Inom sfären för öppen källkod är Github ett populärt webbhotell för att ladda upp, lagra och dela med sig av sina projekt. Tjänsten har miljontals användare och är idag störst inom sitt område, då det tidigt 2010-tal gick om såväl Sourceforge och Google Code.

Nu rapporteras att mjukvarujätten Microsoft förvärvat Github och att affären blir officiell senare under dagen. Github Inc. som år 2015 värderades till 2 miljarder dollar har tidigare övervägt att börsnoteras, men ska enligt rapporten ha imponerats av Microsofts VD Satya Nadella och istället valt att sälja hela bolaget.

En affär kan ses i ljuset av att Microsofts ledning tidigt 2000-tal var mycket kritisk till tjänster som Github, då en modell där utvecklare kan förbättra och dela kod med varandra ansågs hota Microsofts affärsmodell. Det här har förändrats under Nadellas ledarskap, där allt mer av Microsofts utvecklarverktyg blivit öppna samtidigt som bolaget investerat i bland annat Github och Linux Foundation.

Hur Microsoft väljer att förvalta Github återstår att se, men klart står att förändring är välbehövligt. Enligt Bloomberg hade bolaget intäkter på 98 miljoner och förluster på 66 miljoner under en niomånadersperiod år 2016. Github har också sedan nio månader tillbaka med ljus och lykta sökt efter en ny VD.

Källa: Bloomberg

Uppdatering 2018-06-4 15:15: Microsoft bekräftar nu att köpet blir verklighet. Mer information finns på företagets webbplats.