Inlägg

Inlägg som Random-person har skrivit i forumet
Av Random-person
Skrivet av kettu92:

En vanlig knegare här som aldrig köpt aktier. Såg en chans när amd skulle lansera ryzen och aktien kostade 3 dollars. Tänkte köpa men blev aldrig av. Nu har jag en fundering att köpa royal dutch shell plc (rds-a) ifall värdet faller ännu mera nästa månad när olje reserverna blir fullare Shell verkar stabil bland olje jättarna, och olja kommer klart åka uppåt igen. Vad tror ni? Kan man förlora mera än vad man köper?

Att köpa enskilda aktier och hoppas vinna på det är överlag extremt svårt, även för mycket insatta personer.

Indexfonder - alltså att du köper in dig på tiotals eller hundratals företag på en gång - är den bästa affären man kan göra, för sisådär 90% av alla sparare.

Du kan alltid förlora hela innehavet om du har otur. Enskilda storföretag brukar sällan förlora allt värde på mycket kort tid, men det händer trots det ofta. Indexfonder är mycket mer stabila, speciellt över lång tid.

Av Random-person
Skrivet av anon2110:

Jag och min sambo hade turen att kunna gå in lika mycket när vi köpte vårt radhus. Hade tankar om att gå in med mer, men blev avrådd. Går man in 50/50 så har man rätt till lika mycket av vinsten/förlusten. Problematiken är hur man mäter jämlikheten. Frågan är om kontantinsatsen skall vara ett "värde" som ska generera värde i proportion vid en framtida försäljning. Det bästa för KALP-en är att hon inte äger något alls. Går inte alls in med kontantinsatsen, utan "flyttar" in en månad efter att du har köpt lyan. Eftersom hon inte har en stadigvarande inkomst så kommer hon vara en belastning för KALPen (Kvar att leva på -kalkylen). Sen förändras ju allt om ni en dag får barn. Det hände för mig. Hur kompenserar du 9-månaders bärande av barn? Eller ojämnt delning av föräldraledigheten, vabbandet. Ditt resonemang påminner väldigt mycket hur jag tänkte före vi fick barn. Mitt och ditt existerar inte samma sätt. Tanken är ju ändå att ungen ska få allt en dag.

Men skulle bostadsrättsföreningen godkänna att någon med 0% ägarskap bor i lägenheten i åratal?

Du har helt rätt att barn såklart komplicerar ytterligare - rätt-ska-vara-rätt-tänket kommer nog erroderas över tiden. Sen vet jag inte riktigt det där med att ungarna ska få allt... jag hoppas inte att jag tappar mitt skarpa ogillande för att det finns folk med rika föräldrar som får allt serverat för sig bara för att jag får barn som (till slut?) har rika föräldrar. Mina barn lär inte vara de som är mest behövande av min och min partners pengar. (Sen är ju inte jag och min partner heller de som är i mest behov av våra pengar... men helt konsekvent kan man ju inte vara hela tiden )

Skrivet av Triffid:

Ja. Plus att ifall du skall stå på 100% blir det meck att räkna ut vad hon skall betala i månaden och hur det skall påverka ägandeskapet. Har ni 50/50 ägande betalar ni 50/50 av alla kostnader...

Nja, så enkelt är det ju inte. Har ena jobb och den andra inte så är det ju nödvändigt att ena parten betalar allt. Och då våra jobb inte lär ha samma lön (under de närmaste 5-10 åren åtminstone) så blir det till att den person som har högre lön betalar mer.

Av Random-person
Skrivet av twk:

Det bästa är att prata med en jurist så att allt blir rätt. Det går att göra så att båda äger 50% men att en står på lånet, och att det ändå delas rättvist vid eventuell separation. Lite mer info här: https://juridiktillalla.se/fraga/2019-01-18-kopa-hus-tillsamm...

Ja, det var tanken, men vi vill ha lite koll på saken först innan vi betalar tvåtusen i timmen till en jurist
Målet är att skriva ett utkast själva (med exempel osv.) och sedan försöka hitta en vettig jurist och be honom/henne att skriva om det så det ser bra ut.

Av Random-person
Skrivet av twk:

Jag föredrar @Aktsu första förslag, dvs att ni äger halva vardera och hon skriver skuldebrev till dig.

Det är bra att vara förutseende och planera för det värsta och jag vet inte hur ert förhållande är eller er historia. Det är inte meningen att vara okänslig eller elak. Med det sagt tycker att jag att det är märkligt att inte vilja gå in som jämlikar i en sådan affär. Om du vill att ni ska leva tillsammans, bo tillsammans, skapa ett hem tillsammans som båda trivs i, känner ansvar för etc så skulle jag rekommendera att ni försöker att lösa det så att erat ägande blir jämlikt. Till exempel med ett skuldebrev eller att hon lånar pengarna till halva kontantinsatsen privat.

EDIT: ändrade första delen av inlägget då jag läste slarvigt först.

Jag förstår inte riktigt. Menar du såhär: lånet är 100% på mig (tills hon också kan få ett lån), men ägandet är 50-50, med skuldbrev som innebär att vid försäljning ska först skuldbrevet lösas ut innan resterande pengar betalas ut till oss? Satt så att vid försäljning (antag säljpris=köppris) får vi tillbaka det vi stoppat in?

50-50-ägande plus skuldbrev (hon är skyldig mig pengar motsv. min kontantinsats - (inköpsspris - lån)/2 ) är identiskt med att jag äger 100% med ett skuldbrev för kontantinsatsen givet säljvärde=köpvärde, men då säljvärde!=köpvärde delar vi lika på vinsten/förlusten istället för att jag tar allt i båda riktningar, right? Det låter rimligt. Vi delar risken men inte totala summan pengar mellan oss.

Vi är i högsta grad jämlikar, men vid en split tycker vi båda att det hade varit jättekonstigt om den ena personen gick iväg med mycket mer pengar än den andra. Förstår inte alls hur folk kan tycka något annat. Vi vill leva jämställt, med samma villkor för båda parterna, inte efterapa något gammaldags korrektionssystem som är till för att slippa skicka kvinnan i förhållandet till fattighemmet...

Som jag snuddade vid tidigare så har hennes föräldrar bråkat i över 20 år om ekonomin efter att de skiljde sig i slutet av 90-talet, mycket pga. djupt sammansvetsad ekonomi och oklara regler. Vi vill båda verkligen inte hamna i samma situation!

Av Random-person
Skrivet av Aktsu:

Enklaste vore väl helt enkelt om ni äger 50% var och skriver ett skuldebrev där hon är skyldig dig 200 tkr? Går ni då isär får du tillbaka dina pengar du la in från början.

Kan hon inte låna alls så får du väl göra motsatsen, ta hela lånet och skriva skuldebrev på den delen av kontantinsats hon står för. Sen kan hon köpa in sig när hon har jobb som möjliggör lån?

Det där tycker jag låter som en bra lösning!

Dvs.

* Hon skickar över sin del av kontantinsatsen till mig
* Jag köper lägenheten och är 100% ägare och tar 100% av lånet
* Vi skriver ett skuldebrev om att jag är skyldig henne kontantinsatspengarna (så vid separation köper jag ut hennes del över en period av några månader, jag klarar av att betala månadskostnaden för bostaden själv utan större problem)
* Så fort hon fått ett jobb (och därmed kan börja låna pengar) så flyttar vi om ägandeskapet och lånet, så att vid en separation och försäljning skulle vi efter avbetalning avbetalning av våra lån få tillbaka kontantinsatsen. Den här låneflytten kvitterar även ut skuldebrevet.
* Vi skriver ett samboavtal där min flickvän frånsäger sig att ta halva lägenheten vid separation (lösören inte inräknade, de splittar vi på jämt som lagen säger).
* Över tiden så amorterar vi 50/50. Avgift och ränta betalar vi så att totala bostadskostnaden blir proportioneligt mot inkomst (fast lite övervikt mot den med högst inkomst - vi vill utjämna lite så vi kan ha en mer jämlik livsstil).

Jag är helt på att många tycker vi är bajsnödiga men de rättsstrider min flickväns föräldrar varit med om vill ingen av oss återupprepa! Hellre några dagars bajsnödighet än potentiellt decennier av ekonomiskt bråk.

Av Random-person

Jag och min flickvän (/sambo/trolovade/osv.) tänkte köpa en lägenhet, och just det där med samboavtal verkar det definitivt som vi behöver skriva på, eftersom våra andelar till kontantinsatsen är väldigt olika.

Vad är ett vettigt sätt att hantera "återbetalning"/inköp i en lägenhet? Såväl när det gäller kontantinsats och långsiktigt amorterande.

Exempel: Bostad värd 3.33 mkr. Lån på 2.833 mkr. Kontantinsats 500 tkr. Jag bidrar med 450 tkr, min partner med 50 tkr.

* Köper vi den helt gemensamt och vi splittar upp får hon över 1.5 mkr. Det tycker båda låter fel, så det vill vi inte göra.
* Jag kan köpa lägenheten själv, och "låna" hennes kontantinsats under bordet, och jag betalar sedan tillbaka dem (oklart hur). Vi skriver samboavtal på att jag är 100% ägare. Jag står för amorteringen och hon för avgift och delar av räntan. Känns O-K men långsiktigt är det dåligt för henne, och pengar-under-bordet-delen känns lite tveksam
* Bäst hade kanske varit att vi äger andelar av lägenheten och lånet helt proportioneligt med vår kontantinsats. Dvs. jag står för 450/500 = 90% kontantinsatsen och jag får därför 90% av bostaden, 90% av lånet (2.55 mkr) och vid separation får jag 90% av säljpriset. Hon står för motsv. 10% av allt och får därför motsv. 10% av allt. Problemet här är att min partner inte har någon långvarig fast inkomst för stunden (då hon studerar!) och därför inte kommer få ett lån alls.
* Mellan-lösning, som jag tror känns bäst: Jag står för hela lånet, men min partner får 50 tkr/3.33mkr = 1.5% av lägenheten, så skiljer vi oss och säljer lägenheten (för exakt samma pris för att göra räknandet enkelt) så får hon tillbaka sin kontantinsats. Kan vi göra så här? Tanken är sedan att vi betalar ränta+amortering+bostadsavgift proportioneligt mot våra löner. Antar att vi behöver skriva ett samboavtal som säger det här också. Däremot är det en risk att bostadsrättsföreningen inte låter någon vara med om man har en så låg andel...

Av Random-person

För mig handlar det mycket om frihet och att slippa press, från såväl min partner som mig själv. Genom att varje månad automatiskt föra över för sparande, hyra och gemensamma utgifter så vet jag att jag vid alla tillfällen kan bränna allt jag har på kontot - i slutet av dagen har jag ändå sparande, boende, mat, gemensamma aktiviteter osv.

Det gör det mycket enklare att budgetera också.

Av Random-person

JeanC:s tips är verkligen toppenbra, lyssna på dem!

Du kommer att kunna få en bra lön och möjlighet att ta mycket ansvar i princip vad du än väljer.

Konsulter får sisådär 800-1200 kr/timmen oberoende av om de kodar C++, är sysadmins, är webbutvecklare, är mobilutvecklare, är teststrateg eller kodar java-backendsystem. Kanske inte på alla arbetsplatser, men det är tämligen enkelt att byta arbetsplats så fort man har 2-3 års arbetslivserfarenhet.

Därför är det smartaste att satsa på vad man tycker är kul. Dels kan du ju välja utbildning baserat på vad du redan nu tror du kommer att tycka är kul, sen finns det ju utbildningar som är breda och låter dig testa på lite allt möjligt. Förvänta dig inte att utbildningen kommer att ge dig det som behövs för att jobba som utvecklare - du bör jobba med hobbyprojekt på fritiden också, och du kommer att lära dig jättemycket dina första månader/år på första jobbet.

Fortsätt bara att lära hela tiden och gör det du tycker är kul så kommer du troligtvis att nå framgång utan att ens behöva tänka så mycket på det (annat än att byta jobb då och då!).

Av Random-person

Lösningsarkitekt, anställd på ett konsultföretag. 29 år gammal, jobbat i fyra år.

Fast lön om 65k/mån (44k efter skatt).
8% pensionsutbetalning (5.2k/mån) (ingen annan tjänstepension dock).
25 dagars semester.

Vad jag har förstått är det väldigt svårt att nå en ersättning högre än det här som anställd på ett konsultföretag, så jag är väldans nöjd.

Av Random-person
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

I denna tråd så är dataingenjör en riktig svår utbildning. I den andra tråden kring arbetstider för utvecklare så är det riktigt slappt, det är så låga krav så att folk kan sitta och lata sig...

Min uppfattning är raka motsatsen. Vanlig datoringenjörsutbildning är inget som på något sätt är riktigt tufft, visst kräver det att man lägger ner tid. Men lägger man ner tiden, så är det ganska rakt fram. I slutet av de flesta kurser ska man skriva tentor, där man ofta har gamla tentor att utgå ifrån som man kan lära sig..

Så oj vad man saknar slappartiden när man läste dataingenjör, men oj vad man önskar att man ej slappade så mycket då, för arbetslivet är så mycket tuffare.

Jag har inte alls sett vad du ser.

Tentor är överlag avsevärt mycket svårare och kräver mer detaljkunskaper än vad arbetslivet kräver. I arbetslivet blir du inte underkänd för att du inte klarar av att leverera: du blir på sin höjd omplacerad (vilket såklart är förnedrande, men ändå) och får sen göra enklare arbetsuppgifter tills du lärt dig. På en högskoleutbildning höjs hela tiden svårighetsgraden och mer krävs från dig, men i arbetslivet kan du utforma dina arbetsuppgifter efter din kompetens.

Just dataingenjör är inte den svåraste utbildningen, det stämmer. Men du kan glida igenom arbetslivet bra mycket lättare.

Det du säger om att man inte borde glida sig igenom utbildningen utan istället lägga tid på att faktiskt lära sig sakerna mer grundligt har du däremot helt rätt i - jag har mött många som ångrar att de "slackade" så mycket på utbildningen och att de därför inte lärde sig alls så mycket som man skulle kunna ha gjort.

Av Random-person

Det är typiskt en grej att ta upp på jobbintervjun. Fråga när folk dyker upp på dagen - om svaret är "Pelle dyker upp först fram mot niotrettitiden ibland, höhö" vill du förmodligen jobba där.

Att jobba som utvecklare är rätt annorlunda än de flesta andra jobb. Du är oftast fri att bestämma dina egna tider och ta rast när du vill. Jag har jobbat mer än ett par sega dagar på storföretag där man bara sitter och väntar på mail för att bli unblockad där man fikar två timmar om dagen... (åas är fikande där man pratar jobb ofta att betrakta som jobb tycker jag).

Av Random-person

Det är inte omöjligt. Men samtidigt måste man förstå att den här typen av system är mycket gamla, består av integrationer mellan vanligtvis tiotals eller hundratals system (som är blandat nya/gamla), och de tas oftas fram av ultrabyråkratiska organisationer. Mycket av arbetet är outsourcat, projektledare har oftast inte en aning om hur man driver ett it-projekt, interna politiska strider gör att alla förändringar är rejält tröga att få igenom, institutionell "erfarenhet" som inte får ifrågasättas sätter käppar i hjulen för förbättringsarbete...

Det är faktiskt lite av ett under av hur bra de här system ändå funkar.

(källa är mina egna och mina kollegors erfarenheter av storbolag, såväl privata som offentliga - och de är inte överdrivna för fem öre).

Av Random-person

Pengar på hög ger efter bara några år snabbt tusenlappar i månaden i avkastning. Tusenlappar som snabbt överstiger skillnaderna i ränta av att du amorterar en extra miljon på lägenheten eller huset.

När du väl dör finns det inget värde i att ha ett avbetalt hus. Det är hundratusentals eller miljontals kronor lagt som du skulle kunna lagt på att ha roligare under livet.

Av Random-person

När man söker ett lånelöfte, behöver man visa upp att man har 15% av lånelöftet? Och hur får dessa pengar vara låsta? När ska det "visas upp" att pengarna ligger på ett bankkonto? Måste de vara kvar på bankkontot hela tiden?

Jag antar att om jag har mina pengar låsta i indexfonder fram tills lånelöftet (jag vill ha kvar dem i indexfonder så länge som möjligt, då dag-till-dag-EV på indexfonder är positiv och jag har totalt sett mer än 15% av värdet på bostaden jag vill köpa), ansöker om lånelöfte och säljer samtidigt av fonderna så att jag totalt sett har åtminstone 15% på ett bankkonto. Någon/några dagar senare behöver jag visa ett bankutdrag för banken jag söker lånelöfte hos som måste uppgå till minst 15% av totala kostnaden på lånet. Efter det får jag göra lite vad jag vill (spela bort alla pengarna på casino?), men gör jag det så antar jag att jag måste berätta om det för banken innan de godkänner lånet...

Av Random-person

Kan man inte lägga 5k i månaden på ett bil-lån borde man verkligen inte ha en bil för 300k. Det är ju helt galet.

Bil-lån har oftast hög ränta. Sålänge du inte förväntar dig en rejäl löneutveckling är det sällan värt att ta långa lån. Jag skulle aldrig ta ett lån på över 5 år, utan hellre sänka kostnaden för bilinköp tills jag hade råd med ett lån på max 2-3 år. Du får ju en helt okej bil (som ingen skulle skämmas över) för 150k, det är 4.2k/mån över 3 år vid 0% ränta.

Av Random-person

Spel 4 av 12 av Charterstone. Ett Legacy-builder-placement-spel (tänk Lords of Waterdeep, men man uppgraderar permanent byggnaderna).

7/10 tycker jag. Kul, gillar att det är så relativt enkla regler och att varje tur går fort (och hela spelet tar bara 90-120 minuter för 4 personer att spela, även när man tar sin tid och tänker mycket). Däremot tycker jag det är väldigt svårt att veta vilken taktik det är som är bäst.

Av Random-person

Blåmusslor är den ultimata "romantiskt men billigt"-måltiden för två personer.

1.0 kg frysta blåmusslor kostar ofta 39 kr (39 kr/kg), koka med vitlök och gullök (2 kr), en buljongtärning (1 kr), vatten och en halvliter öl (12 kr). Servera med pommes (10 kr) och majonäs (6 kr). Totalt typ 70 kr för två personer, för rejält mycket mat dessutom.

Av Random-person

Som många sagt, brukar dessa kurser vara sjukt breda. Tyvärr leder det till att många får jobb som de inte riktigt är kvalificerade för (själv sett det, någon nyexad blir inkastad på en lite för tung infrastrukturroll i ett dysfunktionellt jätteföretag och allting står still i sex månader tills junioren förstått hur man gör saker...). Åas om man själv har ett brinnande intresse och är okej med att paniklära sig på jobbet första åren så är det nog ett jättebra sätt att starta en finfin karriär. Du kommer säkerligen tjäna mer pengar än en nätverkstekniker, speciellt om du jobbar som konsult (har du fem års erfarenhet borde du ha noll problem att dra in en lön om minst 40-45k/mån som anställd på ett konsultföretag).

Grejen med infrastruktur är att det är sjuukt många saker man behöver kunna, och mycket måste man mer eller mindre lära sig på jobbet. En tvåårig kurs kommer inte lära dig en tjugondel av vad man behöver.

Fördelen är att det inte är superduperkomplicerade saker för det mesta, utan det är mest att det är många saker man måste lära sig - över tid kan vem som helst bli bra. Vilket kan vara bra att veta om man själv inte känner sig säker på sin kompetensnivå vid start (jag har mött många människor med dåligt självförtroende som inte tror att de klarar av att jobba med något annat än enklare it-support, vilket jag tycker är synd!)

Av Random-person
Skrivet av Aktsu:

Enkelheten i en bank som har allt, ha lönekonton med mera samlade med banklånen och bara ha en bankkontakt. Har testat på Skandiabanken och liknande tidigare och funderade på att byta till SBAB men tyckte det var långa kötider via telefon när något strulade eller man behövde fråga något. När jag ville bli kund hos SBAB skulle jag ringa in och ställa en fråga om något, då var det 1,5 timmes kö så då la jag på och sket i dem.

Har nu även en bankkontakt jag tycker är vettigt och lätt att ha att göra med. Sen att jag hittills fått rätt bra räntor gör ju att det är en no brainer för mig att fortsätta vara kund, hade säkert kunnat få lite bättre på andra ställen men jag offrar gärna lite för att göra saker enklare.

Sist jag flyttade blev hela processen så mycket enklare av att kunna ta ett snabbt samtal med bankkontakten och förklara hur jag ville lägga upp allt. Bankkontakten vet att jag har koll och är försiktig samt gillade siffrorna så det var inga problem att köpa innan vi ens pratat med en mäklare. Riktigt smidigt att få svar på sådant direkt och inte behöva skicka in låneansökningar osv som Skandiabanken ville när jag hade dem och hade liknande frågor.

Okej! Har du en specifik handläggare som du ställer frågor till alltså? Som du kontaktar på samma sätt (telefon?). Jag förstår att det känns värdefullt att ha det.

Av Random-person
Skrivet av serdyllon:

Alla kan inte "vinna" på samma strategi. Hade alla varit aktiva i att byta bank, elavtal, teleoperatör, bredband, försäkringsbolag etc så hade priserna varit mer likartade mellan marknadens olika aktörer.

Nu har vi en marknad som premierar den som lägger extra tid/ansträngning på att jämföra avtal och själv konkurrensutsätta olika leverantörer mot varandra. Alla har inte den tiden/orken/kunskapen som krävs för att dra nytta av marknadens bästa erbjudanden.

Sedan är det precis som @Litenskit skrev i föregående inlägg: vissa bankkunder använder fler av bankens tjänster än andra. Om du bara har ditt bolån och lönekonto hos banken kan du lika gärna ha det hos vilken nischbank som helst. Men om du vill ha ett bankkontor i närheten får du betala för det, på ett eller annat sätt. Samma sak om du föredrar att ha sitt sparande och eventuellt pensionssparande på samma ställe.

Bankernas säljare är naturligtvis också luttrade och duktiga på att lura potentiella kunder att tro att det finns fördelar med att samla allting på ett ställe och vara "trogen" kund. I själva verket tyder det mesta på motsatsen; lojala kunder mjölkas och får sällan tillgång till marknadens bästa erbjudanden. Det är en destruktiv kundstrategi, men det är inte bara bankerna som agerar på liknande sätt.

Jag kan köpa att många inte orkar fixa med det med sina existerande lån, men det känns helt orimligt att inte spendera de TRE minuterna de tar att kolla listräntorna på olika bolag. Det är ett klick bort på hemnet liksom...

Förstår inte heller det där med att samla lånen på samma ställe som man annars gör bankärenden. Vad får man ut av det? Sätter inte alla en autoöverföring från lönekontot bara och glömmer bort lånet sen? Är det för att man vill få en fin graf över sina skulder utan att behöva byta bank-app eller använda en aggregerare likt tink?

Är det några bankfunktioner jag borde använda som jag inte använder? Jag använder snabbsaldo, möjligheten att föra över pengar (även internationella överföringar), ställer in Swish-inställningar nångång per år kanske och vill kunna göra direktöverföringar när jag köper prylar. Alla banker verkar ju ha liknande features. Jag brukade köpa aktier och fonder med Swedbank, men gick över till Avanza då jag aldrig lärde mig Swedbanks UI (det är totalt jävla ologiskt).

Att ha ett lokalt bankkontor är inte en feature, det är en bugg - det betyder att du behöver besöka ett kontor för att lösa vissa saker (t.ex. fick jag sitta på ett Swedbank-kontor i tre timmar en gång för att stänga ett bankkonto pga. "strul i systemet"...). Man kan gå med kostym på ett bankkontor och fråga snällt om ett lån - det är lite svårt om det inte finns ett bankkontor - men det är ändå bara storbanker som har kontor och har man problem att få ett lån är man körd ändå på storbankerna.

Däremot har du fel i 'Alla kan inte "vinna" på samma strategi.'. Om alla hade samma strategi hade det blivit mer konkurrens om kunderna. Till slut når man en punkt där man kan minska vinsten för ägarna (och de anställda på företagen...) för att kunna sänka priset ytterligare mot kunderna. Det är ju väldigt mycket pengar som sugs ut av kunderna i dagens system - pengar som kunde gå till att sänka kundernas bolån.

Skrivet av Aktsu:

@Random-person:

SBAB verkar ju ha rätt höga räntor just nu faktiskt, hade inte valt dem i första taget. Gillar också att ha sakerna samlade och någon som är enkel att ringa som löser saker/svarar på frågor, det kan jag gärna betala några punkter extra för om det krävs. Just nu verkar det dock inte behövas då bankerna prutar ner rätt bra.

Sant!

På vilket sätt gillar du att ha sakerna samlade? Är det att du vill kunna se alla dina tillgångar och lån på samma vy i en enda app? Har du en personlig bankman du gillar?

Skrivet av Litenskit:

@Random-person:
Att jämföra listräntorna är inte riktigt rätt för det är inte säkert att det är där man landar när man väl tar ett lån (tex jag ligger 0,24%-enheter under snitträntan för mitt bolån för månaden när jag band räntan).
Sedan så finns det vissa personer som tex jag som föredrar att ha allt på samma ställe än att spara några kronor, dvs man betalar för bekvämlighet.

Ja, jag tänker definitivt fråga de flesta banker om hur lågt de kan gå nästa gång jag söker lån. Listräntorna verkar vara rent lurendrejeri på storföretagen.