Permalänk

Bygga Server

Hej!

Jag går mitt sista gymnasieår och har fått i uppgift att bygga ihop en server.... för under 8000 kroner (inklusive frakt).
Jag ber därför om hjälp. Jag har försökt att göra så gott jag kunde men jag inser att jag suger på detta. Eftersom min budget var 8000 kroner så valde jag att hoppa över RAID (valde ändå ett moderkort som stöder RAID) och fokusera mina pengar på en Server med ECC.

Jag skulle verkligen uppskatta om nån kan kolla igenom vad fan jag nu än har gjort, och säga vad jag måste tänka på...

Moderkort; https://www.proshop.se/Moderkort/ASRock-A320M-HDV-Moderkort-A...

Processor;https://www.proshop.se/CPU/AMD-Ryzen-3-1200-Wraith-Stealth-CPU-31-GHz-AMD-AM4-4-kaernor-AMD-Boxed-PIB-med-kylare/2582300

Grafikkort;https://www.proshop.se/CPU/AMD-Ryzen-3-1200-Wraith-Stealth-CPU-31-GHz-AMD-AM4-4-kaernor-AMD-Boxed-PIB-med-kylare/2582300

Strömförsörjning;https://www.proshop.se/Stroemfoersoerjning/Corsair-VS350-V2-Stroemfoersoerjning-350-Watt-120-mm-80-Plus-White-certificate-upp-till-80-effektivitet/2455313

UPS; https://www.proshop.se/UPS/Bluewalker-PowerWalker-PWB12-12/25...

RAM-Minnen;https://www.proshop.se/RAM/Crucial-DDR4-8-GB-DIMM-288-PIN/2594498

Hårddisk; https://www.proshop.se/Haarddisk/Seagate-BarraCuda-35-ST1000D...

Vet även att jag inte valt ett chassi än... men jag tänkte att jag kan ju se om jag ens har lyckas sätta ihop en fungerande server först.

Tack på förhand, Smillizzzhhh

P.S. Jag har bara denna vecka på mig att göra klart... please help me

Permalänk
Medlem

FYI, det är inte någon inbyggd grafik i den CPU du valt. Har du tänkt köra ECC RAM så är inte de valda minnena ECC reggade.

Ser mer ut som en konsumentdator än en server i mina ögon, men det beror ju hur man definierar "server" kanske.

Permalänk
Medlem

Här har du serverkort och grejer: http://www.mullet.se/

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem

Om "bygg en server" är hela uppgiftsbeskrivningen räcker det ju att du får ihop något med kompatibla komponenter. Ett moderkort med integrerad gemini lake-CPU, ett litet chassi med inbyggt nätaggregat, lite RAM och en SSD får man nog för 2,5k och är vad jag hade siktat på i dagsläget om jag inte redan hade en snarlik, lite äldre variant. Eller kanske pentium-NUC:en med gemini lake om det är liknande pris.

Annars får du titta på vilka typiska serverfunktioner du vill ha och kan få in i budgeten. IPMI, ECC, SAS, redundant nätagg osv.

Visa signatur

Spela Swemantle! Du vet att du vill.

Ibland har jag fel, men då är det någon annans fel.

Permalänk
Medlem

Vad är kraven i uppgiften? Allting kan bli en server liksom. Måste du köpa allt nytt? Måste det vara serverhårdvara?

Visa signatur

Gaming :Define R5 | X370-PRO | Ryzen 2600 | RTX2080 | 16GB DDR4 3200MHz 14CL | SSD: 960 EVO M.2 500GB & 850 PRO 500GB
Media: Node 304 | B350m | Ryzen 2700X | 16GB DDR4 | 24TB HDD | 870 EVO NvME 500GB

Permalänk
Medlem

Har du fått i uppgift som att detta är ett delmoment i en kurs eller liknande, eller har dom vänt sig till dig för att din klass/skola har behov av en server? Vad ska servern användas till i så fall om det är det senare?

Permalänk
Medlem

Vad skall datorn användas till? Finns det någon som helst kravspecifikation på vad den skall klara?
Att det skall vara en "server" säger egentligen ingenting - nästan vilken dator som helst kan användas som server så länge det finns någon möjlighet för andra datorer att koppla upp sig mot den.

Permalänk
Medlem

Som dom andra sagt är ”server” aningen vagt. Men att skippa redundans pga kostnad är kortsiktigt. Ska det lagras data alls på eran ”server” så fokusera på OpenZFS

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv

12V batteri till UPS. Hur har du tänkt att använda denna?

Permalänk

Varför inte bygga en server utifrån en raspberry pi?

Permalänk
Hedersmedlem

Ryzen stödjer inte ECC. I alla fall inte officiellt. Det kan verka fungera, men det är inget som testas eller valideras av AMD. Och då kan man lika gärna vara utan.

Med det sagt så är det en jätteviktig fråga när man designar en "server" att ställa sig frågan: vad ska servern göra? Beroende på vad du kör på servern så skiljer det väldigt mycket på om det är mycket CPU, RAM, disk eller till och med GPU som du behöver.

Finns det inga krav på nyttolast, ja, då räcker vilken PC som helst med nätverkskort.

Permalänk
Medlem

Jag skulle se till att det finns IPMI oavsett vad du ska ha den till. Otroligt skönt med iKVM när det krävs. Med det sagt, kolla begagnat? Ggsp.se har en del roliga supermicro moderkort för billigare xeons. Kolla på typ Supermicro X10 o X11 serie

Permalänk

mer info om uppgiften...

Som sagt, uppgiften lyder att jag har fått en budget av en kompis som ber mig bygga ihop en server till honom. Budgeten är ca. 8000 kroner där jag även ska lyckas klämma in ett operativsystem. Han vill ha så bra upptid som möjligt och jag ska försöka bygga den bästa filservern jag bara kan.
Han vill även inte att något viktigt ska försvinna.

Jag vill (har även försökt till min förmåga, som är extremt låg) fokusera som mest på att hitta ett moderkort som stödjer ECC och RAID för ett relativt lågt pris, koppla in en UPS för att se till så att den inte stängs av och viktiga filer försvinner och att RAM-minnerna har ECC som körs. Jag har försökt läsa mig till ECC och om vad man måste ha, men jag förstår ärligt inte så mycket om buffrade och registrerade och dess respektiva motsatser inom ECC.

Det står ingenting att jag måste köpa allt i nyttskick. Men jag utgår från att det förväntas av mig.

Permalänk
Inaktiv

Denna NAS + lite diskar.
https://www.inet.se/produkt/4300592/synology-ds418j

På frågan säkerhet inte säkert för fem öre. Men betydligt bättre än vad de flesta icke datatekniska personer kan montera ihop.

Frågan är inte om man skulle gå ner till 2st ds218j
https://www.inet.se/produkt/4300651/synology-ds218j
2diskar i varje, sedan ha dessa stående på 2 olika hus och datan speglas. Fast om data speglas direkt är heller ej bra.

Problemet är att en skaplig lösning ligger på runt 100 000kr och inte 8 000kr.

Dina förslag så får man kolla på de största brister. En singeldisk och enbart ha data på denna, är säkerhetsmässigt lite som att plocka första bästa dator man hittar på soptippen. Raid/JBOB +ZFS i sin tur är bara att börja bry sig om datan och man måste ha datan på annat fysisk ställe än den aktuella datorn.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Northbane:

FYI, det är inte någon inbyggd grafik i den CPU du valt. Har du tänkt köra ECC RAM så är inte de valda minnena ECC reggade.

Ser mer ut som en konsumentdator än en server i mina ögon, men det beror ju hur man definierar "server" kanske.

Håller med sitter och kolla server tråden några gånger vare dag hopp om något nytt ska hända så är det bara konsumentdator nästan hela tiden.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk

Dessvärre så måste jag bygga den med komponenter och ärligt så vet jag att budgeten suger, till och med min lärare håller med om detta. Vilket är varför jag har så pass svårt för uppgiften.

Självklart så fattar jag att jag inte endast kan ha en hårddisk, och jag börjar nu fatta att jag kan sopa ideen med ECC och RAID för det kommer bli alldeles för dyrt. Men jag skulle ändå vilja ha ett moderkort som stödjer detta, bara för att, om det finns en chans att bygga vidare på servern, att jag inte måste börja om från början.

Permalänk
Inaktiv

Det finns pengar till både ECC och raid, tom färdigbyggt:
https://www.dustin.se/product/5011038832/proliant-microserver...

Men om du ska montera själv så har du ett billigt moderkort med raid stöd här:
https://www.inet.se/produkt/1901263/asus-prime-z370-p-ii
Sedan en billig cpu + ram + nätagg.
Jag skulle rek raid 1 på en sådan dålig raidkontroller som moderkortet har. Vissa säger att man ej ska använda dessa kassa raidkontroller alls. Jag tror dock din lärare vill att man använder. En riktig raidkontroller ska ha batteribackup.

Permalänk
Hedersmedlem

Nu börjar vi komma någonstans. En filserver maximerad för bästa uptime.

Precis som Johan86c ska en "riktig" raid-controller ha batteribackup eller en flash-baserad skrivcache (FBWC). Med det sagt är det inte livsviktigt för en filserver med bara 2 speglade hårddiskar i RAID-1.

En enkel speglad RAID-1-setup (mer kommer inte på fråga för den här budgeten) klarar du lätt av med mjukvarubaserad RAID. Detta kräver inget mer av moderkortet än att man kan koppla in minst två hårddiskar - något som i princip alla moderkort som finns någonstans någonsin klarar av.

Att gå den här vägen kräver dock att operativsystemet i fråga kan installeras på mjukvaru-RAID. Det är inte alla som klarar av detta, men det kan du göra t.ex. med Ubuntu Linux. https://help.ubuntu.com/community/Installation/SoftwareRAID. Vissa operativsystem stödjer att lagra data på mjukvaru-raid, men kan inte boota därifrån. För de scenariona så kan man tänka sig en enkel systemdisk för systemet, och en software RAID-setup för datat. Det blir förmodligen också enklare att sätta upp för en nybörjare.

På frågan om operativsystem så blir det definitivt något slags gratis OS som kommer på fråga, vilket i sin tur betyder förmodligen någon slags open-source med Linux eller BSD-kärna. En Windows Server-licens kommer kosta mer än din budget.

Angående ECC-stöd så är det inte bara moderkortet som ska stödja det, utan även processorn. Om du vill vara "förberedd" för ECC måste du alltså hitta ett moderkort som stödjer både processorer med ECC-stöd och utan. Tror inte sådant existerar, i alla fall inte på de nyaste plattformarna som Intel/AMD har ute.

På uptime-frågan skulle jag också gärna tro att dubbla nätdelar vore något bra. Frågan är om det går att göra till den budgeten.

Permalänk

Ytterligare en updatering; (håller fortfarande på med detta...)
Är det med min budget smartast att 1.bygga en vanlig dator med ett backup batteri och flera hårdiskar eller 2.ska jag satsa på endast RAID?

I uppgiften så lyder det att Han vill kunna ha servern igång 24/7...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Smillizzzhhh:

Ytterligare en updatering; (håller fortfarande på med detta...)
Är det med min budget smartast att 1.bygga en vanlig dator med ett backup batteri och flera hårdiskar eller 2.ska jag satsa på endast RAID?

I uppgiften så lyder det att Han vill kunna ha servern igång 24/7...

Skit i allt vad batterier heter. Med den där budgeten så har du inte råd med sådan utrustning.

För den budgeten du angivit så får du inte mycket till "server"-hårdvara, utan vad du antagligen får nöja dig med är en vanlig konsumentdator av bättre kvalitet - vilket räcker förvånansvärt långt.
Så länge man har vettig kylning och hårddiskar som är gjorda för att köra 24/7 så är det normalt inga som helst problem med att ha en dator igång 24/7 i flera år - med nertid endast för OS-uppgraderingar och strömavbrott.

Permalänk
Permalänk

Länk: https://www.inet.se/kundvagn/visa/12095190/

Vilket moderkort är bättre?
ska jag välja de RAM minnen med mer GB?
Bättre Processor?
2, 3 eller 4 hårddiskar?:/

Permalänk
Medlem

@Smillizzzhhh:

Av de två moderkorten så är ju kortet från ASUS klart bättre. Om du behöver så pass bra är enn annan fråga.

Notera att de moderkort du listar endast stöder DDR4 minne, inte DDR3.

Mer minne är alltid trevligt. 16 MB är väl vad jad skulle rekommendera för ett nybygge idag.

En filserver behöver inte så mycket CPU-kraft, så vilken CPU du väljer är inte så petigt.

Om jag var du skulle jag välja ett bättre nätagg. Det är en av de viktigare komponenterna när det gäller stabilitet - speciellt på längre sikt.
T.ex https://www.inet.se/produkt/6901957/evga-supernova-g3-550w eller https://www.inet.se/produkt/6902416/seasonic-focus-plus-550w-...

Vad gäller hårddiskar - så många du har råd med inom budgeten, och beroende på vilken RAID variant du använder.
För RAID1 så 2 diskar - och gärna någon i reserv ifall en disk fallerar och behöver bytas ut.
För RAID10 så 4 diskar - men RAID10 är nog onödigt för dig.
För RAID5 så behöver du minst 3 diskar.

Själv skulle jag rekommendera RAID1 för dig, och att du väljer större diskar snarare än fler diskar om extra lagringsutrymmer behövs.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erik_T:

Mer minne är alltid trevligt. 16 MB är väl vad jad skulle rekommendera för ett nybygge idag.

16 MB? Ska han köra Win 95 ?

Visa signatur

Cooler Master ATCS840 | Cooler Master Silent Pro Gold 1200W | Fractal Design Newton R3 1000W
ASUSTeK Z9PE-D8 WS | 2x Intel Xeon E5-2697 v2 | Kingston 128 GB DDR3 ECC | Gigabyte Geforce GTX 1070 Ti
BOINC : asteroids | einstein | enigma | milkyway | seti | universe | TheSkyNet POGS

Permalänk

Du är inne på rätt spår tror jag. Ryzen med ECC ram är ett vinnande koncept.
Asrock moderkort, snåla inte här. Köp ett så stort ni får plats med i lådan och med x370 chipset.
Två stickor ecc ram, OBUFFRADE!
Ryzen cpu. Allt ska funka förutom raven ridge APUerna så som 2200G, undvik dessa för annars fungerar inte ecc.
Grafikkort köper ni billigaste begagnat pcie på tradera för en femtiolapp.
Nätagg och låda är inte så kritiskt, ta nåt som passar budgeten.
Raid ska ni definitivt ha och jag rekommenderar mjukvaru raid och rekomenderar jag att ni kör någon form av nas OS med zfs inbyggt. Jag föredrar xigmanas mem det finns många andra som funkar lika bra.

Sen köper ni tre st hårddiskar och skapar en raidz1 array med dessa och sen är bi färdiga.

8k kan kanske bli tight om man vill ha hyffsad storlek pp diskarna men labba mellan storlek på ram och diskar för att nå någon bra medellösning. Zfs gillar ram för hastiighet men man klarar sig länge med 4/8gb.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Techs:

16 MB? Ska han köra Win 95 ?

16 GB menade jag naturligtvis

Permalänk

Har stött på ett problem... om jag nu ska köra med ubuntu så måste väl ändå moderkortet stödja det? Jag lyckas nämligen inte hitta ett billigt moderkort med Raid som stödjer det... bara windows

Permalänk
Medlem
Skrivet av Smillizzzhhh:

Har stött på ett problem... om jag nu ska köra med ubuntu så måste väl ändå moderkortet stödja det? Jag lyckas nämligen inte hitta ett billigt moderkort med Raid som stödjer det... bara windows

Tror du tittar från fel håll. Tveksamt om moderkorts tillverkarna certifierar de billigare korten för ubuntu/linux du får nog söka på någon linux sida om moderkortet (processor/krets uppsättning) fungerar.

Om jag förstått uppgiften rätt så behöver du en
Filserver med "bra" upptid.
Inget krav på antalet samtidiga användare.
Inget krav på hur stor lagrings yta.

Om jag skulle bygga en sån för verkligheten skulle jag köpa en begagnad sån här med tillägg på 3*600GB diskar
1 disk för OS och 2st i raid1 för lagring.
https://shop.inrego.se/server/hp-proliant-dl380-g7-5
7998:-

Visa signatur

Du behöver inte vaccinera dina barn, bara dom du vill behålla.

Permalänk

https://www.inet.se/kundvagn/visa/12096976/
Har gjort en ny lista... hur mycket har jag failat här? Och vad skulle ni ändra? (Förrutom hela skiten såklart)

P.S. Har inte orkat kolla om alla komponenter passar ihop än. Vill höra lite mer åsikter först

Permalänk
Medlem

Köp en Qnap NAS och 3x1TB WD Red diskar.

https://www.dustinhome.se/product/5011055058/ts-431p2-4gb
https://www.dustinhome.se/product/5010820185/red-soho-nas

I Virtualization Station kan du installera VM:s om du behöver det!

Visa signatur

Välkommen till Sweclockers, där den ena vet mer än den andra!