Egenskap | Värde |
---|---|
Typ | Minitower |
Formfaktor | Mini ITX, Mini DTX |
Dimensioner (B×H×D) | 222 × 374 × 417 mm |
Vikt | 6 kg |
Material | Stål, plast, härdat glas |
3,5”-platser | 1 st. |
2,5”-platser | 3 st. (varav en hänger under 3,5"-vaggan) |
Fläktplatser | 4 st. 140/120 mm, 1 st. 120 mm, 1 st. 180 mm |
Medföljande fläktar | 1 st. 180 mm Dynamic X2 GP-18 PWM |
Platser för expansionskort | 3 st. |
Anslutningar | 1 st. USB Type-C, 2 st. USB 3.0, ljud |
Nätaggregat | ATX (medföljer ej) |
Pris | 1 349 kronor |
Fractal Designs Torrent Nano utgör tillsammans med Torrent Compact och Torrent den trio modeller som ingår i företagets satsning på chassin med högt luftflöde. Torrent Nano blir det minsta chassit i familjen, där en design mot formfaktorn Mini ITX möjliggör en lådvolym på 34,6 liter – det vill säga en halvering mot det ursprungliga Torrent-chassit med sina 69,8 liter. Nu är inte 34,6 liter särskilt litet i sammanhanget Mini ITX, och därför rör sig modellen i minitower-territorium snarare än SFF.
Nykomlingen finns tillgänglig i ett flertal olika varianter och färger. Den vi kikar på idag är vit med svarta accenter på insidan samtidigt som den högra sidopanelen utgörs av helt transparent härdat glas. Utöver det finns det en helsvart modell med mörktonad glaspanel samt en RGB-berikad variant med dubbla glaspaneler. Sist men inte minst finns det en avskalad modell som endast använder stålpaneler på sidorna, vilken är en dryg hundralapp billigare.
När vi tar en närmare titt på modellen råder det inget tvivel om att det rör sig om en medlem i Torrent-familjen. Torrent Nano ser i princip ut som ett förkrympt Torrent, där designspråket på frontpanelen känns igen mycket väl. Panelen är återigen tillverkad i plast och bjuder på ett öppet utförande för att låta luft strömma fritt in genom fronten.
Bakom panelen återfinns ett förmonterat dammfilter, vilket i sin tur täcker insuget som utgörs av en bastant 180 mm-fläkt ur företagets Dynamic X2-serie. Nämnvärt här är att frontpanelen, likt hos fullstora Torrent, hålls på plats med snabbfästen. Det finns dock inget klockren punkt att greppa på panelen från utsidan för att rycka loss den, och ur en designaspekt är tanken att man ska plocka bort båda sidopanelerna för att kunna avlägsna fronten.
Nu ska det sägas att vårt exemplar av Torrent Nano hade ganska "snälla" snabbfästen, vilket gjorde det möjligt att nypa tag i den övre delen av plastgallret och rycka rakt ut. Detta var dock inte fallet hos vårt Torrent-exemplar som vi recenserade förra året, där det gallret satt så pass hårt att vi mer eller mindre var tvungna att plocka bort ena sidopanelen för åtkomst. Här hade det varit önskvärt att Fractal Design implementerat en bättre greppunkt på frontpanelen för enklare åtkomst.
Förutom dammfiltret i framkant finns det ytterligare ett heltäckande sådant i chassits botten, vilket man kommer åt genom att lossa på frontpanelen. Detta filter täcker insuget till grafikkortet alternativt de valfria fläktarna man kan placera i botten.
I den främre delen av chassits topp återfinns modellens lättåtkomliga anslutningar. Dessa utgörs av en USB Type-C-port (USB 3.2 Gen2), dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Utöver portarna hittar vi här även strömknappen samt resetknappen.
På chassits baksida ser vi en stor perforerad yta som den varma luften från insidan ska tryckas ut genom. För att ge luften lite hjälp på traven finns det möjlighet att komplettera med en 120 mm-fläkt här. Längre ner syns tre expansionsplatser för instickskort, vilket rimmar bra med moderna grafikkort som ofta tar mer än två kortplatser i anspråk. Allra längst upp återfinns monteringspunkten för nätaggregatet, vilket ändå är ganska ovanligt på moderna chassin.
Precis som hos storebror Torrent har Fractal Design implementerat en serie kardborrband på chassits baksida. Tanken med dessa är att binda ihop kablarna som löper ut från nätaggregatet, moderkortet och grafikkortet för att få till ett mer städat yttre.
Chassits topp är likt frontpanelen tillverkad av plast och hålls på plats med hjälp av snabbfästen. Under topplocket hittas monteringskammaren för nätaggregatet, där det rör sig om formfaktorn ATX snarare än SFX som annars är väldigt vanligt för moderna Mini ITX-chassin. Kammaren för nätaggregatet är väl tilltagen och kan husera enheter med djup upp till 200 mm.
I den främre delen av nätaggregatskammaren hittar vi en av chassits tre lagringsplatser. Denna löstagbara vagga sväljer en 3,5"-enhet med vibrationsdämpad montering som en 2,5"-enhet kan monteras på undersidan av vaggan med stum fastskruvning.
Som tidigare nämnts är varianten av Torrent Nano som landat i testlabbet bestyckad med en helt transparent glaspanel på chassits komponentsida. Likt fullstora Torrent hålls båda sidopanelerna på plats med smidiga snabbfästen, vilket gör det möjligt att avlägsna dessa med endast en hand. Ovanpå detta finns det möjlighet att fixera sidopanelerna med skruv för exempelvis säkrare transport.
Väl på insidan möts vi av en förhållandevis rymlig huvudkammare för att röra sig om ett Mini ITX-chassi, och inte helt oväntat påminner layouten mycket om en nedskalad variant av den vi såg hos fullstora Torrent. Plats finns här för moderkort i formfaktorn Mini ITX samt den något obskyra förlängda standarden Mini DTX. Vidare ryms riktigt bastanta grafikkort med längder upp till 335 mm i grundutförandet. Monterar man en fläkt framför grafikkortet minskar dock utrymmet till 310 mm.
När det kommer till tornbaserade luftkylare finns det gott om utrymme att montera sådana inuti Torrent Nano, där modeller med höjder upp till 165 mm kan ta plats på insidan. Därutöver har mycket krut lagts på att tillhandahålla många strategiskt placerade genomdragningshål för kabeldragning till moderkortets baksida, vilket borde skapa god potential för ett städat bygge på den fronten.
I den övre delen av kammaren syns skiljeplåten till nätaggregatskammaren. Denna är perforerad för att låta nätdelen kunna dra in luft från huvudkammaren. Utmed plåten återfinns en plastslist, bakom vilken RGB-belysning är monterad som kan kopplas in och styras via moderkortet. RGB-belysningen är helt valfri att koppla in om man råkar ha en aversion mot discoljus.
Mot den främre delen av huvudkammaren ser vi tre skåror i plåten, där den översta av dessa är menad som monteringspunkt för en eventuell vattenreservoar. De två nedre skårorna används istället som monteringspunkt för det medföljande grafikkortsstödet, vilket kan flyttas i höjdled och sidled för att passa ens specifika grafikkort.
Chassits botten är till största delen öppen och fungerar som insug till grafikkortet. Beroende på hur tjockt ens grafikkort är så finns det även möjligheter att montera fläktar i botten, där antingen 120- eller 140 mm-varianter kan ta plats.
Torrent Nano har likt storebror Torrent en del flexibilitet gällandes fläktmonteringen i fronten. Den förinstallerade monteringsramen för 180 mm-fläkten går nämligen att skruva bort och ersätta mot en duo medföljande skenor som möjliggör montering av dubbla 120/140 mm-fläktar i framkant.
När det kommer till fläktmontering som helhet går det att klämma in upp till fem stycken 120 mm-fläktar i Torrent Nano, varav två i fronten, två i botten samt en i bakkant. Väljer man istället 140 mm-fläktar går det in fyra sådana, där två monteras i fronten och två i botten.
Gällandes radiatormontering är denna till största delen begränsad till chassits front, där modeller med storlekar upp till 240 mm kan ta plats. Det finns även möjlighet att klämma in en mindre 120 mm-variant i bakkant om så önskas.
På baksidan av moderkortsplåten finns det förhållandevis gott om utrymme för kabeldragning med en spalt på 29 mm. För att göra kabeldragningen enklare har Fractal Design bestyckat denna sida med en rejäl uppsättning förmonterade kardborrband, varav ett sitter uppe i nätaggregatskammaren för att binda ihop överblivna kabellängder.
På denna sida syns även ytterligare två lagringsplatser, där två 2,5"-enheter kan skruvas fast på en löstagbar monteringsplåt. Bakom plåten återfinns ett stort utstansat hål som ger åtkomst till baksidan av sockeln, vilket underlättar eftermontering av processorkylare.