Den årliga uppdateringsvågen av Android-telefoner har inletts. Google har sedan i våras låtit utvecklare och beta-användare testa Android 13 i flera olika iterationer, men nu är det dags för Android-mjukvaran att släppas skarpt.

Android 13 kan primärt ses som en mellanuppgradering, då nya mjukvaran inte erbjuder några omfattande förändringar. Material You-designen som introducerades med Android 12 har blivit mer utspritt i gränssnittet och användare kommer få ytterligare möjligheter att modifiera utseendet på sina telefoner, genom att bland annat kunna anpassa applikationsikoner för att bättre matcha telefonens bakgrundsbild.

Utöver detta erbjuder Android 13 mer omfattande kontroll över aviseringar från applikationer, om applikationer ska få tillgång till dina bilder och videor samt bättre koppling till Chrome OS som gör det möjligt att svara på meddelanden på telefonen via Chromebook-enheter.

Äger du en Pixel 4 eller nyare Pixel-telefon har du möjlighet att installera den nya Android-versionen. Detta går att göra direkt via telefonen, men om du vill ha en fräsch installation finns även fabriksavbildningar för Pixel-enheter att ladda ner och installera manuellt.

Äger du inte en Pixel-telefon så måste du vänta lite till. Under de kommande månaderna kommer flera tillverkare släppa uppgraderad mjukvara till sina enheter, men specifikt när detta sker är upp till vardera tillverkare.

Källa: Google Blog