Google har visat upp en ny multimodal AI-assistent med arbetsnamnet Projekt Astra. Astra kan både höra och se sin omgivning och ge dig respons i realtid. I ett teknikdemo som Google visat upp kan assistenten skilja på olika saker i sin miljö och notera vart du har lämnat vissa föremål. Enligt Googles AI-chef Demis Hassabis säger att Astra är ett projekt som han velat förverkliga i flera år.

Den är multimodal och kommer att vara med dig hela tiden. Kalla den för Star Trek Communicator, eller rösten från Her eller den vad du vill. Den ska vara hjälparen som är praktisk och du kommer att vänja dig vid att ha den med dig när du än behöver den. – Demis Hassabis

Astra kommer att ha Googles Gemini 1,5 Pro som sin språkmodell och kan användas via antingen en telefon eller smart-glasögon. Hassabis påstår att alla komponenter som används i Astra var redan tillgängliga för ett halvår sedan men att de behövt putsa på AI-assistentens latens och göra den snabbare på att reagera på det som sker i miljön runt omkring.

Däremot finns det fortfarande en lång väg kvar att gå innan Astra kan lanseras. Assistenten är fortfarande i ett prototyp-stadie och AI-avdelningen på Google jobbar på flera modeller samtidigt, vissa som ska vara generella och andra som är mer fokuserade på vissa ändamål.