Vad använder ni för smart hem-lösning(ar)?

Permalänk
Medlem

@Deriveh:

  1. Vad är du villig att spendera

  2. Vad ska du har för funktioner

  3. Vad får hända och inte hända (ex. om strömmer försvinner en sekund eller längre och vad som ska ske i liknande situationer, backups etc)

  4. Ska det vara enkelt att fixa och lägga till funktioner (om tillverkaren går under eller förändras)

Antagligen skulle det vara enklast att använda KNX som är avsett för hus/bostads automation men kostar en hel del
och är en Europeisk standard inom området

Visa signatur

Rota3: Ryzen 5600 - 32GB - Radeon RX 7600 - Kingston NV200 2TB - Fractal Design R3 - EVGA Supernova 750W

Permalänk
Medlem

@Deriveh: Nu vet jag inte om KNX är sådana system jag tänker på, det kanske @nick-li kan svara på.
Men vad jag läst in mig på hittills så vill man alltså "dra" elen på ett helt nytt sätt.

Traditionell el funkar ju som så att matningen går via en strömbrytare, så när du släcker lampan i hallen så bryter den fysiskt strömmen till uttaget i taket.
Problemet är då att om man stoppar dit en LIFX, Ikea-lampa eller vad som helst, då kommer ju den inte gå att tända med appen.
På samma sätt så kör ju jag på https://www.elgato.com/en/eve/eve-energy för att kunna bryta strömmen till produkter i vägguttag.

Det man istället vill (eller, det jag vill) är att ha ett av dessa "buss system", dom funkar enkelt som så att man redan i elsystemet bygger stöd för att programmatiskt kunna styra "allt". Dvs uttaget för lamporna i taket i hallen kopplas som så att tryckknappen i hallen sitter på en "buss" och istället bara skickar en signal "tänd lampa med id XXXX".
I teorin kan du alltså tända lampan i badrummet från hallen, om du nu skulle vilja det.

Fördelen med detta "system" är ju att automation/appar inte "krockar" med fysiska brytare.
Samtidigt så blir ju allt snyggt integrerat, inga "donglar" som sitter i eluttagen och man kan välja vilken armatur/lampor man nu vill.

Nackdelen? Helvetiskt dyrt så som jag förstått det. En kollega fick offert på nått liknande till sitt bygge av tvåplansvilla, förvisso var det med ljudsystem i samtliga(!) rum som kunde styras centralt, samt att "allt" var påkostat. Offerten låg runt 350k om jag inte minns fel

@nick-li Har du exempel på bra leverantörer vars produkter bygger på KNX?

Permalänk
Medlem

@Arkebuse, Om de stämmer det du säger att de går att få till scheman genom andra enheter än deras egna är detta så klart utmärkt eftersom IKEA åtminstone har ett väldigt konkurrensmässigt pris per lampa, sen kan man ju fråga sig varför de inte skriver om detta på sin egen sida. Kollade snabbt någon video om hur man parade ihop dessa lampor och även om det inte är problem för en som är lite teknikintresserad så är det ju kanske inte något för "pöbeln". Om mab med "pöbeln" tänker på de som inte förstår meningen med USB-C, särskilt med tanke på att informationen ej verkar vara något som skyltas med av endera tillverkare och endast finns efter en google sökning. Alla nya trådar på frågor som redan besvarats på så många forum säger också något om hur viliga människor är att googla. Sen kan man ju bli lite irriterad att man måste köpa en gateway enbart för att uppdatera programvaran (vilket i-och-för-sig kanske inte är ett problem med de nyare lamporna som man kan hoppas säljs med den nya mjukvaran), sen kanske man kan hinna lämna tillbaka den på öppetköp efter man gjort detta om man är smart, verkar inte vara något för den breda massan dock. Som du säger, om det går att få till mer avancerade kontroller med Trådfri så är det ju helt klart mer intressanta. De har ju som sagt mycket fler sorters lampor än de övriga som tillverkar smarta lampor, sen är det nog relativt få som har behov av dessa speciella lampor som samtidigt inte kunnat lösa dessa "kontrollbehov" med separata enheter, och i denna grupp är det även de som behöver en mer nischade lampor som inte ens Trådfri:as breda sortiment erbjuder.

IKEA skulle definitivt tjäna på att ge bredare information om sina lampors funktioner skulle jag tro. Du som kanske har en gateway Arkstedt, kan man schemalägga så att lamporna dimmar på och av steglöst så det blir ungefär som en solnedgång eller uppgång? Då skulle det nämligen vara intressant att skaffa en gateway då min LIFX lampa inte alltid följer schemat som den ska och skulle då kunna reklarmera den för det är ju lite irriterande, men annars är det värt att leva med då väckningsljus fungerar bra för mig då man alltid är pigg när man vaknar. Går det att inaktivera så att lamporna inte tänds efter ett strömmavbrott med gatewayen? Denna funktion är irriterande då man annars måste tänka på att stänga av lamporna på den vanliga innan man går och lägger sig och sen sätta på de när man vaknar igen, vilket lite förstör syfter med ett system som sköter sig själv.

Ett par till punkter
Permalänk

Körde med Tellstick Znet innan men har gått över till Athom Homey.

Athom Homey är överlägsen alla andra controllers på marknaden just nu.

  • Kompatibel med i princip allt som finns på marknaden

  • stödjer samtliga protokoll (z-wave, zigbee, 433, ir, wifi, BT, NFC)

  • Schema/flöde fungerar i offlineläge även utan internet

  • Kopplas upp trådlöst till ditt wifi = ingen nätverkskabel behöver dras till enheten

  • Stödjer både alexa och google home

Dom som tillverkar enheten är väldigt lyhörda och utvecklar hela tiden nya saker och lägger till stöd för mer och mer och communityt runt växer så det knakar.

Gå in på https://www.athom.com/en/homey/apps/ så kan du se allt som det finns stöd för idag.

Allt jag har kopplat mot den fungerar utan problem och det är sjukt enkelt att lägga in schema/flöden som du kan göra hur avancerade du vill eller hur enkla du vill.

Permalänk
Medlem
Skrivet av molliz:

Funkar detta bra för dig? Jag är helt ny inom detta och har läst endel och detta verkar vara det som passar mig bäst just nu. Har du några tips?

Risk för en dum fråga, behöver man Ikeas gateway eller räcker det med RP3?

Det funkar bra på det stora hela tycker jag. Dock har IKEAs app varit lite buggig. Varje gång man startar appen kopplar den upp sig mot gatewayn och ibland får den inte kontakt av någon anledning. Har då fått stänga ner appen och starta den igen. Kan vara lite irriterande när man bara vill släcka en lampa eller något sånt snabbt. Men det har blivit bättre nu med nyaste uppdateringen, det händer inte så ofta. Det ska hjälpa att sätta en fast ip-adress på gatewayn i routern vilket jag har gjort. Nu i och med senaste uppdateringen kan inte Homeassistant styra lamporna längre, men de jobbar på uppdatering och kommer att fixas vad jag förstått. Använder IKEAs app så länge.

En annan sak som man får tänka på är att inte släcka lamporna med de vanliga brytarna på väggen. Släcker man på brytaren på väggen så får ju lampan inte ström och du kan inte tända den med appen Därför är det väl inte fel att ha ett par av IKEAs fjärrkontroller att släcka med istället om man inte vill använda appen i alla lägen.

För att RP3 ska kunna styra IKEAs lampor behövs antingen en IKEA gateway eller en Conbee USB-sticka som du sätter i din RP3. Dock säger folk att det är lite krångligt att uppdatera firmware i IKEAS produkter med hjälp av Conbee, men det är görbart. Jag kände att jag ville ha det enkelt så jag köpte IKEAs gateway, men så här i efterhand funderar jag på om jag inte skulle köpt Conbee istället Fördelen med Conbee är ju att du kan styra andra produkter som använder protokollet Zigbee som t.ex. Philips Hue lampor. Läs mer här:
https://snillevilla.se/styr-ikea-tradfri-lampor-i-home-assist...

Ska du använda Homeassistant så är det bra om du kan lite linux men jag tycker deras guider på deras webbsida är rätt bra. Man får ha lite tålamod och tycka att det är kul att pilla

Bra att veta är också att du måste ha en av IKEAs rörelsesensorer eller en fjärrkontroller för att para ihop dina IKEA lampor med din IKEA gateway (det behövs ju inte om du köpt en Conbee). För min del köpte jag en rörelsesensor som jag använde för att para ihop alla mina lampor med min gateay. Jag ville ändå ha en sån i hallen som tänder när jag kommer hem.

Alternativ 1
RPI3 + IKEA GW + lampor + fjärrkontroll

Alternativ 2
RPI3 + Conbee + lampor
Conbee kostar 549:- men IKEA GW 299:- + fjärrkontroll 149:- = 448:- är ju ändå rätt nära. Här måste du dock göra all styrning via Homeassistant och det blir en lite brant inlärningskurva i början men jag tror det är värt det.

Visa signatur

Mvh Milky - citera för svar
Fractal Meshify C - Ryzen 7 7800X3D - Thermalright Peerless Assassin 120SE - Kingston Fury Beast 6000 MHz 2x16 GB - Asus TUF Gaming B650-Plus - AMD 7900 XTX - Corsair RM1000X Shift
Köp/sälj-betyg Sweclockers marknad; 1, 2, 3, 4, 5

Permalänk
Medlem

Jag kör med en Tellstick ZNet med 433 Mhz-uttag och lite schemaläggning rullande i bakgrunden. Har en villa med många små fönsterlampor osv runt om i huset så det känns prisvärt.

Skrivet av BasseBaba:

Mitt största problem är dom vanliga strömbrytarna.

Det som förstör hela setupen är stt man faktiskt vill kunna använda dom fysiska brytarna för lampor och då blir det hela rätt fort meningslöst när appar/automatisering inte funkar.

Har sett lite olika lösningar på detta men inte landat i något bra.

Jag har en widget på mobilen/surfplattan så att jag manuellt kan tända eller släcka individuella lampor eller grupper utanför schemaläggningen, t.ex. "alla lampor på nedervåningen".

Som komplement har jag en fysisk väggsändare som styr några uttag med direktlänk. Uttagen är länkade mot båda sändarna och kan slås av/på med både väggsändaren och Tellstick-enheten oberoende av varandra. https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2873435

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Jag skulle behöva nått som är mer top notch hela vägen.
Mitt största problem är dom vanliga strömbrytarna.

Det som förstör hela setupen är stt man faktiskt vill kunna använda dom fysiska brytarna för lampor och då blir det hela rätt fort meningslöst när appar/automatisering inte funkar.

Har sett lite olika lösningar på detta men inte landat i något bra.

Drömmen gällande elförbrukning vore ju om varje enskild automatsäkring i elskåpet kunde vara uppkopplad och leverera data men det är nog ett antal år kvar dit.

Problemet jag ser är att för att få det riktigt bra måste det in redan på planeringsstadiet, av byggandet av villan såklart

Med vanliga insatsbrytare så kan du uppnå det du vill.
https://www.m.nu/brytare/inbyggnadsbrytare-2-5kw. Fjärrstyra via dator/mobil/platta och använda det riktiga brytarna.

Det finns ju flera vägar att går. Antingen köper man "smarta" lampor eller så köper man "smarta" brytare/dimmrar. För- och nack-delar med båda.

- Det kan vara kostsamt att fylla en armatur med smarta-lampor och kanske inte nödvändigt att kunna ändra färg/styrka individuellt när det ändå sitter 3 andra lampor i samma armatur.

- Kostnaden för att köpa en insatsbrytare för att styra en armatur med en lampa i kan kännas lite obefogad.

Något helt annat. Jag hittade en gammal krets i en låda. En klappkontakt tänkte koppla in den så att när man sitter i biorummet och klappar händerna så släcks lamporna

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frux:

Jag kör med en Tellstick Net med 433 Mhz-uttag och lite schemaläggning rullande i bakgrunden. Har en villa med många små fönsterlampor osv runt om i huset så det känns mest prisvärt.

Jag har en widget på mobilen/surfplattan så att jag manuellt kan tända eller släcka individuella lampor eller grupper utanför schemaläggningen, t.ex. "alla lampor på nedervåningen".

Som komplement har jag en fysisk väggsändare som styr några uttag med direktlänk. Uttagen är länkade mot båda sändarna och kan slås av/på med både väggsändaren och Tellstick-enheten oberoende av varandra. https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2873435

Absolut, funkar ju nice om man enbart kör automation.

Jag menar med "fasta" lampor. Jag har t ex en LIFX i taket i hallen. Problemet är ju att när någon väl har släckt lampan med brytaren på väggen istället för appen så är det ju kört.
Så alla dessa "mittemellanlösningar" funkar ju bara för lampor man enbart styr via schema och sen har ork att tända "manuellt" med appen.

Vi alla är säkert olika, men min erfarenhet av det hela är just att det är dom fysiska strömbrytarna som fallerar. När hela systemet sen då blir "opålitligt" eftersom man inte vet om den fysiska brytaren är av eller på så ledsnar man rätt fort.
Därav att jag söker ett system som även har "stöd" för att bryta lamporna programmatiskt från tryckbrytarna i väggen.

Vidare finns det fler dryga saker:
Jag gillar EVE-energy som fasen, att man både får förbrukning och kan styra valfri produkt som går på el.
Däremot finns det ett antal "Problem":
* Varje uttag kostar 499:-, inga små stålar precis
* Slö som jag är skulle jag gärna ladda kaffebryggaren på kvällen. Problemet här är att min bryggare inte går att sätta i "On"-läge såvida inte strömmen är på. Epic fail. Finns säkert fler produkter som lider av samma åkomma.
* Systemet är lite slött. Blev betydligt bättre i ios-11 när apple skrivit om delar av bluetooth-interfacet, men ibland så kan det ta en 5-6 sekunder från att man öppnat homekit-genvägen på låsskärmen tills den fått kontakt med samtliga uttag och det är bara en riktigt tröttsam delay. Oftast funkar det dock att trycka på det uttag man vill "tända" innan den fått kontakt men ibland missar den att registrera det.

Tror jag ska testa ikea nu när deras system har stöd för homekit. Om man kör en "gateway" i kombo med zigbee så kanske man både kan bli av med delay:en och komma ner i pris.
Hoppas bara på att ikea även släpper ett "smart uttag" i billig prisklass!

@Mr_Lazy Visst, men det där är ju bara ett relä? Hur löser man sedan tryckknappen i dosan? Går den där att trycka in bakom den brytare man redan har? Gäller ju att det finns plats nog i dosan.
Och precis som du säger, 429:- per sån där är galet! Därav att jag menar att det absolut bästa är om man har möjligheten att göra det "rätt" från start.

Permalänk
Medlem
Skrivet av jonatannossrep:

Du som kanske har en gateway Arkstedt, kan man schemalägga så att lamporna dimmar på och av steglöst så det blir ungefär som en solnedgång eller uppgång?

Det går utmärkt att göra med Trådfri-lampor länkade till en Philips Hue bridge.

Skrivet av jonatannossrep:

Går det att inaktivera så att lamporna inte tänds efter ett strömmavbrott med gatewayen? Denna funktion är irriterande då man annars måste tänka på att stänga av lamporna på den vanliga innan man går och lägger sig och sen sätta på de när man vaknar igen, vilket lite förstör syfter med ett system som sköter sig själv.

Jag vill minnas att IKEA-lampor återgår till sin senaste ljusinställning, efter ett strömavbrott, medan Hue-lampor går upp till max ljusstyrka av någon anledning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Problemet är ju att när någon väl har släckt lampan med brytaren på väggen istället för appen så är det ju kört.
Så alla dessa "mittemellanlösningar" funkar ju bara för lampor man enbart styr via schema och sen har ork att tända "manuellt" med appen.

Fast jag har ju en fysisk strömbrytare på väggen? Behöver inte klicka i mobilen, eller gå in i appen för jag har knapparna jag behöver direkt på hemskärmen. Har man släckt en lampa med knappen på väggen så går den att tända igen med automatiska schemaläggningen, mobilwidget eller på väggknappen igen.

Men ja jag har normalt bara "mysbelysning" igång som styrs via vägguttagen och inte i taket. De gånger jag tänder en taklampa så är det tillfälligt när jag är i just det rummet, och helt beroende på vad jag ska göra just då. Finns liksom inget att automatisera för min del.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Vi alla är säkert olika, men min erfarenhet av det hela är just att det är dom fysiska strömbrytarna som fallerar. När hela systemet sen då blir "opålitligt" eftersom man inte vet om den fysiska brytaren är av eller på så ledsnar man rätt fort.
Därav att jag söker ett system som även har "stöd" för att bryta lamporna programmatiskt från tryckbrytarna i väggen.

Jag tog bort alla mina fysiska strömställare från väggarna. I badrummet har jag enbart en rörelsesensor som aktiverar olika ljusinställningar beroende på veckodag och tid på dygnet. I andra rum har jag monterat Hue dimmer switches. Jag har även en väggmonterad iPad med widgets för exempelvis TV-tittande, middag eller nattläge.

Permalänk
Medlem
Skrivet av p.lindblom:

Jag tog bort alla mina fysiska strömställare från väggarna. I badrummet har jag enbart en rörelsesensor som aktiverar olika ljusinställningar beroende på veckodag och tid på dygnet. I andra rum har jag monterat Hue dimmer switches. Jag har även en väggmonterad iPad med widgets för exempelvis TV-tittande, middag eller nattläge.

Coolt! Kul att höra att det var nån som gått så pass all in!
Du har alltså kört på Hue hela vägen och nån typ av gateway från philips?

Skrivet av Frux:

Fast jag har ju en fysisk strömbrytare på väggen? Behöver inte klicka i mobilen, eller gå in i appen för jag har knapparna jag behöver direkt på hemskärmen. Har man släckt en lampa med knappen på väggen så går den att tända igen med automatiska schemaläggningen, mobilwidget eller på väggknappen igen.

Men ja jag har normalt bara "mysbelysning" igång som styrs via vägguttagen och inte i taket. De gånger jag tänder en taklampa så är det tillfälligt när jag är i just det rummet, och helt beroende på vad jag ska göra just då. Finns liksom inget att automatisera för min del.

Hmnm jag har nog missat vad du har för system.
Det jag tänker på är alltså alla vanliga taklampor man har. Om man bara sätter en "smart" lampa så kan man ju inte bryta strömmen med den vanliga brytaren, då är det ju kört.
Man måste ju antingen sätta någon typ av relä som tidigare talare föreslog, eller sätta dit nån typ av "smart" fysisk brytare vid sidan om.

På samma sätt blir det ju om jag tar en av ikea:s smarta lampor och sätter i en helt vanlig armatur som står i fönsterbänken.
Går någon och släcker den lampan med den fysiska brytaren som oftast sitter på sladden så är det ju kört.

Dvs det blir i min mening riktigt opraktiskt om man vill kunna automatisera och styra lampor som man även slår mycket av/på med fysiska brytare. Sitter jag i köket och vill tända lampan i fönstret så känns det riktigt onaturligt att behöva leta upp telefonen när jag är på armlängds avstånd från lampan i sig, det är detta scenario jag inte lyckats "lösa" på ett bra sätt.

Permalänk
Relik 📜
Skrivet av tregota:

Intressant tråd. Jag har Samsung SmartThings, diverse fibaro-sensorer och Philips Hue överallt. Jag körde tidigare med Telldus/RaspPi där jag skriptade allt vilket blev väldigt jobbigt i längden. Jag är inte helt nöjd med SmartThings dock. Mer avancerade saker blir för krångligt, halvdåligt stöd för europeiska saker och för mycket styrning som går via deras servrar. Jag tittar lite nyfiket på Athom Homey men har inte bestämt mig än.

Nyfiken fråga, vad är det du upplever som halvdåligt stöd för europeiska saker? Jag håller annars med om att SmartThings är ett "mellansteg" mellan helt egna lösningar via en Pi och helt slutna. Har anpassat mig efter det helt enkelt, och ändå blivit ganska nöjd. Kör du med webCoRE eller annan regelhanterare?

Om jag började om idag skulle jag nog kika på Homey. Däremot är det mycket pengar för att byta, samtidigt som alla mina sensorer inte skulle fungera som det ser ut nu.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Medlem

Om du väljer z-wave och har Andriodtelefon eller sufrplatta kan jag skarpt rekommendera appen ImperiHome Pro, kostar runt femtiolappen men det är en liten kostnad i sammanhanget. Där gör man snygg och lätthanterlig styrning av sitt system (om man inte vill använda controllerns app).

Jag valde z-wave eftersom det finns mycket prylar och och bra konfigureringsmöjligheter. Controller (Fibaro, Vera, etc.) lämnar jag andra till rådgöra om.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Coolt! Kul att höra att det var nån som gått så pass all in!
Du har alltså kört på Hue hela vägen och nån typ av gateway från philips?

I stort sett alla mina lampor är IKEAs trådfri av olika varianter. Jag använder dem dock tillsammans med en gateway/bridge, sensorer och knappar från Philips Hue-serien. Nackdelen med denna lösning är att det ännu inte går att använda Apple Homekit för att styra Trådfri-lampor genom Hue bridge, men Hue-appen är tillräckligt kompetent för att fylla mina behov än så länge.

Mina väggbrytare tog jag faktiskt bort för några år sedan, då jag ersatte dem med trådlösa väggknappar från Nexa. Dessa har fungerat bra, men jag har alltid stört mig på att de ser så gräsligt billiga ut. Den stora fördelen var förstås att mina Nexa-puckar i väggarna kunde styra många lampor samtidigt och jag var inte bunden till en viss leverantör av lampor.

Permalänk
Medlem

Har en Philips Hue hub där hemma men tänkte köra IKEA trådfri(bara 99kr per lampa) men är lite orolig att firmware i dagens lampor fortfarande är för gammal?
Då behöver man ju en ikea gateway för att uppdatera, och då blir det betydligt dyrare(känner ingen med gateway heller). Har någon här dem senaste dagarna köpt lampor från ikea och kör nu tillsammans med hue utan problem?

Snackar om E27 1000 lu lamporna.

Permalänk
Medlem

@Bankai: Jag köpte åtta stycken GU10-lampor igår. Dessa vara bara att länka till Hue Bridge direkt. I förra veckan köpte jag också en bunt med Trådfri lampor. Av dessa behövde två stycken uppdateras med IKEAs gateway. Det finns någon form av batch-nummer eller motsvarande, på kartongerna. Jag vet dock inte riktigt hur de ska tolkas. Samtliga lampor med nummer 1729 har fungerat direkt för mig. De som det stått 1720 på har jag behövt uppdatera först.

Edit: Mina Trådfri E27 1000 lm-lampor behövde uppdateras, men dessa köpte jag samma dag som uppdateringen släpptes. 1720 var numret på deras kartonger.

Permalänk
Medlem
Skrivet av nick-li:

@Deriveh:

  1. Vad är du villig att spendera

  2. Vad ska du har för funktioner

  3. Vad får hända och inte hända (ex. om strömmer försvinner en sekund eller längre och vad som ska ske i liknande situationer, backups etc)

  4. Ska det vara enkelt att fixa och lägga till funktioner (om tillverkaren går under eller förändras)

Antagligen skulle det vara enklast att använda KNX som är avsett för hus/bostads automation men kostar en hel del
och är en Europeisk standard inom området

jag tittade en del på KNX och jag var/är inte så säker på att det är värt det. Blev ganska dyrt som jag förstod det.

1: Jag kanske hade kunnat tänka mig att lägga en 15-20tkr extra på elen för att få till något sådant och det räcker inte för KNX.

2: Jag vill kunna kontrollera belysning, tv, dator, larm, ev hushållsmaskiner, värme samt eventuellt vad som kan komma i framtiden via telefon.

3: Inte funderat på vad som "inte får hända" faktiskt, får fundera på den där.

4: Ja, ska vara enkelt att fixa/ändra/lägga till etc.

Visa signatur

Intel i9 10900k @5,2Ghz, MSI Z590 Gaming EK-X, G-Skill Elite Royal 4x8gb @3600mhz cl16, Asus TUF 3080ti OC, 2xSamsung 960 EVO 1Tb M2, Seasonic Prime 1300W Platinum, EK D5 Revo, 2x360mm EK SE, Acer X34P 1440p 120hz IPS G-sync, CSFG The Crow
Galleri Ancalagon The Black | Galleri The White Crow

Permalänk
Hedersmedlem

Ni som har Fibaro - har ni problem med ostabil Android-app? Min app hänger sig efter cirka 15 sekunder oavsett vad jag gör. Kan inte byta controller eller klicka mig runt i appen. Har bytt telefon och ominstallerat appen, men verkar vara samma problem.

Visa signatur

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today ::
WS: Gigabyte Z690 UD DDR5 :: Core i5 12600K :: 32 GB RAM :: Geforce RTX 3060 Ti :: 10 GbE NIC :: AOC C32G1 32" :: Seagate FireCuda 530 1TB :: Deepcool Matrexx 55
NAS: SM X10-SLM-F :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+

Permalänk
Medlem

Har nu Tellstick Net (bara 433 MHz) i kombination med Home assistant som körs på en Raspberry Pi.

Använder det till att tända fönsterlampor baserat på solnedgången, skicka en push med Pushbullet när dörren öppnas, se en logg över temperaturen. Inte så avancerade grejer.

Funkar väl rätt bra. Men någon gång ibland har lamporna inte släckts som de skulle, och det är ju svagheten med 433 MHz.

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Medlem
Skrivet av glemmy:

Har nu Tellstick Net (bara 433 MHz) i kombination med Home assistant som körs på en Raspberry Pi.

Använder det till att tända fönsterlampor baserat på solnedgången, skicka en push med Pushbullet när dörren öppnas, se en logg över temperaturen. Inte så avancerade grejer.

Funkar väl rätt bra. Men någon gång ibland har lamporna inte släckts som de skulle, och det är ju svagheten med 433 MHz.

Tycker du Pushbullet funkar bra? jag kör med Pushover https://pushover.net/

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Medlem
Skrivet av emilakered:

Nyfiken fråga, vad är det du upplever som halvdåligt stöd för europeiska saker? Jag håller annars med om att SmartThings är ett "mellansteg" mellan helt egna lösningar via en Pi och helt slutna. Har anpassat mig efter det helt enkelt, och ändå blivit ganska nöjd. Kör du med webCoRE eller annan regelhanterare?

Om jag började om idag skulle jag nog kika på Homey. Däremot är det mycket pengar för att byta, samtidigt som alla mina sensorer inte skulle fungera som det ser ut nu.

Ja det är väl mest pga av att mycket stöd kommer från communityn som mestadels är amerikaner så kan det tex bli som en zwave->ir fjärrkontroll jag har köpt för att kontrollera min AC där jag nöja mig med att allt står i Farenheit. Jag vill minnas att jag hade en del problem med fibaro-multisensorn när jag först skaffade den men eftersom så har det kommit bättre device handlers. Jag måste erkänna att det var ett tag sen jag bråkade med det här så det har förmodligen blivit bättre överlag. SmartThings har ju sålts i England rätt länge nu.
Och man kan ju lägga ner tid på att lära sig skriva om device handlers att göra det man vill. men.. nä.

Permalänk

Viktigase är google assstant (native stöd). Men billigase är tellstick (i sverige). Med tasker gör man sen det mesta.
Glöm inte robotdamsugare , kameror och smartlås dock.

Redditen för homeautomation är min rek att man följer.

Visa signatur

i7 920 oc till 3.3ghz , gtx690, asusp6T, 75"tv som datorskärm, philips HUE och Lightpack i kombination med kodi :)

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

@Mr_Lazy Visst, men det där är ju bara ett relä? Hur löser man sedan tryckknappen i dosan? Går den där att trycka in bakom den brytare man redan har? Gäller ju att det finns plats nog i dosan.
Och precis som du säger, 429:- per sån där är galet! Därav att jag menar att det absolut bästa är om man har möjligheten att göra det "rätt" från start.

Du kopplar knappen till reläet också. Japp bakom brytaren i dosan, det där reläet är lika stor som en Läkerol-ask.

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Medlem

@jonatannossrep:

Jag kör inte med IKEAs gateway, utan har samtliga lampor inkopplade till min Samsung Smartthings. Eftersom lamporna har fungerat så bra sedan ursprunglig installation så har jag inte bemödat mig med att undersöka vad en mjukvaruuppdatering skulle kunna hjälpa mig med heller, främst då jag sannolikt skulle behöva para om lamporna med trådfri gateway för uppdateringen, sedan para om dom igen till min egen styrenhet och göra om automationerna. Har beställt ett antal nya lampor, så jag får se om de har några nya features som möjligen gör det värt besväret att uppdatera även övriga.

Till Smartthings finns det en "app" som heter just Gentle Wakeup och som ger i stort sett samma resultat som philips wakeuplight. Dimningen börjar på 10% med gulare sken och dimmar steglöst upp till 100% med vitare sken under 30 minuter. Jag har detta aktiverat på taklamporna i vårt sovrum.

Samtidigt som jag förstår din önskan om att IKEA borde promota det faktum att lamporna är kompatibla med än det ena och än det andra så kan jag förstå att de själva inte är intresserade av det, just eftersom resultatet sannolikt skulle bli att IKEAs kundservice skulle bli nerringd av.. tekniskt utmanade personer som i god tro gått och köpt sig en annan styrenhet och förväntar sig att IKEA ska berätta hur det kopplas ihop och hur det fungerar. Den här oviljan att söka sig till informationen på egen hand sätter käppar i hjulet för spridningen av många nya innovationer.

Permalänk
Medlem

Har sedan en tid tillbaka en RPi3 med Domoticz som jag kopplat rfxtrx433e och z-stick till. Tycker det fungerar bra för mina behov, men på sistone har jag dock börjat fundera på om Homeassistant kan fungera bättre. Jag har dock ingen lust att slänga ut allt och börja om från början ifall jag inte skulle gilla Homeassistant.

Började därför fundera om man kan man styra Domoticz med Homeassistant? Inte helt optimalt med ett extra lager, men gillar jag HA så kopplar man ur Domoticz och gör jag inte det så är det bara att skippa den.

Permalänk
Medlem

Som många andra så kör jag en raspberry pi 3 med Home Assistant. Till den har jag en Tellstick Duo som styr div. Nexauttag. Håller på att sakta men säkert sätta in Nexabrytare bakom lampknapparna i lägenheten också. 433MHz funkar väldigt bra med mina tjocka betongväggar.

Det mesta jag har är automatiserat med möjlighet att styra från mobilen. Man får bara komma ihåg att ta backup på sin conf!

Visa signatur

MS-7673 | i5-2500K @ 4.4Ghz | GTX 670 @ ~1.3GHz | Corsair 24GB VENGEANCE LP | Corsair AX 860W 80+ Platinum | Fractal Design R4

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mr_Lazy:

Tycker du Pushbullet funkar bra? jag kör med Pushover https://pushover.net/

Funkar helt ok, fördröjningen är kanske 5 sekunder, men det känns som att den ibland missar. Tror det lika gärna kan bero på magnetbytaren som inte får kontakt som den ska.

Inte satt mig in i exakt hur det funkar, men Pushbullet skickar allt möjligt till home assistant och även webbläsaren på min PC, t.ex. när jag får sms eller påminnelser om möten, facebook messenger-meddelanden. Är pushover så också?

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk

@Fluf: Har också bestämt mig för att testa en Homey, byter från Vera Edge. Har du hunnit få den än? Jag har läst några negativa omdömen gällande räckvidden, framför allt på 433 och IR men även på z-wave. Det är dock väldigt få som klagat på detta så det är förmodligen inget att oroa sig för.

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av KeepRaffing:

@Fluf: Har också bestämt mig för att testa en Homey, byter från Vera Edge. Har du hunnit få den än? Jag har läst några negativa omdömen gällande räckvidden, framför allt på 433 och IR men även på z-wave. Det är dock väldigt få som klagat på detta så det är förmodligen inget att oroa sig för.

Precis börjat, saknar appar för Telldus och Nexa till den, men då det är rätt generic saker så kan man använda appar för andra märken som kör med samma hårdvara, tex Telldus utomhus strömbrytare (för motorvärmare) och liknande.

Inte helt 100% på flödeshanteringen med Homey, har nog en del tricks att lära där men kunde troligen varit mer komplex.

Överlag mycket nöjd med den hitintills.

Visa signatur

Allt jag säger/skriver här är mina egna åsikter och är inte relaterade till någon organisation eller arbetsgivare.

Jag är en Professionell Nörd - Mina unboxing och produkttester (Youtube)
Om du mot förmodan vill lyssna på mig - Galleri min 800D med 570 Phantom SLI