Även om de officiella systemkraven för Windows 11 är väldigt strikta så har det sedan lanseringen gått att installera systemet på de flesta datorer som redan kan köra Windows 10. Microsoft har stängt några tidiga inkörsportar men nyligen upptäcktes ett relativt enkelt knep som kringgår alla krav och installerar systemet.

Men även om användare utnyttjar detta eller något annat knep kommer Windows 11 version 24H2 inte längre kunna starta efter installationen, rapporterar Neowin.

Orsaken är att Microsoft har gjort en ändring i den kommande uppdateringen som innebär att systemet inte kan köra på processorer som saknar SSE4.2-instruktionerna och instruktionen ”popcnt” (för population count) som räknar antalet ettor i ett binärt heltal. Ett antal systemfiler, både grundläggande drivrutiner och Windows-tjänster, kräver numera båda dessa för att systemet ska starta.

Ändringarna infördes i bygge 25905 och 26080 och lär inte försvinna innan uppdateringen släpps skarpt i höst. Drabbade processorer är bland annat Intel Core 2 Duo och AMD Athlon, så det är inte direkt några nykomlingar som snart stängs ute.