Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Random-person har skrivit i forumet
Av Random-person

Skoda Superb är en utomordentligt bra bil, passar era behov perfekt.

Av Random-person

Global indexfond.

Att amortera mer på sin bostad är objektivt en ekonomiskt dålig ide. Efter ränteavdraget ligger 2-årsräntan kring 3.1% idag, du kan få mer på ett sparkonto (låst på samma period, dvs. helt riskfritt). Har du en tillräckligt stor buffert i övrigt är det en mycket bättre ide att investera pengarna i indexfonder.

Av Random-person

Vilka bekvämligheter är det du saknar?

En Toyota-hybrid (t.ex. Toyota Auris eller Toyota Corolla) är i princip den mest bränslesnåla bilen du kan köpa (som inte är plugin-hybrid, fast de är bra mycket dyrare i regel). De går extremt sällan sönder också. Dock kan de inte dra allt för tungt, men ska du mest dra lätta släp är det inget problem.

Annars är Skoda Octavia är ett bra val, dock inte lika bränslesnål.

Av Random-person

Bästa sättet att rengöra datorskärmar?

(tänker att städning hör hemma mer här än i skärmar och tv-appareter-subforat..)

Vad är bästa sättet att göra ren glasrutan på datorskärmar på? Som får bort tunggrodda fläckar, som gör det skinande rent, utan att det blir ränder eller (viktigt!) att man förstör anti-glare-coatingen.

Just det sistnämnda är jag lite rädd för så jag brukar främst köra toalettpapper och vatten, men.. det känns inte som att det är helt optimalt.

Funkar fönsterputs? Och i så fall, vilken duk ska man köra med?

Av Random-person

Fick nyss besök av en filur som gjorde just samma sak. Bjöd in sig själv till köksbordet för att "visa planerna" för att det skulle komma "förändring av fibernätet". Visar sig vara en total lögn, allt är bara ett VÄLDIGT påträngande sätt att sälja på.

Kommer ju definitivt inte skaffa tele2 efter det här. Om det nu ens var någon från tele2? Fullt med tele2-loggor på mössan osv, men det kanske var en del av säljandet...

Av Random-person

Bra buggrapporteringssystem som stödjer "kund-silos"?

Jag jobbar på ett företag som levererar B2B-tjänster, till ett tjugotal olika kunder.

Just nu så buggrapporterar kunderna genom att chatta med oss antingen i delade slack-kanaler (en kanal per kund då) eller i respektive kunds Microsoft Teams-instans. Det funkar, men det är svårt för både oss och kunderna att hålla koll och följa upp buggrapporterna (när de bara levereras som fri brödtext utan vidare struktur). Dessutom är det rätt segt att behöva logga in på en massa olika Teams-instanser. Så det börjar bli dags att sätta upp ett buggrapporteringsverktyg.

Men de jag hittar verkar vara gjorda för en enda organisation eller för offentligt bruk. Våra kunders buggrapporter innehåller ofta känslig information som vi inte vill dela mellan kunderna.

Vad finns det för SaaS-lösningar på detta problem?

Av Random-person
Skrivet av Cameltotem:

Något man sett på många undersökningar är att folk under 30 år vill mycket hellre jobba på kontor än hemma.

Det är inte konstigt, tänker på våra juniora utvecklare som inte träffat en enda i teamet på 2 år.

De har ingen att bolla idéer med, varje liten små sak blir jobbigt att fråga om på teams så man drar sig från att fråga.

De får inte höra snacket bland de andra utvecklarna och kanske ställa frågor om något.

Det är väldigt mycket mjuka delar som helt försvinner när man jobbar remote, är man erfaren och inte behöver hjälp med något så är nog remote ingen skillnad men för nya i arbetslivet tror jag de gör mer skada än nytta.

Jag håller helt med.

Vi har löst det på mitt jobb genom att vi sitter i Google Meets-möten hela dagarna med våra juniora. Tycker det funkar riktigt bra.

Av Random-person

Ja, har du kapital att täcka nedgångar och förstår riskerna så är det inte en dålig ide.

Men att låna upp 50% på 2% är rätt mycket - jag skulle föreslå en något lägre hävstång.

Av Random-person

Om man inte har ett stort privat sparande så ska man absolut inte underskatta värdet av att jobba några år extra. Stor skillnad.

Av Random-person
Skrivet av superapan:

Läs gärna artikeln du själv länkar till. "Eon uppges skylla problemen på Svenska Kraftnät. Stamnätet klarar helt enkelt inte de behov som Malmöregionen väntas ha i framtiden."

Problemet är inte att producera tillräckligt mycket el, utan att transportera den till rätt plats.

Att elen sedan är så dyr är för att resten av Europa inte producerar ett överflöd av el, och frihandel gör att elpriserna går upp i Sverige p.g.a. det.

Av Random-person
Skrivet av Silvowitch:

Det här är ungefär lika logistik som bonus malus. Dvs. inte alls. För logistik sett med bonus malus som exempel så skulle man straff beskatta äldre bilar då de har värre utsläpp en nya bilar.

Malus-systemet fungerar utmärkt - och det påverkar de med mycket pengar (de som köper eller leasar helt nya bilar) mest. Och man HAR höjt skatten även för äldre bilar, bara inte lika extrem-mycket som de med nya bilar. Och det är ju rimligt, just för att man träffar de med mest pengar hårdast.

Det är nyproduktionen av bilar man vill ställa om, och det har man också lyckats med. Det är inte miljövänligt bättre att straffskatta gamla bilar så hårt att de skrotas istället för att fortsätta användas.

Av Random-person
Skrivet av Öland 4ever:

Personligen skulle jag vara väldigt tveksam att köpa en Porsche. Bra investering? Tveksamt. Bra bil? Ännu tveksammare.

Försäkringsbolaget Länsförsäkringar för ju årligen statistik över vilka bilmärken som drabbas av mest motorskador. I topp vad beträffar motorskador ligger - PORSCHE!

Länsförsäkringar: De här bilmärkena drabbas mest och minst av maskinskada

Man köper inte någon (bruks)bil för att det är en bra investering, så den frågan är ju helt konstig. Likaså är det konstigt att likställa "bra bil" med "hållbar bil".

Av Random-person

Ni med 981or och 987or, har ni gjort någon TCO-kalkyl (total cost of ownership) någon gång?

Har försökt göra en själv på en 987a (köp nu, sen säljs den efter 4 år) men undrar lite om det är något jag missar eller tänkt fel kring. Vet inte hur optimistiskt det är med 65% värde kvar med 1500 mil/år, och 10k i service kanske är lågt, och bensinpriserna lär ju gå upp, så man kanske behöver lägga till en tusenlapp per månad. Räknar med en lite större reparation om 50k SEK (men på tur att inte motorn dör eller så; antar att en sådan reparation går på 150k+). Alternativkostnaden kan man ju ignorera, men den är ju absolut relevant om man jämför med att leasa (typ, leasa en Taycan för ~12.5k i månaden, som ju... kanske är mer rationellt om en 12 år gammal Porsche kostar ~10k/mån. Kul med välljudande bil, men... taycanen är ju inte direkt tråkig heller!).

Cayman S PDK 2009, 11k mil
https://www.blocket.se/annons/stockholm/porsche_cayman_s_pdk_...

Namn --- Kostnad --- Kostnad per månad Beskrivning
Köp --- 349900 --- 7290
Alternativkostnad --- 59434 --- 1238 --- ~4%/år i 4 år (inköp * 1.04**4 - inköp)
Försäljning --- -227435 --- -4738 --- 65% värde kvar efter 4 år
Bensin --- 100890 --- 2102 --- Mil per år: 1500
Reparation --- 50000 --- 1042 ---
Skatt --- 11120 --- 232 --- Årlig skatt: 2780
Försäkring --- 64032 --- 1334 --- Helförs. per månad: 1334
Biltullar --- 24000 --- 500
Däck --- 20000 --- 417 --- sommar+vinterdäck
Service, tvätt --- 10000 --- 208 ---

Totalt 461941 9624 kr/mån

Av Random-person
Skrivet av Aktsu:

Det där känner jag inte igen från när jag köpte sist, det gamla lånet löper ju som vanligt. Jag sa bara till banken att kalkylen håller om vi får tillbaka vad vi gett för lägenheten 5 år tidigare så var de okej med att låta oss ha kvar den så länge som krävdes för att få vettigt betalt för den. Det handlar helt enkelt om att banken vill vara säker på att du tills sist har de pengarna som krävs för att betala för den nya bostaden.

Personligen tycker jag det är lättast att prata med Handelsbanken när det gäller sådana här saker då de kollar mer individuellt på det. De andra bankerna brukar vara jobbiga att ens få prata med någon som kan ta beslut.

Fast poängen är att det gamla lånet ju i teorin kan få jättehög ränta. Vi skulle klara 7% ränta på nuvarande lån, men om vi ska klara 7% på både nuvarande och nya i sex månader (som ju seb krävde) så skulle vi behöva ett par hundra tusen liggandes.

Men du har rätt i att systemen som finns är rätt kassa och det här är typiskt tillfällen då man behöver lite personlig kontakt. Det är knappast någon bank internt på allvar tror på 7% konsumentränta närmaste året.

Av Random-person
Skrivet av Aktsu:

Poängen är att man kan matcha utgift mot kostnad bättre när amorteringen blir lägre, varför skall jag amortera av ett billån helt på 3 år när den förmodligen kommer vara värd åtminstone 60% av vad jag köpte den för. Ränta betalar man på det man har lånat och du har ju lånat hela beloppet oavsett hur du gör. Ett restvärdeslån kostar totalt sett mer över en tidsperiod också eftersom man amorterar mindre så då blir totala räntekostnaden högre, det kompenseras dock av att man slipper binda pengarna i en tillgång som inte genererar avkastning.

Om ditt problem är som du säger att du har för lite kontantinsats för bolånet men har bra inkomster är att köpa loss bilen det sämsta du kan göra, då binder du bara kapital i bilen. Att ditt maximala lånebelopp som inkomsten bär blir lite lägre skall i så fall inte påverka alls eftersom kontantinsatsen är begränsningen.

Just nu är grejen mindre kontantinsats i sig och mer hur mycket pengar man behöver ha utöver kontantinsatsen då vi funderar på att sälja efter vi köper. Då vill banken att vi har ett par hundratusen tillgängliga (om vi inte får sålt nuvarande bostad snabbt nog eller om priset går ner på bor bostad efter vi köper nytt, så vi inte sitter där med nytt hus som vi inte har råd att betala).

Vet att SEB sa att man skulle klara av KALPen på båda bostäderna med 7% ränta i 6 månader... dvs i vårt fall hundratusentals kronor (-så- hög lön har vi inte). Danske bank var lite mer rimliga med 4%. Vår tanke med att köpa nytt hus är att direkt låsa räntan på 3 år (så worst case är att vår nuvarande bostads ränta går till 7% (även det helt orealistiskt egentligen, halva Sverige står utan bostad at that point...) men nya stället ligger kvar på kanske 1.5-1.9% eller vad man nu får för 3 årsränta idag).

Om vi inte får nuvarande bostaden såld eller om den går för oväntat lågt värde så säljer vi ju bilen, och då spelar det ingen roll om vi har cash i handen eller låst det i bilen. Lite så tänker jag. Och därför borde jag kanske amortera istället för att betala en ränta på 4%.

Av Random-person
Skrivet av ztenlund:

Du har ju lånat 70 % av bilens inköpspris och rimligen betalar du även ränta på hela beloppet? Finansbolaget är nog mindre intresserat av att hålla dig med pengar gratis. När den avtalade perioden löpt ut står du där med en bil som kan vara värd mer eller mindre än restvärdet, ned till vilket du har amorterat lånet. Diskrepansen torde bli ditt problem, eller en positiv överraskning, beroende på vad det faktiska värdet blir.

Jag är 100% med på konceptet, förutom att räntan betalas på hela beloppet (något jag aldrig sett i någon beräkning någonstans, har trots säkert 20 timmar lagda på att kolla upp lånestrukturer)...

Jag hade (och har) råd att casha bilen men ville inte länsa kontot. Men nu blir det en dyr historia...

Av Random-person
Skrivet av Aktsu:

När jag sökt lån har det bara varit så att man räknar med att vi har ett lån som kostar pengar, dvs man drar av det i “kvar att leva på”-kalkylen och maximalt lånebelopp som man har råd med blir då lägre. Det berör alltså ingenting med kontantinsatsen för bostaden.

Lån med restvärde är för övrigt inte räntefria på “restvärdesdelen” utan räntan beräknas på hela lånebeloppet. Det som skall rapporteras in till banken är hela lånebeloppet (köpeskilling minus kontantinsats), att det är restvärde eller inte har inget med saken att göra.

Huh, men vad är då poängen med restvärdeslån?! Låter ju helkorkat? Du måste sälja bilen eller punga upp halva kostnaden, men du betalar ändå ränta på det? Eller är det att man betalar räntan, men inte behöver amortera? Isf. borde det ju ha en bra påverkan på KALPen?

(...jag funderar på om jag borde köpa loss bilen istället för att ha kvar lånet).

Fick 3.99% ränta (ringde runt till en massa banker och de sa alla att de bara säljer billån direkt via bilförsäljare) och trodde hela grejen var att det var o-k för att man slapp betala ränta på restvärdet, men det hade ju varit mycket smartare om jag gått till banken och tagit ett privatlån utan säkerhet på 3.5%... Seriöst, månader av research inför bilköp och så gör man sådana här dumma misstag. Segt!

Av Random-person

Hur funkar det med billån med restvärde och bankens krav för att få ta bolån?

Jag och min partner köpte just en bil. Inköpskostnad 179 tkr, kontantinsats 30%, restvärde 50%
Kommer banken att (vid beräkningar för att godkänna/inte godkänna ett husköp) se det som att vi har ett lån på 179*0.7 = 125.3 tkr? Antar att man kan se billån med restvärde som att man har två lån: ett räntefritt (restvärdesdelen) och ett med ränta (totalkostnad minus kontantinsats minus restvärdet). Eller kan jag rapportera in det som ett lån på lånet jag betalar på varje månad, dvs 179*0.2 = 35.8 tkr?

Har kontantinsatsen så det räcker, men verkar som att har man ett "vanligt" billån på hela bilen (utan restvärde) så drar banken av hela kontantinsatsen när de gör sina beräkningar. Men det verkar inte gälla leasing, så vill man ta ett så stort lån som möjligt skulle jag helst behöva sälja bilen och börja leasa istället? (jag och min partner vill helst inte ha bil då det är mycket dyrt, men det är ett nödvändigt ont pga. mycket lång pendlingstid till jobbet utan bil).

Kontexten är att jag och partnern har mycket god inkomst men inte riktigt tillräcklig kontantinsats för bostaden vi funderar på att köpa, vilket är varför en diff på 100 tkr kan ha betydelse.

Av Random-person

Det finns ju ett 4.5x-amorterinskrav. Ponera att man är två personer som har ett lån som understiger 4.5x deras gemensamma årslön... och ena personen förlorar jobbet, varefter inkomsten nu går under 4.5x lånet.

När uppdaterar banken amorteringskravet? Hade ju varit rätt kasst om man omedelbart fick tusentals kronor högre amortering samtidigt som ena partnern är arbetslös... inte minst om det tar kanske 3 månader för partnern att få jobb och 6 ytterligare månader att få tillsvidareanställning (eller gills provanställning för 4.5x-kravet?)

(kontext är att jag och min partner funderar på att köpa ny bostad - vi har råd att amortera 2% av bostaden + ränta + avgifter + ris&bönor till mat om den av oss med högst inkomst förlorar jobbet, men inte om vi omedelbart skulle behöva amortera 3%).

Av Random-person

30-nånting, 453 tkr (kom igång sent att jobba..). Sparar undan 2k/mån privat. Fick just högre tjänstepension i senaste lönerevisionen så min tjänstepensionsavsättning är nu 8700 kr/mån vilket jag är nöjd över. Vill köpa radhus/hus men sen tänkte jag nog spara undan 6k/mån, så jag med lite tur kan gå i okej pension vid ~58 års ålder.