Permalänk
Avstängd
Skrivet av Dunder:

Ja, då kan vi sammanfatta det med att du behöver en matlagningskurs, tror jag

Du fastnar totalt på ordet naturligt men förstår inte vad som menas. Med att det släpper naturligt menade jag att det släpper av sig självt. Du använder hela tiden skumma uttryck. Hur släpper någonting pga onaturliga skäl?

Jag köper ingenting för att det står att den är naturlig. Att det inte är dyrare har jag redan visat.

Nu är det jag som får be dig sluta häva ur dig lögner.

Jasså? Antingen steker du kött med otroligt hög fetthalt eller så ljuger du rent ut.

Genom att ytan på stekpannan är gjord av ett material som är syntetsikt framställt så bränner inte köttet fast...dvs orsaken är onaturlig! Wow, språket är fantaskt! Och om du menade släpper av sig själv så säg det då...

Bra, så då antar jag att du endast använder stekpanna med stålyta för att den håller längre?

Vilka lögner? Nämn en...

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mizzarrogh:

Hursomhaver, jag slog också till på en gammal pansarplatta av gjutjärn på röda korset förut, det man dock bör kolla om man köper en begagnad är att botten inte har blivit skev, därför försöker jag att välja pannor med s tjock botten jag kan hitta då det är mindre risk att dessa har slagit sig mycket.

Det brukar gå att hitta väldigt bra stekpannor för runt en hundring på välgörenhetsbutikerna. ´
Om man hettar upp den först till över 85 grader i minst 15 minuter tar du ändå död på alla bakterier och sådant som kan finnas på en gammal panna... Så den skall vara lika fräsch som en ny egentligen, fast jag brukar diska den och steka in den på nytt med matfett och litet salt några gånger.

Vill du få den som ny, så finns ju alltid denna guide att följa: https://ohmansmatovin.com/2012/09/10/fixartips-basta-gjutjarn...

Dock, har man en induktionshäll så spelar det väl inte så stor roll om den är plan eller inte. Magnetfältet värmer ju upp pannan och inte häll ytan som på en keramikhäll, så nog kommer pannan bli varm oavsett platthet eller inte. Dock är det ju trevligare att pannan står still på hällen dock och inte vickar runt..

Permalänk
Medlem

Har kört slut en tungdriven Hackman som klarat sig i tre år. Min bästa panna har varit en Evasolo Xo som jag inte kan förstå varför den fick sämst i test 2012. Nu är det dags för panna igen; blev tipsad om en Fiskas Hardface. Eller ska man satsa på en Eva Solo Trio Dura Line?

Visa signatur

GA-Z97P-D3 | i5-4690K | 8Gb DDR3 | Gigabyte GTX 1050Ti | Samsung 850EVO 250Gb
Kylare: CPU: CM TX3 EVO3 | PSU: Silver Power SP-S460FL (Passiv)
Lur: OnePlus Nord | NAS: Synology 211j + Ett antal Hemmabygge

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Dunder:

Nej, för kockar är det rostfritt som gäller. Ingen fjantig keramik

Jasså nu är det fjantigt att använda keramiska beläggningar...snacka om emotionella band till stekpannan...

Stålpanna:

minus:
Kräver mer fett och vård
Plus:
Håller längre

Keramiskt belaggd panna:

Minus:
Inga om du inte köper knock offs
Plus:
Kräver mindre fett och vård

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av Esseboy:

Jasså? Antingen steker du kött med otroligt hög fetthalt eller så ljuger du rent ut.

Genom att ytan på stekpannan är gjord av ett material som är syntetsikt framställt så bränner inte köttet fast...dvs orsaken är onaturlig! Wow, språket är fantaskt! Och om du menade släpper av sig själv så säg det då...

Bra, så då antar jag att du endast använder stekpanna med stålyta för att den håller längre?

Vilka lögner? Nämn en...

Nej, jag steker bara som man ska steka i en kolstålspanna. Det bränner inte i, det släpper av sig självt när det är färdigt.

Orsaken är inte onaturlig, det är helt naturligt att det släpper från ett syntetiskt material.

Jag använder en kolstålspanna för att jag fick en i julklapp och blev därefter helt frälst. Klart bättre än teflon, keramik och allt vad det heter.

Du hittar på saker om pris, fettmängder, lukter, vad kockar använder... Ska jag fortsätta?

Skrivet av Esseboy:

Jasså nu är det fjantigt att använda keramiska beläggningar...snacka om emotionella band till stekpannan...

Stålpanna:

minus:
Kräver mer fett och vård
Plus:
Håller längre

Keramiskt belaggd panna:

Minus:
Inga om du inte köper knock offs
Plus:
Kräver mindre fett och vård

Du besvarade inte ens det jag skrev, så jag antar att du själv förstod ditt fel.
Båda pannor kräver fett, ingen kräver mer fett än den andra. Vem steker t.ex. kött utan lite fett i pannan?
Om den keramiska pannan håller sämre, hur kräver den då mindre fett och vård? Nu säger du till och med emot dig själv

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Dunder:

Nej, jag steker bara som man ska steka i en kolstålspanna. Det bränner inte i, det släpper av sig självt när det är färdigt.

Orsaken är inte onaturlig, det är helt naturligt att det släpper från ett syntetiskt material.

Jag använder en kolstålspanna för att jag fick en i julklapp och blev därefter helt frälst. Klart bättre än teflon, keramik och allt vad det heter.

Du hittar på saker om pris, fettmängder, lukter, vad kockar använder... Ska jag fortsätta?

Du besvarade inte ens det jag skrev, så jag antar att du själv förstod ditt fel.
Båda pannor kräver fett, ingen kräver mer fett än den andra. Vem steker t.ex. kött utan lite fett i pannan?
Om den keramiska pannan håller sämre, hur kräver den då mindre fett och vård? Nu säger du till och med emot dig själv

Jasså, så du accepterar att man måste använda mer fett i gjutjärnspannan? Grattis, du är halva vägen!

Jasså, så nu måste man bli frälst för att lära sig upskatta pannan?

Hittar på? Ren fakta...professionella kockar gör som dom vill då maten inte behöver vara fettsnål...vissa andra tänker på intaget...

Jag besvarade frågan...du får hitta på ursäkter bäst du vill.

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=2785479 Liknande använder jag, hållit 2 år nu! Inga 1000kr där inte! Diskas på runt 10 sekunder, inga konstiga lukter!

Förstår jag det rätt att den typen av stekpanna kan köras i diskmaskin utan problem? I så fall ska jag ha en sån.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av Esseboy:

Jasså, så du accepterar att man måste använda mer fett i gjutjärnspannan? Grattis, du är halva vägen!

Jasså, så nu måste man bli frälst för att lära sig upskatta pannan?

Hittar på? Ren fakta...professionella kockar gör som dom vill då maten inte behöver vara fettsnål...vissa andra tänker på intaget...

Jag besvarade frågan...du får hitta på ursäkter bäst du vill.

Jag använder inte gjutjärn, jag använder kolstål. Tycker det är bättre.

Nu hittar du på saker hej vilt igen. Du får gärna tycka om din keramiska panna om du vill, men att hitta på saker för att försöka övertyga någon som tycker annorlunda känns bara konstigt. Jag hade använt fett även i en keramisk panna, det blir inte gott annars, men man behöver inte varken mer eller mindre i något av dem som sagt.

Nej, man behöver inte bli frälst, vad snackar du om? Du frågade varför jag använde kolstål, jag besvarade. Sluta hitta på saker.

Nej, det är inte fakta i och med att det är fel. Man använder rostfritt eftersom de är enkla att göra rent och håller mycket längre än keramiska/teflon/whatever billigt material.

Nej, det var ingen fråga och du besvarade det inte.

Strunt samma, jag bryr mig egentligen inte. I och med att du sitter och hittar på saker istället för att bemöta det som skrivs så ser jag ingen mening med att fortsätta.

För tråden i övrigt, ett trevligt blogginlägg om just stekpannor i kolstål:
http://www.barariktigmat.se/index.php/teknik/utrustning/item/...

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Dunder:

Jag använder inte gjutjärn, jag använder kolstål. Tycker det är bättre.

Nu hittar du på saker hej vilt igen. Du får gärna tycka om din keramiska panna om du vill, men att hitta på saker för att försöka övertyga någon som tycker annorlunda känns bara konstigt. Jag hade använt fett även i en keramisk panna, det blir inte gott annars, men man behöver inte varken mer eller mindre i något av dem som sagt.

Nej, man behöver inte bli frälst, vad snackar du om? Du frågade varför jag använde kolstål, jag besvarade. Sluta hitta på saker.

Nej, det är inte fakta i och med att det är fel. Man använder rostfritt eftersom de är enkla att göra rent och håller mycket längre än keramiska/teflon/whatever billigt material.

Nej, det var ingen fråga och du besvarade det inte.

Strunt samma, jag bryr mig egentligen inte. I och med att du sitter och hittar på saker istället för att bemöta det som skrivs så ser jag ingen mening med att fortsätta.

För tråden i övrigt, ett trevligt blogginlägg om just stekpannor i kolstål:
http://www.barariktigmat.se/index.php/teknik/utrustning/item/...

...lättare att göra ren? Om du vill att skåpet luktar härsket smör ja...

Kräver mer fett...vetenskapligt bevisat...

Om något är billigt material så är det gjutjärn...om inte runt 5 år inte räcker för dig får du vänja dig vid den härskna lukten

Om du inte bryr dig skulle du inte svarat från börja.

Oooh tja tja bloggen Fina objektiva bloggar lol.

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av backfeed:

Förstår jag det rätt att den typen av stekpanna kan köras i diskmaskin utan problem? I så fall ska jag ha en sån.

Yes!

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av Esseboy:

...lättare att göra ren? Om du vill att skåpet luktar härsket smör ja...

Kräver mer fett...vetenskapligt bevisat...

Om något är billigt material så är det gjutjärn...om inte runt 5 år inte räcker för dig får du vänja dig vid den härskna lukten

Om du inte bryr dig skulle du inte svarat från börja.

Oooh tja tja bloggen Fina objektiva bloggar lol.

Som sagt, du läser inte vad som skrivs och hittar istället på egna historier... Det luktar ingenting, det kräver inte mer fett, det är inte billigt material, jag pratar inte om gjutjärn, det blir ingen härsken lukt... Och så snackar du om objektivitet

Som sagt, skit bakom spakarna brukar leda till problem, men skyll inte på verktygen.

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Dunder:

Som sagt, du läser inte vad som skrivs och hittar istället på egna historier... Det luktar ingenting, det kräver inte mer fett, det är inte billigt material, jag pratar inte om gjutjärn, det blir ingen härsken lukt... Och så snackar du om objektivitet

Som sagt, skit bakom spakarna brukar leda till problem, men skyll inte på verktygen.

Jassåå? När du kan steka maletkött med 10% fetthalt kan du säga till? Tack. Det blir lukter...du kanske rökt för mycket naturlig tobak?

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Teflon? Teflon använder ingen seriös kock! Keramisk beläggning är det som gäller...

Inte mycket fett? Bara sisådär 10-20 gram? Behöver 0 gram när jag använder min panna...räcker med fettet som finns i köttet! 10-20 gram fett har då inte högre värmeledningsförmåga än metall...

Släpper själv? Ja, för det lär ju bränna fast med halva smörasken i pannan...

*suck* dessa hipsters och deras "naturliga" produkter...

Teflon, keramik, vad som helst. Har en keramisk panna som tappade sina non-stick-egenskaper efter 2 år och nu inte alls fungerar bättre än vilken teflonpanna som helst.

Fettet har man inte för att det leder värme bättre än metall, utan för att få bättre kontakt med köttet. Fylla ut alla små ojämnheter och ge en jämnare stekyta. Skulle vilja se den kock som föresprakar att steka utan matfett, eller endast med köttets egna fett. Ja det funkar ju med fläsk och bacon, men då får man ändå stå och torrsteka ett tag tills fettet börjar smälta och bli användbart.

Har aldrig sagt något om dess naturlighet eller något alls, utan jag tycker helt enkelt att stekegenskaperna är bättre (mer massa, bättre värmehållningsförmåga) och framförallt blir en gjutjärnspanna bara bättre och bättre med åren, och likadant med kolstålpannor. Skulle vilja se en keramisk panna som håller i 20-30 år och om den fungerar lika bra eller bättre än idag. Kanske går bra om man steker på låga temperaturer men ska man få på en fin stekyta vill man kunna brassa på rätt bra, och då utan att pannan kallnar direkt.

Permalänk
Medlem

@Dunder STOP feeding the troll, please.

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av Sp0de:

@Dunderklumpen STOP feeding the troll, please.

Haha ja, sorry, jag är färdig

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Lidodido:

Teflon, keramik, vad som helst. Har en keramisk panna som tappade sina non-stick-egenskaper efter 2 år och nu inte alls fungerar bättre än vilken teflonpanna som helst.

Fettet har man inte för att det leder värme bättre än metall, utan för att få bättre kontakt med köttet. Fylla ut alla små ojämnheter och ge en jämnare stekyta. Skulle vilja se den kock som föresprakar att steka utan matfett, eller endast med köttets egna fett. Ja det funkar ju med fläsk och bacon, men då får man ändå stå och torrsteka ett tag tills fettet börjar smälta och bli användbart.

Har aldrig sagt något om dess naturlighet eller något alls, utan jag tycker helt enkelt att stekegenskaperna är bättre (mer massa, bättre värmehållningsförmåga) och framförallt blir en gjutjärnspanna bara bättre och bättre med åren, och likadant med kolstålpannor. Skulle vilja se en keramisk panna som håller i 20-30 år och om den fungerar lika bra eller bättre än idag. Kanske går bra om man steker på låga temperaturer men ska man få på en fin stekyta vill man kunna brassa på rätt bra, och då utan att pannan kallnar direkt.

Hmm, så du erkänner att man inte kan steka köttet med lika lite fett i en keramiskt belagd panna?

Anekdot...känner många som haft stekpannor som hållit 5-7 år! Gäller bara att vara försiktigt när du rör om i den!

Bättre värmeledningsförmåga? Jasså, sen när var järn en bra ledare hmm? Sätt lite fett i none stick panna och vips steker du som i en gjutjärnspanna! Bättre med åren? Tror jag knappast...20-30 år? Vem behöver en panna så länge? Med dagens tekniska fram fart har vi ren om 10 år pannor med keramiska ytor som håller 100 år...

? Skaffa gas eller iduktion om du vill ha effekt i pannan...aldrig haft det problemet på en induktions spis! 11KW direkt i pannan steker fin fint!

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sp0de:

@Dunderklumpen STOP feeding the troll, please.

Jasså nu är man troll för att man ställer sig emot hipsters...jasså vad kommer näst? Att LCHF dieten är den enda rätta?

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Härligt hållbarthetstänk.

Tack!

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Varför det? Det låter rätt äckligt faktiskt. Hört det då och då och jag får inte ihop det med vanan från ungefär samma människor att duscha två gånger om dagen...

Har fungerat fint med hett vatten (i 6 år utan att luktat konstigt eller jag blivit sjuk) diskmedel riskerar att torka ut gjutjärnspannan.

Skrivet av Campaigner:

Trodde ju ALDRIG att en stekpannetråd skulle bli så poppis!

Har induktionshällar. Tror jag kör på gjutjärn om det funkar på induktion.

Har induktion och gjutjärn fungerar perfekt (förutom jag har bedrövligt liten zon på stekplattan på min spis). alu om jag inte har fel fungerar inte lika bra på induktion (hade två äldre teflon i alu och dom fungerade inte).

Sen borde ju grytor/stekpannor med kopparkärna fungerar riktigt bra på induktion (leder ju ström riktigt bra, även magnetbord till maskiner (maskinverkstad) har ju koppar blandat med annat material).

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem

Jag har en stekpanna i titan. Lättare än gjutjärn och i stort sätt oförstörbar. Tro mig jag och min matlagning har försökt många gånger.

Visa signatur

"Om man arbetar tillräckligt länge med att förbättra ett föremål går det sönder. "

Hjälp oss göra världen lite snällare! www.upphittat.nu

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

...lättare att göra ren? Om du vill att skåpet luktar härsket smör ja...

Kräver mer fett...vetenskapligt bevisat...

Om något är billigt material så är det gjutjärn...om inte runt 5 år inte räcker för dig får du vänja dig vid den härskna lukten

Om du inte bryr dig skulle du inte svarat från börja.

Oooh tja tja bloggen Fina objektiva bloggar lol.

Hur svårt är det att skölja ur och torka en stekpanna innan man ställer den i skåpet, eller vart man nu förvarar den?

Skrivet av Esseboy:

Hmm, så du erkänner att man inte kan steka köttet med lika lite fett i en keramiskt belagd panna?

Anekdot...känner många som haft stekpannor som hållit 5-7 år! Gäller bara att vara försiktigt när du rör om i den!

Bättre värmeledningsförmåga? Jasså, sen när var järn en bra ledare hmm? Sätt lite fett i none stick panna och vips steker du som i en gjutjärnspanna! Bättre med åren? Tror jag knappast...20-30 år? Vem behöver en panna så länge? Med dagens tekniska fram fart har vi ren om 10 år pannor med keramiska ytor som håller 100 år...

? Skaffa gas eller iduktion om du vill ha effekt i pannan...aldrig haft det problemet på en induktions spis! 11KW direkt i pannan steker fin fint!

En stekpanna av gjutjärn håller mer än en livstid om du inte låter den stå och rosta. Hur eller hur så behöver man väl en stekpanna hela sitt liv om man lagar mat hemma?

Vad är fördelen med att behöva köpa en ny stekpanna regelbundet?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kaine_Uro:

Hur svårt är det att skölja ur och torka en stekpanna innan man ställer den i skåpet, eller vart man nu förvarar den?

En stekpanna av gjutjärn håller mer än en livstid om du inte låter den stå och rosta. Hur eller hur så behöver man väl en stekpanna hela sitt liv om man lagar mat hemma?

Vad är fördelen med att behöva köpa en ny stekpanna regelbundet?

När man inte kan diska ur den utan att den rostar så börjar den lukta härsken efter någon dag...

Om regelbundet är med 3-5 års mellanrum så ja, beläggningen blir bättre år för år.

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av Kaine_Uro:

Hur svårt är det att skölja ur och torka en stekpanna innan man ställer den i skåpet, eller vart man nu förvarar den?

En stekpanna av gjutjärn håller mer än en livstid om du inte låter den stå och rosta. Hur eller hur så behöver man väl en stekpanna hela sitt liv om man lagar mat hemma?

Vad är fördelen med att behöva köpa en ny stekpanna regelbundet?

Ingen idé, grabben har ingen aning vad han snackar om, och vill inte förstå heller Jag har försökt redan...

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem
Skrivet av S-OD:

Håller med dig. Lägg gärna in ett tips på bra skötsel.

För Rostfri stekpanna måste jag "seasoning" ett par ggr i veckan. Sen diskar jag i varmvatten. Om det blir fläckar i pannan så lägger jag i ättiksprit och varmvatten sen diskar jag och"seasoning".

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Dunder:

Ingen idé, grabben har ingen aning vad han snackar om, och vill inte förstå heller Jag har försökt redan...

Grabben kanske är stekjärnsförsäljare...
Det som inte går att förklara med logik och förnuft kan grunda sig i marknaden.

Visa signatur

Allting är gratis. Bara höja skatten.
http://imgur.com/gallery/hhD3J
I zenit av Roms storhetstid mutades romarna att rösta på senatorer i utbyte mot mutor
https://www.youtube.com/watch?v=gJ2tPMIh6u0

Permalänk
Avstängd

En gjutjärnspanna på loppis eller en wok-panna

Nedan kan du se hur man förbereder en välpolerad panna

Visa signatur

Allting är gratis. Bara höja skatten.
http://imgur.com/gallery/hhD3J
I zenit av Roms storhetstid mutades romarna att rösta på senatorer i utbyte mot mutor
https://www.youtube.com/watch?v=gJ2tPMIh6u0

Permalänk
Medlem

Tycker dessa fungerar bra som en gångs stekpannor
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/40139321/

Visa signatur

Lite go musik att njuta av medans du sitter och slö surfar :)
https://www.youtube.com/watch?v=KnX1QXroAss

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

När man inte kan diska ur den utan att den rostar så börjar den lukta härsken efter någon dag...

Om regelbundet är med 3-5 års mellanrum så ja, beläggningen blir bättre år för år.

Vad konstigt att min varken är rostig eller luktar, varmt vatten, en sköljd diskborste, och eftersmörjning med matolja så har man inga av de problem du beskriver. Ska man steka en bit bättre kött är gjutjärn överlägset allt annat, och jag har svårt att tänka mig att någon som har lite koll på matlagning säger annat.

Non-stick är däremot bättre till många andra saker. Generellt tycker jag att saker som ägg, fisk, och andra "lättare" rätter är smidigare att göra i den typen av panna.

De observationer jag gjort i olika restaurangkök jag jobbat i är att man oftast har en blandning av teflonpannor och gjutjärn i form av stekbord.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vesh:

Vad konstigt att min varken är rostig eller luktar, varmt vatten, en sköljd diskborste, och eftersmörjning med matolja så har man inga av de problem du beskriver. Ska man steka en bit bättre kött är gjutjärn överlägset allt annat, och jag har svårt att tänka mig att någon som har lite koll på matlagning säger annat.

Non-stick är däremot bättre till många andra saker. Generellt tycker jag att saker som ägg, fisk, och andra "lättare" rätter är smidigare att göra i den typen av panna.

De observationer jag gjort i olika restaurangkök jag jobbat i är att man oftast har en blandning av teflonpannor och gjutjärn i form av stekbord.

Skickades från m.sweclockers.com

Tycker ägg fungerar förvånasvärt bra i gjutjärn. Kör all mat i detta material (allt från sås till stekning, dock fisk fungerar inte lika bra).

Misshandlar dock min gjutjärn och smörjer inte den vid varje användning, ser lite tråkigt ut men fungerar riktigt bra. Bara min spis som har för små kokzoner (irriterande speciellt när man steker kött där man får rotera den då och då).

Men ingen härsken lukt i mina skåp inte och inte någon rost på mitt gjutjärn (någon antydan i pannan jag gör sås i, bara för såsen äter upp fettet på annat vis).

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Hmm, så du erkänner att man inte kan steka köttet med lika lite fett i en keramiskt belagd panna?

Anekdot...känner många som haft stekpannor som hållit 5-7 år! Gäller bara att vara försiktigt när du rör om i den!

Bättre värmeledningsförmåga? Jasså, sen när var järn en bra ledare hmm? Sätt lite fett i none stick panna och vips steker du som i en gjutjärnspanna! Bättre med åren? Tror jag knappast...20-30 år? Vem behöver en panna så länge? Med dagens tekniska fram fart har vi ren om 10 år pannor med keramiska ytor som håller 100 år...

? Skaffa gas eller iduktion om du vill ha effekt i pannan...aldrig haft det problemet på en induktions spis! 11KW direkt i pannan steker fin fint!

Har aldrig sagt nåt annat, men att kunna steka med mindre fett utan att bränna fast spelar ingen roll då, då man behöver fett för att värmen ska föras över bra till maten. Man behöver väldigt lite fett i en inkörd gjutjärnspanna också, men man kan inte steka utan fett. Det är som sagt orelevant då den som bryr sig om god mat inte steker utan fett. Skulle du köra din processor utan kylpasta?

Visst, de kan hålla bra om man fegar på användningen men eldar du på så oljan ryker så är det inte säkert att de håller lika länge. 5-7 år är ingenting jämfört med en gjutjärnspanna som kan hålla 100 år.

Sa jag inte precis att det INTE var värmeledningsförmågan som var bra? Det är förmågan att HÅLLA värmen. Ta en 3kg tung gjutjärnsklump och värm upp den till samma grad som din lilla aluminiumpanna och släng ner ett kilo kall tärnad kycklingfilé och kolla sen hur mycket värme pannan tappar. Vill du kunna hålla värmen uppe för att få en stekyta så måste pannan hålla temperaturen när man slänger ner kalla saker i den.

Att man har induktion spelar ingen roll eftersom godset i pannan ändå måste värmas upp, och kyls det ner så den måste värmas upp igen så tappar man fortfarande möjligheten till stekyta.

Kolstål/gjutjärn är det mest pålitliga, flexibla och hållbara som går att skaffa. Rostfritt är ju inte dumt heller men de har inte lika bra non-stick-egenskaper som de tidigarenämnda när de är inkörda.