I augusti 2017 föreslog public service-kommittén att finansieringen av public service skulle göras om, och gå från att vara en separat TV-avgift till att istället läggas på skattesedeln. Förslaget har blivit omdiskuterat och i april 2018 godkändes det till slut av regeringen, som lade fram ett lagförslag baserat på detta.

Idag, den 14 november, har riksdagen debatterat förslaget och röstat igenom det med 276 röster för och 60 röster emot. Det enda parti som motsatt sig förslaget är Sverigedemokraterna (SD), som tidigare varit för skattefinansiering framför dagens licenssystem men som numera anser att förtroendet för public service inte är tillräckligt högt. Partiet anser att Granskningsnämnden, eller annat organ, i högre utsträckning bör granska sakligheten i public service.

De andra riksdagspartierna är överens om förändringarna i finansiering av public service, men med reserverationer mot olika delar. Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) anser bland annat att SVT:s sponsring av exempelvis sportevenemang bör minska jämfört med idag.

Socialdemokraterna (S) föreslog sändningstillstånd för Sveriges Radio (SR), Sveriges Television (SVT) och Utbildningsradion (UR) på tio år för att minimera risken för politiskt inflytande. En majoritet i kulturutskottet ansåg att det var för lång tid med hänvisning till hur snabbt tekniken utvecklas, varför den första förnyelsen av tillstånden som äger rum 2020 endast gäller under sex år och därefter följs upp av cykler på åtta år från 2026.

Den nya public service-skatten som byter ut dagens licensavgift ligger på 1 procent av den beskattningsbara inkomsten för alla som fyllt 18 år. Den nya skatten har ett tak som för 2019 kommer ligga på 1 300 kronor per person och år eller motsvarande 108 kronor i månaden.

Vinnarna på den nya avgiften blir således ensamhushåll, där den årliga kostnaden för public service går ned från dagens 2 400 kronor till högst 1 300 kronor per år. För hushåll med flera vuxna blir avgiften något högre – två vuxna får med den nya skatten ett maximalt årligt belopp på 2 600 kronor eller 200 kronor högre än idag.

Den nya TV-avgiften, tillsammans med övriga ändringar i TV- och radiolagen, träder i kraft 1 januari 2019.