Grafikkortshösten 2020 har bjudit på osedvanligt många intressanta produkter, något som svärtats ned av påhittade priser och bristande tillgång. Purfärska Radeon RX 6900 XT rundade av året och blev ett nytt lågvattenmärke med praktiskt taget inga produkter i handeln. Samtidigt började det rapporteras om att AMD redan avslutat tillverkningen av referensdesignen för RX 6900 XT.

Nu svarar AMD:s grafikchef Scott Herkelman på Twitter med att de till följd av hög efterfrågan på obestämd tid fortsätter tillverka sina referensdesigner. Att han skriver referensdesigner i plural talar för att han utöver det senaste flaggskeppet Radeon RX 6900 XT menar syskonmodellerna RX 6800 XT och RX 6800.

Referensdesigner avser AMD:s och Nvidias egna visioner av sina grafikkort. Förutom grafikkrets och minneskretsar som utgör själva grundstommen för en specifik modell, har referensdesigner ett kretskort (PCB) och en kyllösning signerat bolaget självt. Dessa är ofta eftertraktade då de garanterar kompatibilitet med tillbehör och andra kyllösningar, som vattenblock, men också för att de i regel finns att köpa till rekommenderat pris.

Ett problem från AMD vid lanseringarna av Radeon RX 6800, RX 6800 XT och nu senast RX 6900 XT är att de släppts med referensdesignerna i extremt begränsad upplaga till rekommenderat pris. De har sedan ersatts av alternativ med signifikant högre priser från partnertillverkare, vilka hänvisar till att AMD pressat marginalerna så hårt att de omöjligt kan nå rekommenderat pris på egen hand.

Grafikkort

SweClockers prestandaindex (1440p)*

Rek. pris

Radeon RX 6900 XT

179

10 599 kronor

Radeon RX 6800 XT

166

6 999 kronor

Radeon RX 6800

146

6 249 kronor

* Referenspunkt är Geforce RTX 2070 Super som index 100

I samtal med Hardware Unboxed har AMD tidigare uttalat sig om att de ska "möjliggöra" för sina partner att nå rekommenderat pris till början av år 2021. Förutom att sänka priserna på sina kretsar till partner och gå ut med tidsbegränsade rabatter hos återförsäljare, är en möjlighet att tillverkarna får sälja referensdesign men med egen märkning i form av klistermärken på fläktarna.

Mer läsning om tillgång och priser: