Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Velocity Micro: "Samsung spelar juridiskt spel med Nvidia och rättsystemet"

Permalänk
Medlem

Hejdå Samsung!

Tycker det är vidrigt som dom håller på, jag klarar mig utan Samsung, har bara en skärm ocg ssd från dom o det räcker.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av xpanterx:

Taggad för S6!

Skrivet av Mocka:

Samma här

Med tanke på hur mediokra telefoner både S4 och S5 var så skulle jag inte hoppas på för mycket. Samsung är fast i deras mall om hackig mjukvara och kexig byggkvalitet.

Sedan så visst, detta är lite samma som Nvidia gjorde mot Samsung. Men det är ju lite skillnad på Samsung och Velocity Micro rent ekonomiskt, eller hur? Samsung har råd att försvara sig. Vi får hoppas att Nvidia tar sitt ansvar och skyddar sin partner.

Visa signatur

EVGA GTX 1080 Ti | Intel Core i9-9900K | Fractal Design Celsius S24 | ASUS ROG Strix Z390-I | 32 GB DDR4 @3200Mhz | Corsair SF750 | Samsung 970 Evo Plus 1 TB (M.2) | Crucial MX 500 & 300 1TB (2,5") | Louqe Ghost S1 Ash | AOC AGON AG271QG, Eizo Foris FS2333 & TCL 75EP660 | Windows 11 64-bit

Permalänk
Medlem
Skrivet av The-Architect:

Dom borde lagt lite av den budgeten på GPU-teknologi, så hade dom sluppit bli stämda av nvidia

De gör det säkert redan sedan hur de hade sluppit bli stämda får du förklara då de använder ARM som resten av marknaden de sitter på. Får nVidia rätt här kan de sedan gå till andra tillverkare och göra samma sak. Senast jag kollade på patenten som nVidia drog fram så var det ganska svepande patent.

Visa signatur

Arch - Makepkg, not war -||- Gigabyte X570 Aorus Master -||- GSkill 64GiB DDR4 14-14-15-35-1T 3600Mhz -||- AMD 5900x-||- Gigabyte RX6900XT -||- 2x Adata XPG sx8200 Pro 1TB -||- EVGA G2 750W -||- Corsair 570x -||- O2+ODAC-||- Sennheiser HD-650 -|| Boycott EA,2K,Activision,Ubisoft,WB,EGS
Arch Linux, one hell of a distribution.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tellus82:

Har lite svårt att se hur man kan försvara Samsung i detta läget, det hela började med att Samsung inte ville betala för sig & nu beter dom sig såhär för att försöka få ett bättre läge, tänk på att företaget som slängs under bussen egentligen inte har något med historien att göra, dom används bara i stämningen för att skynda på processen. Hur f*n kan man tycka att det är ok?

Trist att Samsung gått in på denna vägen. Samma sak med att de slutat att betala patent till Microsoft med hänvisning till att de köpt Nokia och därmed konkurrerar med deras satsning på Windows Phone (vilket är löjligt om man vet hur patetiskt lite Samsung satsat på WP genom tiderna).

Verkar som Samsung är det nya Apple. Klart storhetsvansinne och hybris där. Vad blir deras nästa drag?

Jo, jag gillar deras SSD fortfarande bäst (dock lite skönhetsfläckar med "prestandagate" som de bara löst halvvägs).

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Agile:

Ångrar att jag köpte ett kylskåp från Samsung förra året, iofs den enda Samsung-produkt jag äger.
Nvidia-produkter äger jag inte, så där är jag safe.

Svårt att tänka och agera så. Då kan man till slut inte köpa en produkt ifrån någon tillverkare. Tycker f.ö. att de har riktigt bra vinkylskåp som jag kan rekommendera.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

samsung: plast, buggar, prestandaproblem och mörkning av problem

Permalänk
Medlem

Älskar hur alla ska bojkotta massa produkter, men kommer stå där på mellandagsrean och köpa sig X-bojkottade företags produkt.

Ja, har man gjort ett patentintrång så får man väl stå för det. "Throw us under the bus"...

- Hej, Polisen här..Det gick lite för fort här..
- Ja, alltså det var bara 30 km/h över jag körde, det var helt ofarligt.
- På en gågata...?

Visa signatur

Moderkort:ASUS ROG Strix X670E-F Gaming WIFI | Processor: AMD 7800X3D | CPU-kylare: Lian Li Galahad II LCD 360 | Grafikkort:Asus ROG RTX 4090 Gaming OC White | RAM-Minnen: Kingston 32GB 6000MHz CL36 FURY Beast | SSD: Kingston Fury Renegade 2TB x2 | Nätagg: DeepCool PX1200G 1200W | Display: Samsung C49RG90 120 Hz | Mus: Glorious Gaming Model O Headphones/Speakers: Logitech Pro X/Roccat Syn Max Air| Keyboard:Asus ROG Strix Scope Deluxe TKL NX Red |

Permalänk
Entusiast
Skrivet av The-Architect:

Dom borde lagt lite av den budgeten på GPU-teknologi, så hade dom sluppit bli stämda av nvidia

Fast de tillverkar inga GPUer. De köper in en färdig design från ARM Foundation eller en färdig SoC från Qualcomm. Så den stora frågan är om det är relevant för Samsung att betala licenser. Det är det som Nvidia vill ta reda på för i så fall kan de stämma nästan alla andra som tillverkar ARM SoCar på marknaden. Ska bli intressant att se vad som händer då en fällande dom skulle få stora konsekvenser. Dels kan Nvidia stämma alla sina konkurrenter på mobilmarkanden. Sen får det större konsekvenser för det betyder att man kan stämma alla led neråt om en tillverkare bryter mot patent. Så om Samsung hade fått rätt i sin stämning så kunde de sedan ge sig på Asus för att de har använt grafikkort från Nvidia som bröt mot Samsungs patent. I det läget får vi en helt ny dimension på patentstriderna. Då blir också frågan i hur många steg kunder har ansvar. Betyder det att alla tillverkarsteg måste dubbelkolla alla färdiga kretsar de köper så att de inte bryter mot några patent längre upp i kedjan?

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem

Det är en motstämning, det är precis så här det amerikanska system ska fungera. Det är inte ett Koreanskt bolags fel när de försvarar sig. Det är samma regler för båda eftersom Nvidia har valt att bråka om det i USA.

@The-Architect så fungerar inte teknik. Du behöver inte ens göra på samma sätt som andra för att bli stämd och ofta patenteras saker som redan var kända. Sistnämnda gjorde Nvidia. Ska du utveckla egen teknik kommer du definitivt göra intrång. Samsung har bara licensierat färdig GPU-IP från ARM Holdings och Imagination, det är deras ansvar att se till att deras kunder (Samsung) faktiskt kan använda produkten (GPU-IP) och komma överens med eventuella hållare av intellektuell egendom. När de köper en komponent från Qualcomm är det dem som är ansvariga för IP-licenser som behövs inte den som köper komponenten. Den enda som egentligen är potentiellt licensierad är Intel, och inte Apple, Qualcomm, Samsung, Mediatek, Freescale, Marvell, Broadcom, HiSilicon, Allwinner, Spreadtrum och de andra.

Men saken är den att de inte berättat om patenten för Intel heller och tillkännagav alla krav så sent som början av 2014. Imagination, Qualcomm och ARM var före Nvidia på mobilsidan med modern teknik. Många av patenten blev inte godkända fören dessa tre företag redan utvecklat och visat upp moderna lösningar för mobilområdet. Under samma tid hade Nvidia inga produkter alls.

Enda möjligheten Samsung skulle ha att släppa några produkter om Nvidia fick som de ville vore att släppa alla produkter på Nvidia och Intel-kretsar. Samma skulle gälla för Sony, HTC, Microsoft, LG, Motorola, ZTE, Huawei, Lenovo, Xiaomi, Kyocera, Meizu, Haier, Pantech, Oppo, Yulong, Blackberry och hela gänget och hela marknaden skulle stanna.

Nej det hela började inte med att Samsung inte ville betala för sig. De använde samma delar och samma licensavtal som varenda mobiltillverkare i hela världen. Ingen har betalat för dessa patent eftersom de inte ens använts för att ställa några krav eller ens varit något som ingått i patentavtal. Det är inget som erbjudits till licens. Nvidia börja ställa krav augusti 2012 (och förvänta sig att Samsung berätta om kraven och vidarebefordra allt till Qualcomm som är de som eventuellt inkräktar) för första gången på patent som ansöktes på 90-talet fram till 2003 (97-2003), men de hade inte redovisat alla patent som ansökan mot Samsung och Qualcomm gäller fören 15 januari 2014. Qualcomm tog över AMDs Imageon-serie (Adreno) i början av 2008. 7 augusti 2012 kontakta Nvidia Samsung om att Qualcomms processor gör intrång på tre patent som ingen brytt sig om. Vad gjorde Nvidia under dessa 4.5 år? Grejen är såklart att de aldrig använt patenten tidigare trotts att en del hade godkänts mer än 10 år tidigare.

Nvidia hade gärna velat haft lika många halvledarteknik och avancerade telekompatent som Samsung men det har dem inte. Nvidia inkräktar naturligt på en rad patent som Samsung äger och har utvecklat inom halvledarteknik och inom mobiltelefoni, särskilt eftersom Nvidia har sina Icera-modem också. Är bara idioti av ett sånt svagt företag att börja kriga när deras konkurrenter har sålt miljarder med produkter och var ute till marknaden med modern teknik innan Nvidia.

Qualcomm själva investerade i GPU-teknik redan innan de tog över Imageon/Adreno och äger själva en rad patent på området. Företag som AMD/Qualcomm/Imagination/ARM var viktigare för utvecklingen och standardiseringen av APIer för grafik på mobila prylar än Nvidia, Nvidia var som borta från marknaden och bidrog inte med något större under ett par år och hade t.ex. inga produkter på marknaden mellan 2006 och 2009, eller ungefär under 3 år. Allt medan de andra utvecklade unified shader-processorer och standardisera OpenGL ES 2.0 som används idag. Imagination släppte sin första 3D-accelerator 1995 och företaget grundades innan Nvidias. Knappast att Nvidia ska behöva 15-20 år på sig för att kontakta sina med-innovatörer om fördelaktiga licenser och utbyte. I princip har dessa bolag varit överens med varandra och inte försökt stoppa varandras produkter förr, Nvidia har letat upp några gamla patent som de helt enkelt aldrig använt på något sett tidigare, som de inte berättat om för de som de ha haft licensavtal med och troligen inte ingått i några sådana listor. Det är inte som grafik varit proprietärt hos ett enskilt bolag. Flera bolag har samarbetat, det betyder också att de måste följa vissa förhållningssätt till varandras teknik, inte om att försöka blockera konkurrenterna med hjälp av gamla patentansökningar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bulltazar:

Hejdå Samsung!

Tycker det är vidrigt som dom håller på, jag klarar mig utan Samsung, har bara en skärm ocg ssd från dom o det räcker.

Gissar att i princip alla dina andra elektronikprodukter också innehåller div samsungkomponenter.

Nvidia slog första slaget.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Fast varför är Samsung så utpekade? De tillverkar inga GPUer själva. De använder ARMs design rakt av. Det gäller även processorerna. Så Samsung betalar licenspengar till ARM för att få tillverka processorer baserat på deras designer.

Det lustiga här är att i ena inlägget skriver du att de har en R&D budget som är större än Nvidia och AMD totala omsättning tillsammans. I andra framgår det att de inte gör mobilchip själva utan licenserar från ARM rakt av. Deras mobiler är inte direkt innovativa, i alla fall inte längre.. Vart tar all deras R&D vägen? Bara nyfiken.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Det är en motstämning, det är precis så här det amerikanska system ska fungera. Det är inte ett Koreanskt bolags fel när de försvarar sig. Det är samma regler för båda eftersom Nvidia har valt att bråka om det i USA.

@The-Architect så fungerar inte teknik. Du behöver inte ens göra på samma sätt som andra för att bli stämd och ofta patenteras saker som redan var kända. Sistnämnda gjorde Nvidia. Ska du utveckla egen teknik kommer du definitivt göra intrång. Samsung har bara licensierat färdig GPU-IP från ARM Holdings och Imagination, det är deras ansvar att se till att deras kunder (Samsung) faktiskt kan använda produkten (GPU-IP) och komma överens med eventuella hållare av intellektuell egendom. När de köper en komponent från Qualcomm är det dem som är ansvariga för IP-licenser som behövs inte den som köper komponenten. Den enda som egentligen är potentiellt licensierad är Intel, och inte Apple, Qualcomm, Samsung, Mediatek, Freescale, Marvell, Broadcom, HiSilicon, Allwinner, Spreadtrum och de andra.

Men saken är den att de inte berättat om patenten för Intel heller och tillkännagav alla krav så sent som början av 2014. Imagination, Qualcomm och ARM var före Nvidia på mobilsidan med modern teknik. Många av patenten blev inte godkända fören dessa tre företag redan utvecklat och visat upp moderna lösningar för mobilområdet. Under samma tid hade Nvidia inga produkter alls.

Enda möjligheten Samsung skulle ha att släppa några produkter om Nvidia fick som de ville vore att släppa alla produkter på Nvidia och Intel-kretsar. Samma skulle gälla för Sony, HTC, Microsoft, LG, Motorola, ZTE, Huawei, Lenovo, Xiaomi, Kyocera, Meizu, Haier, Pantech, Oppo, Yulong, Blackberry och hela gänget och hela marknaden skulle stanna.

Nej det hela började inte med att Samsung inte ville betala för sig. De använde samma delar och samma licensavtal som varenda mobiltillverkare i hela världen. Ingen har betalat för dessa patent eftersom de inte ens använts för att ställa några krav eller ens varit något som ingått i patentavtal. Det är inget som erbjudits till licens. Nvidia börja ställa krav augusti 2012 (och förvänta sig att Samsung berätta om kraven och vidarebefordra allt till Qualcomm som är de som eventuellt inkräktar) för första gången på patent som ansöktes på 90-talet fram till 2003 (97-2003), men de hade inte redovisat alla patent som ansökan mot Samsung och Qualcomm gäller fören 15 januari 2014. Qualcomm tog över AMDs Imageon-serie (Adreno) i början av 2008. 7 augusti 2012 kontakta Nvidia Samsung om att Qualcomms processor gör intrång på tre patent som ingen brytt sig om. Vad gjorde Nvidia under dessa 4.5 år? Grejen är såklart att de aldrig använt patenten tidigare trotts att en del hade godkänts mer än 10 år tidigare.

Nvidia hade gärna velat haft lika många halvledarteknik och avancerade telekompatent som Samsung men det har dem inte. Nvidia inkräktar naturligt på en rad patent som Samsung äger och har utvecklat inom halvledarteknik och inom mobiltelefoni, särskilt eftersom Nvidia har sina Icera-modem också. Är bara idioti av ett sånt svagt företag att börja kriga när deras konkurrenter har sålt miljarder med produkter och var ute till marknaden med modern teknik innan Nvidia.

Qualcomm själva investerade i GPU-teknik redan innan de tog över Imageon/Adreno och äger själva en rad patent på området. Företag som AMD/Qualcomm/Imagination/ARM var viktigare för utvecklingen och standardiseringen av APIer för grafik på mobila prylar än Nvidia, Nvidia var som borta från marknaden och bidrog inte med något större under ett par år och hade t.ex. inga produkter på marknaden mellan 2006 och 2009, eller ungefär under 3 år. Allt medan de andra utvecklade unified shader-processorer och standardisera OpenGL ES 2.0 som används idag. Imagination släppte sin första 3D-accelerator 1995 och företaget grundades innan Nvidias. Knappast att Nvidia ska behöva 15-20 år på sig för att kontakta sina med-innovatörer om fördelaktiga licenser och utbyte. I princip har dessa bolag varit överens med varandra och inte försökt stoppa varandras produkter förr, Nvidia har letat upp några gamla patent som de helt enkelt aldrig använt på något sett tidigare, som de inte berättat om för de som de ha haft licensavtal med och troligen inte ingått i några sådana listor. Det är inte som grafik varit proprietärt hos ett enskilt bolag. Flera bolag har samarbetat, det betyder också att de måste följa vissa förhållningssätt till varandras teknik, inte om att försöka blockera konkurrenterna med hjälp av gamla patentansökningar.

Är lite smått imponerad att du sitter på den här informationen

Visa signatur

Ryzen 3700x, ASUS PRIME X370-PRO, 32GB ram, RTX 2080, Acer XN253Q 240Hz, MSI G241 IPS 1080p 144Hz, Varmilo VA88M (MX Brown), Cooler Master MM710.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bennyfax:

Är lite smått imponerad att du sitter på den här informationen

Beredd att hålla med. Petterk, hatten av.

Permalänk
Avstängd

Jupp, han har rätt. Samsung spelar ett juridiskt spel och deras advokater är hänsynslösa.

Det är synd om Velocity Micro och dom anställda som jobbar där. Det var Nvidia som startade det.

Advokater är hänsynslösa kräk och har en speciell plats reserverad i helvetet i den djupaste våningen längst ner. Våningen under den reserverad för våldtäktsmän och pedofiler.

Patentsystemet är trasigt och dess verkan är att det stagnerar och hämnar innovation och utveckling. Patentsystemet är kontraproduktivt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rektor:

Jupp, han har rätt. Samsung spelar ett juridiskt spel och deras advokater är hänsynslösa.

Det är synd om Velocity Micro och dom anställda som jobbar där. Det var Nvidia som startade det.

Advokater är hänsynslösa kräk och har en speciell plats reserverad i helvetet i den djupaste våningen längst ner. Våningen under den reserverad för våldtäktsmän och pedofiler.

Patentsystemet är trasigt och dess verkan är att det stagnerar och hämnar innovation och utveckling. Patentsystemet är kontraproduktivt.

Men patentsystemet i sig själv är väl inte trasigt?

Visa signatur

Pc 1--> [AsRock DualSata2][AMD4600+X2][7800GT] [Intel SSD X-25 80GB G2][1TB F3][750GB IDE][4GB XMSCorsiar]Pc 2--> [Asus Crosshair] [AMD 4800+X2] [2st 8800GT i SLI] [RAID 0 2x250GB] [6GB XMSCorsair] [Corsair HX750]Pc 3-->[HP Microserver 12TB]Pc 4--> AsRock P67 Extreme 4,i7 2600K @ 4.0 GHz,830 256GB,16GB 1600MHz, R9 290X Foto [Nikon D7000][70-300/35 1,8/18-55 [Skärmar=24",24",24" Eyefinity]

Permalänk
Avstängd
Skrivet av jonas1972:

Det var ju intressant med tanke på att jag aldrig har ens hört om någon alls som haft problem med sin samsung 830.Plextor ska jag inte uttala mig om men jag vet med de facto att tex kingstons hyper x serie har haft en hel del kompabilitetsproblem med vissa moderkort av någon skum anledning.Btw min gamla 830 sitter nu i en polares burk och den är nog bra stabilare än min nuvarande evo som hade den sedvanliga buggen men det blev ju kanon med fixen så och har gått utmärkt i nån månad nu utan synliga problem med trim:-)

Kolla testet Sweclockers gjorde på SSD'er då, där påpekar de även hur dåligt TRIM fungerar.

EDIT: Det gällde 840, inte 830

http://www.sweclockers.com/recension/16138-ssd-lagring-corsai...

Visa signatur

The problem in society today: Smart phones, stupid people.

Permalänk
Medlem

Koreanerna har trots allt lärt sig av Amerikanerna så...?

Kanske Amerikanerna borde börja uppvisa ett nytt beteende annars är snart hela världen upp och ner där rätt är fel och fel rätt, apa ser apa gör och allt det där.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Buio:

Det lustiga här är att i ena inlägget skriver du att de har en R&D budget som är större än Nvidia och AMD totala omsättning tillsammans. I andra framgår det att de inte gör mobilchip själva utan licenserar från ARM rakt av. Deras mobiler är inte direkt innovativa, i alla fall inte längre.. Vart tar all deras R&D vägen? Bara nyfiken.

De utvecklar inte egna kärnor men de utvecklar en mängd SoCar i olika segment. Utöver det har de mycket utveckling kring nätverksdelen med modem och sånt. Vidare är Samsung en av de största tillverkarna av flashminnen i världen och även en av de största paneltillverkarna. De är en väldigt stor foundryverksamhet. Apple hade länge både minne, skärm och processor från Samsung men de har nu gått bort från det sen Samsung blev större än dem på smartphones. Sen håller Samsung på med väldigt mycket annat än bara elektronik.

Angående chip så har de tydligen gjort bedömningen att det inte är värt investeringen för det är svindyrt att bygga en ny processor från grunden. Att köpa in färdiga designer från ARM och "bara" pussla ihop en SoC är mycket enklare och billigare. Ännu enklare är att köpa in en färdig SoC från Qualcomm vilket de gjort i vissa telefoner. Tror bara det är Qualcomm och nu Apple och Nvidia som gett sig på egna ARM-lösningar på den mobila sidan. AMD håller på med en egen ARM-design men den är ett par år bort och verkar vara riktad mot mikroservrar och inte mot telefoner. Sen verkar nyttan av att designa en egen SoC vara begränsad också då prestandan inte är lika relevant längre. De har nått en punkt där mer prestanda inte hjälper så mycket utanför syntetiska tester.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Hedersmedlem

Märkligt vad många reagerar känslomässigt och talar om bojkott. OK, Samsung har lärt sig spelets regler och ett litet företag hamnar i kläm. Sedan när blev det chockerande? Om de som väljer att bojkotta Samsung ska vara konsekventa lär det inte bli mycket kvar på inköpslistorna framöver.

Det som irriterar mest, tror jag, är att koreanerna är beredda att slå hårt mot Amerikanska bolag och nyttja USA:s regelverket till sin fördel på amerikanska bolags hemmaplan. Det här ser nästan ut som ett försök att göra det till en snyfthistoria för att vinna sympatier. Samsung, eller Syd-Korea för den delen, är inte skyldiga till hur rätts- och patentsystemet i USA är uppbyggt. Ska Samsung spela dumsnälla bara för att det inte är ett amerikanskt företag?

Permalänk
Medlem
Skrivet av EyeNEye:

Älskar hur alla ska bojkotta massa produkter, men kommer stå där på mellandagsrean och köpa sig X-bojkottade företags produkt.

Mellandagsrea? Går folk på det?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av xpanterx:

Taggad för S6!

Här med:-)

Visa signatur

FD refine S Msi x99s sli plus 5930k@4400mhz NH-D14 Asus GTX 980 Strix SLI 16gb gskill ripjaws ddr4 3ghz Os Samsung 950 pro 512gb NVME Spel samsung 840/850 evo/pro Win 10 Pro Corsair Ax850 Gold Asus PG278Q Rog Swift

Permalänk
Medlem

Har en samsung lur & nästa blir en samsung lur!

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Skrivet av skruvis:

Har en samsung lur & nästa blir en samsung lur!

Du luras väl inte? (höhö)

Visa signatur

• Fractal Design North | ASUS ROG Strix B650E-F | Ryzen 7 7800X3D | Radeon RX 7900 GRE | 64 GB RAM | Windows 11
• Mac Pro (Mid 2010) | 6-Core Intel Xeon ”Westmere” | Radeon RX 5700 XT | 32 GB RAM | macOS 12 Monterey | Windows 10
• MacBook Pro 14" | M2 Max | 96 GB RAM | macOS 14 Sonoma

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Petterk:

Det är en motstämning, det är precis så här det amerikanska system ska fungera. Det är inte ett Koreanskt bolags fel när de försvarar sig. Det är samma regler för båda eftersom Nvidia har valt att bråka om det i USA.

@The-Architect så fungerar inte teknik. Du behöver inte ens göra på samma sätt som andra för att bli stämd och ofta patenteras saker som redan var kända. Sistnämnda gjorde Nvidia. Ska du utveckla egen teknik kommer du definitivt göra intrång. Samsung har bara licensierat färdig GPU-IP från ARM Holdings och Imagination, det är deras ansvar att se till att deras kunder (Samsung) faktiskt kan använda produkten (GPU-IP) och komma överens med eventuella hållare av intellektuell egendom. När de köper en komponent från Qualcomm är det dem som är ansvariga för IP-licenser som behövs inte den som köper komponenten. Den enda som egentligen är potentiellt licensierad är Intel, och inte Apple, Qualcomm, Samsung, Mediatek, Freescale, Marvell, Broadcom, HiSilicon, Allwinner, Spreadtrum och de andra.

Men saken är den att de inte berättat om patenten för Intel heller och tillkännagav alla krav så sent som början av 2014. Imagination, Qualcomm och ARM var före Nvidia på mobilsidan med modern teknik. Många av patenten blev inte godkända fören dessa tre företag redan utvecklat och visat upp moderna lösningar för mobilområdet. Under samma tid hade Nvidia inga produkter alls.

Enda möjligheten Samsung skulle ha att släppa några produkter om Nvidia fick som de ville vore att släppa alla produkter på Nvidia och Intel-kretsar. Samma skulle gälla för Sony, HTC, Microsoft, LG, Motorola, ZTE, Huawei, Lenovo, Xiaomi, Kyocera, Meizu, Haier, Pantech, Oppo, Yulong, Blackberry och hela gänget och hela marknaden skulle stanna.

Nej det hela började inte med att Samsung inte ville betala för sig. De använde samma delar och samma licensavtal som varenda mobiltillverkare i hela världen. Ingen har betalat för dessa patent eftersom de inte ens använts för att ställa några krav eller ens varit något som ingått i patentavtal. Det är inget som erbjudits till licens. Nvidia börja ställa krav augusti 2012 (och förvänta sig att Samsung berätta om kraven och vidarebefordra allt till Qualcomm som är de som eventuellt inkräktar) för första gången på patent som ansöktes på 90-talet fram till 2003 (97-2003), men de hade inte redovisat alla patent som ansökan mot Samsung och Qualcomm gäller fören 15 januari 2014. Qualcomm tog över AMDs Imageon-serie (Adreno) i början av 2008. 7 augusti 2012 kontakta Nvidia Samsung om att Qualcomms processor gör intrång på tre patent som ingen brytt sig om. Vad gjorde Nvidia under dessa 4.5 år? Grejen är såklart att de aldrig använt patenten tidigare trotts att en del hade godkänts mer än 10 år tidigare.

Nvidia hade gärna velat haft lika många halvledarteknik och avancerade telekompatent som Samsung men det har dem inte. Nvidia inkräktar naturligt på en rad patent som Samsung äger och har utvecklat inom halvledarteknik och inom mobiltelefoni, särskilt eftersom Nvidia har sina Icera-modem också. Är bara idioti av ett sånt svagt företag att börja kriga när deras konkurrenter har sålt miljarder med produkter och var ute till marknaden med modern teknik innan Nvidia.

Qualcomm själva investerade i GPU-teknik redan innan de tog över Imageon/Adreno och äger själva en rad patent på området. Företag som AMD/Qualcomm/Imagination/ARM var viktigare för utvecklingen och standardiseringen av APIer för grafik på mobila prylar än Nvidia, Nvidia var som borta från marknaden och bidrog inte med något större under ett par år och hade t.ex. inga produkter på marknaden mellan 2006 och 2009, eller ungefär under 3 år. Allt medan de andra utvecklade unified shader-processorer och standardisera OpenGL ES 2.0 som används idag. Imagination släppte sin första 3D-accelerator 1995 och företaget grundades innan Nvidias. Knappast att Nvidia ska behöva 15-20 år på sig för att kontakta sina med-innovatörer om fördelaktiga licenser och utbyte. I princip har dessa bolag varit överens med varandra och inte försökt stoppa varandras produkter förr, Nvidia har letat upp några gamla patent som de helt enkelt aldrig använt på något sett tidigare, som de inte berättat om för de som de ha haft licensavtal med och troligen inte ingått i några sådana listor. Det är inte som grafik varit proprietärt hos ett enskilt bolag. Flera bolag har samarbetat, det betyder också att de måste följa vissa förhållningssätt till varandras teknik, inte om att försöka blockera konkurrenterna med hjälp av gamla patentansökningar.

Dold text

Tyvärr har inte patent och intrång på ett sådant någon större koppling till om den som äger patentet själv använder uppfinningen. Inte alls omöjligt att andra kan börja använda en teknik som någon ännu inte fått beviljat, kan ibland ta upp mot 3 år att få ett patent utfärdat efter att det passerat sökning för prior-art.

Är också fullt möjligt och till och med troligt i detta fall att ARM med Mali inte alls gör intrång på något av Nvidias patent trots att Samsung gör det med sina systemkretsar. Man patenterar inte en algoritm, man patenterar en enhet som eventuellt använder sig av en eller flera specifika algoritmer för att utföra någon uppgift. Därför kan det mycket väl bli så att den IP som ARM säljer i sig inte gör patentintrång men den implementation som Samsung sedan realiserar i sin systemkrets gör intrång. Värdet av det ARM säljer är då lite tvivelaktigt och det finns möjlighet att stämma även en sådan leverantör enligt "contributory infringement" om man anser att någon uppmuntrar till att andra ska göra patentintrång.

Säger inte vem som har rätt eller fel här, men man kan torrt konstatera att Nvidia och AMD (ATI) har enskilt bidragit med betydligt mycket mer teknik kring GPU-utveckling än någon av de andra, att man inte varit en spelare just för mobila enheter är irrelevant om man tittar på vilka art de patent som Nvidia hävdar att det görs intrång på har.

Personligen får jag känslan att Nvidia aldrig borde fått patent på vissa av dessa saker då det är extremt generella patent, men så länge som de är giltiga lär de flesta moderna GPUer göra intrång. Finns heller inget som säger att man måste licensiera sina patent till andra. Sur soppa och det är vi som konsumenter så för betala för :/

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Samsung har redan tappat mig som kund efter 840/840 EVO fiaskot då vi fortfarande har ett par 840 här hemma med felet och igen firmware ännu (EJ EVO).

Pratar man med ÅF i Sverige så säger även dom att Samsung blivit kassa på support mm mot tex privatpersoner så ja Samsung är inte var det var en gång då man bara kunder ringa och dom löste ens problem bums. Blivit katastrofdåliga. Skitföretag är det.

Permalänk
Medlem

Nvidia är ju ett skitföretag dom gör samma sak, bra att samsung kontrar

Permalänk
Avstängd
Skrivet av skog1s:

Men patentsystemet i sig själv är väl inte trasigt?

Idén är inte helt och hållet urbota dum.
Den har tjänat sitt syfte, definitivt förr i tiden.
Men i modernare tiden har den blivit mer onödig, speciellt i tider med IT där teknik ändras så snabbt, och patent varar så länge.

Ideń är inte helt dum, men den nuvarande implementationen är trasig.

20 år är alldeles för länge, speciellt när det kommer till IT som rör sig så snabbt.
Mjukvarupatent borde inte finnas, det är absurt.
Patent är ensak, men mjukvarupatent är bara dumt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Säger inte vem som har rätt eller fel här, men man kan torrt konstatera att Nvidia och AMD (ATI) har enskilt bidragit med betydligt mycket mer teknik kring GPU-utveckling än någon av de andra, att man inte varit en spelare just för mobila enheter är irrelevant om man tittar på vilka art de patent som Nvidia hävdar att det görs intrång på har.

Personligen får jag känslan att Nvidia aldrig borde fått patent på vissa av dessa saker då det är extremt generella patent, men så länge som de är giltiga lär de flesta moderna GPUer göra intrång. Finns heller inget som säger att man måste licensiera sina patent till andra. Sur soppa och det är vi som konsumenter så för betala för :/

Fast nu är det ATI/AMD som skapat grunden till Adreno hos Qualcomm och det som eventuellt gör intrång på dessa patent. Hade det varit något annat än låtsaspatent så hade de reagerat när AMD sålde z430 och teamet till Qualcomm. Jag ser med all rätt Qualcomms arbete som en fortsättning på ATI/AMD, inte som två separata ting och på mobilsidan var AMDs jobb viktigare i den perioden som lade grund för smartphone/surfplatte-plattformen än Nvidia som inte deltog i standardisering på det sättet. Imagination släppte fortfarande diskreta gpuer för desktops på 90-talet när flertalet av patenten är ifrån, med teknik som patenterades efter deras produkter var lanserade och hade lämnat butikshyllor i vissa fall. Det sagt så kan inte Nvidia tillverka grafikprocessorer utan att licensiera teknik från t.ex. Intel, AMD, IBM, Samsung och alla andra som bidragit till olika teknologier de delar med varandra som tagits fram gemensamt inklusive de ner på halvledarnivå. Så licensierar dem inte och följer de inte överenskommelserna som gäller för vissa samarbeten så har de själva inga produkter. Deras processor gör säkert intrång på patent från ARM, Qualcomm, TI, Imagination Technologies (som också har tagit över allt från MIPS) och gänget också. Deras modem gör säkert intrång hos Samsung, Qualcomm, TI, LG med flera.

Måste titta igen, men det var mer än tre år flera av patenten togs att godkännas. Flertalet av patenten är också ansökta av en ingenjör som kom från SGI 97. I USA behöver det heller inte vara uppfinningar man patenterar och även i Sverige kan du patentera sånt som enbart utförs i programvara. Man kan alltså patentera en viss tillämpning av en algoritm. Men någon som säljer IP-kärnor kan också licensiera patent för att användas downstream så vem som skeppar kisel och vem som inkräktar är inte så lätt att dra slutsatser från, finns ingen vits att sälja något som inte får användas. I detta fall så stämdes Samsung för att använda en färdig komponent från Qualcomm och då kan vi inte tala om IP-block heller, där ska de knappast vända sig till de som köper komponenterna. Patenten är faktiskt inte beskrivningar av hela system som först inkräktas när du sätter dit en skärm. Flera av sakerna som patenterades hölls heller inte hemligt eller implementerades av andra innan patentansökan gjordes och är därför inte giltiga. Där såg jag det, '063 (den som patenterar OGL pipeline) ansöktes 97 och utfärdades 2004, mer än 6 år efter ansökan. '140 ansöktes om 31 maj 2000 (prioritetsdatum 9 dec 1999) och utfärdades 24 april 2007. '372 ansöktes 5 dec 2000 (prioritetsdatum 31 maj 2000) och utfärdades 10 feb 2004.

Det kan absolut inte beskrivas som att flera teknikbolag större än Nvidia som investerat mer i halvledarutveckling och avancerad teknik (QCOMM, Samsung) vägrar betala för sig. Nvidia hade inte ens berättat om det. De hade inte berättat om dessa för Intel som de använder som ursäkt för att hävda intrång från i praktiken varenda enhet på jorden som inte är Nvidia eller Intel. '685 och '913 berätta de inte om fören 15 januari 2014, och hävdar att Qualcomm visste om genom samtal med Samsung och har alltså inte pratat med komponenttillverkaren själva. Båda patenten de inte berättat om innan 15 januari 2014 godkändes 2006. Sen tycker jag inte direkt att de kan hävda att de var "willfully blind" på saker de förmodligen implementerat långt innan patenten publicerades. De är på inget sätt bättre på detta än Qualcomm som utvecklat radio-modem, egna processorer och egna grafikprocesser ett tag nu eller Samsung som utvecklat en hel del på halvledarteknik, minnen, tillverkningsprocesser, radio och massor forskning sedan de börja tillverka halvledare på 70-talet eller så. Självklart är det Nvidia som bråkar om de attackerar kunder av Qualcomm som de själva måste licensiera teknik ifrån för att kunna släppa deras egna produkter. Och de gör detta först 7 augusti 2012 och säger inte ens vad de påstås inkräkta på i sin helhet (gällande stämningsansökan) fören 15 januari 2014. Vill de bråka får de ta och försvara sina egna kunder som kommer i kläm. Avtalet med Intel har absolut inte med dessa 7 patent att göra och även om de gnäller om 2011 så härstammar det avtalet från 2004. Då hade tre av patenten inte ens beviljats. Inte heller hade det avtalet särskilt mycket med grafikprocessorer att göra utan kommer från när de bråka om chipset och skrev korslicensavtal om dito. Att de senare gjorde upp beror på att Nvidia inte fick tillgång till QPI/DMI. Bland annat. Sen går sådana avtal ut efter sådär 6 år och måste förnyas. Det är inte säkert de ens talar med varandra under de 6 åren. Det är standard att bråka om det i rätten istället för att komma överens när avtal går ut osv. Det finns ingen anledning att måla ut någon som kriminell för att de vägrar gå med på ospecificerade avtal som är så luddiga att de inte kan nämna vad de innehåller till företaget som ska betala fören stämningsansökan kommer ett par år senare. Intellektuell egendom av detta slag handlar inte om att företag snor eller liknande, eller har något att göra med hur mycket egen forskning och utveckling de har.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lappen81:

Nvidia är ju ett skitföretag dom gör samma sak, bra att samsung kontrar

Nvidia har väl inte varit speciellt aktiva med att stämma företag? De hade sin dust med Intel förut som slutade med att avtal och vapenvila. Samsung däremot är involverade i många rättstvister. I och för sig ett betydligt större företag men ändå.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Angående chip så har de tydligen gjort bedömningen att det inte är värt investeringen för det är svindyrt att bygga en ny processor från grunden.

Svindyrt, men som du sa tidigare har de en enorm R&D. Går mycket till saker som inte syns på grund av "diminishing returns"? Eller kanske går en hel del till att samla på sig fler patent.

Jag har en Samsung mobil, men det är sista Samsungmobilen jag köper. Är otroligt trött på all deras crapware som de fyller mobilen med. Visst finns det saker som behövs för deras teknik som t.ex. för pennan i Note-mobilerna, men det finns otroligt många skräpprogram de trycker in och som sen inte går att avinstallera då de är låsta.

Det är ändå inte så speciellt stor skillnad på tekniken i mobiler då de flesta har Qualcomm och liknande egenskaper beroende på tid de släpps.