Permalänk
Medlem
Skrivet av zzcool:

Jag vet inte om andra kan känna så också om något sånt här så jag vet inte om det är normalt att vara närvös över detta men det gör mig väldigt närvös.
Jag ska börja med tabletterna för det är enklast, men ärligt talat skrämmer dem mig också vad kan dem göra kommer dem ändra hur jag tänker på ett negativt sätt jag vet inte jag är närvös.

Ja, det är normalt att vara nervös inför både tabletter och att skaffa hjälp. Vad som kommer ske och om det kommer gå bra eller ej är alltid ovisst, för alla i denna situation. Framtiden och hälsan är oviss.
Eftersom man är sjuk och inte kan hjälpa sig själv första biten så måste man helt enkelt skita i att man är orolig och rädd och göra't ändå, göra vad kamrater säger åt en, lita på andra då man inte kan lita på sig själv. På sätt och vis måste man ge upp och bara luta sig tillbaka och åka med på färden.
Man ska sköta sin hygien, ta en promenad, ta sina mediciner, gå i terapi och äta nyttigt. Man ska dra ned på arbete, ibland helt och över en längre tid men ofta så räcker det med att man börjar med att bara dra ned på tiden och prestandan.
Mediciner funkar ibland dåligt, sånt händer, men det som då är bra med att ha kontakt med sjukvården är att man kan få sina mediciner ordnade, eller andra mediciner som kanske funkar bättre åt just dig. Läkaren vill ofta att man observerar en medicin under en längre tid och man får då gå trött ett längre tag. Det tar tid, och ibland funkar det dåligt till en början eller över några försök för att sen gå ganska smidigt.

Vän till mig gick på mediciner mot depression. Han klarade skolan med svårigheter, matematiken som han var så bra på var han plötsligt halvbra på, han gick nästan alltid omkring trött osv, han klagade ofta över detta. Skitmediciner kanske man tänker först, men då har man heller inte sett när han inte tar dem, vilket han gör ibland. Det är värre utan mediciner helt klart.
Mediciner kan vara som en förkylning, inga mediciner är lunginflammation.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zzcool:

ja du har nog rätt det var det jag ville ha tror jag empati är nog det rätta ordet rak ren hjälp utan det hjälper inte personligen men ja det ville ja jag inser att jag inte får det efter hur jag är men ja det ville jag

personen som gav mig tabletternai apoteket sa att det var ok om jag väntade en vecka tills jag börjar ta dem är orolig att jag blir helt borta i en vecka pågrund av att jag tar dem så jag måste göra färdigt saker innan jag testar

jag vet inte vad jag har för terapi det är en person från skolan som jag går i som kommer kurator

rehabilitirerings biten är det dem kallar det åker till stan sitter i ett väntrum och pratar med en person

ärligt talat ser jag personligen ingen mening med något av detta men jag gör det i hopp att det kanske kan hjälpa senare

är hemskt stressad nu och jag vet att det verkar som jag inte bryr mig

men ärligt talat sätter jag kanalen framför mig jag gör allt jag kan jag var vaken i förrgår så länge med videon jag gjorde att ena ögat började svida hemskt sved när jag hade vaknat senare också

så fort jag lyckas med min kanal så fort jag blir stor nog så kan jag sluta stressa med den eftersom då är det mindre risk att allt dör ut

jag vill flytta till en lägenhet träffa någon ha ett nytt liv ett social liv det är mitt mål att lyckas med kanalen så jag kan leva bättre senare

detta kan verka otacksamt till andra men jag kommer absolut inte sätta mig före kanalen jag kommer inte tillåta det om det är något jag ska göra som kan vara dåligt för kanalen så gör jag det inte

den är hemskt viktig för mig det är mitt liv jag vet att det låter konstigt men det är mitt liv

Problemet med all hjälp är att man måste vilja ta emot den och komma till insikt om varför man behöver den "ärligt talat ser jag personligen ingen mening med något av detta men jag gör det i hopp att det kanske kan hjälpa senare".
Tycker det låter som om du skulle behöva kontakt med antingen en KBT-terapeut eller en existentiell psykoterapeut som kan hjälpa dig att förstå hur du ska agera för att må bättre och få ordning på dina prioriteringar snarare än en skolkurator.
Tyvärr känner jag inte till någon i Sverige som specialiserat sig på just internetberoende även om jag har för mig att jag sett något inslag om detta för något år sedan.
På ditt resonemang låter det som om du söker hjälp för att orka fortsätta med din kanal snarare än att bli av med ett av dina problem som är just din kanal!

Du vet ju vad du vill "jag vill flytta till en lägenhet träffa någon ha ett nytt liv ett social liv" men ändå fortsätter du med det som fortsätter att ta dig allt längre från detta mål "mitt mål att lyckas med kanalen så jag kan leva bättre senare".
VAD är det som gör kanalen så viktig? Vill du bli ännu en Pewdiepie-fjant (pers. åsikt) som lever på att skrika i falsett och bete sig som ett våp utan att själv bidra/skapa något?? Nog för att han tjänar pengar och har många följare, men vad uppnår han?? Tillför hans kanal något?? Tillför din kanal något??

"jag kommer absolut inte sätta mig före kanalen jag kommer inte tillåta det om det är något jag ska göra som kan vara dåligt för kanalen så gör jag det inte den är hemskt viktig för mig det är mitt liv jag vet att det låter konstigt men det är mitt liv"
I mina ögon är dina prioriteringar ganska *****, men att du sökt hjälp är ett steg på vägen. Nästa steg är att förstå varför du behöver den och se till att få rätt hjälp och därefter följa de "ordinationer" du får!

Begreppet empati finns med i ett av inläggen, men jag tror att sympati mer stämmer med det du eftersöker..

Glöm inte att det "riktiga" livet är utanför din dörr och inte på din skärm!

Inget av detta är skrivet för att vara elakt. Men du måste ju själv se hur inkonsekvent det du skriver är!?
Depression:
http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/De...

Visa signatur

Asus Sabertooth X58 - Xeon X5680 - 12GB DDR3 - ASUS GTX1080 8GB

Permalänk
Medlem

Du har inte tänkt på att det är din kanal och allt datorsittande som gör att du flyr undan dina problem istället för att ta i tag med dem och hur fan hade du tänkt träffa någon eller för delen skaffa dig ett socialt liv när du häckar framför datorn med förhoppningar om att lyckas på YT?

Visa signatur

Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

Permalänk
Medlem

Jag är av den åsikten att vi hobbypsykologer riskerar att förvärra situationen genom att försöka ge personen "råd" om vad han bör göra i det här ärendet. Personen behöver aktivt vilja söka vård för att det ska fungera överhuvudtaget och jag tror ingen kommer kunna övertyga honom.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hardware guy:

De finns en bipacksedel i medicinasken. Läs den, där står om eventuella biverkningar och hur vanliga de är.

När jag läser vad du skriver, om hur kanalen styr ditt liv, och du gör allt för den. Då drar jag paralleller till ett missbruk. En knarkares jakt på droger för att må bra. Du jagar prenumeranter. Får du inte det så är livet skit och ångesten och ifrågasättande av livet kommer .

Min helt ovetenskapliga uppfattning är att du borde släppa kanalen fullständigt för att komma ur problemen.

Hoppas att du får ordning på livet snart.

Som jag har förstått det så är det näst intill OMÖJLIGT att komma någon stans i livet, om man inte arbetar otroligt hårt i flera år eller har väldigt väldigt bra betyg och trotts det så kommer man ändå sitta på ett jobb man hatar som man måste stiga upp och åka till VARJE dag, men som man får en bra lön för.

Jag har varken betyg eller något annat som krävs för ett jobb, trotts det så har jag något som brukade betala över medellön som jag älskar att göra som jag kan göra när jag vill som jag kan spendera några timmar i veckan på.

Jag förlorar totalt förlorar i mitt liv om jag ger upp denna kanalen eller låter mig själv gå före den, jag kommer göra allt som krävs för att fortsätta med det jag gör jag fick en underbar gåva och jag kommer INTE att ge upp den, jag gav mitt liv för detta och resultatet var något som många drömmer om att ha ett jobb man tycker om att göra som man kan göra när man vill i sin egen takt hur man vill det är frihet och jag är absolut inte beredd att ge upp den friheten.

Det blir omöjligt att någonsin hitta något som ens är nära hur bra detta är. trotts stressen och alla personer som har gått emot mig så är detta något jag ABSOLUT inte vill förlora på något sätt

jag har aldrig gjort saker som jag behöver eller varit bra på dem kanalen är det enda som jag faktiskt brinner för och som jag bryr mig om istället för att ge upp som jag oftast gjort med mycket annat.

jag vågar inte ens tänka på hur det skulle vara att förlora det jag har lagt mitt liv på och sedan mot mitt val bli tvungen att arbeta på mcdonalds för liten lön då ser jag ärligt talat inte mycket mening med livet alls

det var precis där jag skulle hamna om det inte vore för kanalen utan den så är jag helt och hållet värdelös jag kunde bara drömma om att komma någonvart i mitt liv

Om någon skulle ge mig ett erbjudande på ett speciellt stabilt jobb som verkligen betydde något och betalade väldigt bra så skulle jag självklart ta det, men såna finns inte därför är det så bra att jag har kanalen för mig själv eftersom jag har ingen chef över mig jag gör det jag vill jag behöver inte oroa mig för att bli straffad för att jag inte gör något i tid

jag bestämmer själv hur jag gör.

på detta så ser även personer upp till mig och följer mig jag betyder något för andra det jag gör betyder något

Att ge upp eller ens nära ge upp, är som att kasta bort sin rikedom som man slitit för och äntligen lyckats med något som man troligen aldrig kommer att få igen.

detta är självklart inget illa menat till dem som har den sortens jobb jag är annorlunda än andra som klarar av ett vanligt jobb och är glad över det.

jag vill inte ha ett enkelt vanligt jobb.

sen är det mycket jag absolut hatar med kanalen tex som personerna som går emot mig den absolut KONSTANTA stressen att förlora något av den att ALLTID vara först med ALLT

att hela tiden veta att det kommer någon gång gå ner

allt detta skapar enorm depression samt stress men det positiva går över det negativa

Om jag hade vunnit på lotto typ 50 000 kr i månaden i 25 år så hade jag varit mindre fastkedjad till min kanal, men jag hade fortfarande använt den men jag hade inte haft lika mycket stress eftersom jag då skulle ha en helt underbar andra chans i livet precis bredvid.

Det är som att spela ett spel som man har kommit väldigt långt på, med ett enda liv kvar man oroar sig hela tiden att det ska ta slut jag har ett enda liv när det har med min framtid att göra och jag vill absolut inte ge upp det.

utan min kanal så ser jag inte mycket mening med livet jag hade nog gått ner i så stor depression att jag hade struntat i att söka efter annat jobb eller brytt mig om det och troligen blivit hemlös om inte jag hade hittat något som jag verkligen älskade, eftersom jag ser ingen mening att kämpa för något jag inte ens vill ha.

kanalen är tyvärr inte det enda som har gjort mig deprimerad gick igenom väldigt mycket övertänkande 2012 som gjorde mig väldigt orolig jag analyserade mycket och tänkte över mycket

På detta så har jag inget normalt liv, jag passar nog inte med flickvän eller annat missade hela min ungdom det är väldigt mycket men just nu är det enbart kanalen som skapar det mesta av depressionen.

jag har faktiskt varit vaken hela natten och fick iden att göra en video innan jag skulle lägga mig av en mod en vän hade gjort skickat mig eftersom det finns ingen garanti hur länge han håller den innan release så måste jag släppa videon så fort som möjligt så nu måste jag vänta tills klockan 5 på att ladda upp videon vilket är något jag gladeligen gör för kanalen så fort videon är uppe så kan jag sova

Skrivet av nilhe1:

Problemet med all hjälp är att man måste vilja ta emot den och komma till insikt om varför man behöver den "ärligt talat ser jag personligen ingen mening med något av detta men jag gör det i hopp att det kanske kan hjälpa senare".
Tycker det låter som om du skulle behöva kontakt med antingen en KBT-terapeut eller en existentiell psykoterapeut som kan hjälpa dig att förstå hur du ska agera för att må bättre och få ordning på dina prioriteringar snarare än en skolkurator.
Tyvärr känner jag inte till någon i Sverige som specialiserat sig på just internetberoende även om jag har för mig att jag sett något inslag om detta för något år sedan.
På ditt resonemang låter det som om du söker hjälp för att orka fortsätta med din kanal snarare än att bli av med ett av dina problem som är just din kanal!

Du vet ju vad du vill "jag vill flytta till en lägenhet träffa någon ha ett nytt liv ett social liv" men ändå fortsätter du med det som fortsätter att ta dig allt längre från detta mål "mitt mål att lyckas med kanalen så jag kan leva bättre senare".
VAD är det som gör kanalen så viktig? Vill du bli ännu en Pewdiepie-fjant (pers. åsikt) som lever på att skrika i falsett och bete sig som ett våp utan att själv bidra/skapa något?? Nog för att han tjänar pengar och har många följare, men vad uppnår han?? Tillför hans kanal något?? Tillför din kanal något??

"jag kommer absolut inte sätta mig före kanalen jag kommer inte tillåta det om det är något jag ska göra som kan vara dåligt för kanalen så gör jag det inte den är hemskt viktig för mig det är mitt liv jag vet att det låter konstigt men det är mitt liv"
I mina ögon är dina prioriteringar ganska *****, men att du sökt hjälp är ett steg på vägen. Nästa steg är att förstå varför du behöver den och se till att få rätt hjälp och därefter följa de "ordinationer" du får!

Begreppet empati finns med i ett av inläggen, men jag tror att sympati mer stämmer med det du eftersöker..

Glöm inte att det "riktiga" livet är utanför din dörr och inte på din skärm!

Inget av detta är skrivet för att vara elakt. Men du måste ju själv se hur inkonsekvent det du skriver är!?
Depression:
http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/De...

du har helt rätt och jag hoppas att kunna återuppbygga mitt liv så fort jag verkligen lyckas med min kanal så fort jag blir så stor att ingen kan komma nära så fort en video får 100 000 visningar bara av att jag släpper den utan att den får en feature

då har jag lyckats

det jag kan säga är att lönen låg på över 30k i månaden när min kanal gick som bäst nu har den tappat mycket av det men det är fortfarande mer än jag faktiskt behöver men jag har inte längre råd att flytta till en fin lägenhet eller råd för en fin semester

det är mest medellön nu något jag gör allt jag kan för att höja tillbaka där den var igen

jag vill lyckas med kanalen sen vill jag åka på en semester träffa någon kanske skaffa en lägenhet kanske flytta utomlands (den andra underbara friheten med youtube är att jag kan förflytta mig var som helst) jag behöver bara internet och en speldator

jag vill helt enkelt lyckas med mitt liv

sen är pengarna heller inte allt det är också något jag älskar att göra något jag faktiskt är stolt över det glädjer mig när personer älskar mina videos mina ideer den jag är på youtube

min kanal kanske inte tillför något men det gör den för mig det är något jag har lagt mitt liv på och något jag är väldigt glad över
den är hemskt viktig för mig

Permalänk
Avstängd

Försök att inte vara så vag. Du måste inte uppge medicinering på ett Internetforum, men eftersom du redan uppgett att du fått antidepressiv medicin, kan du inte bara berätta vad den heter?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av MBY:

Försök att inte vara så vag. Du måste inte uppge medicinering på ett Internetforum, men eftersom du redan uppgett att du fått antidepressiv medicin, kan du inte bara berätta vad den heter?

Skickades från m.sweclockers.com

sertralin teva 50 mg

filmdragerade tabletter

detta http://www.sertralin.se/erfarenheter.html

samt biverkningarna skrämmer mig rejält jag får inte vara borta mer än en vecka från min kanal och det står att man är borta längre än det precis det jag oroade mig för

ska nog sova nu får sätta klockan på 17 00 så jag kan ladda upp videon då måste sätta den två gånger så jag inte sover igenom det

Permalänk
Medlem

Det blir nog bra det här, NOT vill inte ts ta emot hjälp så är det helt och hållet hans problem och ingens annans, rådgivning över nätet fungerar inget vidare vilket den här tråden är ett bra exempel på...

Permalänk
Medlem

Jag önskar dig all lycka och välgång! Annat kan jag inte göra.

Visa signatur

Asus Sabertooth X58 - Xeon X5680 - 12GB DDR3 - ASUS GTX1080 8GB

Permalänk
Tangentbordskonnässör

Alltså, du säger att du bygger upp hela ditt liv runt din kanal, varför lär du dig då inte att göra moddar själv?
Det jag har skummat igenom din kanal och det enda jag ser är att du spelat moddar som ANDRA gjort och spelat in det, vad är det som tar sån tid att du inte har tid att göra annat?

Det känns som du bygger upp ditt liv på att åka snålskjuts på saker andra gör, det är klart de kommer bli sura till slut och ladda upp videos på sina moddar själva istället, vad gör du då?

Din kanal är dödsdömd om du inte tillför något i modd communityn själv.
Och just det är den största anledningen varför du ska söka hjälp nu, för det du bygger upp ditt liv runt just nu är andras prestationer vilket absolut inte kommer hålla i längden.

TL: DR;
Antingen börjar du tillföra något i form av egna moddar, lär dig koda med andra ord. Eller så söker du hjälp.
Åka snålskjuts och dessutom tjäna pengar på andras prestationer är inget sätt att leva sitt liv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av huttala:

Alltså, du säger att du bygger upp hela ditt liv runt din kanal, varför lär du dig då inte att göra moddar själv?
Det jag har skummat igenom din kanal och det enda jag ser är att du spelat moddar som ANDRA gjort och spelat in det, vad är det som tar sån tid att du inte har tid att göra annat?

Det känns som du bygger upp ditt liv på att åka snålskjuts på saker andra gör, det är klart de kommer bli sura till slut och ladda upp videos på sina moddar själva istället, vad gör du då?

Din kanal är dödsdömd om du inte tillför något i modd communityn själv.
Och just det är den största anledningen varför du ska söka hjälp nu, för det du bygger upp ditt liv runt just nu är andras prestationer vilket absolut inte kommer hålla i längden.

TL: DR;
Antingen börjar du tillföra något i form av egna moddar, lär dig koda med andra ord. Eller så söker du hjälp.
Åka snålskjuts och dessutom tjäna pengar på andras prestationer är inget sätt att leva sitt liv.

Det här inlägget är ett utmärkt exempel på vad jag menar. TS mår garanterat inte bra, och han mår definitivt inte bättre av att vi kritiserar honom på detta sättet. Det har hans tidigare poster om hans problem visat. Ingen av oss här inne är förmodligen psykologer och garanterat inte insatta i TS sjukdomsbild. Vad vi vet är att han hävdar i vart fall att han använder sig av relativt stark medicin mot antidepressivitet.

Jag rekommenderar fortfarande att någon moderator låser tråden. Detta är inte ett bra forum för att diskutera det här ämnet(personliga problem baserat på mental ohälsa) och vi riskerar att göra saker och ting värre genom vårt deltagande oavsett hur välmenande vi är.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zzcool:

sertralin teva 50 mg

filmdragerade tabletter

detta http://www.sertralin.se/erfarenheter.html

samt biverkningarna skrämmer mig rejält jag får inte vara borta mer än en vecka från min kanal och det står att man är borta längre än det precis det jag oroade mig för

ska nog sova nu får sätta klockan på 17 00 så jag kan ladda upp videon då måste sätta den två gånger så jag inte sover igenom det

Man bedömer inte mediciner utefter anekdoter!

Titta på FASS i stället: https://www.fass.se/LIF/product?3&userType=2&nplId=2006051000...

Var sjutton har du fått för dig att du ska vara "borta en vecka"? Vad menar du med "borta" från första början? Men även om så vore, det är bara att välja, vara borta en vecka eller kanske stora delar av resten av livet? Sluta konstla och gör som läkaren säger nu. De vanligaste biverkningar är, enligt FASS: insomnia (svårigheter att sova), yrsel, huvudvärk, diarré, ejakulationssvikt och trötthet. De, förmodligen alla, går dock över inom dagar till veckor. Vad är väl lite huvudvärk en vecka jämför med det du nu upplever och beskriver som osar av rätt svåra mentala problem? Ingenstans i FASS nämns "borta en vecka", det är bara hittepå.

Tvärt om, med medicinering har du all möjlighet att fokusera mer på din kanal, samtidigt som du kanske också börjar fokusera på annat, sådant som ger avkastning senare, som mat på bordet, jobb och bostad. Det du beskriver nu fullkomligt osar av brist på framförhållning och framtidsplanering.

Ta dina mediciner och tala om för läkaren vad du får för biverkan. Din medicin är inte huggen i sten, dosen är inte huggen i sten och hela poängen är att biverkningarna är mildare och sällsyntare än själva verkan -> att du mår bättre. Det är hela poängen med medicin! Det du gör nu är att i vanlig ordning fokusera på det negativa. Precis som vi redan talat om för dig är typiskt för depression. Depression betyder inte att du behöver känna dig nere jämt och ständigt, att vara konstant gråtmild utan givetvis kan du ha episoder där allting känns bättre. Problemet är att ta till vara dessa episoder och låta dessa bli längre. Med medicinering så får du ett mer normalt grundtillstånd, det innebär inte att du inte kan bli upprörd, ledsen, glad, förbannad, skratta och ha roligt och det innebär inte att du blir "borta".

...

Är sertralin det enda du fått? Av en husläkare eller psykiatriker? Hur mycket vårdkontakt har du, det är liksom lite vagt. Det viktiga när man sätter in SSRI (som det är frågan om) är att vara observant på biverkningar i början, speciellt om du skulle uppleva att du blir _mer_ deppig. Som jag skrev förut, det är oftast ett gott tecken. Har inte siffrorna i huvudet, men säg att om 75% av deprimerade blir bättre med SSRI, så blir kanske 95% bättre av de som känt en initial förvärring. Mer "borta" än att du _kanske_ mår ännu sämre blir du inte. Men jag förutsätter att du har talat med din läkare om detta och att denne upplyst dig om den problematik som kan finnas, jag tänker inte skriva ut den här.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sentenced:

Det här inlägget är ett utmärkt exempel på vad jag menar. TS mår garanterat inte bra, och han mår definitivt inte bättre av att vi kritiserar honom på detta sättet. Det har hans tidigare poster om hans problem visat. Ingen av oss här inne är förmodligen psykologer och garanterat inte insatta i TS sjukdomsbild. Vad vi vet är att han hävdar i vart fall att han använder sig av relativt stark medicin mot antidepressivitet.

Jag rekommenderar fortfarande att någon moderator låser tråden. Detta är inte ett bra forum för att diskutera det här ämnet(personliga problem baserat på mental ohälsa) och vi riskerar att göra saker och ting värre genom vårt deltagande oavsett hur välmenande vi är.

Nja, du är lite fel ute. Det värsta tänkbara är felaktig, icke-evidensbaserad terapi eller en mobb. Ända fram tills för bara några decennier sedan var psykoterapin så nedlusad av freudflum att den hade ungefär samma effekt som "snacka med en kompis". Givetvis ska moderatorer sålla skadliga eller idiotiska tips ("ryck upp dig"/"det blir bättre, vänta bara"), men tråden har faktiskt ganska unisont gett det enda riktigt relevanta tipset: gå till vårdcentralen. Det är heller inget fel med blåslampa per se, bara det inte blir en mobbmentalitet eller psykiatri-förnekelse i stil med att "mediciner är droger" eller "psykiatrin vill ont".

Tvärt om, tipsen i tråden har varit rätt relevanta och ingen har försökt ställa diagnoser bortom det självrapporterade "depression", även om man kan misstänka en mer komplex eller sammansatt problematik. Det är upp till sjukvården att göra. Det vi i tråden kan göra, och gör i rätt stor utsträckning, är vettiga lika-effektiva-eller-rentav-effektivare-som-psykoanalys-tips: gå till vårdcentralen. Försök koppla av från youtubekanalen som livet osunt tycks kretsa kring, och framförallt, hela läkarvetenskapens stora gissel: Compliance och Adherance.

Det är inget fel alls i att trycka på vikten av adherance, dvs att patienten gör vad läkaren säger.

Han kommer att må bättre om han bara följer sin ordination, något som vi skriker åt honom att göra.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zzcool:

ska nog sova nu får sätta klockan på 17 00 så jag kan ladda upp videon då måste sätta den två gånger så jag inte sover igenom det

Jag är inte förtrogen med hur din kanal fungerar, men måste du vaka över den vid vissa tider? Det är förstås opraktiskt om du behöver vända dygnet (för att t.ex. vara vaken när man är vaken i USA, e.dyl) men det är inte automatiskt något fel med det. Däremot, är knepig dygnsrytm, speciellt om den är oregelbunden, inte bra om du är deprimerad. Försök sova på natten och var vaken på dagen. Jag vet att det är svårt, är själv en notorisk nattuggla med ett idealt dygn som närmar sig 30 timmar i stället för 24. Men jag tror att du måste ifrågasätta vissa "måsten" du har. Är inte kanalen en vanlig youtubekanal där folk tittar när de har tid och du lägger upp saker när du har tid. Jag kan ha missat något, det är inte alltid glasklart vad du menar och för oss som inte har en youtubekanal kan det vara svårt att förstå när och hur det kräver uppmärksamhet.

Börja ta din medicin, och ta den samma tid på dygnet varje dag, eller vad nu läkaren har sagt. Vet du vad det allra troligaste är? Att du inte märker något speciellt alls, bara att du börjar må lite bättre efter några dagar upp till kanske ett par veckor. Efter en månad kan du faktiskt, med lite tur, må jättebra. Visst, det är troligt att du får _någon_ av alla uppradade biverkningar, men det är liksom inte hela världen. Mildare biverkningar är typiskt vanligare än svårare (vilket återigen är liksom en förutsättning för en "medicin" - att hjälpa mer än stjälpa).

Det är två saker som är viktigare än allt annat, att du förstår:

1) Du är inte den enda i världen som mår dåligt och råkat ut för den ena tråkigheten efter den andra. Även om ALLT är omgivningens fel eller allting beror på livets otur och orättvisa, så är du inte ensam, även om det känns så.
2) Oavsett vad det beror på (dvs även om du upplever att det är helt utanför din kontroll) så vet psykologer och psykiatriker (samt allmänläkare) en hel del om detta och hjälpen är förbluffande effektiv. De kan givetvis inte hjälpa dig med din youtubekanal, men de vet precis hur de ska hjälpa dig och du kan därmed själv få mer "energi", fokus och koncentration att ägna dig åt din favoritsysselsättning UTAN att det måste drabba den delen av livet som består av tråkiga måsten, som att jobba, kanske studera, laga mat, etc...

Och som sagt, depression är vanligt. En riktig folksjukdom. Det finns inget att skämmas över med psykiatriska problem. Det som behövs är att du får just din situation utvärderad och att du har en, i början, kontinuerlig kontakt med vården. Typ gå till en psykolog en gång i veckan i 45 minuter och få ett uppföljningssamtal med en psykiatriker en gång i månaden eller så. Mer än så behövs inte. Det är inte frågan om att du behöver läggas i koma i ett vadderat rum. Men ju förr du tar i tu med problemet, desto mildare och lättare är det att göra något åt saken. Mycket av socialt utanförskap (arbetslöshet, bostadslöshet, bidragsberoende, missbruksproblematik, etc) beror på lång tid av obehandlade psykiatriska besvär. Besvär som med relativt enkla medel kanske kunde ha hävts i ett mycket tidigare skede.

Det du beskriver är dels rätt typiskt för depression (och rätt ofarligt egentligen, så länge du tar det på allvar), men det går liksom inte att bortse från att du målar upp en bild av dig själv där du sitter nästan i ett grottkomplex där en dator som du surfar på youtube är allting vad det kretsar kring. Det är helt okej att ha hobbys, att vara "ner-nördad" i saker, att se seriöst på saker som andra människor nästan tycker är fånigt. Problemen börjar när du själv fokuserar på det negativa, själv talar om depression och själv berättar att nästan inget annat spelar någon roll. Du kan ägna precis hur mycket tid du vill åt youtube, ingen vill ta ifrån dig din hobby (eller alternativa livsförsörjning). Det är inte frågan om vård ELLER youtube, det är frågan om vård OCH youtube ELLER i slutändan ingenting meningsfullt.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk

Nu är jag inte så insatt i hur medicinerna fungerar men min erfarenhet är att läkare ger Zoloft för lättare depressioner och jag vet ingen som har sagt att deras liv har förändrats enbart tack vare denna. När doktorn väl tror att man är deprimerad så brukar man även få Sobril (jag själv har käkat båda).

Problemet med drogerna är att om ens liv för övrigt är dåligt, så får det till rejäla doser för att man ska känna sig bättre. Hjälp hos sjukvården, 1h i veckan, och sitta och prata ut om sina problem med en som inte är insatt i ämnet ger för många inte så mycket.

Med detta menar jag att jag förstår hur TS känner sig och varför han känner att vård inte hjälper mycket. Men vård är alltid en början, där ni kan diskutera hur ni ska komma vidare. Problemet är att det i äldre dagar som kille inte är enkelt att skaffa vänner utanför arbetet och jobbar man ensam hemma så blir man lätt utanför.
Men varför inte bara ta kontakt med arbetsförmedlingen och försöka komma in på någon praktik, ungdoms fas3 plats och sedan ha kanalen vid sidan om?

Inte för att vara taskig, men jag har svårt att se varför TS kanal måste kräva att man jobbar heltid med den. Visst om man skulle gå upp och göra kanalen mer avancerad, som reportage, visa spelfusk, kanske en webbsida, forum etc? (där forum finns färdiga gratis). Då blir det lätt ett heltidsarbete, men samtidigt kan man få in mer pengar.
Det finns alltså så extremt mycket man skulle kunna göra, men om det är ett bra karriärval eller ej kan diskuteras.

Problemet med TS vänner är som någon ovanför sa att du åker lite snålskjuts på andras arbete, så är det överallt i arbetslivet och man får skäll för detta och får tigga och be och visa vad man kan ge tillbaka. Alltså varför t.ex. en projektledare tillåta en att jobba i hans/hennes projekt, enda argumentet som är giltigt är att man presterar och kan driva projektet framåt. Som motargument har denna att att man kostar, där man måste visa att ens bedrift är värd kostnaden.
Samma sak gäller TS med hans kanal, du drar uppmärksamhet och tjänar pengar på vad andra gör. Varför ska de då ge dig ditt material, argumentet kan här vara att du uppmärksammar deras arbete på ett bra sätt. Frågan de som alla andra ställer är då alltid om de kan skippa omvägen genom dig?

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Avstängd
Skrivet av MBY:

Jag är inte förtrogen med hur din kanal fungerar, men måste du vaka över den vid vissa tider? Det är förstås opraktiskt om du behöver vända dygnet (för att t.ex. vara vaken när man är vaken i USA, e.dyl) men det är inte automatiskt något fel med det. Däremot, är knepig dygnsrytm, speciellt om den är oregelbunden, inte bra om du är deprimerad. Försök sova på natten och var vaken på dagen. Jag vet att det är svårt, är själv en notorisk nattuggla med ett idealt dygn som närmar sig 30 timmar i stället för 24. Men jag tror att du måste ifrågasätta vissa "måsten" du har. Är inte kanalen en vanlig youtubekanal där folk tittar när de har tid och du lägger upp saker när du har tid. Jag kan ha missat något, det är inte alltid glasklart vad du menar och för oss som inte har en youtubekanal kan det vara svårt att förstå när och hur det kräver uppmärksamhet.

Börja ta din medicin, och ta den samma tid på dygnet varje dag, eller vad nu läkaren har sagt. Vet du vad det allra troligaste är? Att du inte märker något speciellt alls, bara att du börjar må lite bättre efter några dagar upp till kanske ett par veckor. Efter en månad kan du faktiskt, med lite tur, må jättebra. Visst, det är troligt att du får _någon_ av alla uppradade biverkningar, men det är liksom inte hela världen. Mildare biverkningar är typiskt vanligare än svårare (vilket återigen är liksom en förutsättning för en "medicin" - att hjälpa mer än stjälpa).

Det är två saker som är viktigare än allt annat, att du förstår:

1) Du är inte den enda i världen som mår dåligt och råkat ut för den ena tråkigheten efter den andra. Även om ALLT är omgivningens fel eller allting beror på livets otur och orättvisa, så är du inte ensam, även om det känns så.
2) Oavsett vad det beror på (dvs även om du upplever att det är helt utanför din kontroll) så vet psykologer och psykiatriker (samt allmänläkare) en hel del om detta och hjälpen är förbluffande effektiv. De kan givetvis inte hjälpa dig med din youtubekanal, men de vet precis hur de ska hjälpa dig och du kan därmed själv få mer "energi", fokus och koncentration att ägna dig åt din favoritsysselsättning UTAN att det måste drabba den delen av livet som består av tråkiga måsten, som att jobba, kanske studera, laga mat, etc...

Och som sagt, depression är vanligt. En riktig folksjukdom. Det finns inget att skämmas över med psykiatriska problem. Det som behövs är att du får just din situation utvärderad och att du har en, i början, kontinuerlig kontakt med vården. Typ gå till en psykolog en gång i veckan i 45 minuter och få ett uppföljningssamtal med en psykiatriker en gång i månaden eller så. Mer än så behövs inte. Det är inte frågan om att du behöver läggas i koma i ett vadderat rum. Men ju förr du tar i tu med problemet, desto mildare och lättare är det att göra något åt saken. Mycket av socialt utanförskap (arbetslöshet, bostadslöshet, bidragsberoende, missbruksproblematik, etc) beror på lång tid av obehandlade psykiatriska besvär. Besvär som med relativt enkla medel kanske kunde ha hävts i ett mycket tidigare skede.

Det du beskriver är dels rätt typiskt för depression (och rätt ofarligt egentligen, så länge du tar det på allvar), men det går liksom inte att bortse från att du målar upp en bild av dig själv där du sitter nästan i ett grottkomplex där en dator som du surfar på youtube är allting vad det kretsar kring. Det är helt okej att ha hobbys, att vara "ner-nördad" i saker, att se seriöst på saker som andra människor nästan tycker är fånigt. Problemen börjar när du själv fokuserar på det negativa, själv talar om depression och själv berättar att nästan inget annat spelar någon roll. Du kan ägna precis hur mycket tid du vill åt youtube, ingen vill ta ifrån dig din hobby (eller alternativa livsförsörjning). Det är inte frågan om vård ELLER youtube, det är frågan om vård OCH youtube ELLER i slutändan ingenting meningsfullt.

mycket av det jag har läst trotts hårt att läsa är sant finns faktiskt inget mer jag kan säga just nu jag vet att jag har gjort många arga men detta är inte lätt för mig alls jag orkar inte med något längre

jag tänker ibland om det finns något kvar att faktiskt leva för inte för att det betyder något illa bara en tanke det jag läste nu om snålsjuts är något som gjorde hemskt ont att läsa

jag gör det jag kan för att behandla andra rättvist sweclockers tjänar pengar på att posta om olika saker som inte dem kan ta fram helt själv kanske ett dåligt exempel

men jag gör det MÅNGA andra gör utan att dem får skit för det

call of duty spelare laddar upp andras videos och tjänar pengar på det får dem något hat för det? nej

jag ger mods publicitet jag ger annotations till personer som gör moddsen dem gör dem åt mig med fri vilja oftast betalar jag för dem eller ger spel jag gör vad jag kan för att personer ska känna sig rättvist behandlade

gör riktigt ont att läsa sånt men jag förstår helt vad ni menar

jag vet inte hur jag ska tycka om detta och jag vill helst inte gå in på ämnet

oron om tabletten är att den kommer att stoppa mig från att fortsätta min kanal så jag missar fruktansvärt mycket det är katastrof att missa en enda video man måste konstant vara vaksam annars kommer någon före och får hundratusentals visningar

men ja tråden blir bara värre och värre och jag får bara mer och mer irriterade svar trotts hjälpsamma från andra och blir dömd rätt mycket för det jag gör och är så det finns inte mycket mening med det jag har levt med detta i flera år och klarat av detta själv så får fortsätta så

får se hur det går med terapin etc men ärligt talat orkar jag inte har bara lust att ge upp med allt det jag orkar inte det är för mycket började konstigt nog känna det nu känns som jag har helt enkelt lust att ge upp det är inte värt det

får fråga om lås på denna tråden jag är tacksam för alla svar men det blev lite för mycket i slutet inget illa menat med något jag sa jag är tacksam för alla svar

Permalänk
Medlem

Har nu sträckläst hela tråden och jag tycker uppriktigt synd om dig och din situation zzcool. Förstår att det måste kännas oerhört bittert att någon lyckat bättre än dig genom (enligt dina uppgifter) vara ett riktigt as. Tyvärr så är det enda du kan göra att bara släppa det. Han njuter förmodligen av du fortfarande ältar och mår dåligt över ert bråk, som han gick vinnande ur.

Du säger att du vill leva på din kanal, då får du nog räkna med att inte alla kommer vara snälla och ärliga. Det finns mycket hat, avundsjuka mm på internet och väljer man att publicera saker offentligt får man vara beredd på att folk har åsikter. Var precis inne på din kanal och jag tror många här hade varit extremt nöjda med det antal likes, prenumeranten och visningar du har. Tycker du ska vara stolt över det du har byggt upp. Med en så stor skara följare kan du göra vad som helst. Kanske ska du börja med något helt nytt, av det du skrivit verkar GTA-communitynvara lite speciell.

Titta även på de största profilerna på youtube, det spelar ingen roll vem du är. Alla har folk som ständigt återkommer och klanka ner på det de gör. Sätt dig ner och läs igenom hela din tråd igen och försök ta till dig av det folk har skrivit. Hoppas du kommer ut ur din skava och inser att livet har mer att erbjuda än du verkar tro!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zzcool:

oron om tabletten är att den kommer att stoppa mig från att fortsätta min kanal så jag missar fruktansvärt mycket det är katastrof att missa en enda video man måste konstant vara vaksam annars kommer någon före och får hundratusentals visningar

Men den oron är obefogad. Återigen, jag vet inte varför du fått för dig sådana dumheter. Dessutom måste ju LÄKAREN ha sagt något om detta? Eller tar du inte upp sådant med läkaren? Å ena sidan verkar du komplett ointresserad av dina problem, å andra sidan berättar du gång på gång hur dåligt du mår och hur viktig youtube-kanalen är för dig.

Varför är det så viktigt att hindra _andra_ från att få "hundratusentals visningar"? Är det ett nollsummespel tror du?

Varför tar du inte det vi skriver på allvar? Du fortsätter att tjata om hur viktig din kanal är som om vi andra inte hade förstått det, som om vi andra försökte tvinga dig att välja mellan kanalen och vård när det faktiskt handlar om att vården inte kommer inkräkta på din kanal. Däremot inkräktar ju uppenbart depressionen (e.dyl) på kanalen.

Annat som inkräktar på din kanal, hur gör du då? Äta, sova, jobba, etc, etc. Du måste inse att du kommer må så mycket bättre om du faktiskt tar din hälsa på allvar.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

Eller för att orda det positivt: Om du fixar din hälsa nu, så kommer din kanal att gå mycket bättre. Och visst vill du det zzcool, du vill att din kanal ska gå bättre?
Alltså, fixa din depression. Gå till vårdcentralen, tala med läkaren, ta dina mediciner exakt som du är ordinerad, gå i terapi, ät grönsaker och kött, sov mellan 23 och 07, ta en halvtimmes promenad på morgonen och en på kvällen. Du kommer ha massor av tid över till din kanal undertiden och du kommer att förbättra din hälsa avsevärt och din kanal kommer att bli bättre och bättre.
Att satsa på din hälsa är en investering med god avkastning och din kanal är den feta bonusen till jul.
Doo eeeet.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av hambli:

Har nu sträckläst hela tråden och jag tycker uppriktigt synd om dig och din situation zzcool. Förstår att det måste kännas oerhört bittert att någon lyckat bättre än dig genom (enligt dina uppgifter) vara ett riktigt as. Tyvärr så är det enda du kan göra att bara släppa det. Han njuter förmodligen av du fortfarande ältar och mår dåligt över ert bråk, som han gick vinnande ur.

Du säger att du vill leva på din kanal, då får du nog räkna med att inte alla kommer vara snälla och ärliga. Det finns mycket hat, avundsjuka mm på internet och väljer man att publicera saker offentligt får man vara beredd på att folk har åsikter. Var precis inne på din kanal och jag tror många här hade varit extremt nöjda med det antal likes, prenumeranten och visningar du har. Tycker du ska vara stolt över det du har byggt upp. Med en så stor skara följare kan du göra vad som helst. Kanske ska du börja med något helt nytt, av det du skrivit verkar GTA-communitynvara lite speciell.

Titta även på de största profilerna på youtube, det spelar ingen roll vem du är. Alla har folk som ständigt återkommer och klanka ner på det de gör. Sätt dig ner och läs igenom hela din tråd igen och försök ta till dig av det folk har skrivit. Hoppas du kommer ut ur din skava och inser att livet har mer att erbjuda än du verkar tro!

tack det är verkligen såna här saker som gör mig glad att läsa jag tror jag måste helt enkelt bli tuffare den insanegaz gjorde mot mig sitter kvar än men jag blockerar det från tankarna så mycket jag kan

Skrivet av MBY:

Men den oron är obefogad. Återigen, jag vet inte varför du fått för dig sådana dumheter. Dessutom måste ju LÄKAREN ha sagt något om detta? Eller tar du inte upp sådant med läkaren? Å ena sidan verkar du komplett ointresserad av dina problem, å andra sidan berättar du gång på gång hur dåligt du mår och hur viktig youtube-kanalen är för dig.

Varför är det så viktigt att hindra _andra_ från att få "hundratusentals visningar"? Är det ett nollsummespel tror du?

Varför tar du inte det vi skriver på allvar? Du fortsätter att tjata om hur viktig din kanal är som om vi andra inte hade förstått det, som om vi andra försökte tvinga dig att välja mellan kanalen och vård när det faktiskt handlar om att vården inte kommer inkräkta på din kanal. Däremot inkräktar ju uppenbart depressionen (e.dyl) på kanalen.

Annat som inkräktar på din kanal, hur gör du då? Äta, sova, jobba, etc, etc. Du måste inse att du kommer må så mycket bättre om du faktiskt tar din hälsa på allvar.

problemet med det jag håller på med är hur fruktansvärt ostabilt det är för kanalen och för mig att se någon göra en video av en mod jag missat och sen se den video gå viral gör fruktansvärt ont att se

varje viral video jag missar gör kanalen svagare om jag fortsätter att fånga viral videos så växer kanalen

min kanal dog ut helt eftersom jag inte hade ork eller lust att göra videos av gta 5 eftersom jag trodde att det inte var någon mening jag förlorade miljoner visningar på detta

min kanal kunde ha vuxit fruktansvärt mycket om jag gjorde aktivt gta 5 videos jag insåg inte att alla letade efter videos med "gta 5 stunts" och annat jag missade det

nu måste jag jobba hårt för att få tillbaka kanalen där den var och ja just nu går det bra pågrund av gta 5 iv modden utan den så hade mina visningar just nu legat på 60 000 per dag och 16 prenumeranter per dag den var död

nu måste jag jobba fruktansvärt hårt för att få ut så mycket jag kan ur gta 5 innan det släpps till pc

Skrivet av Alakai:

Eller för att orda det positivt: Om du fixar din hälsa nu, så kommer din kanal att gå mycket bättre. Och visst vill du det zzcool, du vill att din kanal ska gå bättre?
Alltså, fixa din depression. Gå till vårdcentralen, tala med läkaren, ta dina mediciner exakt som du är ordinerad, gå i terapi, ät grönsaker och kött, sov mellan 23 och 07, ta en halvtimmes promenad på morgonen och en på kvällen. Du kommer ha massor av tid över till din kanal undertiden och du kommer att förbättra din hälsa avsevärt och din kanal kommer att bli bättre och bättre.
Att satsa på din hälsa är en investering med god avkastning och din kanal är den feta bonusen till jul.
Doo eeeet.

ja det låter verkligen smart att få i ordning på mitt liv eftersom depressionen stoppar mig oftast från att göra en video jag flyttar fram det

tyvärr vågar jag inte ta tabletterna eftersom jag är rädd att jag blir helt borta och missar flera tillfällen till en viral video något som skulle göra hemskt ont om jag kan få det garanterat att jag kommer utan problem fortsätta göra videos max en vecka efter att jag har tagit tabletten så blir det mindre skrämmande

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zzcool:

problemet med det jag håller på med är hur fruktansvärt ostabilt det är för kanalen och för mig att se någon göra en video av en mod jag missat och sen se den video gå viral gör fruktansvärt ont att se

Det finns ingen som helst anledning till varför du ska behöva känna att det gör ont (jag vet för övrigt precis vad du menar, och ja, det gör ont på ett sätt som inte går att förklara för någon som inte varit deprimerad). Det är depressionen som talar, ingenting annat. Varje gång du kommer missa något, för det kommer du göra (livet kommer emellan. Du kan bli sjuk, det kan komma ett telefonsamtal som drar ut på tiden vid olämpligt tillfälle, internet går ner, vad som helst), kommer det bara göra ondare och ondare. Detta eftersom du är sjuk. Det positiva i det hela är din sjukdom nuförtiden är behandlingsbar med gott resultat med rätt milda metoder. Eller hur länge hade du tänkt att du skulle kunna övervaka din youtubekanal utan större avbrott?

Vilket ju osökt leder oss till nästa citat...

Skrivet av zzcool:

tyvärr vågar jag inte ta tabletterna eftersom jag är rädd att jag blir helt borta och missar flera tillfällen till en viral video något som skulle göra hemskt ont om jag kan få det garanterat att jag kommer utan problem fortsätta göra videos max en vecka efter att jag har tagit tabletten så blir det mindre skrämmande

Ta dina jävla tabletter NU! Din rädsla är komplett irrationell och påhittad. Har du frågor om dem, ringer du till din läkare/psykiatriker. Jag vet inte hur många gånger jag ska behöva säga det, men du blir inte "borta" av medicinen. Vad tror du det är för medicin egentligen? Opium? Nej, det handlar om en SSRI. Du kan lika gärna vara "rädd" för att få mani och bli ännu mer manisk med din youtubekanal. "Eufori" är en vanligare biverkning är "koma", om man säger så.

Huset brinner och du vågar inte springa och hämta brandsläckaren eftersom du är rädd att missa det plågsamma ögonblicket där just X brinner upp och för att råka tappa brandsläckaren på lilltån.

Varför gör du bara inte som din läkare har sagt åt dig? Hen har nämligen koll på biverkningarna och har ställt medicinsk relevanta kontrollfrågor till dig. Sluta säg att du blir borta av tabletterna, för det är inte sant. Risken för detta är mycket, mycket mindre än att du blir borta av någon annan anledning, som t.ex. förvärrad depression.

Edit:
Gör så här: Ring din läkare och fråga om du får/kan ta en mindre dos. Om du kan få börja med att ta en halv tablett och sedan vänta några dygn eftersom du är orolig för biverkningar. Kanske en fjärdedels tablett. Hen kommer säkert sucka lite och säga "whatever", men tycka det är okej. Eller så gör du så ändå, och om läkaren skäller på dig så säg bara att det var en jävla idiot på internet som sa att du skulle ta en halv tablett och vänta. Självklart ska inte vi sitta här på nätet och mixtra med en läkares ordination, men det är bättre att du bara så slickar på en tablett för att övertyga dig själv om att den inte är farlig, än att du inte gör som läkaren säger alls. Om vi säger så här, det är upp till dig hur du vill övertyga dig själv om att du inte blir "borta" av medicinen, det viktiga är att du så snart som möjligt vågar följa läkarens ordination.

Som jag skrev förut, ett av de största problemen med vården, specifikt psykvården, är något som kallas för compliance eller adherance, alltså patientens förmåga eller vilja att faktiskt göra vad läkaren säger. Det är ett jätteproblem eftersom det orsakar onödigt lidande. För vissa sjukdomar, t.ex. bipolär sjukdom (tidigare manodepressivitet) leder det rätt ofta till en stereotyp "cykel" där en patient läggs in på tvångsvård, blir snabbt bättre (det kan räcka med några dygn, ibland några veckor) och får medicin som, om patienten tog dem, skulle hålla denne borta från sjukdom och vården på obestämd tid. I stället mår patienten så bra att denne dumdristigt får för sig att denne inte alls behöver någon medicin. En tid går och patienten sjuknar in igen (mani eller hypomani), och så in på vården i en ny runda. Helt onödigt. Detta med adherance kan också gälla ätstörningar och inte minst när friskvård har ordinerats för en patient på grund av t.ex. övervikt eller hjärtsjukdom. "Jag mår bra nu, så jag behöver inte motionera", "jag ska bara banta liiite", osv. I ditt fall, och kanske typiskt för depression, är "startsträckan" det svåra, dvs den första kontakten med vården och den första ordinationen. Du har lyckats med mycket redan, du har varit hos läkaren, du har fått medicin och du har framförallt insett att du nog är deprimerad (vilket INTE är jättevanligt). Det är väldigt positivt att du har kommit så här långt och så att säga upptäckt din depression. Ditt nästa steg är rätt enkelt faktiskt, bara börja ta din medicin. Efter initiala biverkningar (som inte alls behöver vara speciellt allvarliga) kommer du börja må mycket bättre och en positiv spiral kan ta vid. Men, som sagt, om du börjar må sämre av medicinen mentalt, ska du genast kontakta din läkare. Det är nämligen som jag tidigare sa både ett positivt och negativt tecken. Det är väl den allvarligaste biverkningen som inte är jätteovanlig, att man initialt mår ännu sämre. Men chansen är stor att du bara får lite huvudvärk, kanske lite diarré eller något annat hanterbart (ökad aptit är också rätt vanligt. Om det är positivt eller negativt beror naturligtvis på).

Nåja, vänta inte längre än en vecka. Har du ett datum när du tänkte börja ta medicinen? Om inte, bestäm dig för ett sådant. Gärna redan i morgon (eller ikväll om läkaren ordinerat att du ska ta den på kvällen. Morgonen torde vara vanligast för SSRI. För SNRI eller Nassa kan det ibland vara på kvällen. Din medicin är en så kallad SSRI).

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zzcool:

tack det är verkligen såna här saker som gör mig glad att läsa jag tror jag måste helt enkelt bli tuffare den insanegaz gjorde mot mig sitter kvar än men jag blockerar det från tankarna så mycket jag kan

Nästan alla i tråden säger samma sak. Roligt att du blir glad när någon säger det. Så, gör som Alakai säger, ta din medicin. Du har ju dessutom redan orkat göra flera av de saker som Alakai räknar upp, du har uppenbarligen redan varit på vårdcentralen och talat med en läkare och du har dessutom fått medicinen. Det enda du behöver göra är att föra rätt mängd piller vid rätt tillfälle till din mun och svälja med vatten eller vad nu läkaren har sagt. Sedan kommer resten på Alakais lista bli enklare, sova, äta, promenera, ta tag i måsten, etc, kommer bli enklare. Och genom att ta tag i saker kommer du också börja må bättre, så det kommer bli en positiv spiral.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av MBY:

Nästan alla i tråden säger samma sak. Roligt att du blir glad när någon säger det. Så, gör som Alakai säger, ta din medicin. Du har ju dessutom redan orkat göra flera av de saker som Alakai räknar upp, du har uppenbarligen redan varit på vårdcentralen och talat med en läkare och du har dessutom fått medicinen. Det enda du behöver göra är att föra rätt mängd piller vid rätt tillfälle till din mun och svälja med vatten eller vad nu läkaren har sagt. Sedan kommer resten på Alakais lista bli enklare, sova, äta, promenera, ta tag i måsten, etc, kommer bli enklare. Och genom att ta tag i saker kommer du också börja må bättre, så det kommer bli en positiv spiral.

jag får ta tabletten imorgon då jag orkar inte med problemen längre

jag hoppas verkligen ni har rätt för om detta stoppar mig från att göra videos i över en vecka så kommer jag ta hemskt hårt på det

iallafall börjar kanalen återgå till sitt vanliga ja ligger nu på 90 000 visningar per dag och 100 prenumeranter per dag nog inte långt tills den dör igen

Permalänk
Avstängd

så nu har jag äntligen tagit min första började få orolioga tankar när jag såg någon annan som har mod videos på gta 5 så jag orkade inte mer och tog tabletten

nu får jag se vad som händer nästa tablett tar jag nog imorgon men absolut inte samma tid eftersom jag är inte vaken vid denna tiden

Permalänk
Medlem
Skrivet av zzcool:

så nu har jag äntligen tagit min första började få orolioga tankar när jag såg någon annan som har mod videos på gta 5 så jag orkade inte mer och tog tabletten

Bra jobbat att ta första steget mot en förbättring av din situation.
Om du får oroliga tankar av flera gör videos på mods så är du verkligen för överkänslig och det är i sig ett stort symtom på depression.
Genom att låta andras handlande helt styra hur du mår gör du dig väldigt sårbar.

Tänk också på att en tablett inte kommer att ge någon omedelbar förändring. Förmodligen kommer du inte att märka något alls.
Det tar oftast några veckor innan det får någon påverkan och det kan hända att någon annan liknande medicin passar bättre.
Det får du prova dig fram med tillsammans med din vårdkontakt.

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av JesperT:

Bra jobbat att ta första steget mot en förbättring av din situation.
Om du får oroliga tankar av flera gör videos på mods så är du verkligen för överkänslig och det är i sig ett stort symtom på depression.
Genom att låta andras handlande helt styra hur du mår gör du dig väldigt sårbar.

Tänk också på att en tablett inte kommer att ge någon omedelbar förändring. Förmodligen kommer du inte att märka något alls.
Det tar oftast några veckor innan det får någon påverkan och det kan hända att någon annan liknande medicin passar bättre.
Det får du prova dig fram med tillsammans med din vårdkontakt.

detär bara när dem är större än mig det hände eftersom jag vill inte bli ersatt

vad kan jag säga om tabletten

först så fick jag oroliga tankar om varför jag lever vad meningen är etc var ganska längesen jag fick den sortens tankar

sommnade

vaknade känner mig liite pigg men det kan vara för att jag har sovit

oron finns fortfarande dock kvar men den kännsa mindre verklig nu och mer påhittad men det kan ju vara inbildning också men den känns mer tvingad nu än naturlig när jag tänker på den

edit:nu känns det inget speciellt alls oron är fortfarande där

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zzcool:

så nu har jag äntligen tagit min första började få orolioga tankar när jag såg någon annan som har mod videos på gta 5 så jag orkade inte mer och tog tabletten

nu får jag se vad som händer nästa tablett tar jag nog imorgon men absolut inte samma tid eftersom jag är inte vaken vid denna tiden

Bra! Stort steg! Roligt att höra!

Men för allt i världen, strula inte till det genom att ta fel dos eller vid fel tillfälle! Gör som läkaren har sagt. Jag gissar att hen har sagt att du ska ta tabletterna vid ungefär samma tid varje dag. Om du har ett oregelbundet dygn, så sätt ett larm på mobilen som ringer vid samma tid varje dag. Om du råkar sova så är det bara att ta tabletten och somna om.

Hur många timmar sedan var det du tog tabletten? Hur känner du nu?

Den medicin du fått är ingen så kallad "vid behovsmedicin", dvs du kan inte ta den som en huvudvärkstablett när du har ont i huvudet, alltså ta den mot ledsenhet när du känner dig ledsen. Utan det handlar om en underhållsmedicin som du tar vid samma tidpunkt varje dag och som långsamt börjar verka. Det kan ta en månad innan den får full effekt, men förhoppningsvis tar det bara några dagar innan du börjar känna dig lite bättre. Eller lite sämre, då är det viktigt att du talar med din läkare igen som jag tidigare sa. Det är ett tecken på att medicinen nog kommer fungera bra ändå.

Som sagt, använd ett alarm på mobilen eller liknande så att du kan få i dig medicinen vid samma tidpunkt varje dag oavsett om du sover eller inte. Senare, när medicinen börjat verka och du känner dig mycket bättre så gör kanske slarv inte så mycket, om du glömmer en dag eller tar för sent en annan. Men såhär i början tycker jag definitivt att du ska försöka följa läkarens ordination till punkt och pricka.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zzcool:

edit:nu känns det inget speciellt alls oron är fortfarande där

Det är helt okej! Det tar ett tag för medicinen att börja verka, effekten kommer smygande. Det kan ta dagar eller rentav veckor. Tvärt om, det är ganska bra i ditt fall om du inte märker så stor skillnad till en början, för det är ju först och främst oron och skepticismen mot medicinen som du vill bli av med. Eventuella biverkningar är också värst i början, så det är helt normalt om du skulle få huvudvärk, lite yrsel, diarré eller liknande. Vi håller tummarna för att du ska uppleva minimalt med biverkningar och att medicinen börjar verka redan efter några dagar! Glöm inte att ta den varje dag och försök göra det vid samma tid varje dag. Någon timmes skillnad är inte katastrof, men vissa SSRI är mer känsliga för variationer i intaget än andra. Jag vet inte hur det är med sertralin. Din läkare vet, däremot, och tveka inte att fråga denne om du har frågor.

Citat-knas.
Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av MBY:

Det är helt okej! Det tar ett tag för medicinen att börja verka, effekten kommer smygande. Det kan ta dagar eller rentav veckor. Tvärt om, det är ganska bra i ditt fall om du inte märker så stor skillnad till en början, för det är ju först och främst oron och skepticismen mot medicinen som du vill bli av med. Eventuella biverkningar är också värst i början, så det är helt normalt om du skulle få huvudvärk, lite yrsel, diarré eller liknande. Vi håller tummarna för att du ska uppleva minimalt med biverkningar och att medicinen börjar verka redan efter några dagar! Glöm inte att ta den varje dag och försök göra det vid samma tid varje dag. Någon timmes skillnad är inte katastrof, men vissa SSRI är mer känsliga för variationer i intaget än andra. Jag vet inte hur det är med sertralin. Din läkare vet, däremot, och tveka inte att fråga denne om du har frågor.

jag tror inte dem har sagt något men det står på en lapp

en halv tablett om dagen om inga biverkningar öka dosen till 1

Permalänk
Avstängd

Låter rimligt! Hur känner du dig nu?

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."