Energimyndigheten testar bildskärmar – påvisar stor besparingspotential

Permalänk
Avstängd
Skrivet av GooGeL:

Hm, på mitt arbete vill jag då ha de allra bästa verktygen.

Alla har inte arbeten som kräver 100% av sRGB wide color gamut och färgkalibrerade skärmar.

På de allra flesta arbetsplatserna så är det viktigare med strömsnåla skärmar.

Permalänk

Men oj så mycket el min skärm drar.... Nästan så jag går i personlig konkurs....

Visa signatur

8700K@ 5Ghz, Noctua NH-D15, MSI RTX 2080 Ti VENTUS OC, Asus ROG STRIX Z370-F GAMING, Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3000MHZ, Corsair RM850W, AOC C32G1 144Hz

Permalänk
Medlem

Personligen anser jag att alla skärmar med led-bakgrundsbelysning drar så lite ström att det inte finns någon anledning att bry sig.

Det var en helt annan sak med gamla crt-skärmar, den 21" jag hade en gång i tiden drog 110W, att jämföras med den 27" lcd-platta med ledbelysning jag har nu som drar 30-40W.

Miljötänk: ok
Miljömupperi: lägg ner

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Jag hatar den här typen av undersökningar.

Om EU eller någon myndighet vill minska energiförbrukningen i världen så ska dessa kräva märkning av hur mycket energi som gått åt i produktionen av varan. Hittar inga studier just om bildskärmar, men en gammal studio menar att 70% av energiförbrukningen för en dator + skärms livstid kommer av produktionen. Det bästa du kan göra är alltså att köra slut på ditt energimonster och inte köpa nytt fören den går sönder. Inte nog med att skillnaden i energiförbrukning är för låg för att hämta hem investeringen. Den totala energiförbrukningen ökar alltså eftersom det måste produceras en ny skärm.

Slutsats:

Behåll din gamla fungerande skärm så kan du med gott samvete överklocka som fan.

Visa signatur

//Bacon

Permalänk
Medlem

I förhållande till allt annat som drar ström i närheten av en dator kan väl inte skärmen vara den värsta boven. alla os och datorer jag suttit vid stänger ju dessutom av skärmen efter 15 minuters inaktivitet vilket borde vara mer än tillräckligt för att detta ska kännas lite snett prioritrat.

Permalänk
Medlem

Större delen av året har vi i Sverige en dygnsmedeltemperatur på under 20 grader. Vilket innebär att man behöver värma upp utrymmet där skärmen står. Om skärmen värmer upp rummet eller om ett element värmer upp rummet spelar ingen roll. Det finns iofs mer effektiva sätt att värma upp ett utrymme än direktverkande el. Dock är majoriteten av all energianvändning uppvärmning och transporter. Det som drar mest ström i ett normalt hem brukar vara kylskåp och frysen.

Att skärmen drar en del el när den är igång är svårt att komma ifrån. Det är trots allt en viss yta som ska vara belyst för att man ska se något.

Dock ser man dagligen kontorslandskap som belyses nattetid av bildskärmar som inte är avstängda eller har gått ner i strömsparläge. Många användare har dessutom så dålig koll på hur datorn fungerar att de tror att datorn stängs av om man stänger av skärmen.

Permalänk
Skrivet av DunderHoken:

Men oj så mycket el min skärm drar.... Nästan så jag går i personlig konkurs....

Vad konstigt, din skärm var ju en av de bättre i testet.

Visa signatur

i7-6700K | ASUS Z170 Pro Gaming | MSI GTX 1060 Gaming X 6GB | HyperX Fury 16GB | Sandisk Ultra II 960GB | BeQuiet Pure Rock | Fractal Design R5 | Corsair RM750x | Qpad Mk-50 | Qpad 8K | Dell 2412m

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bellerefon:

är det bara jag som tycker det verkar ganska efterblivet att lägga kraften här?
totalt med två skärmar, en Samsung 24" och en Dell2713hm + i5 3570k processor, två mekaniska diskar, en ssd, 6850grafikkort. ligger jag på 190watt. utslaget på en användning 6 timmar per dag i ett år kostar den 450:-

skärmarna kostar mig, påslagna 6 timmar om dygnet, i ett helt år, sammanlagt 110kronor....
Det kostar alltså 11cheesburgare totalt per år att ha igång mina två skärmar 6 timmar per dag, att tjäna 5 cheesburgare genom att aktivera automagisk strömreglering känns ju, mest efterblivet....

gissar bestämt att elförbrukning och koldioxidutsläpp de presterat i samband med detta test, utan problem är tyngre än den eventuella besparing som Sveriges befolkning kan åstakomma genom deras rapport, på flera år.

---
som tidigare industriarbetare ser jag betydligt fler ställen att spara energi på, betydligt mer energi.
varmluft från maskiner pumpas rakt ut i luften utanför, samtidigt som vi betalar bra med pengar för att hålla en dåligt isolerad byggnad varm och go, dygnet runt. en snittförbrukning på 40kw, i två ugnar, hade klarat av att värma upp många lokaler.

och det här är knappast någon enskild företeelse.

Ja för man gör ju dessa energistandarder för att konsumenterna ska få lägre elräkning :S Det handlar om att sänka energiförbrukningen för hela EU och visst finns det områden där effektivisering gör större skillnad, men många bäckar små vettu...

Permalänk
Medlem

Det är väl inte mycket att orda om... "Många bäckar små", osv.

Jag sänkte faktiskt min skärms ljusstyrka för några dagar sedan helt utan tanke på elräkning eller miljö (den "kändes för ljus"). Kanske tjänar jag också lite pengar och bränner lite mindre kol, gott mos.

Permalänk
Medlem

Tja, det är ju bra att de kikar på det, bara det inte leder till dumma riktlinjer. En skärms huvudsakliga syfte torde ju vara att producera en bra bild, energieffektiviteten får därför inte gå ut över det. Att göra en energisnål skärm är i teorin lätt, börja med att använda en liten energisnål paneltyp (TN), fortsätt med att ha så låg dpi som möjligt (låg upplösning), så det finns gott om plats mellan pixlarna för bakgrundsbelysningen att lysa igenom och använd en alldeles för svag bakgrundsbelysning så får man en energieffektiv skärm! Den kommer vara kass som skärm och vara halvt oandvändbar vid normal kontorsbelysning, men den kommer dra lite el...
Lite överdrivet, men jag hoppas ni ser risken, det är bra med energieffektivisering så länge det inte går ut över funktionen!

Visa signatur

USA har aldrig varit på månen, Sverige hade aldrig vm 1958 och 9/11 har aldrig inträffat och därmed basta.
P4 2,6C@<3,0Ghz + CNPS7000A-CU|AI7|1,5Gb BH5 & BH6|Antec Sonata|R9800np(BBA) + VF700-CU@425/258|HP LP2465|Logitech MX500, Seasonic S12 500W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bellerefon:

som tidigare industriarbetare ser jag betydligt fler ställen att spara energi på, betydligt mer energi.
varmluft från maskiner pumpas rakt ut i luften utanför, samtidigt som vi betalar bra med pengar för att hålla en dåligt isolerad byggnad varm och go, dygnet runt. en snittförbrukning på 40kw, i två ugnar, hade klarat av att värma upp många lokaler.

och det här är knappast någon enskild företeelse.

I mitt badrum har jag handduksvärmare och golvvärme som går på el. Dessutom blir det varm och gött när man duschat eller badar. Badrummet är också bäst ventilerat av förklarliga skäl. All den värmen går dvs rakt ut.
Bostadsrättsföreningen är dessutom snål så de drar in på värmen för att spara energi, så det är alltid några grader för kallt.

Antagligen är moderna lokaler och bostäder utrustade med värmeåtervinnare men jag vet inte. Det borde vara olagligt annars.

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem
Skrivet av segen:

Automatisk ljusreglerare ääärrr......... det FÖRSTA som stängs av.
Hur var testet utformat? 100% ljusstyrka/kontrast på? Sånt lär ju bränna sönder ansiktet efter ett par timmar. Knappt nån som kör med full ljusstyrka.

Jag har kört med 100% ljusstyrka dom senaste fem åren, funkar utmärkt.

Permalänk
Inaktiv

Kör min U2711H med en brightness på runt 18/100. Högre så lyser den så starkt att jag blir blind :/

Permalänk
Medlem

Ja helvete... 20W skillnad mellan bästa och sämsta. Byt ut två av era lågenergikvicksilverlampor till diod så har ni både sparat mer ström och besparat naturen kvicksilver.

20w är löjligt lite när det finns många personer som stormkokar vatten på högsta effekt trots att halva hade varit nog. För att inte tala om hur mycket som sparas genom att använda vattenkokare som hälls över i gryta.

20w...

Permalänk
Medlem

Den testen gav ju som sagt inte så mycket, alla har väl LED-bakgrundsbelysning?

De skulle haft med nån äldre LCD med öh, vad heter det? Floroserandetjohejsanmakapärbelysning. De drar åtminstone dubbelt upp jämfört med LED och det finns nog rätt många såna skärmar igång i stugorna. Vi har en 24" 1920x1200 som drar runt 90w tex.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

haha jag kanske har en energy star klassificerad skärm men klart att jag inte bryr mig hur mycket den drar bara den visar den bild jag vill ha

Visa signatur

Speldator: Ryzen 5800x3d | Asus B550m TUF Gaming Wi-Fi | G.Skill TridentZ Neo 2x16GB 3600MHz CL16 (hynix djr) | In Win 301 | Scythe Fuma 2 I Asus RTX 3070 Dual OC | Seasonic GX750 | Lots of unicorn vomit Laptop: Thinkpad E14 G2 4700U Kringutrustning: Cooler master Quickfire TK MX-Brown | Sennheiser HD598cs | Sony WH1000XM3 | Logitech G900 | ASUS PB278QR | Rift CV1 | Audio Pro Addon T14

Permalänk
Medlem

Uttryck i stil med "sparar mycket" och "spara 46%" kanske man ska vara lite försiktig med när man pratar om effekter på 10-20W...

Permalänk
Medlem
Citat:

Bland de mindre skärmarna på 23–24 tum drar Eizo Foris FS2333 minst med 16,6 W medan Benq XL 2411T är törstigast på 29,1 W.

Är det mina ögon som spökar eller jämförs strömförbrukningen på en 60Hz skärm med en som är på 144Hz?

BenQ XL 2411T 144Hz: 29,1w/144Hz = 0,202watt/Hz
Eizo Foris FS2333 60Hz: 16,6w/60Hz= 0,276watt/Hz

Vilken är strömsnålast? Allt är relativt...

Visa signatur

MB: ASUS ROG Strix B450-F gaming - SSD OS: Samsung 970 EVO (1tb), SSD lagring: Kingston NV2 M.2 NVMe(2tb), CPU: Ryzen 7 5800X3D, AIO: Corsair Hydro H115i PRO RGB, GPU: ASUS TUF Geforce RTX 4070ti RAM: Corsair Vengeance 2x16GB 3600MHz Cl16, PSU: Corsair RM750X v2, Chassi: Fractial Design Define R6, Skärm: ASUS ROG PG278QR

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hinkan:

Är det mina ögon som spökar eller jämförs strömförbrukningen på en 60Hz skärm med en som är på 144Hz?

BenQ XL 2411T 144Hz: 29,1w/144Hz = 0,202watt/Hz
Eizo Foris FS2333 60Hz: 16,6w/60Hz= 0,276watt/Hz

Vilken är strömsnålast? Allt är relativt...

Frågan är ju isåfall hur uppdateringsfrekvensen påverkar strömförbrukningen. Skulle BenQ:n dra mindre ström i 60Hz? Bakgrundsbelysningen är väl det som drar mest som jag förstår det, och isåfall är fortfarande BenQ:n oeffektiv på det sättet att den borde kunna dra mycket mindre ström och fortfarande ha 144Hz.

Kan väl tänka mig att frekvensen gör en liten skillnad men inte tillräckligt för att kalla nästan dubbla förbrukningen "mer effektiv".

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunde:

Uttryck i stil med "sparar mycket" och "spara 46%" kanske man ska vara lite försiktig med när man pratar om effekter på 10-20W...

Beror ju på. Står skärmen på 24/7 så blir ju 40W (den törstigaste) 350kWh per år...

Permalänk
Medlem

Men om nu folk vill spara så kan dom väl sätta igång en skärmsläckare som går i gång och är svart och tar det för långtid så får väl datorn stänga av sig och då stänger skärmen med av sig.
Känns som en onödig funktion med energisparläge på en skärm då man oftast styr dom funktionerna i windows.

Visa signatur

Moderkort: B550M AORUS PRO , Minne: 32GB 3600Mhz HDD1: Intel 660P M2 1TB, HDD2: Kingston A400 960GB CPU: 5900X, Kylning: NH-D15 black GPU: RTX 4080 VENTUS 3X OC Låda: Define 7 Compact Glass, PSU: RM650i
Mus: G502 Wireless Lightspeed, Tangentbord: Strafe RGB MK.2, Monitor: LC49G95TSSRXEN
Surfplatta: Huawei Mediapad M5, Telefon: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Frågan är ju isåfall hur uppdateringsfrekvensen påverkar strömförbrukningen. Skulle BenQ:n dra mindre ström i 60Hz? Bakgrundsbelysningen är väl det som drar mest som jag förstår det, och isåfall är fortfarande BenQ:n oeffektiv på det sättet att den borde kunna dra mycket mindre ström och fortfarande ha 144Hz.

Kan väl tänka mig att frekvensen gör en liten skillnad men inte tillräckligt för att kalla nästan dubbla förbrukningen "mer effektiv".

Ej sagt den ena är mer effektiv än den andra. Vad jag ville påvisa var de stora skillnaderna på just dessa två skärmar och att det således blir lite felaktigt att jämföra dessa två skärmars energiförbrukning.

Visa signatur

MB: ASUS ROG Strix B450-F gaming - SSD OS: Samsung 970 EVO (1tb), SSD lagring: Kingston NV2 M.2 NVMe(2tb), CPU: Ryzen 7 5800X3D, AIO: Corsair Hydro H115i PRO RGB, GPU: ASUS TUF Geforce RTX 4070ti RAM: Corsair Vengeance 2x16GB 3600MHz Cl16, PSU: Corsair RM750X v2, Chassi: Fractial Design Define R6, Skärm: ASUS ROG PG278QR

Permalänk
Medlem
Skrivet av thomas_skane:

Ja helvete... 20W skillnad mellan bästa och sämsta. Byt ut två av era lågenergikvicksilverlampor till diod så har ni både sparat mer ström och besparat naturen kvicksilver.

20w är löjligt lite när det finns många personer som stormkokar vatten på högsta effekt trots att halva hade varit nog. För att inte tala om hur mycket som sparas genom att använda vattenkokare som hälls över i gryta.

20w...

Tänk dig ett företag med 2000 skärmar...

Alla enheter som kan bli strömsnålare är värt det.

Visa signatur

Kan starkt rekommendera Honeygain. Dela din internetuppkoppling och få betalt. Används inte för något konstigt utan saker som SEO, Ad verification och App testing.
Använd gärna min länk så får du $5 att starta med :)
https://r.honeygain.me/PONTU9D128

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bellerefon:

är det bara jag som tycker det verkar ganska efterblivet att lägga kraften här?
totalt med två skärmar, en Samsung 24" och en Dell2713hm + i5 3570k processor, två mekaniska diskar, en ssd, 6850grafikkort. ligger jag på 190watt. utslaget på en användning 6 timmar per dag i ett år kostar den 450:-

skärmarna kostar mig, påslagna 6 timmar om dygnet, i ett helt år, sammanlagt 110kronor....
Det kostar alltså 11cheesburgare totalt per år att ha igång mina två skärmar 6 timmar per dag, att tjäna 5 cheesburgare genom att aktivera automagisk strömreglering känns ju, mest efterblivet....

gissar bestämt att elförbrukning och koldioxidutsläpp de presterat i samband med detta test, utan problem är tyngre än den eventuella besparing som Sveriges befolkning kan åstakomma genom deras rapport, på flera år.

---
som tidigare industriarbetare ser jag betydligt fler ställen att spara energi på, betydligt mer energi.
varmluft från maskiner pumpas rakt ut i luften utanför, samtidigt som vi betalar bra med pengar för att hålla en dåligt isolerad byggnad varm och go, dygnet runt. en snittförbrukning på 40kw, i två ugnar, hade klarat av att värma upp många lokaler.

och det här är knappast någon enskild företeelse.

Nej, det är inte bara du. Tack och lov finns det fortfarande människor som tänker logiskt. Om man inte minskar rumstemperaturen så sparar man ju ingenting. Vi har ju mindre än 23 grader ute nästan hela året här i Norden. Värme från skärmar och annan hemelektronik värmer gott i vinterkylan.

Visa signatur

Varför önska sig fred jorden när man kan få krig på månen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av thomas_skane:

Ja helvete... 20W skillnad mellan bästa och sämsta. Byt ut två av era lågenergikvicksilverlampor till diod så har ni både sparat mer ström och besparat naturen kvicksilver.

20w är löjligt lite när det finns många personer som stormkokar vatten på högsta effekt trots att halva hade varit nog. För att inte tala om hur mycket som sparas genom att använda vattenkokare som hälls över i gryta.

20w...

Skrivet av JAZIP:

Tänk dig ett företag med 2000 skärmar...

Alla enheter som kan bli strömsnålare är värt det.

Används redan energisnåla skärmar på de flesta stora företag i Sverige. Men du har helt rätt!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bellerefon:

gissar bestämt att elförbrukning och koldioxidutsläpp de presterat i samband med detta test, utan problem är tyngre än den eventuella besparing som Sveriges befolkning kan åstakomma genom deras rapport, på flera år.

Då tror jag du gissar grovt fel!

Låt oss räkna med ett lågt snitt av 6 timmars skärm användning per dag (inkl användning på jobbet).

(Själv har jag 3 skärmar hemma och 2 på jobbet så jag landar på cirka 30 timmars skärmanvändning per dag)

6 miljoner (antal vuxna i Sverige) * 6 * 365 * 10 watt besparing = 131400000kWh el insparat.

Inräknat med alla skatter och avgifter är det inte fel att säga att elen kostar 1kr/kWh.

131 miljoner kronor per år eller nog med el för att stänga av ett helt kärnkraftverk en månad per år.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ixos:

Då tror jag du gissar grovt fel!

Låt oss räkna med ett lågt snitt av 6 timmars skärm användning per dag (inkl användning på jobbet).

(Själv har jag 3 skärmar hemma och 2 på jobbet så jag landar på cirka 30 timmars skärmanvändning per dag)

6 miljon (antal vuxna i Sverige) * 6 * 365 * 10 watt besparing = 131400000kWh el insparat.

Inräknat med alla skatter och avgifter är det inte fel att säga att elen kostar 1kr/kWh.

131 miljoner kronor per år...

Du glömmer att termostater kompenserar så att rumstemperaturen blir densamma. Det kräver effekt.

Visa signatur

Varför önska sig fred jorden när man kan få krig på månen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av QL:

Du glömmer att termostater kompenserar så att rumstemperaturen blir densamma. Det kräver effekt.

Hade man haft direktuppvärmning med el (vilket mycket få har) så hade det kanske inte blivit så mkt skillnad. Nu har de flesta mycket effektivare sätt att värma sina hus och lägenheter på...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ixos:

Hade man haft direktuppvärmning med el (vilket mycket få har) så hade det kanske inte blivit så mkt skillnad. Nu har de flesta mycket effektivare sätt att värma sina hus och lägenheter på...

Om du vill hålla konstant rumstemperatur så måste effekten du "sparar" komma från annat håll. Bra isolering lönar sig bättre än att stänga av skärmar.

Visa signatur

Varför önska sig fred jorden när man kan få krig på månen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av QL:

Om du vill hålla konstant rumstemperatur så måste effekten du "sparar" komma från annat håll. Bra isolering lönar sig bättre än att stänga av skärmar.

Fjärrvärme, spillvärme, värmepump är alla såvitt jag vet minst 3 gånger så effektiva som jämnfört med att ta samma effekt från direkt elvärme/datorskärmen...

Självklart är isolerning bra men kanske lite dyrare att isolera om än att sätta på energisparning på skärmen eller titta en extra gång när man köper ny skärm om det faktiskt finns bra märkning på dem???

Dessutom är ju båda dessa bara relevant det halvår som det är mycket kallare utomhus än inne, på sommaren är ju varken isolering eller uppvärmning faktiskt något problem.

Med 10-15 grader ute är oftast det inga större problem att värma upp till 20 grader endast mha övriga apparater + kroppsvärme.