vidga mina vyer lite. Den är riktigt nice faktiskt...vetskapen om att det är en prestandaförlust att gå tillbaka till nåt annat gör att jag inte känner mig så sugen på det...ska skaffa en till serverburk först

Av salmiak

Jag fick så att / monterade om till read-only mitt i en tung kompilering. Startade om, det fanns fel på disken, körde fsck och den rättade till felen. Sen hände det igen, och igen, och igen.
Då insåg jag att disken var på väg att dö, så jag tog backup på allting jag värdesatte och kopplade ur disken.

Nu säger jag ju inte att era diskar är på väg att dö, men det finns en risk för att det kan vara på det viset. Händer det fler gånger så ska ni verkligen vara aktsamma tror jag. Jag är bara glad att min hårddisk "sa till" innan den dog helt

Av salmiak

jag tror helt klart på DNS-trubbel. Kolla upp den Vet iofs inte hur man gör en mac, så jag är väl inte mkt till hjälp

Av salmiak

nej, det är valfriheten som gör linux till det det är. massor av små, fristående projekt gör att man kan hitta det som passar bäst för en själv.

Jag vill inte ha en gigantisk ihopslagen dunderdistribution. Jag vill kunna välja och vraka bland flera små och kunna bygga och forma som jag själv vill

Av salmiak

finns så många

Megamanliren till NES håller nästan alla hög klass musikmässigt (och överhuvudtaget)

Zelda - Gerudo Valley är ruskigt skön

Final Fantasy IV, V, VI och VII <3

Secret of Mana (Seiken Densetsu 2)

Av salmiak

När jag och två kompisar klarade ut Secret of Mana till SNES.
Det tog visserligen tre (3) år, men vi kunde ju ingen engelska på den tiden

En annan stolthet måste ju vara när jag klarade ut Bucky o' Hare till NES. Även det vid väldigt ung ålder

Av salmiak

Jag röstade Ubuntu, för det är vad jag kör just nu. Helt underbar dist med massor av howto's och stor hjälpkanal på IRC.

Annars har jag kört Mandriva i drygt ett år. Den är också förbaskat fin

Av salmiak
Citat:

Han sa att han gillade inställnignar. ubuntu "funkar" ju det mesta "outofftehbox". Mandriva kan ja dock hålla med om. Vet inte hur många timmar man har spenderat leta rpm-packet till dep. Inget ja rekommenderar dock.

Jag tycker att Ubuntu är en bra nivå att börja på. Det finns säkerligen grejer han kommer vilja ändra på, och då passar ubuntus stora community och guider väl till pass.
Ang. Mandrivas dependency-hell så är det inget jag råkar ut för, men jag förstår vad du menar .
Jag brukar alltid tänka "Först få igång det, sedan finslipa inställningarna", och det är därför jag tycker att Ubuntu/Mandriva fungerar utmärkt. MÅNGA saker "bara funkar", och sedan kan man slipa till dem så de blir bättre.

Citat:

GAH! vad säger du? SMB är ju ett säkerhets hål precis som windows! - Använd INTE SMB!. Om du nu behöver komma åt något på din linux dator från en annan dator, använd istället tex sftp, eller dylikt.

Säkerhetshål? ge mig lite länkar, för det har jag aldrig tänkt på/hört talas om.

Men ponera då att han vill kommunicera med windowsburkar i nätverket, kanske montera nätverksdiskar eller liknande, låta andra datorer spela upp musik från linuxmaskinen utan att ladda ned dem lokalt till datorm t.ex.
Det är ju inte Linux som begränsar på det här området, utan Windows, och tyvärr måste man anpassa sig då.
Men som sagt, ge mig lite länkar på säkerhetsriskerna med att använda SMB.

Precis som V4nten, så förväntar jag mig att detta inte tas som påhopp

_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Citat:

Jag vill också lägga till en fråga;

7. Känns Ubuntu snabbare att använda än Win XP?

Både Ja och Nej, samtidigt. Svårt att svara på, men jag tycker att min maskin känns rappare under hög load än en likvärdig Windowsmaskin

Av salmiak

P4 2.66GHz
Kingston 512MB DDR-DIMM PC3200 RAM
600GB HDD
Chieftec Mesh Chassi

Ubuntu

Av salmiak

1: Ubuntu verkar vara det som passar dig bäst...Mandriva är också bra

2: Förvänta dig inte snabbare uppstarter . Kanske likvärdiga, KANSKE, men inte snabbare.

3: Linux brukar ha stöd för det allra mesta. Jag har inte stött på några problem alls på mina datorer. Angående grafikkortsdrivrutiner, har du nVidia- eller ATI-grafikkort? nVidia är att föredra. Även om ATI-drivaren funkar, så funkar den inte bra.

4: förstår inte riktigt tror jag...i det närmsta så kan du få ett system helt svenskt (eller finskt, eller afrikaanskt(?)) om du vill. :). Och byten mellan språk går snabbt och smidigt.

5: Nätverket fungerar hur fint som helst. Om det är utdelningar du tänker på så kommer det inte bli några större problem. Det finns nämligen något som heter Samba i linux, som möjliggör både att se utdelningar och att dela ut själv. Det är kraftfullare och MYCKET snabbare än Windows egna utdelningsfunktion, dock aningen knivigare att få igång.

6: Fri programvara, nästintill inga virus, vi Linuxanvändare är som en enda stor familj (eftersom vi är en minoritet på OperativSystemsmarknaden), så man träffar mycket trevligt och hjälpsamt folk.
Uhm, och så kontrollen, den underbara kontrollen. Med Linux är det DU som har kontroll över DIN dator. om/när du använt Linux ett tag så kommer du kanske inse detta, då du säkert tycker att du visst har kontroll över din Windowsdator.

Av salmiak

Men ta Ubuntu Server !

Av salmiak

Ingen aning, men det är ju snuskigt lätt att bara flytta över fönstrena till den skrivbordsyta du vill att det ska vara på...

det är nog inte lösningen du vill ha, dock :/

Av salmiak

4k: Vad har du för grafikkort? Om du har ett ATI-kort så kan du i princip glömma spel på linux, då ATIs drivrutin är helt j*vla värdelös.

Har du ett NVIDIA-kort så kommer det nog (kanske) att fungera bra. Jag vet inte med CS, har inte testat, men jag har fått igång WoW och Warcraft 3, utan lagg och dylikt.

Men förhoppningsvis så kommer du upptäcka att det finns så mycket mer än bara spelande här i världen, och att lära dig linux är ett perfekt sätt att dra ner på spelandet och lära dig mer om hur datorer fungerar

Av salmiak
Citat:

Ursprungligen inskrivet av DeaN
chown -R anvandare:gruppensomskaläsa /mappen

-R Change the user ID and/or the group ID for the file hierarchies
rooted in the files instead of just the files themselves.

Det betyder som jag har förstått det att även om filerna skapas av root så ska dom chownas till anvandare:gruppensomskaläsa. Är dock osäker på detta, vore bra om någon kunde bekräfta.

Är tämligen säker att det bara ändrar för befintliga filer och mappar. Nya diton måste fortfarande chmod:as och chown:as för att ges rätt rättigheter.

Men...sätt upp ett cron-jobb som uppdaterar mappens ägare och rättigheter. Kanske inte världens bästa lösning, men det funkar. Nån som är duktig på cron får gärna beskriva hur man gör. Jag kan bara hänvisa till "man cron"