Ryzen 5-maskin gillar att hoppa till skrivbordet

Permalänk

Ryzen 5-maskin gillar att hoppa till skrivbordet

Hej på er! Väldigt länge sedan jag hade en speldator eller besökte detta forum, men för ett par veckor sedan inhandlade jag en maskin som inte varit så snäll, den tjurar när jag spelar.

Tre olika spel, alla relativt nya, flyter på kanonbra men crashar efter 15-90 minuter. Bilden fryser och spelet stängs av. Ingen problemrapport. Datorn startas inte om, utan återgår till skrivbordet.

Operativsystem: Microsoft Windows 10 och senaste drivrutinerna
Processor: AMD Ryzen 5 1600
Processorkylare: Cryorig H7
Moderkort: ASUS ROG 350f
Minne: 2x 8 GB Corsair vengeance 2666MHZ
Grafikkort: Asus ROG STRIX GTX 1070
Hårddisk: Samsung 500GB SSD
Nätaggregat: EVGA PowerSupply G3 650W

Följande åtgärder är gjorda:

-Drivrutiner till moderkortet samt grafikkortet är korrekt installerade. Har även provat utan moderkortsdrivrutiner samt olika utgåvor av nvidia-drivrutiner.

-Temperaturer kontrollerade och är bra. GPUn går aldrig över 65C, CPUn är betydligt kallare än så.

-Stängt av alla bakgrundsapplikationer.

-Uppdaterat BIOS.

-TIllämpat XMP-profilen i BIOS då minnet var satt till 2130MHZ men ska egentligen vara 2666MHZ.

-Ominstallierat windows.

-Kört programmen som administratör.

-Kört windows inbygga test för ram-minne

Nu är jag väldigt nära att reklamera maskinen eftersom jag felsökt mig till vansinne. Det jag vill fråga er är om det finns någonting som kan lösa problemet, något mer att prova innan jag reklamerar. Kort sagt, vas mer kn jag prova?

Permalänk
Medlem

Kör Memtest86 istället. Furmark för GPUn och Intelstresstest för CPUn. Kolla upp dina bluescreens med BlueScreenView el. Windows egna Loggboken (där ska du klicka dig in på Windows-loggar och System). Det borde ge ledtrådar om vad det är som felar.

Permalänk

Veckor senare och problemet kvarstår, man blir lite (eller helt) knäckt av att betala tusentals för fin hårdvara och datorn fungerar enbart stundtals. Kört memtest86, furmark, prime95 utan några som helst problem. I flera timmar dessutom, MEN, "stress system memory" i aida64 så avslutas testet efter några sekunder med meddelandet "hardware failure detected, test stopped". Ingen crash eller BSOD dock.

Har lämnat in enbart minnet till återförsäljaren som friskförklarade stickorna. Senare lämnade jag in hela datorn och den friskförklarades några dagar senare efter 15 timmars stress test. Och jag grinar inte över det, felet går enbart att återskapa under spel så jag klandrar dem inte.

I och med att jag lämnade in minnet köpte jag en identisk uppsättning till, Corsair vengeance LPX 2666mhz (CMK16GX4M2A2666C16) 2X8GB. Men samma fel kvarstår, får BSOD "memory managment" alternativt crash till desktop vid spel. Totalt har jag alltså 4 stickor och har experimenterat lite med dessa. Använder jag alla 4 eller enbart 1 av paren, de som jag köpte först, får jag nedslag på minnestestet i aida64. Använder jag enbart paret jag köpte i efterhand klarar jag testet men crasherna i spel kvarstår oavsett vilket minnespar jag använder.

Fipplat med timings och minneshastighet i BIOS utan framgång. Slutsats? Skjut mig, jag orkar inte. Någon som har haft minnesproblem med ryzen som kan dela med sig av sina erfarenheter? Vad jag egentligen vill göra är att köpa helt andra minnen, av annat fabrikat men det riskerar ju att kosta mig ännu mer utan att för den delen lösa felet.

Välkommnar alla inputs i den här tråden, måste verkligen få ordning på den här datorn. Om ni undrar vilken det är så är det Webhallen config D17-0404. Trogen kund hos Webhallen i många år och de är superbra att ha och göra med. RMA-ansvarig gjorde en gedigen genomgång av datorn. Jag har bara oturen att få ett svårupptäckt problem som inte går att återskapa hur som helst. Är det mjukvara eller hårdvara vet jag ej. Minne, processor, nätagg, GPU. Vet ej.

Permalänk
Medlem

Det ser ju onekligen ut som att du gjort en gedigen felsökning... Baserat på vad du skriver så gissar jag på att det är något lurt med moderkortet eller minnesstyrkretsen eftersom att du får liknande problem med alla RAM-modulerna i olika konstellationer. Men det är bara min gissning, ett skott från höften så att säga.

Visa signatur

| Intel i7 4790K @ 4500mhz, 1,2v | Asus Sabertooth Z97 Mark 2 | Asus Nvidia GTX 770 2GB OC |
| G.Skill TridentX 32GB @ 2400mhz CL10 | Samsung 840 Evo 250GB | 2x WD Green 2TB |
| Fractal Design Define R4 | Noctua NH-U14S | EVGA Supernova G2 750W |

Permalänk
Medlem

Testa att köra minnena i 2133mhz alternativt 2400mhz och se om det fungerar bättre.

Visa signatur

Ryzen 5800x @ 32gb 3200mhz @ 7tb ssd @ 3060ti Fractal r5 @ Arch
i5 4670k @ 24gb 1600mhz @ Fractal r3 @ 12tb ZFS @ Truenas Scale
Thinkpad T450 @ i5 5300u @ 16gb @ 512gb ssd @ 24+48wh batteri @ Debian

Permalänk

Yes, hade jag köpt datorn i delar hade moderkortet returnerats tämligen omgående, misstänker också nått lurt där. Även om det är osannolikt.

Har kört minnena ner till 1800mhz och allt emellan 2666. XMP-profil (D.O.C.P kallar Asus det för) eller auto. Just nu snurrar 4 stickor med 16-18-18-35 som det anges på dem i 2400mhz. SOC på runt 1.0v. DRAM-volt på 1.3v, auto är 1.2. Procodt_sm är på 60ohm. Men åter igen, inga bios inställningar har hittils löst problemet.

Permalänk

Inte helt 100 på detta men upplever att krasherna blev 'hårdare' i och med att jag tog bort växlingsfilen/virtuella minnet. Fick flera blåskärmar med den borttagen, tror jag. När jag åter lät windows själv styra över den stängs spelen enbart av och jag skickas till desktop. Säger detta er något? Är farligt nära på att köpa ett nytt ram-kit nu!

Permalänk
Medlem

@Klart grabben ska ha en EPA:

Du ska inte köra Windows utan växlingsfil, det är direkt olämpligt och ger dig problem.

Lämna in datorn igen om de inte lyckas ?

Det är ju bara o visa vad som händer när du spelar..

Jag tippar också på moderkort, kanske någon typ av ESD skada eller dålig lödning, vem vet ?

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.