Ingen rök utan eld – tillverkarna var snabba att växla upp jakten på att hitta vad som fått ett fåtal användares Ryzen-processorer att explodera. Efter kort tids sökande meddelade AMD att de hittat felet, men utan att presentera några närmare detaljer. Resultatet blev istället en ny AGESA-version och en spänningsgräns på 1,3 volt för processorn.

Nu presenterar Gamers Nexus en mycket ingående analys av vad som gått snett. Som grund för slutsatserna ligger en Ryzen 7 7800X3D-processor, som köptes direkt av en olycksdrabbad användare. Med understöd av laboratorium har skadorna på den havererade processorn granskats på mikrometernivå. I verktygslådan hos laboratoriet finns mikroskop, svepelektronmikroskop, akustisk analys samt röntgen och datortomografi.

Laboratoriet och Gamers Nexus konstaterar att den explosionslika utbuktning på processorns undersida är just resterna efter en explosion. Undersökningarna visar hur kontaktpunkterna av koppar, som ligger mellan kisel och substrat, har smält. Utan att ha möjlighet att titta på processorn innan haveriet är Gamers Nexus säkra på att en lång rad sammankopplade haverier ligger bakom det hela.

Gamers nexus 1.jpg

De minsta prickarna i mitten av röntgenbilden är tecken på att kontaktpunkterna smält. Bildkälla: Gamers Nexus

En trolig startpunkt finns på transistornivå, där processorns dielectric layer, som vid normal funktion fungerar som en isolator, blivit en ledare. Förhöjd spänning under längre tid pekas ut som sannolik orsak, särskilt eftersom processorn användes med ett Asus-moderkort som bevisats kliva över säkra spänningsnivåer. Gamers Nexus beskriver att en sådan skada byggs över tid och att det inte finns något som kan göra den ogjord. När gränsen passeras är allt över på en bråkdels sekund, och att sänka spänningen kan i bästa fall bara stoppa skadan från att växa.

Gamers Nexus 2.jpg

I sidovy syns en spricka i kislet, men också de kontaktpunkter som smält. Bildkälla: Gamers Nexus

Gamers Nexus 3.jpg

Svepelektronmikroskopet visar extrem närbild av hur processorns beståndsdelar gett vika. Bildkälla: Gamers Nexus

Vidare beskrivs en fortsatt ond cirkel, där den oönskade ledaren bidrar till kraftigt förhöjda temperaturer som smälter indium-lagret som löder samman värmespridare och krets. Smältpunkten för detta specificeras till runt 160 grader Celsius – men temperaturtaket stannar inte där. Utan kontakt med värmespridaren kan värme endast avledas in mot sockeln via nämnda kontaktpunkter, som kan smälta först när temperaturerna passerar 1 000 grader.

Medan Gamers Nexus och diskussion med labbtekniker slår fast att ovanstående fel är det mest sannolika, påpekas att det finns en mycket lång lista av möjliga felorsaker som inte går att undersöka i processorns trasigt skick. Tillverkningsfel, materialutmattning och orenheter i materialen är några exempel som uppges kunna bidra till utfallet.