Skrivet av Bernd_P1:
Synt att man inte tar med streaming på benchmarks.
Ett exempel
Vet att jag såg något med Ashes of the Singularity också, där användes QuickSync på 7700K så den klarade sig klart bäst prestandamässigt.
Skrivet av TurboFreak68:
Då borde du kolla in AMD´s AMA på reddit idag, Lisa Su svarar på frågor om just spel o.s.v. med Ryzen.
AMD_LisaSuCEO of AMD 389 poäng 3 timmar sen
Ryzen is doing really well in 1440p and 4K gaming when the applications are more graphics bound. And we do exceptionally well in rendering and workstation applications where more cores are really useful. In 1080p, we have tested over 100+ titles in the labs…. And depending on the test conditions, we do better in some games and worse in others. We hear people on wanting to see improved 1080p performance and we fully expect that Ryzen performance in 1080p will only get better as developers get more time with “Zen”. We have over 300+ developers now working with "Zen" and several of the developers for Ashes of Singularity and Total Warhammer are actively optimizing now
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/5x4hxu/we_are_amd_creat...
Hon får det att låta att alla "Workstation" laster skalar i det närmaste perfekt med CPU-kärnor, det är en väldigt felaktig slutsats. Faktum är att för CAD, bildbehandling och även programutveckling i de flesta fall presterar bättre på i7-7700K än de gör på både E-serien och Ryzen.
I många fall skalar dessa till viss del med kärnor, men de skalar inte till väldigt nära 100 % perfekt som tyvärr allt för många benchmarks gör. Gör en lista för dig själv: hur många saker gör du på din dator där du ser nära perfekt skalning med kärnor?
"Problemet" (är egentligen inte ett problem för användaren, bara för de som pushar fler långsammare kärnor på skrivbordet) är att de få saker som faktiskt skalar perfekt med kärnor kan ofta köras betydligt effektivare på en GPU än på en CPU då GPUer är specialdesignde just för den typen av problem. Se på Blender t.ex., Ryzen och E-serien är chanslös mot ett GTX 1060 (mer än en faktor 2:1 i prestanda).
Några exempel
Kompileringstestet på slutet är illustrativt för något som består både av delar som skalar i det närmaste helt perfekt (kompileringssteget) blandat med delar som är seriella (länksteget). Det optimala här vore 6 kärnor, fast lika bra enkeltrådprestanda som i7-7700K.
Sedan är det ändå en skev bild, förhoppningsvis sitter ingen utvecklare och kör "rebuild all" hela dagarna utan det normala är det händer någon enstaka gång följt av massor med inkrementella "skriv test/skriv kod/inkrementellt bygge/kör tester" om och om igen. I det läget är i7-7700K det bästa man hittar idag då den har tillräckligt med kärnor för att det ändå ska finnas de som inte gör något och ingen annan CPU har högre prestanda per kärna.
Skrivet av BrottOchStraff:
Tycker fortfarande detta är konstigt. Prestanda vid samma klockfrekvens BF1 720p, i princip identisk som 6700K. I Cinebench ungefär likvärdigt med Haswell, det säger mig att det är inte singeltrådprestandan som är problemet, utan klockfrekvensen. När CPUn sen överklockas, så ger det i princip INGEN prestanda i Bf1? Är det kanske för att den inbyggda turboboost redan ger så mkt överklockning som den kan i det "oklockade" läget? Samtidigt skenar effektmätningen iväg ganska rejält efter 4ghz. Vad är det som händer?
Fast titta hur i7-6900K och i7-6950X presterar jämfört med i7-6700K. Den senare har högre IPC, så är ju uppenbart att spelen man testar faktiskt kan dra nytta av mer än 8 kärnor (i7-6950X är något snabbare än i7-6900K). Detta tycker jag rätt uppenbart visar att prestanda per kärna är märkbart lägre i Ryzen jämfört med de andra.
Den stora skillnaden mellan spel och alla renderingsbenchmark är att spel, likt de flesta program vi kör, främst jobbar med skalära heltal medan rendering, 3D Mark physics m.m. jobbar med skalära flyttal.
Tittar man på Zens mikroarkitektur ser man att den är extremt stark på skalära flyttal, lär knappast varit en slump att alla "läckta" benchmarks för Ryzen nästan uteslutande testade just detta.
Var också uppenbart från Zens mikroarkitektur att den inte skulle matcha Haswell/Broadwell i heltal, men gick inte alls att säga hur stor gapet skulle bli utan tester.
Så AMDs > 50 % högre IPC är en sanning med en stor portion modifikation. Intel skulle kunna hävda ~80 % högre IPC i Haswell över Ivy Bridge om man bara tittar på prestanda i program som Matlab, Matematica, Octave och liknande (d.v.s. de som beskriver sina problem med matriser och använder MKL eller liknande).
Båda fallen är både relevanta och totalt irrelevanta på samma gång. De är ju relevanta för de som faktiskt jobbar med saker där man ser denna prestanda boost, det är irrelevant för den stora massan då de flesta program inte beror av något av ovanstående. De flesta programs prestanda, inklusive spel (om man nu inte är GPU-bunden vilket ändå är normalfallet), dikteras av kapaciteten för skalära heltal.
Skrivet av Ratatosk:
Blir lite irriterad på er som säger att Ryzen presterar sämre än i7 7700k.
Ryzen presterar sämre i spel, i annat presterar den oftast bättre, lär er att skilja på saker och ting.
Om nu spel är det viktigaste för er, skriv då sämre i spel inget annat.
utan sådant skall edert tal vara, att ja är ja, och nej är nej.
Vad därutöver är, det är av ondo.
Matteus 5:37
Se svaret till @TurboFreak68.
Är än mer fel att påstå att i7-7700K bara är bättre i spel, faktum är att den modellen är fortfarande den bästa desktop CPU pengar kan köpa för en klar majoritet av desktop-användarna.
Verkar finnas en enorm övertro på vad flera kärnor kan åstadkomma på skrivbordet. Visade t.ex. inte Linus Techs "heavy multitasking" test (som är helt designat att stressa kärnor) att i7-7700K inte alls ligger långt efter R7 1800X (R7 1700 lär i alla fall inte slå 7700K).
Prestanda per CPU-kärna, och då främst prestanda för skalära heltal, är kung på skrivbordet.
Bilden av CPUers prestanda på skrivbordet blir rätt skeva när man t.ex. tittar på vad SweClockers testar:
3 st fall testar i praktiken exakt samma sak, Cinebench, Blender, Luxmark är alla varianter på rendering. Hur många av SweClockers medlemmar kör detta på daglig basis? Det är garanterat under 1 %.
I fallet Photoshop gör man en batch-körning där 100 bilder konverteras, är det något speciellt många gör speciellt ofta? Och spenderar de som kör Photoshop inte mer tid i själva programmet, de benchmarks som t.ex. Toms Hardware kör, som i någon mån ska representera tunga arbetsmoment i programmet pekar på att i7-7700K är toppvalet just nu
Ryzen tar absolut AMD tillbaka till prestandasegmentet, det är ett långt mer prisvärt alternativ till E-serien (vars enda fördelar nu är fler PCIe-banor, mer RAM-bandbredd och stöd för 128 GB RAM mot 64 GB RAM). Men 8-kärnor Ryzen är precis som E-serien nischprodukter, de är bäst bara om man gör väldigt specifika saker.
För den stora massan är de fyrkärniga bäst. Inte för att fyra kärnor är ett magiskt nummer utan det är tillräckligt många kärnor och dessa modeller presterar bäst per kärna. I sinom tid kommer man antagligen ta upp de sexkärninga modellerna till samma frekvenser som dagens högst klockade fyrkärniga. Då kommer de modellerna bli toppvalet för som kör krävande saker, det då många krävande saker kan utnyttja många kärnor men det skalar inte alls perfekt så fler kärnor är bara vettig om det inte innebär att man ger upp speciellt mycket prestanda per kärna.