Köpråd, ny bärbar arbete/gaming/studier/?

Permalänk

Köpråd, ny bärbar arbete/gaming/studier/?

Oj oj nu har det blivit dags att ersätta min gamla trotjänare, en Macbook Pro 13" från 2012 (möjligtvis skulle det kunna argumenteras att den skulle ha ersatts tidigare ). Hur som helst så är det ju inte så svårt att få sig en ny dator som är snabbare och så vidare, men jag står inför lite av ett dilemma, för detta byte kan göras på två möjliga sätt.

1# Jag köper en ny bärbar för att endast ersätta min gamla trotjänare
7-9kkr

2# Jag köper en för att ersätta trotjänaren och den mer stillastående trotjänaren. Mina kära stillastående trotjänare är även den aningen antik (i5 3570K + GTX670 2GB), men inget jag upplever som om det ännu skulle vara några speciella behov av en uppgradering för den delen.
9-12kkr

För att klargöra så skulle 1# innebära ett inköp av stationär vid ett senare tillfälle för att ersätta nuvarande stationär. Så första frågan är hur ni tycker jag ska tänka här (nedan valen står max budget jag tänker mig för respektive val)? Låt oss då gå vidare till kanske det viktigaste vad använder jag datorn till?

- CAD-program, ANSYS, Matlab och liknande program, inga större projekt, men mina nuvarande 4GB RAM räcker då inte långt till mina fina matriser i Matlab är jag rädd .
- Spelar lite, men inget speciellt, gällande spel är det då långt ifrån AAA titlar och mer eller mindre spel som Factorio, KSP, WoT, det kanske mest krävande jag spelat på senaste tid är Apex Legends. Skulle väl vilja kunna spela det mesta ändå, men kan helt klart acceptera att spela på Ultra i 4k eller 1080p för den delen är att glömma i min prisklass.
- Annars är det mycket video tittande, skrivande, antecknande och läsande.

Övriga saker är väl den att jag tänkt använda denna dator i 4-5år innan byte (ThinkPad, Latitude etc. = långt liv?), lite sugen på touchskärm + stylus (Thinkpad Yoga, Microsoft Surface eller liknande), 100% SSD annars får det va (256GB+), öppen till att köpa begagnat/fyndvaror.

Så det är vad jag kan komma på att skriva, om det är något övrigt ni vill att jag ska klargöra är det bara och skriva.

Tackar i förhand för era förslag.

Permalänk
Medlem

Kan säga så här; köpte mig en bärbar gaming laptop för några år sedan när det var dags för en my dator. Spelade inte hur mycket som helst men ville ändå kunna spela och ta med datorn till olika ställen. Nu är jag dock sugen på en stationär. Köpte till en extern skärm, tangentbord, mus osv för att slippa kolla på en liten 15,6" skärm. Så om du är sugen på en bärbar kan jag rekommendera att köpa till skärm och allt ändå. Men eftersom du inte spelar så mycket behövs inga värsting grejer för den skull. Så ett alternativ kan ju vara en bärbar (lätt att bära med om man t.ex. pluggar eller är på språng), men ändå ha en set-up som en stationär. Ett riktigt tangentbord och större skärm kan göra mycket, speciellt om man ska hålla på med CAD och sådant.