Hur gör man för att få läkarvård?

Permalänk
Medlem

Jag brukar boka tid via "Mina vårdkontakter", då kan man skriva en beskrivning av sina besvär. Testa att byta vårdcentral, det hjälpte mig när jag hade problem att få gehör.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem

Jag har erfarenhet av att vara extremt jobbig, eventuellt hota med patientombudsman, då får man hjälp efter ett tag! de är skiträdda för patientombudsmannen!

Visa signatur

#1: Z370N ITX | i7 8700k | GTX 1080 | 32GiB
#2: P8Z77-M pro | i7 3770k | GTX 1050ti | 16GiB

Server: Z370-G | i5 8600T | 64GiB | UnRAID 6.9.2 | 130TB
Smartphone: Samsung Z Flip 5 | Android 13 | Shure SE535

Permalänk
Medlem
Skrivet av lossah:

Lite "offtopic". Måste också skriva av mig lite.

Min flickvän lider av svår ME (sängliggandes 23h/dygn, totalkraschar efter ansträngning, kan t ex inte gå och handla, ut och gå, ljus/ljudkänslig, kan inte göra något alls i princip) och gjort i fyra år nu. Många läkare som inte ens tror på ME.
Problemet vad jag förstått är att läkare inte följer med i utvecklingen/forskningen så det man visste om ME för 10 år sedan står fast.

Det har varit ett helvete att hitta en läkare som tror på henne och som inte tror hon är psykiskt sjuk eller "lat". För att inte tala om försäkringskassan. Så jävla sorglig myndighet och detta lotteri är verkligen inte rimligt någonstans.

Nae. Vården och FK är sorgliga kapitel.

Jag vet nästan hur det känns.
Min flickvän har sjukt svår ADD (även jag, men mildare grad) plus att hon har fibromylagi (stavning) Fibro. eller "kärringsjukan" som den kallas är fortfarande ingen "godkänd" sjukdom i den benämningen att man får hjälp för den. Båda dessa sjukdomarna gör att hon är sängliggandes största delen av dygnet av både plågsam smärta och trötthet. Hon har fightats hela livet mot läkare, det har varit magnetröntgen, skiktröntgen, psyk, vct, u name it! När hon var 6 år gammal så fick hon diagnosen fibromylagi (Kan ännu igentligen itne diagnoseras, för den "finns inte")
För några årssedan påbörjade hon en ny utredning som visade på ADD, som hon har fått bra hjälp med från sjukvården. Kort efter hennes diagnos blev ställd så upptäckte hennes mor att jag hade liknande symptomer och min resa började. För mig har det gått väldigt smärtfritt att få min diagnos och hjälp.
Vi båda två har nu fått 3 års aktivitetsersättning från F-kassan. (Det finns 2 olika typer. En ersättning man får när man är jobbsökande etc, samt denna. typ förtidspension/långtidssjukskrivning)
Nu spenderar vi dagarna på att försöka få de simplaste grejerna i hemmet att gå runt, som att göra de dagliga sysslorna som att diska, gå ut med hundarna etc. Det är en kamp.

Om du vill höra mer om hur vi har fått hjälp och hur vi har gått tillväga, så släng iväg ett PM bara

För er som inte vet:
ADD: Tänk dig motsatsen till ADHD (H=hyper). Vi måste genom medicinsk väg få sparken i röven som behövs för att komma upp ur sängen. Detta ofta med liknande medicin man ger till folk med ADHD. För folk med ADHD så blir medicinen lugnande, medan för oss med ADD ska den ge oss energi. typ
Många förknippar det även med latmasken
Fibromylagi: Är i runda slängar reumatism som inte kan bevisas. "Äkta" reumatism sätter sig i muskler medan fibromylagi sätter sig på nervtrådarna i hjärnan som tar hand om smärtsignalerna. typ

Rätta mig gärna om jag har fel, är sjukt trött, kan inte riktigt tänka klart och jag har en sjukdom som styrker det xD

Visa signatur

Det var bättre förr
- Michael B. Tretow

Permalänk
Medlem
Skrivet av Krauk0:

Du ska kunna få en plan, en åtgärd och/eller en diagnos av denne (sen kommer tyvärr inte alltid patienten dela bedömningen som läkaren gör, men det ska alltid finnas antingen plan, diagnos eller åtgärd)

Det jag stör mig på är att jag inte fick ut något alls av det senaste besöket. Jag fick ingen diagnos, remiss, recept, uppmaning till ändrade levnadsvanor eller liknande. Jag fick inte heller någon uppföljning i form av återbesök eller telefonkontakt. Det enda jag fick var läkarens vaga slutsats att det kanske är ångestrelaterat och att det inte är mycket man kan göra åt det.

Eftersom jag inte fick ut något av förra besöket är jag inte så motiverad att söka igen. Inte till samma läkare i alla fall. Plus att jag vet att deras läkartider nästan alltid är fullbokade så det tjänar inte mycket till att ringa ändå.

Permalänk

Många svar redan. Men som en kollega påminde mig när vi snackade vård.

Du har ALLTID rätt till en second opinion.

Dvs är du inte nöjd med vad din eller den första läkaren säger har du alltid rätt att få besöka en annan läkare. Mycket hänger på vilken läkare man får. Oftast går det också lättare att få remisser via privata läkare. Och en del sjukhus har även egenremisser som man kan skicka in själv (min sambo har skickat en sådan och fick en tid).

Permalänk
Medlem

Som de flesta andra här jobbar jag inte inom sjukvården men jag också under några år har haft bröstsmärtor när jag vaknar och att de hänger i sig någon/några timmar innan de släpper. Dock har jag kommit fram till något så banalt som att det hänger ihop med att jag började sova på mage. Vet inte om det gör något med musklerna eller om det är trycket mot bröstkorgen som gör det men oj vad skönt det var att lösningen var så enkel.

Visa signatur

# = Brädgård
FD Nano S|Corsair SF450 V2|Asrock B450 ITX|AMD 2400G|Ballistix Sport 2666Mhz CL 16|Samsung 860 EVO 250GB|Dell U2415|Logitech K400+
Kan nån vara snäll och berätta vad åbäket kan vara värt, i den här tråden: #19710305

Permalänk
Medlem

Kan tyvärr bara instämma i ovan klagosång - svensk sjukvård är bra om du ramlar ihop döende eller någon av specialistenheterna fångar upp dig - och har tid med dig - annars får du lika bra eller bättre hjälp av en apotekare än en stafetthoppande akuttidsläkare som jagar bästa timlönen i desperata polaer av akuttidsmani hos vårdcentraler. Hr du tur hamnar du i ett av de landsting där vård råkar vara prioriterat - så försök på semestern att söka akut i annan kommun/landsting...

Mina tips till dig - om du hittar en vettig läkare - kolla om denne har en egen mottagning - en del har akuttider hos sjukhus men även en privat mottagning vid sidan av. Kostar mer - men är ändå frikortsgrundande - men på den egna tiden får du åtminstånde en halvtimme eller mer istället för fem minuter och ett recept på 1177.se 's rådingivande... :S

Bröstsmärtor kan som många andra säger ha muskulära problem - som i sin tur kan vara stress eller sjukdomsrelaterande. Försök att få tag på en sjukgymnast. Dessa finns det både kopplade till vårdcentraler men även privata. Naprapater, osteopater har också väldigt lång utbildning och ser till helheter vilket gör att om du går till en sådan och beskriver dina problem kollar dom på vilket sätt de kan hjälpa dig - de kan också i vissa fall råda dig till annan vård också - vilket ju ger lite mer argument.

Jag har själv fått söka alternativ vård i flertalet år då jag skickats hem från vårdventraler med ta två alvedon - eller ett skratt och du är för ung för att he de problemen. Nu är jag gammal, cynisk och lätt hatisk mot svensk vårdpolitik - inget parti har lyckats att göra något vettigt. Enstaka landsting har lyckats göra bra saker men det känns som att de få gånger man hör någon som blivit behandlad väl och mottagen på ett bra sätt blir man förvånad - och det gör mig riktigt dj*vla less att det skall behöva vara så här.

Lossah - min fru har varit sjukskriven i flera år och kämpor för att att få vård och hjälp men allt man får är massa blanketter och misstroende från FK och arbetsförmedlingen.... Känner igen situationen du beskriver.

Permalänk
Permalänk

Hej där!

Hoppas TS har lyckats få en ny tid och med det lugnande besked och/eller remiss till ex ukg om din vc läk tyckte det var befogat. Skrollade igen tråden till kaffet här och sticker in huvudet och vill informera om att tipset att söka psykiatriska akutmottagningen för bröstsmärta inte är så klokt - det kan leda till en besvikelse för alla inblandade. Sedan är det så att han man passerat medicinakuten och blivit "friad" vis två tillfällen så finns det få farliga orsaker till bröstsmärta. Jag vet inte hur det är på trådskaparens hemsjukhus men på vårt sjukhus i ett mindre landsting är vi alltid väldigt noggranna då människor söker för bröstsmärta - jag arbetar som läkare och undrar sex månader på akuten hittade jag exakt 0 vårdkrävande hjärtåkommor som inte var infarkter - och hjärtattacker är svåra att missa och där normala hjärtprover (där du skrev att TNT var normalt) utesluter i princip att hjärtat har dålig blodtillförsel.

Som sagt - om din distriktsläkare verkar ointresserad så kan de absolut ha att göra med att denne anser att tid är det som kommer hjälpa. Hitta en vårdcentral du har förtroende för så skall de se att de kan hjälpa dig. För alla unga som läser så kan jag rekommendera ungdomsmottagningen som ofta är en positiv överraskning samt att sjukgymnaster ofta kan utföra "mirakel". Studenthälsan har också gott rykte för den som pluggar på högskolan.

Permalänk
Skrivet av Emaku:

Det jag stör mig på är att jag inte fick ut något alls av det senaste besöket. Jag fick ingen diagnos, remiss, recept, uppmaning till ändrade levnadsvanor eller liknande. Jag fick inte heller någon uppföljning i form av återbesök eller telefonkontakt. Det enda jag fick var läkarens vaga slutsats att det kanske är ångestrelaterat och att det inte är mycket man kan göra åt det.

Eftersom jag inte fick ut något av förra besöket är jag inte så motiverad att söka igen. Inte till samma läkare i alla fall. Plus att jag vet att deras läkartider nästan alltid är fullbokade så det tjänar inte mycket till att ringa ändå.

Nu kanske jag kommer framstå lite som en dryg person, men...

... din hälsa är ditt ansvar, inte sjukvårdens.

Jag tycker att du borde fått bättre rådgivning utifrån det jag läst och tycker du borde byta läkare... men det finns inget magiskt sätt att diagnosera ditt problem. Du borde prova att gå till en sjukgymnast och få hjälp att träna upp bröstrygg och få stretchövningar, om inte det hjälper bör du prova medicin mot sura uppstötningar och försöka äta nyttigare/motionera mer. Om du är stressad eller har ångestattacker kan du ta kontakt med en psykolog eller prova på mindfullness-övningar.

Det låter som att du är helt passiv och inte ens vill ringa ditt vårdsäte för att diskutera dessa möjligheter utan förväntar dig att någon annan ska ta tag i dina problem.

Med detta sagt så vet jag att sjukvården inte alltid fungerar speciellt bra, men du har möjlighet att byta läkare om du inte är nöjd och det kan göra stor skillnad.

Lycka till!

Permalänk
Medlem

Roligt att folk klagar på vårdgivarna var när det är beställarna (politikerna) som sett till att vården ser ut som den gör idag.

Permalänk
Medlem

OP har haft bröstsmärtor sen 2013 och får inte den hjälp som krävs.
Sjukvården säger att det ev kanske kan vara ångestrelaterat.
Vem fan skulle inte få ångest över att hålla på och, i brist på bättre ord, f*cka med nått sånt i flera år och inte känna att man får någon hjälp?

Visa signatur

*Citera för svar*
Work smart, not hard.

Permalänk

bara tacka moderaterna

röstar alltid blankt men tycker svensk politik i sig när det kommer till sjukvården är helt bedrövlig

Visa signatur

Case: Fractal Design Define R5 CPU: Intel Core i7 6700K MB: ASUS Z170 PRO GAMING GPU: ASUS GeForce GTX 1080 8GB ROG STRIX DC3 Gaming SSD:Samsung 850-Series EVO 500GB Memory: Corsair 32GB DDR4 2133MHz PSU: EVGA Supernova P2 850W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emaku:

Sensommaren 2013 fick jag plötsligt bröstsmärtor utan uppenbar anledning och ringde sjukvårdsupplysningen för hjälp. De sa att jag borde gå till akuten och kolla upp det. På akuten togs EKG och blodprov (BNPT) och alla proverna var fina. Eftersom jag antagligen inte var omedelbart döende så fick jag gå till vårdcentralen för vidare hjälp.

Att få hjälp av min vårdcentral är nästan omöjligt. Varje gång man ringer får man bara ett meddelande om att telefonkön är fylld för dagen. Om man ringer tidigt på morgonen och har tur kan man komma igenom och få prata med en receptionist. Hennes arbete tycks vara att komma på undanflykter till varför man inte bör få någon vård. Har du varit sjuk länge? Kanske går det över av sig själv. Kan du inte gå till företagshälsovården i stället? Bröstsmärta kan vara en muskelskada. Här har du numret till en naprapati osv. Om man står på sig så kommer till sist det slutgiltiga svaret att alla läkartider är fullbokade och man uppmanas att ringa tillbaka om några veckor. Jag höll på att ringa ett tag men till slut gav jag upp.

Jag hade smärtorna till slutet av 2014 då de blev värre och jag igen försökte få vård. Denna gången fick jag en läkartid efter massa ringande. Läkare gjorde samma sak som på akuten. EKG plus blodprov och hittade inga fel denna gången heller. Good news, everyone! Du har inte hjärtfel. Men om det inte är hjärtat vad är det? Fuck knows? Har du ångest? Det kan leda till bröstsmärtor. Läkare tycktes bara vara ute efter att bli av med mig så snabbt som möjligt.

De senaste veckorna har jag haft bröstsmärtan konstant men hur fan får man hjälp? Om landstinget inte har någon vettig vård så kanske privata vårdgivare kan hjälpa mig. Jag har gått igenom hela listan av privata läkare i min stad utan att hitta något. Familjeläkarna tar inte emot nya patienter, Hospitalskliniken tycks ha sommarstängt för de svarar inte, "Läkarhuset" är ett bullshit namn för det var bara en vaccinationsklinik, Hjärthälsan är fullbokade och kan inte ta emot nya besök, Medicinskt centrum har inga allmänläkare utan bara specialistvård som inte har något med mina problem att göra. Förutom dom finns det mest bara plastikkirurgi, gynekologi och psykiatriker. Varför ska det vara så svårt att få tag på privat läkare? Privat tandläkare är aldrig något problem.

Byta vårdcentral är ett val men anledningen till jag bytte till min nuvarande vårdcentral är för att min gamla var lika dålig. Båda vårdcentralerna är högt rankade i patientnöjdhet och tillgänglighet så jag tror inte jag har mycket större framgång på annan vårdcentral. Det tar runt 2 veckor att byta också.

Byt vårdcentral.. här i Halmstad får man vård på dagen alla gånger jag besökt en vårdcentral iallafall eftersom tudor kliniken satsar stenhårt här och har börjat konkurrera ut de "vanliga" så vänd dig till en privat klinik istället där oftast bättre läkare arbetar eftersom det är där de tjänar de stora pengarna

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av skurtbert:

Nu kanske jag kommer framstå lite som en dryg person, men...

... din hälsa är ditt ansvar, inte sjukvårdens.

Jag tycker att du borde fått bättre rådgivning utifrån det jag läst och tycker du borde byta läkare... men det finns inget magiskt sätt att diagnosera ditt problem. Du borde prova att gå till en sjukgymnast och få hjälp att träna upp bröstrygg och få stretchövningar, om inte det hjälper bör du prova medicin mot sura uppstötningar och försöka äta nyttigare/motionera mer. Om du är stressad eller har ångestattacker kan du ta kontakt med en psykolog eller prova på mindfullness-övningar.

Det låter som att du är helt passiv och inte ens vill ringa ditt vårdsäte för att diskutera dessa möjligheter utan förväntar dig att någon annan ska ta tag i dina problem.

Med detta sagt så vet jag att sjukvården inte alltid fungerar speciellt bra, men du har möjlighet att byta läkare om du inte är nöjd och det kan göra stor skillnad.

Lycka till!

Nej, men aningen oempatisk...
Skrev en massa men ansåg att det inte tillförde diskussionen så mycket. Du har antingen bra hälsa eller fördelen att bo i ett bra område med bra vård. Alla har det inte så. Sjukvård är inte magi - det är tid, förståelse och undersökning - något som inte prioriteras av vårdcentraler.

Stavfel
Permalänk
Inaktiv

@Emaku:

Det är en respektlös situation både mot dig och mot vårdcentralerna, ifrån landstinget. Dom inom vården går på knäna och blir tyvärr tvugna att prioritera. Som har sagts, kräv en tid och stå på dig. Du *har* rätt att träffa läkare.

Permalänk
Medlem

Allt negativt med vården och 112 man hör om är just pga av patienter skriker att deras huvud håller på att trilla av när de har sovit 1 timme för lite. Alla går batshit crazy när inget är fel och de tar upp enormt med både tid och resurser, som kunde ges till de som behöver istället. Jag förstår om många läkare ofta inte orkar bry sig när de är vana vid sånt. Det gör även att folk med riktiga problem inte blir trodda.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sneaky_rhino:

bara tacka moderaterna

röstar alltid blankt men tycker svensk politik i sig när det kommer till sjukvården är helt bedrövlig

Politik och inte politisk inriktning är problemet med vården anser jag. Enskilda landsting och kommuner särskiljer sig genom att ha riktigt bra vård.

Permalänk
Medlem

Rätt skrämmande läsning och ett starkt bidragande skäl till att jag sen flera år har en privat sjukvårdsförsäkring. En helt annan värld, inte bara för att väntetiderna är minimala utan för att man blir bemött som en kund isf för den "Men varför måste du komma hit??" attityd som tyvärr ofta tycks prägla svensk sjukvård. Dock upplever jag att det är landstingen/administrationen som är det stora problemet, dom som jobbar "på golvet" i vården verkar överlag göra ett fantastiskt jobb men kämpar i konstant motvind. Dock kostar väl en privat sjukvårdsförsäkring en del så det är nog inte för alla, men många arbetsgivare erbjuder det idag.

Sen kan man väl ha olika åskter om det borde finnas denna typ av försäkringar och om det borde behöva finnas. Själv är jag rätt kluven, jag har en men tycker egentligen att det är fel att de finns. Och måste erkänna att det är både en och två gånger jag känt mig rätt skamsen när jag glidit förbi ett helt väntrum fyllt av väntande människor <blush>

Till TS kan jag tipsa om att det EVENTUELLT skulle kunna vara Tietzes syndrom som har den typen av symptom.

Permalänk
Skrivet av Foolwolf:

Nej, men aningen oempatisk...
Skrev en massa men ansåg att det inte tillförde diskussionen så mycket. Du har antingen bra hälsa eller fördelen att bo i ett bra område med bra vård. Alla har det inte så. Sjukvård är inte magi - det är tid, förståelse och undersökning - något som inte prioriteras av vårdcentraler.

Jag har rätt bra hälsa generellt men lider av diskbråck och kroniska inflammationer i knä, höft och rygg. Jag äter 7(!) piller varje morgon för att kunna hålla igång och träna. Jag har en jättebra läkare som tillsammans en överläkare jobbar med att diagnosera min sjukdom/skada.

MEN det har inte alltid varit så! Jag har gått till 3 läkare tidigare som endast skrivit ut opiater/antiinflammatoriska och/eller skickat mig till röntgen.

Jag har även gått till 1 naprapat, 1 kiropraktor och 2 sjukgymnaster.

Men jag har tagit ansvar för min egen hälsa och inte nöjt mig med smärtstillande (även om tiden på opiater var lite kul på ett småflummigt sätt...) utan gjort egna efterforskningar, bytt läkare och sjukgymnast och har nu hittat någon som har bättre förståelse för mina problem och som är mycket sympatisk.

Hade jag gett upp och inte fått rätt medicinering hade jag väl varit sjukskriven nu istället för att leva ett aktivt liv med mycket träning.

På grund av mitt initiativ har de diagnostiserat en sjukdom som brukar ta mycket längre tid att hitta och jag kan leva som vanligt utan att vara rädd för smärta.

Jag har fått förståelse för hur svårt det är att diagnosera problem och att väldigt mycket handlar om att prova olika teser, en och en för att till slut kunna hitta orsaken till problemet, här har OPs läkare gjort fel, men OP gör lika mycket fel genom att ge upp och säga "att det inte är nån idé".

Oavsett hur mycket man klagar på sjukvården funkar idag kommer det inte hjälpa OP. Den enda som kan hjälpa honom är han själv genom att använda de möjligheter han har.

Flera har redan gett honom bra tips och sagt åt honom att stå på sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av skurtbert:

Jag har rätt bra hälsa generellt men lider av diskbråck och kroniska inflammationer i knä, höft och rygg. Jag äter 7(!) piller varje morgon för att kunna hålla igång och träna. Jag har en jättebra läkare som tillsammans en överläkare jobbar med att diagnosera min sjukdom/skada.

MEN det har inte alltid varit så! Jag har gått till 3 läkare tidigare som endast skrivit ut opiater/antiinflammatoriska och/eller skickat mig till röntgen.

Jag har även gått till 1 naprapat, 1 kiropraktor och 2 sjukgymnaster.

Men jag har tagit ansvar för min egen hälsa och inte nöjt mig med smärtstillande (även om tiden på opiater var lite kul på ett småflummigt sätt...) utan gjort egna efterforskningar, bytt läkare och sjukgymnast och har nu hittat någon som har bättre förståelse för mina problem och som är mycket sympatisk.

Hade jag gett upp och inte fått rätt medicinering hade jag väl varit sjukskriven nu istället för att leva ett aktivt liv med mycket träning.

På grund av mitt initiativ har de diagnostiserat en sjukdom som brukar ta mycket längre tid att hitta och jag kan leva som vanligt utan att vara rädd för smärta.

Jag har fått förståelse för hur svårt det är att diagnosera problem och att väldigt mycket handlar om att prova olika teser, en och en för att till slut kunna hitta orsaken till problemet, här har OPs läkare gjort fel, men OP gör lika mycket fel genom att ge upp och säga "att det inte är nån idé".

Oavsett hur mycket man klagar på sjukvården funkar idag kommer det inte hjälpa OP. Den enda som kan hjälpa honom är han själv genom att använda de möjligheter han har.

Flera har redan gett honom bra tips och sagt åt honom att stå på sig.

Resurserna behöva finnas tillgängliga. Det tog mig flera år innan jag kom i kontakt med en Kiropraktiker som kunde hjälpa mig med mina ryggproblem. Gick till en osteopat som kollade min rygg och skickade hem mig med en förbannelse när jag var yngre för att mitt skelett var det inget fel på. Försökte förklara att min läkare hade sagt åt mig att söka hjälp hos honom...

Att hitta rätt är inte lätt och visst - du kan kämpa på - oftast har man ju inget val - men man går till läkare för att få hjälp och vägledning och det brister. Sedan kom han ju faktiskt hit för att få hjälp och inspiration - det är väl att ta tag i saker?

Sedan har jag blivit feldiagnoserad ungefär fem gånger i mitt live- Två allvarligt - vilket visade sig hos tredje läkaren att två enkla test som skall vara standard hade hoppats över vid dessa tillfällen. När man själv har 40 graders feber och ont är man inte kaxig och står på sig.

Så visst, jag förstår vad du menar - men jag håller inte helt med dig. Dock så är ditt råd hårt och eompatiskt kanske - men 100% sant. Man måste slita hund själv för att få vård.

Bara för att förtydliga - då vi skriver och inte pratar - min ton kanske är hård och så - men det är så jag skriver. Hoppas verkligen att ditt diskbråck och kroniska inflammation håller sig i hanterbart skick och önskar dig all lycka till med behandling mot det!

Permalänk

@Foolwolf: Ja, alltså, sjukvården är inte bra så det enda rådet jag kan ge är att inte ge upp, typ.

Din kritik mot hur jag framställer saken är säkert befogad då jag brukar vara ganska hård i skriftlig kommunikation.

Jag har bara haft att göra med sjukvården i Västerås och Stockholm och där har det funkat relativt bra att få tider, har aldrig behövt vänta mer än några dagar, i värsta fall strax över en vecka för att få träffa en läkare (gäller inte specialist).

Det som jag gjort är att jag skrivit ner alla symtom, tagit bilder på eventuella svullnader, skrivit ner datum för tidigare besök och tagit med mig resultat/kopior från slätröntgen och MR (man kan begära ut dessa). De första läkarna jag gick igenom fick liksom börja om från scratch och det var inte så bra... Jag har även pratat med äldre släktingar för att skapa mig en bild av vilka sjukdomar som finns i släkten. På så sätt har min nya läkare kunnat sätta sig in i problematiken snabbt och faktiskt haft nåt att jobba med till skillnad från om jag bara gått dit och sagt att jag har ont och att min förra läkare inte var nå bra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av skurtbert:

Det som jag gjort är att jag skrivit ner alla symtom, tagit bilder på eventuella svullnader, skrivit ner datum för tidigare besök och tagit med mig resultat/kopior från slätröntgen och MR (man kan begära ut dessa). De första läkarna jag gick igenom fick liksom börja om från scratch och det var inte så bra... Jag har även pratat med äldre släktingar för att skapa mig en bild av vilka sjukdomar som finns i släkten. På så sätt har min nya läkare kunnat sätta sig in i problematiken snabbt och faktiskt haft nåt att jobba med till skillnad från om jag bara gått dit och sagt att jag har ont och att min förra läkare inte var nå bra.

Det här är ett grymt bra råd - jag började skriva en hälsodagbok och göra utdrag på Apotekets register vad jag stoppat i mig och när ;).
Men hälso dagbok är bra att föra. Det ger en också lite mer chans att få säga klart allt sitt. Ofta har ett problem varit "Jobbar med dator" säger jag "DAAAAATOOOoooOor" säger läkarna och skriver ner något snabbt och slutar lyssna... Med dagbok kan man återkomma, stå på sig och påvisa andra saker.

Permalänk
Medlem

Kan man inte åka direkt till sjukhuset istället för att ta omvägen över vårdcentralen? Jag kontaktade själv vårdcentralen och fick remiss till magnetröntgen av njurarna och besök hos urolog för kontroll av urinvägarna efter att jag kissat blod. Men det tog ju några veckor innan jag kom dit. Urologen gav mig sitt kort och sa att nästa gång detta händer ringer du mig direkt istället för att gå via vårdcentralen. De hittade inga fel på mig och jag känner mig nöjd med hur det fungerat. Kanske var läkaren på VC tvungen att skriva remiss eftersom symptomen kunde tyda på allvarlig cancer. Fick aldrig veta verkliga orsaken men urologen trodde mitt 2-mila pass löpning innan det hände kunde orsakat någon typ av slitage typ men det syntes ju inget en månad efteråt. Men någon cancer kunde de inte hitta.

Ett annat exempel var när jag fick halsfluss i julas och när jag efter 6 dagars feber utan uppehåll begav mig till akutvårdcentralen en söndag. Där var det löpande band som gällde och man såg att läkaren tog ungefär 5 minuter per patient för att behandla. Första han frågade var om jag ville ha penicillin direkt eller om jag ville ha en undersökning. Tittade på honom som ett fån och då sa han att "många vill ha penicillin oavsett om det behövs eller inte". Begärde undersökning som tog ytterligare 5 minuter och fick sedan receptet på penicillin. Nu funkade det ju och jag blev frisk inom 3 dagar. Kände mig ändå inte riktigt nöjd med läkaren...

Ett tredje exempel är när jag hade högt blodtryck. Detta upptäcktes på företagsvårdens hälsokontroll och jag tycker jag fick jättebra vård hos företagsvården Previa. Men fick ändå gå till vårdcentralen så småningom där de tog massa prover och så fick jag en blodtrycksmedicin. Jag läste på databladet över medicinen att det kunde ta 4-6 veckor innan den började verka. Fick gå på kontroller var och varannan vecka och efter 5 veckor ville de byta medicin men jag vägrade och sa att jag ville vänta 1 vecka till för det står ju att det kan ta upp till 6 veckor. Motvilligt gick de med på detta och veckan efter hade mitt blodtryck gått ner till normala värden. Nu funkar den medicinen jättebra.

Så lite blandade upplevelser men inte direkt missnöjd ändå, jag har fått den hjälp jag behövt.

Permalänk
Rekordmedlem

Vården är tydligen bra men bemötandet dåligt överlag >
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/artic...

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Ja, det är sjukt att man ska behöva "stå på sig" för att bli tagen på allvar när man kommer in med allvarliga symtom och ett oroligt hjärta. Jag sökte vård för ett par veckor sedan pga. mycket blod i min avföring varpå läkaren gjorde en snabb undersökning, pratade osammanhängade och mycket svårförståelig svenska för att sedan be mig äta mindre stark mat.

Efter ett par om och men fick jag lämna blod- och avföringsprov som visade sig vara negativa (fick inte ens förklarat av de letade efter) och så var det med det. Har nu de senaste veckorna fått värre och fler symtom och försökte ringa idag men då var det självklart redan fullt. Använde mig dock precis av det grymma tipset någon gav i tråden och sökte tid genom "Mina vårdkontakter" istället, vi får hoppas att det fungar bättre.

Helt sjukt att man ska känna sig som en belastning när man bara vill ha vård.

Permalänk
Medlem
Skrivet av jonte.snovit:

Min flickvän har sjukt svår ADD (även jag, men mildare grad) plus att hon har fibromylagi (stavning) Fibro. eller "kärringsjukan" som den kallas är fortfarande ingen "godkänd" sjukdom i den benämningen att man får hjälp för den.

Folk kan vara så förbenat fördomsfulla ibland. Man ser det ofta i diskussioner om depression ibland: att folk inte tror att det heller är en riktig sjukdom utan något som man kan komma ur genom att "rycka upp sig" ...

Jag hörde nyligen om att mekanismen bakom Fibromyalgi och ME/CFS är känd i forskarvärlden: Det är en kemisk process som kan uppstå i cellerna som kallas NO/ONOO - cykeln. (Hej, kul namn )
Eftersom man känner till kemin så har man också lite hum om hur den orsakas och hur den kan lindras. Du kan googla själv, men det jag tog in är i alla fall: Glutamat (kött, ketchup), omega-6 dåligt. Antioxidanter i grönt te, bär, gröna grönsaker, gurkmeja, magnesium och omega-3 bra. Bastu kan också hjälpa.
Inte helt oväntat något av dem visserligen, men var och en av dessa har en bevisad påverkan på NO/ONOO-cykeln.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emaku:

Eftersom jag inte fick ut något av förra besöket är jag inte så motiverad att söka igen. Inte till samma läkare i alla fall. Plus att jag vet att deras läkartider nästan alltid är fullbokade så det tjänar inte mycket till att ringa ändå.

Det enda riktigt vettiga tipset vi kan ge dig är ju dock att skaffa en ny tid till din läkare igen för att få en ny bedömning. Det finns massor med saker att göra om det är ångest som ni kommer fram till är mest sannolikt, dels som Skurtbert skriver med psykolog som finns på vissa hälsocentraler, annars kan ett första steg vara att prata med en kurator som ofta kan vara bra att bolla saker med, de är också lättare att få tid till (iaf där jag jobbar). Hjälper inte detta finns det också flera olika mediciner man kan använda, tex SSRI (antidepressiva och ångestdämpande) är mycket effektiva mot just ångest, på sikt. Är det inte ångest utan något annat så får ni rikta in er på det, men det finns nästan alltid någon åtgärd att prova.

Är det så illa att du totalt saknar förtroende för din läkare så kan du byta, men jag skulle rekommendera att du ger denne åtminstone en eller två chanser till först. Som kommenterats tidigare så är det svårt för en ny läkare att läsa in och börja från 0 varje gång du kommer på besök, och risken blir att man kanske inte förstår problemet lika bra som man skulle gjort på tredje återbesöket. Det är ju trots allt bara du och din läkare som tillsammans kan komma fram till vad detta rör sig om. Vi är främlingar på ett forum, vi kan gissa men du vet aldrig vem som snackar skit och inte ;P

Det är väldigt lite sjukvård där det finns en "quick fix", det mesta är sådant som behöver arbetas på minst några besök, ofta något/några år, inte sällan livslångt. Det kommer alltid krävas en del av patienten själv också, det är ju trots allt din hälsa och ditt välbefinnande det handlar om, i slutänden är det ju ditt ansvar oavsett vad någon läkare säger eller gör.

Lycka till, men ge inte upp efter ett försök eller en dålig erfarenhet, det är det bästa råd jag kan ge dig!

Permalänk
Avstängd

Skulle gärna skriva några politiskt inkorrekta skämtsamma kommentarer här om rumänska tiggare och asylsökanden från Syrien men tänker vara mogen och avstå.

Öppna era hjärtan. Vem behöver läkarvård när vi kan vara en humanitär stormakt?

Snart är nog dyra privata hälsovårdsförsäkringar ett faktum i Sverige.

Visa signatur

http://iogt.se/
du blir ful och dum av sprit
flow är lek

Permalänk
Medlem
Skrivet av chipw00t:

Snart är nog dyra privata hälsovårdsförsäkringar ett faktum i Sverige.

Finns redan och de är inte speciellt dyra. De är ett bra komplement till den fria vården i Sverige, antingen väntar du i kö till en av de platser som landstingen vill bekosta, eller så får du komma fram snabbare till en av de platser som försäkringsbolaget bekostar. Alla vinner på det då nya platser skapas på grund av att försäkringsbolaget endast köper platser utöver de som landstingen vill köpa, alltså blir köerna kortare även i den den fria vården.