Tv-avgift för datorer och surfplattor i februari

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ziggy:

Sådärja, nu har jag anmält mitt tv-innehav efter ca 20års smitande. Fick en oumbärlig lust att stötta public service o inte beblanda mig med de "drama-queens" som förfasas här. Hur ska ni kunna leva ett normalt liv efter detta fruktansvärda övergrepp? Seriöst..skaffa ett liv!

Grattis, nu kan du kolla på kulturnyheterna ikväll med gott samvete. Ha det så skojj

Permalänk
Medlem

Helt åt helvete. Eva Hamilton är ju för fan jävig!

Permalänk
Medlem

Om de genomför detta hoppas jag verkligen att de stänger skämtet till verksamhet som kallas Radiotjänst. Vidare hoppas jag att de lägger ner all form av underhållning i både SVT och SR eftersom det knappast kan kallas Public Service. De borde endast ha nyhetssändningar i stil med CNN samt "folkbildande" dokumentärer och reportage. Melodifestivalen borde övergå i privat regi, liksom inköp av alla större (och dyra) sportevanemang som OS och Fotbolls EM och VM. På så vis kan de sänka "skatten" rejält och de som vill kan betala för tillgång till sport och nöje.

Permalänk

Hoppas alla ni som röstar nej då även anser att vi ska lägga ner SVT annars lär ni nog vara bakom flötet och tror att det är gratis!
Vi andra som inte bryr oss om kommersiell TV likt big brother, wipe out, paradise hotel, sionistiskt vinklade nyheter m.m. utan istället ser intresset i opartiska debatter, repotage, dokumentärer och nyheter förstår nog också vikten att ta upp även de små ämne som inte den stora massan drar sig till.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mase7595:

Om de genomför detta hoppas jag verkligen att de stänger skämtet till verksamhet som kallas Radiotjänst. Vidare hoppas jag att de lägger ner all form av underhållning i både SVT och SR eftersom det knappast kan kallas Public Service. De borde endast ha nyhetssändningar i stil med CNN samt "folkbildande" dokumentärer och reportage. Melodifestivalen borde övergå i privat regi, liksom inköp av alla större (och dyra) sportevanemang som OS och Fotbolls EM och VM. På så vis kan de sänka "skatten" rejält och de som vill kan betala för tillgång till sport och nöje.

Där håller jag med, egenproducerade nöjesprogram bör läggas ner.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mr.3:

Det är en TV och Radio avgift, anledningen till att det är en avgift och inte en skatt är pga att om det vore en skatt så skulle alltså staten äga kanalerna och kunna bestämma vad som får och inte får visas. Det har man alltså för att det inte skall kunna styras från regeringen, vilket sker i bla Ryssland och Nordkorea.

Det är dock inget som inte skulle kunna regleras via lag, inte alltför olikt begravningsavgiften, om jag inte fått den avgiften helt om bakfoten. Du betalar direkt från lönen, precis som skatten (för oss anställda knegare vill säga) och avgiften är direkt reglerad gällande vad den ska användas till (den löpande begravningsverksamheten respektive public service) och vem som är huvudman för detta (Svenska kyrkans församling (samt Stockholms och Tranås kommun i respektive kommun) respektive SVT). Avgiften ska täcka huvudmännens kostnader för den löpande verksamheten och vissa tjänster i samband med denna.
Motsvarande skulle då självklart gälla TV-avgiften. SVT skulle vara huvudman och för avgiften se till att sända nyheter och samhällsgranskande program. Resten kan de fortsätta köpa in BBC-produktioner (vilket råkar vara majoriteten av det vettiga utbud de erbjuder som ligger i public service-intresset) för och sedan får de lösa resten efter vad de kan tänkas ha över. Skulle det inte bli några pengar över, då får det väl bantas ner i kanalutbudet eller läggas in reklam under de program som är "fredade" som public service.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem
Skrivet av Utgardaloki:

Skojar du nu eller? Jag tycker alltså inte att radiotjänsten har något att erbjuda mig. Och det är också därför som jag aldrig (jag menar alltså aldrig) tittar eller lyssnar på det de har att erbjuda. Men du tycker alltså att jag skall eller borde betala ändå, eller? Om det verkligen är det du tycker så kanske du skulle kunna klargöra för resonemanget bakom den åsikten för jag förstår den faktiskt inte.

/Daniel

Poängen bakom att alla ska betala är att hela samhället och demokratin tjänar på fri, okommersiell media. Visserligen kan man tycka att enbart de som tar del av denna bör betala, men detta skulle vara väldigt svårt att efterleva i praktiken. Speciellt om det fortfarande ska röra sig om fri, okommersiell media.

Permalänk
Medlem
Skrivet av retro123:

Kallades ett kollektivt ansvar eller solidaritet, finns vissa värden som kanske inte just du utnyttjar men trots allt anses av en majoritet vara så viktiga att alla ska vara med att betala för det (se; sjukvård, skola, o.s.v.) oberoende TV ansågs vara en sådan sak men kanske det har svängt där åtminstonde om man läser inläggen här..
Ledsen om det är så och håller inte med. Ett fördummande TV4 sverige ser jag fram emot med bävan..

Oberoende journalistik bla bla osv. Så jag ska alltså betala för att en massa av människor som stirrar på TV tror att allt som SVT häver ur sig
i sina så kallade nyhetsprogram är sanning? Njaeeeej. Sen kan väl hållas med om att inte allt kollektivt är av ondo. Fast det här förslaget
låter ju som kollektiv bestraffning av allt och alla, även de som valt bort saker som TV och Radio. Även de som kanske inte har råd (hemska tanke) att betala för sig. Arbetslösa, flyktingar, ensamstående mammor, min fattigpensionär till morsa t.ex. . Solidaritet är ju mer än ett ord i svenska akademiens ordlista. Därför tycker jag att Public Service ska vara precis som t.ex. skolan, avgiftsfri, eftersom det ju är hela "samhället" till gagn.

Visa signatur

🖥️:Phanteks Evolv X | Ryzen 7 5800X3D | Noctua nh-d15 chromax.black | 8x Noctua NF-P14s Redux 1500 | Gigabyte x470 Aorus Gaming 7 Wifi | Kingston Renegade 32Gb 3600Mhz | Samsung 990 Pro | ASUS TUF 3080 12Gb | Cougar CM 700W | Acer XB27HU | Mionix Naos QG | CM Storm QuickFire TK MX Blue |

"Bättre bli motbevisad - än förklarad skyldig"

Permalänk

Till er som tycker att man borde dra TV-licensen på skatten:

Jag tyckte detsamma från början tills dess att jag läste på lite och då verkar den idén inte så smart längre.

Anledningen till att man inte vill göra detta är framförallt pga att man vill skilja stat från publikservice. Det är en av hörnstenarna i bevarandet av en demokrati att det alltid ska finnas ett medium som ska kunna kritisera staten utan att riskera tex. ekonomiska konsekvenser.

Däremot kanske SVT/SR borde överväga att att ta betalt av de som använder deras nättjänst istället och således inte straffa de som inte gör det. Den tekniken är ju tämligen enkel att implementera idag.

Visa signatur

Storskrot:
MB - Asus RIVE X79 // CPU - 3930K @ 5GHz // RAM - 32GB // GPU - Asus GTX680 DCU-IIT // HD - 2 x Corsair 128GB RAID0, 4 x 2TB WD // Chassi - Fractal Design Define XL
Lillskrot:
ASUS G750JX

Permalänk
Medlem
Skrivet av Henke420:

Vem har inte en TV hemma? Det känns som en icke fråga.

Jag har ingen TV hemma. Vet flera som inte har TV hemma... och inte är det pga det fattiga studentlivet heller. Det är ett val. Är inte alls intresserad av sport vilket verkar vara den avgörande frågan för de flesta. Spelar gör jag på datorn... nyheter på datorn... någon enstaka film på datorn men primärt på bio.

Frågan är väl snarare varför man ska ha TV hemma. De flesta jag frågar har inget svar och verkar mest tycka de slösar bort sina liv framför den. Sen har vi folk som gillar sport som ofta vill ha TV. Det kan jag förstå... vet dock några som mest gillar sport i sällskap med andra, så de går ner på krogen om det är någon viktig match.

Detta är allt annat än en icke-fråga. Det man gör är att påtvingar allmänheten tillgången till en tjänst de inte efterfrågat, och därmed tvingas alla även betala för den. Samma motivering som används kring datorn bör tillämpas analogt på telefonerna även om SVT och radiotjänst menar att de ska hålla sig passiva i utkrävandet av avgiften ett par år framöver.

I praktiken innebär detta en helt absurd punktskatt som slår mot hela samhället. Nu kommer varje företag som har en telefon eller en dator att tvingas betala tv-avgift. Det finns 1'000'000 företag i sverige. Det är inte orimligt att hälften av dessa med den nya lagen tvingas börja betala tv-avgift. Det är en miljard i extra intäkter bara där... tillräckligt för det ska rycka lite i nerverna hos mig iaf. Det lär ju inte direkt gå till ökad kvalité... snarare mer idioti och högre löner.

Visa signatur

//Bacon

Permalänk
Medlem

sätt lösenord på helvetet istället så att endast de som vill kolla behöver betala...

Visa signatur

MODERMODEM: Asus ROG Strix Z270E Gaming | i7 7700K | Corsair Hydro H110 | Kingston HyperX Savage 32GB DDR4 RAM | Asus GeForce RTX 3060 Ti TUF OC | Crucial BX100 500GB SSD | Phanteks Enthoo EVOLV | SilverStone Strider Evolution 1200W |

Permalänk
Medlem

Kanske är dags för internet användarna att skapa ett eget tv program, som sänds via tv,internet och radio som riktar sig mot staten och företag och sedan ta 500-1000 kr av varje för att dom KAN ta emot sändingar!!!
Blir så satans trött på detta nu...

Visa signatur

Main : AMD Ryzen 5900X @ 4.55 | NZXT Kraken X73 | 32 GB DDR4 Gskill 3600mhz @ 3800 CL16 | Asus ROG STRIX B550-A GAMING | Sapphire Radeon 7900 XT nitro+ | Samsung 970 evo 1TB | Windows 10 | Lian Li PC-O11 Dynamic EVO | Corsair RM 750 | AOC cu34g2x + Dell u3415w / 1st 24"
Htpc / server : Intel G3258 | Nvidia GTX 670 | 12 GB | 6TB lagring | Fractal design Node 804 | Win 10+Kodi

Permalänk
Avstängd
Skrivet av orginallinus:

Solidaritet är ju mer än ett ord i svenska akademiens ordlista. Därför tycker jag att Public Service ska vara precis som t.ex. skolan, avgiftsfri, eftersom det ju är hela "samhället" till gagn.

Jamen, tror du att skolan är gratis för oss alla? Skattefinansierad är ordet, vi betalar alla för b.l.a skolan. Mycket pengar är det också, och så måste det vara om vi inte endast vill ha en viss klass som kan gå i skola eller få sjukvård. Har framförts argument här som är viktiga för att kanske inte public service TV bör vara skattefinasierad så skulle det i alla fall underlätta rent praktiskt om vi nu ska behålla pctv vilket jag hoppas vi gör.

Permalänk
Medlem

Jag har väntat på det här i flera år sedan Ewa Hamilton tog upp det i Ekots lördagsintervju (mars 2008 googlade jag mig till).
Har faktiskt pratat om saken med tv-kontrollanterna som ringt och besökt mig genom åren och frågat efter TVn som jag inte har men de har förstås aldrig sagt något om det.

En anledning till varför skatt var dåligt sade någon kontrollant var att en skatt lätt blir villkorad av dem som har att fördela den, dvs politikerna. En avgift går direkt till dem som kräver in den och ställer dem friare. Det kan vara som det vill med den saken men man undrar ju hur ofta kommersiella nyhetskanaler släpper nyheter som är skadliga för deras största annonsörer.

För de som bara vill se nöjesrelaterat innehåll så kommer nog det att kosta det med, typ Netflix. Torrents och "piratad streamad TV" lär nog sättas åt allt mer. Kim Dotcom är väl bekant. Ett annat exempel är Surfthechannel som var den första sidan med streamad tv jag besökte. Killen bakom den avtjänar nu ett fängelsestraff på fyra år för "conspiracy to defraud", en term jag inte förstår.

Å andra sidan så kostar väl saker och det verkar exempelvis som allt fler tidningar på nätet också börjar göra delar av innehållet tillgängligt enbart för prenumeranter (ex DN). Även om jag tycker det är surt så läser jag mig till att många tidningar går på knäna och måste skära ner. Nedskärningar hamnar då på de samhällsgranskande redaktionerna som kostar mer pga det tar tid att gräva fram ett riktigt scoop och inte på nöjesredaktionerna som bara har att föra vidare dagens kändisblooper osv.

Slutsats: Det kommer nog bli till att hosta upp pengarna oavsett vad man tycker

Visa signatur

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CPU: AMD Phenom II X4 955 / MB: Gigabyte GA-870A-UD3 / GPU: Gigabyte Geforce GTX 660 Ti / Nätagg: Corsair VX 550 80+ / 16 Gb RAM / 1TB Samsung Spinpoint F3 HD103SJ // Ipad mini 2 //

Permalänk
Medlem

Skippa licensavgiften och lägg det på skattesedeln, så slipper folk fuska med åtminstone en sak...

//Lasse

Permalänk
Skrivet av Dusty Circuit:

Till er som tycker att man borde dra TV-licensen på skatten:

Jag tyckte detsamma från början tills dess att jag läste på lite och då verkar den idén inte så smart längre.

Anledningen till att man inte vill göra detta är framförallt pga att man vill skilja stat från publikservice. Det är en av hörnstenarna i bevarandet av en demokrati att det alltid ska finnas ett medium som ska kunna kritisera staten utan att riskera tex. ekonomiska konsekvenser.

Däremot kanske SVT/SR borde överväga att att ta betalt av de som använder deras nättjänst istället och således inte straffa de som inte gör det. Den tekniken är ju tämligen enkel att implementera idag.

I praktiken så är inte SVT skiljt från staten, eftersom det ägs av en stiftelse som består av ledamöter utsedda av regeringen. Dessa ledamöter, i sin tur, bestämmer vem som blir verkställande direktör för SVT. Men jag förstår poängen att i teorin skilja stat från publicservice, men idag är så inte fallet till 100 procent, däremot är andra kanaler oberoende av statsapparaten. Att ta betalt för nättjänsten strider mot just begreppet public service, det blir ju i princip som att SVT skulle införa PPV, då blir det en ekonomisk fråga och det skall det i möjligaste mån inte vara (även om man nu tar ut en avgift för samtliga TV-mottagarhushåll idag).

Visa signatur

Moderkort: Asus Z97-PRO CPU: Intel Core i7 4790K GPU: MSI GTX 980 Gaming
RAM: A-Data 2x8GB DDR3 Chassi: NZXT H400W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Qwizzyx:

Nu kom jag visserligen på denna jämförelse lite hastigt, men jag tycker nog att den håller. Svt har satt upp en storbilds-tv på gatan vi kallar "nätet", alla som är ute och går/surfar på nätet, oavsett om det var för att se på svt eller ej, måste nu betala avgift till svt. Det är ju exakt det som nu har hänt.

Vidare håller jag med om att en skatt är bra, en skatt som ger öronmärkta pengar för just public service. Frågan som uppkommer sen är dock "vad är public service?". Om nu svt ska vara en skattebetald kanal med uppgift att granska makten och upplysa invånarna, måste vi då också låta denna skatt finansiera diverse lek och plojj-program? hur utbildande är schlagerfestival egentligen?

Ok, det låter väl lite vettigare när du säger det så.

Angående vad public service är får jag väl se mig som minoritet i opinionen. Jag tycker (som du verkar tycka) att vi ska skippa skit som melodifestivalen. Men samtidigt är det ett av de populärare arrangemangen i Sverige, så då är det verkligen en värdefull "service" för majoriteten (över 3,5 miljoner tittare 2009). För att inte tala om ekonomin runt om med musikförsäljning, koncerter för artister osv. Sen kan jag kanske rannsaka mig själv och fråga mig hur jävla utbildande vinterstudion eller fotbolls-EM är?

Tycker definitivt att detta borde bli en skatt. Eftersom det borde finnas fler skattebetalare än de som i dagens läge är skyldiga att betala licens, kanske det blir lättare börda för var och en?

Visa signatur

Allan, please add signature

Permalänk
Medlem

Hur är 10% av hushållen inte "en massa nya människor"? Jag tycker man borde skita i vilka enheter folk äger och istället införa en begränsning (log in eller liknande) som gör att man kan ta betalt av de som faktiskt vill ha tillgång till kanalerna. Lite anpassning till nyare tider skulle inte skada.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lasergurka:

Märkte att stavningen i mitt inlägg var helt åt helvete, och att jag missat några ord här och var, hoppas du förstod ändå

Haha. Stavning på Internet? Förstod vad du menade

Visa signatur

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Permalänk
Medlem

Det är inte avgiften i sig, det är organisationen jag motsätter mig, och sättet den debiteras.

Det är en ojämnt fördelad avgift, där ingen skillnad görs för ensamstående eller kollektiv med 10 personer eller en familj med fem hus.
Genom att de kräver självangivelse och jagar "smitare" går stora resurser till rent onödig administration.
Avgiften är förmodligen lagvidrig då det är ett tvångsmedlemskap till en organisation (jfr kravet på studentkårs medlemskap för att studera på universitet och högskola, som upphävdes 2010).

Och det går att lösa via skattesedeln utan att ge politiker makt över svt och sr, sätt en princip för hur kostnaden ska fördelas (tex avgift per beskattad person, procentfördelad enligt skattetabell osv) och varje år sätter en odemokratiskt vald nämnd/styrelse (som det redan är) hur mycket som ska drivas in för att göda suggan.

Visa signatur

| Intel i2500k | 16g Ram | ASUS ROG STRIX RX460 |

Permalänk

Detta slår ju i huvudsak mot studenter. Svårt att klara sig utan dator under studierna men samtidigt gör ett par tusen om året skillnad. För min del kvittar det, betalar redan licenspengar för att dottern kollar på barnkanalen och den är värd pengarna

Visa signatur

Workstation: i7 6800k, nVidia GTX 1070 8GB, 32 GB Ram.
Bärbar: Dell XPS13, i7@2600Mhz, 8 GB, QHD+.
Filserver: Gammal U36SD i5. Inbyggd UPS :-P
Pad: Asus Vivotab Smart.
Battlefield 3

Permalänk
Medlem

Äntligen kommer man åt alla som ljuger sig ifrån en lagstadgad avgift.

Visa signatur

< iMac 21.5 > < Macbook Pro Retina >

Permalänk
Medlem

Eh alla program finns ju tillgängliga på annat sätt, nyheter går att läsa i metro.

Np.

Visa signatur

_________
Intel > AMD

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lndv:

Äntligen kommer man åt alla som ljuger sig ifrån en lagstadgad avgift.

Och de av oss som inte har haft en TV på många många år och inte är intresserade av SVTs j*vla skit utbud?

Permalänk
Medlem

En sak jag undrar över: Förr när någon köpte en TV och inte hade en licens så blev denne snart kontaktad av radiotjänst och uppmanad att börja betala för sig. Kommer detsamma att hända framöver när man köper en ny surfplatta eller dator? Någon som vet?

Visa signatur

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CPU: AMD Phenom II X4 955 / MB: Gigabyte GA-870A-UD3 / GPU: Gigabyte Geforce GTX 660 Ti / Nätagg: Corsair VX 550 80+ / 16 Gb RAM / 1TB Samsung Spinpoint F3 HD103SJ // Ipad mini 2 //

Permalänk

Kan jag då tvinga Eva Hamilton att betala licens pengar till mig för att hon har möjlighet att titta på mig?
Så jävla dumt formulerad lag att man blir vansinnig. Lägg avgiften på skattesedeln, att tvinga folk för att betala för en tjänst de kanske inte använder är ta mig fan överförmynderi på hög nivå.
Visst jag tycker väl att svt har ganska hög kvalitet när det kommer till nyheter och fakta/dokumentärt, men gör som alla andra tjänster, koda så får folk välja om de vill se, om de nu inte går att skattefinansiera.

Permalänk
Avstängd

Skulle vilja se TV4 starta upp en skola med reklamavbrott var femte minut och äckligt tama nyhetsgenomgångar där huvudsaken är att man trivs och får feelgood nyheter i sin skolfåtölj (gärna med några roliga husdjursklipp från youtube av M.Timell) och konsumerar sin lunch på på sponsorernas ställen.
Sen går man hem och slår på TV4 på kvällen.
What a wonderful world! And it's all for free!

Permalänk
Medlem

Det blir nog bra när det blir färdigt.
Jag betalar hellreTV-licens än alla reklamavbrott...

Visa signatur

AMD_PERAs Dator Galleri
Jag har försöker att hitta bra delar billigt: AMD, ASUS, MSI, Fractal Design, Corsair, Zalman, Noctua, Kingston, Seasonic, WesternDigital, Sapphire mfl.
Skitbra -sa Bill, Brakskit -sa Bull...
Det blir nog bra när det blir färdigt...Nu slipper jag intel, när RYZEN har kommit...

Permalänk

Jag kan ana att problemet med denna diskussionen ligger i demografin på Sweclockers. Många studenter och ensamhushåll som "drabbas" av en mer allmän avgift.

Tror det dock framkommit att det inte är SVT som skriver lagarna som styr avgiften. Vänd er till politikerna om ni inte håller med lagarna som stiftats demokratiskt. Det hjälper inte att spela offerrollen och klaga på "dom där..." - gör något åt det! (dvs. rösta och framför din åsikt till politikerna).

Flertalet har också nämnt vad införandet av skatt (istället för avgift) riskerar göra med Public Service (mer inflytande från politiker, de vilka Public Service ska granska...).

Jag tycker att vi behöver Public Service och att vi - likt sjukvård, skola, gatuunderhåll, m.m. - ska solidariskt bidra till att det finns kvar. Public Service är mer än Melodifestivalen och OS (som flertalet påpekat tidigare i tråden). Vårt konsumerande av Public Service har ändrats snabbt de senaste 10 åren, och det är inte konstigt att tolkningen av lagen vidgas.

Jag tycker lagen kan justeras till att ge reducerad avgift till åtminstone studenter ("studentrabatt") och pensionärer. Borde gå om fler betalar.

Det är bra att många har åsikter om innehållet på SVT! Jag utgår från att de som klagar åtminstone skaffat sig en egen åsikt, och inte bara framför något som "alla tycker". Jag tror att SVT väljer sitt underhållningsutbud utifrån vad majoriteten vill ha. Varför skulle annars betalkanalerna gå runt? Många som säger att de inte gillar betalkanalernas utbud heller - Vilket utbud vill ni ha?

Just nu betalar vi (min fru och jag) ingen TV-avgift för vi äger ingen TV. Om SVT nu släpper hela utbytet på SVTPlay så har vi inga problem att betala en avgift för våra datorers tillgång till det.

Permalänk
Medlem

Grovt löjligt detta. Att folk som inte över huvudtaget tittar på TV program ska behöva betala.

Visa signatur

Intel Core i7 7700K delided @5.1 Noctua NH-D15 ROG MAXIMUS IX CODE RTX2080